Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/lukning: Steg på inflationshåb - trods dyk på krigsfrygt

15/11 22:10

For anden uge i træk var der tirsdag godt nyt fra inflationsfronten i USA, og det løftede humøret hos de amerikanske aktieinvestorer.

Markedet dykkedes ellers på et tidspunkt tirsdag i minus på nyheden om, at russiske missiler ser ud til at have fløjet over grænsen fra Ukraine og ind i Polen, men efter nogen tid rettede det sig igen, da investorerne ikke så yderligere tegn på optrapning af krigen i Ukraine.

I sidste uge viste data et større fald stigningstakten i forbrugerpriserne i oktober end ventet, og denne tirsdag var det de amerikanske producentpriser, der fulgte helt samme opskrift. Reaktionen var et fald i renterne, og det lettede især presset på vækstsektorerne med de mange teknologiselskaber.

Det brede S&P 500-indeks vandt derfor frem med 0,9 pct., men var altså på et tidspunkt minus med 0,1 pct. Inden meldingen om de russiske raketter i Polen var indekset på et tidspunkt også i plus med så meget som 1,8 pct.

Dow Jones blev tirsdag også løftet med 0,2 pct. Bedst gik det dog for Nasdaq, som steg 1,5 pct.

- Udviklingen i Polen er selvfølgelig noget, som giver støj. Det øger usikkerheden i Europa. Når russerne rammer Polen, er det alt andet lige en eskalering af det, som foregår, siger Lars Skovgaard Andersen, som er seniorstrateg i Danske Bank.

- Aktier var også forinden steget pænt efter blødere end ventet forbrugerpriser i sidste uge og blødere producentpriser tirsdag. Investorerne spekulerer derfor i, at Federal Reserve er tidligere færdig end ellers med renteløftene. Vi tror ikke, centralbanken er tæt på at være færdig endnu, men vi kommer da tættere på.

Tirsdagens vigtige økonomiske data viste, at producentpriserne på årsbasis steg med 8,0 pct. i oktober mod en stigning på 8,4 pct. måneden før og mod ventede 8,3 pct.

Sidste uges data viste også et fald i stigningstakten i forbrugerpriserne i oktober til 7,7 pct. fra 8,2 pct. i september. I sidste uge steg aktierne i USA derfor med 5,9 pct.

TEKNOLOGI TOPPER

I S&P 500 var det de teknologitunge sektorer, vækstbrancherne, som trak mest op, da de gavnes mere end andre af lavere renter, fordi de har en større andel af deres indtjening ude i fremtiden.

Derfor toppede kommunikationsservice med plus 1,8 pct., mens cyklisk forbrug vandt 1,2 pct., og it-aktierne gik frem med ligeledes 1,2 pct.

- Renter falder tilbage, og det er godt for vækstaktierne, og så har USA's aktier det godt, forklarer Danske Banks investeringsekspert.

Næsten alle sektorerne var klædt i grønt med sundhed samt råvarer og materialer som undtagelserne med fald på 0,1 pct.

Blandt de store navne trak Apple mest op i markedet med et plus på 1,2 pct., mens Microsoft vandt 0,2 pct. Ligeledes inden for it steg chipkæmpen Nvidia 2,3 pct., mens Qualcomm gik op med 4,3 pct., og Advanced Micro Devices, AMD, blev løftet 3,9 pct.

I kommunikationsservice steg Alphabet 2,9 pct., og Meta Platform gik også frem med 2,5 pct. Netflix fortsatte også sin fremgang med et plus på 3,7 pct.

GODE REGNSKABER

I cyklisk forbrug steg Tesla 1,8 pct., og Amazon trak 0,5 pct. op. Home Depot vandt også 1,6 pct.

Regnskabet for tredje kvartal fra byggemarkedskæden var nemlig bedre end ventet på både top og bund med en stærkere underliggende vækst end ventet. Derfor så investorerne stort på en stor opbygning af varer på lager.

Med i toppen var også supermarkedskæmpen Walmart, som steg 6,5 pct., efter at koncernens regnskab for tredje kvartal indeholdt en opjustering af indtjeningsforventningerne. Det blev taget som et tegn på, at de amerikanske forbrugere har modstandskraft trods den tårnhøje inflation. Walmarts aktie er nu i plus med godt 2 pct. i 2022.

I toppen af S&P 500 lå imidlertid Signature Bank, da koncernen opdaterede markedet om sin eksponering mod digitale valutaer. Det viste sig, at bankens eksponering mod konkursramte FTX er begrænset. Aktien steg derfor 6,6 pct.

Berkshire Hathaway løftede også mandag aften sløret for flere nye investeringer i tredje kvartal. En af dem er medieselskabet Paramount Global, som derfor vandt 5,1 pct.

.\\˙ MarketWire