Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

H+H/CFO: Hurtig opbremsning i Polen - mere stabilt i UK

5/12 12:05

H+H International kan se tilbage på et begivenhedsrigt 2022, hvor byggematerialekoncernen styrer mod sit bedste driftsresultat i selskabets historie.

Det har dog også været et år med store udfordringer med inflation, geopolitisk usikkerhed og også store rentestigninger og en opbremsning af aktiviteten på selskabets hovedmarkeder.

Særligt i Polen er opbremsningen kommet hurtigt, mens det engelske marked viser mere stabilitet.

Det siger finansdirektør Peter Klovgaard-Jørgensen fra H+H International i et interview med MarketWire.

- De stigende renter og stigende energiomkostninger har præget inflationen, og som konsekvens ser vi nu selvfølgelig en vis form for opbremsning i efterspørgslen, siger Peter Klovgaard-Jørgensen.

Udviklingen i efterspørgslen hos H+H er i stor udstrækning et spejlbillede af, hvad de forskellige husbyggefirmer oplever, men opbremsningen varierer en del marked for marked.

- I Polen kommer sådan en opbremsning typisk ret hurtigt, men man er også ret hurtige til at opstarte nye projekter. I de første ti måneder af i år er der tale om et fald på 25 pct. i forhold til sidste år.

- Det er rimeligt pæne fald, og det er meget typisk for Polen, at når det går godt, så går det rigtigt godt, og når det går ned ad bakke, så går det hurtigt, siger Peter Klovgaard-Jørgensen.

H+H omsatte i tredje kvartal for 218 mio. kr. i Polen, hvilket var 4 pct. mere end i samme kvartal året før, men det dækker over en organisk vækst på 9 pct. drevet af højere salgspriser, der delvist blev udlignet af en lavere solgt volumen.

I England havde selskabet i samme kvartal en vækst på 20 pct. til 296 mio. kr. Den organiske vækst var også 20 pct. og primært drevet af højere salgspriser. Mens selskabet ser hurtigst nedgang i Polen, så er det mere stabilt i England.

- De engelske husbyggefirmaer varsler 10 pct. fald i ordrebøgerne, men omvendt er de også fuldt udsolgt frem til og med første kvartal næste år. Så her er effekterne ligesom på den længere bane gående ind i næste år, siger Peter Klovgaard-Jørgensen.

I Tyskland, som også er et stort marked for H+H, ses også begyndende tegn på afmatning. Antallet af udstedte byggetilladelser, som er en god indikator for aktivitetsniveauet fremadrettet, faldt i august med 11 pct. på årsbasis, og den stigende inflation forstærker trenden med udskydelser af byggeopstarter.

H+H omsatte i tredje kvartal for 316 mio. kr. i Tyskland mod 316 mio. kr. i samme periode sidste år. Væksten blev realiseret, selvom selskabet i tredje kvartal lukkede sin fabrik i Wittenborn midlertidigt ned for at gennemføre en opgradering.

Den manglende kapacitet fra den midlertidigt nedlukkede fabrik blev kun delvist dækket fra to andre tyske fabrikker, som selskabet købte sidste år.

- Så her i tredje kvartal har vi egentlig underleveret i forhold til kundernes ønsker, fordi vi lavede den opgradering. Men det gør selvfølgelig, at vi står meget stærkere på vej ind i næste år med et endnu bredere og mere opdateret produktionsnetværk, siger Peter Klovgaard-Jørgensen.

I regnskabet for tredje kvartal præciserede H+H forventningerne til 2022 nedad til en organisk vækst på 15 pct. fra tidligere 15-20 pct., og prognosen for driftsresultatet, EBIT, før særlige poster blev justeret til 440-470 mio. kr. fra 440-520 mio. kr.

- Et driftsresultat på minimum 440 mio. kr. er det bedste i selskabets historie. Det er vi selvfølgelig rigtigt, rigtigt stolte af, siger finansdirektøren.

At selskabet kommer godt igennem året, skyldes ikke mindst, at det i stor udstrækning har forsvaret sine indtjeningsmarginaler gennem prisstigninger.

- Året har været præget af høj inflation. Det har gjort, at vi har haft stor fokus på at viderefakturere de omkostningsstigninger, som vi har haft. Det har vi egentlig været rigtigt succesfulde med. Det er i høj grad prisstigningerne, der driver den organiske vækst på 15 pct. for året, siger Peter Klovgaard-Jørgensen.

Det har også været et år, der har været kendetegnet ved høj kapacitetsudnyttelse på selskabets fabrikker.

- I første halvår var der stadigvæk fuld gang i efterspørgslen på tværs af alle vores markeder, og dermed har vi også haft kørt med fuld produktionslinjeudnyttelse. Vi har stort set ikke produceret til lager, men direkte til kundernes sites. Det er ikke nødvendigvis den mest optimale måde at producere på, men det har vi selvfølgelig gjort for at imødekomme kundernes behov, siger Peter Klovgaard-Jørgensen.

. \\˙ MarketWire