Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Novo efter kursridt i 2022 - Ses fortsætte med tocifrede vækstrater

22/12 15:40

Mens aktiemarkedet har været plaget af inflation og krigen i Ukraine, så har Novo Nordisk buldret frem med høje vækstrater, der meget vel kan fortsætte næste år.

Aktien har præsteret næstbedst i eliteindekset C25 og er samlet gået frem med knap 29 pct. i 2022, hvor det også er blevet til adskillige lukkerekorder.

Novo har da også formået at tage markedet på sengen med markante vækstrater. Og det er vel at mærke sket, selv om der har været modvind på flere områder.

Allerede i november sidste år meldte medicinalkæmpen ud, at en ny udbudsmodel for insulin i Kina reducerer væksten med 3 procentpoint i lokal valuta i år.

Og senere - i december 2021 - opstod produktionsproblemer hos underleverandøren Catalent, der har medvirket til, at Novo først omkring årsskiftet 2023 venter at kunne levere alle doser og møde den fulde efterspørgsel efter vægttabsmidlet Wegovy i USA.

I det lys er det imponerende, at Novo har opjusteret forventningerne tre gange i løbet af året og nu forudser en toplinjevækst på 14-17 pct. i lokal valuta mod 6-10 pct. ved indgangen til året. Og netop derfor tyder meget på at også 2023 tegner lyst, vurderer Morten Larsen, analytiker i ABG Sundal Collier.

- I det år, vi kommer ud af, har Novos vækst været holdt tilbage af, at de ikke har kunnet producere nok stof til deres hovedprodukter. Men næste år vil de sandsynligvis have meget bedre styr på produktionen, siger Morten Larsen.

NOVOS VÆGTTABSMEDICIN ER I SØGELYSET

Han peger på, at spørgsmålet så er, om den voldsomme efterspørgsel efter vægttabsmedicin vil fortsætte.

Men noget tyder på det. Googler man Hollywood og Novos diabetesmiddel Ozempic, dukker der adskillige artikler op. Blandt andet har Wall Street Journal og herhjemme Berlingske Business beskrevet lægemidlets store popularitet, og hvordan læger tilsyneladende i stor stil udskriver Ozempic til overvægtige i Wegovys fravær.

Det sker angiveligt, selv om Ozempic, der bygger på samme virksomme stof som Wegovy, ikke kommer i samme doser.

Nogle steder er der derfor opstået mangel på Ozempic, og ifølge Washington Post skaber det voksende spændinger, da patienter med type 2-diabetes i nogle tilfælde angiveligt ligger i konkurrence med vægttabspatienter om at skaffe medicinen.

Også Novo har meldt ud, at selskabet formentlig kunne have solgt mere Ozempic i 2022, end det har gjort trods massive vækstrater.

- Det er klart, at når der en fin balance mellem efterspørgsel og udbud, så kunne man potentielt sælge mere, sagde topchef Lars Fruergaard Jørgensen allerede i april.

Senere har han også erkendt, at vægttab i stigende grad driver væksten, uden dog at komme ind på, at læger udskriver Ozempic off-label, det vil sige til anvendelse, som det ikke er godkendt til.

- En masse mennesker, der lever med type 2-diabetes, lever også med overvægt. Så vi mener, at vægtfordelen forbundet med Ozempic i højere grad driver udskrivningen af recepter, fordi det også betyder noget for folk med type 2-diabetes. Men vi er også fuldt fokuseret på at sikre, at Ozempic bruges til type 2-diabetes, og at Saxenda og Wegovy bruges til overvægt, sagde Lars Fruergaard Jørgensen i november.

VÆKST I NÆRHEDEN AF 70 PCT.

Meldingen kom efter en stigning i salget af Ozempic på hele 69 pct. i lokal valuta til 42,8 mia. kr. i årets første ni måneder.

Dertil kom, at Novos vægttabsmidler solgte for samlet 11,4 mia. kr. i perioden, svarende til en vækst på 75 pct. Heraf stod Wegovy for et salg på 3,7 mia. kr., hvilket dog angiveligt kunne have været meget højere.

Til gengæld er salget af Ozempic nok steget en del mere, end det ellers ville. Rygter vil vide, at omkring en femtedel af salget skyldes manglen på fedmemedicin.

- Problemet er, at vi ikke rigtigt kan vurdere den sande efterspørgsel efter Novos produkter. Vi kan se en masse indikationer af, at fedmemarkedet eksploderer, men vi kan ikke vurdere, hvad den reelle efterspørgsel er. Det vil vi se næste år. Men det som Novo har sagt, og som er et interessant signal, er, at den produktion, Novo får til rådighed, sikrer, at selskabet kan bibeholde den nuværende vækstprofil fremover.

- Så de vil kunne vækste højt, hvis bare efterspørgslen er der, og der er rigtigt mange ting, der peger på, at Novo også får et stærkt 2023, konstaterer Morten Larsen.

BØRSHUSE VENTER TOCIFRET VÆKST NÆSTE ÅR

Det seneste konsensus indsamlet af Novo viser, at analytikere sigter efter en toplinjevækst i lokal valuta på 13 pct. til over 201 mia. kr. i 2023.

Nordea har i et notat onsdag estimeret en vækst på 15 pct. til 202 mia. kr. og nævner i den forbindelse, at det ligger omkring 1 pct.point højere end et andet konsensus indsamlet af VisibleAlpha.

Alene Novos GLP-1-midler estimerer Nordea vil sælge for over 124 mia. kr. næste år.

Samtidig virker der i analytikerkredse til at herske enighed om, at salget af vægttabsmidler bare vil fortsætte frem også på den længere bane. Blandt andet har det amerikanske børshus Morgan Stanley vurderet, at markedet for vægttabsmedicin vil nå 50 mia. dollar, eller 350 mia. kr., i 2030.

Også den amerikanske medicinalkæmpe Pfizer, der arbejder på at udvikle GLP-1-produkter, ser store perspektiver. På en kapitalmarkedsdag i midten af december vurderede Andy Schmeltz, der er direktør for Pfizers porteføljestrategi og investeringer, at GLP-1-markedet til behandling af diabetes 2 og fedme vil nå 90 mia. dollar, eller 630 mia. kr., under et i 2030.

Og Novos største konkurrent, Eli Lilly, har meldt om en efterspørgsel uden fortilfælde på sin Ozempic-udfordrer, Mounjaro, der i øjeblikket alene er godkendt til behandling af type 2-diabetes og afventer en godkendelse til behandling af fedme.

Hos ABG regner Morten Larsen med, at Novo og Lilly vil dominere vægttabsmarkedet i de kommende år.

- Fedmemarkedet bliver kun stort, og der er to, der ejer det marked i dag. Det er Novo og Lilly, og al historik viser, at der er meget få produktkategorier, der konsolideres omkring mange spillere. Det konsolideres som regel om et par spillere, når markedet modnes, og Novo er i øjeblikket "King of the hill", lyder vurderingen.

.\\˙ MarketWire