Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Ambu træder ud af nedjusteringspræget år med ny topchef og strategi

20/12 12:19

Tre nedjusteringer, en ny administrerende direktør med en ny strategi og så en halvering af aktiekursen.

Sådan kan et turbulent 2022 gøres op for den danske endoskopproducent Ambu, der i det forgangne år har været udfordret af eksterne udfordringer i form af covid-19 i Kina, stigende omkostninger til blandt andet energi, råvarer og logistik samt personalemangel på sygehusene.

Men også internt har for optimistiske forventninger og en for bred endoskopportefølje skabt udfordringer for Ambu, der har set investortilliden lide et knæk.

Som resultat deraf har medicoselskabet lanceret sin nye strategi, Zoom In, for at indsnævre sit fokus og sin pipeline samt sætte nogle langsigtede forventninger for væksten og rentabiliteten.

UDSKIFTNING PÅ TOPPEN

Bestyrelsen i Ambu valgte efter medicoselskabets andet kvartalsregnskab, hvori forventningerne blev nedjusteret for anden gang i 2021/22, at skride ind og afskedige Juan Jose Gonzalez efter tre år som administrerende direktør.

Forklaringen fra bestyrelsesformand Jørgen Jensen lød dengang, at skuffende økonomiske resultater med nedjusteringer til følge havde slidt på investorernes tillid til både selskabet og den daværende topchef.

Juan Jose Gonzalez nåede i sin tid som topchef at nedjustere Ambus finansielle forventninger hele syv gange. Med indgangen til regnskabsåret 2021/22 oplyste den daværende topchef, at man havde sat forventningerne konservativt. Ikke desto mindre nåede forventningerne at blive nedjusteret to gange, inden bestyrelsen skred ind.

14 dage efter regnskabet for andet kvartal og med en enkelt dags varsel blev stillingen som administrerende direktør overtaget af Britt Meelby Jensen, der kort forinden havde forladt en tilsvarende stilling i Atos Medical, der netop var blevet opkøbt af branchefællen Coloplast.

I juli nedjusterede Ambu for sidste gang forventningerne til 2021/22. Og her blev virkelig skåret ind til benet: Forventningen til den organiske vækst blev revideret til mindst 4 pct. fra tidligere mindst 13 pct., mens forventningerne til driftsmarginen blev ændret til mindst 2 pct. fra mindst 5 pct.

NY STRATEGI OG LANGSIGTEDE FORVENTNINGER

Ambu kunne i forbindelse med sit årsregnskab for 2021/22 løfte sløret for sin nye strategi, Zoom In, der ved at stille skarpt på kundernes behov skal bringe medicoselskabet tilbage på vækstsporet og i retning af en højere indtjening.

Strategien er forankret omkring fire fokusområder: kunder, udførelse, mennesker og bæredygtighed.

Som led i Zoom In har Ambu også skåret sin pipeline betydeligt til. Konkret betyder det, at Ambu vil koncentrere sig om færre højværdiprodukter, og inden for mave/tarmendoskopi i stedet koncentrere sig om nichemarkedet frem for massemarkedet.

Ydermere indeholdt strategien også langsigtede forventninger for væksten i Ambu, der med tiden gerne skulle realisere en tocifret organisk vækst og en driftsmargin på niveau med industrien - dog uden at præcisere, hvor industristandarden ligger, og hvilke selskaber der er med til at sætte den.

Forklaringen lød fra Britt Meelby Jensen ved årsregnskabet, at den store usikkerhed i markedet betyder, at det ikke "giver mening" at melde det ud, men at en eventuel præcisering vil følge længere hen ad vejen.

AKTIEN HÅRDT RAMT

Et vanskeligt makromiljø koblet med personalemangel på sygehusene og optimistiske forventninger har tæret på kursen for Ambu-aktien, der i år er blevet mere end halveret til 85,36 kr. fra 173 kr. ved udgangen af 2021.

Dermed er der tale om noget nær en gentagelse af sidste år, hvor covid-19 skabte udfordringer i form af manglende efterspørgsel på ikke-akutte operationer og forstoppelser i forsyningskæderne.

Aktien faldt i 2021 med 34,3 pct., men blev mere end halveret sammenlignet med rekordkursen på 355,40 kr. den 27. april 2021.

.\\˙ MarketWire