Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Tirsdagens aktier: Vestas og Ørsted lider under faldende gaspriser

6/9 17:06

De grønne giganter, Vestas og Ørsted, fik høvl tirsdag efter fald i gaspriserne, mens de mere defensive aktier holdt sig oppe i C25 indekset med Coloplast i top uden nogen virksomhedsspecifikke nyheder. Det danske eliteindeks, C25, vendte i løbet af tirsdagen og gik fra et lille plus til et minus. Det skyldtes blandt andet A.P. Møller-Mærsk, der faldt falder for ottende børsdag på stribe påvirket af vigende rater på containermarkedet.

C25-indekset endte tirsdagen 0,7 pct. lavere i 1609,072.

- Renterne bevæger sig opad, og vi har lige fået et stærkt ISM-tal fra USA, som puster til renterne i opadgående retning. Et stærkt ISM lægger pres på i forhold til, at Federal Reserve skal ud og bremse økonomien med renteforhøjelser, siger Martin Munk, senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til MarketWire.

Også i Europa ventes Den Europæiske Centralbanks møde på torsdag at munde ud i en renteforhøjelse. Her hælder markedet ifølge Martin Munk mest til, at ECB hæver renten med 75 basispoint frem for 50.

- Det påvirker på godt og ondt markedet, mest i bunden af aktiemarkedet, når renterne går opad, forklarer aktierådgiveren.

MÆRSK FORTSÆTTER NEGATIV STIME

Mærsks B-aktie faldt 2,0 pct. til 16.285,00 kr. Det skyldtes ifølge Lars Hytting, chef for aktiehandel hos Artha Kapitalforvaltning, fragtraternes fald. Det kinesiske fragtrateindeks SCFI er i sidste uge drattet 9,7 pct. Det er nu 12. uge i træk, at indekset falder.

Set over de seneste otte børsdage er Mærsks B-aktie faldet over 10 pct.

- Raterne har en ret stor betydning for indtjeningen i Mærsk. Og en recession, som stille og roligt banker på, vil betyde mindre volumen. Der er lidt en frygt for, at man i det her recessionsscenarie vil fortsætte med at se raterne falde, fortæller Lars Hytting.

I halen på Mærsk lå Bavarian Nordic, som tilsyneladende var påvirket af et usikkert marked, med et fald på 1,6 pct. til 246,10 kr.

- Det er klart, at når vi har det her scenarie, hvor man tager risiko af, som det er sket henover eftermiddagen, så er Bavarian Nordic hårdt ramt, når markedet bliver lidt nervøst og falder tilbage, forklarer Martin Munk fra Jyske Bank.

GRØN ENERGI I BUNDEN

Ørsted og Vestas fik bank i bunden af C25. Det skete ifølge Martin Munk, i takt med at gaspriserne er begyndt at sætte sig igen.

- De grønne aktier lå rimeligt lunt på, at gaspriserne steg i kølvandet af meldingen om lukningen af Nord Stream 1. Faldet i aktierne har sikkert en sammenhæng med, at gaspriserne bliver kørt ned. Men jeg synes, det ser lidt voldsomt ud, fortæller Martin Munk.

Ørsted tabte 3,9 pct. og endte i 698,00 kr., og Vestas indte 4,5 pct. lavere i 175,60 kr.

DEFENSIVT I TOP

Coloplast dansede i toppen med en stigning på 3,2 pct. til 875,00 kr. Der var ikke noget særligt nyt om selskabet, men Lars Hytting vurderede, at stigningen kom af, at de defensive danske selskaber generelt var efterspurgte tirsdag. Dette er også en tendens Martin Munk køber ind på. Også GN steg 2,1 pct. til 210,20 kr. og ISS endte 1,9 pct. højere i 132,65 kr.

Selv om Novo Nordisk fik hævet sit kursmål hos Bernstein til 950 kr. fra 900 kr. med anbefalingen "outperform", så faldt Medicinalkæmpen 0,2 pct. i 781,60 kr.

Den amerikanske investeringsbank Citi sænkede kursmålet for bryggerikoncernen Unibrew med knap 23 pct. til 600 kr. fra 775 kr., men gentog anbefalingen "køb". Aktien endte 0,8 pct. højere i 537,80 kr.

.\\˙ MarketWire