Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Sydbank: Sagsanlæg mod Novo i Californien får næppe større betydning

13/1 07:50

Endnu et sagsanlæg rammer Novo Nordisk og selskabets konkurrenter i USA, hvor delstaten Californien beskylder medicinalsektoren for at sætte prisen på insulin for højt.

Sagen er en af flere og vil ifølge Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen næppe få væsentlig betydning for Novo, hverken kursmæssigt eller økonomisk.

- Jeg tror ikke, at det får større betydning, men jeg vil ikke udelukke, at Novos aktie vil "underperforme" det øvrige marked her til morgen, siger Søren Løntoft Hansen til MarketWire.

Californien er folkerig og derfor er søgsmålet formentlig også et af de større. I forvejen undersøges Novo i tilsvarende sager i mindst fem delstater, heriblandt Washington, New York, Colorado, New Mexico og Vermont.

Selv vurderede Novo i sit seneste trykte årsregnskab for 2021, at sagerne næppe får materiel indflydelse på selskabet finansielle stilling, herunder driftsresultat og pengestrømmene.

I sagsanlægget i Californien beskyldes Novo Nordisk, amerikanske Eli Lilly og franske Sanofi for at "øge omkostningerne ved det livreddende medicin gennem ulovlig, uretfærdig og vildledende forretningspraksis", som er i strid med Californiens konkurrencelovgivning.

Ifølge delstaten Californien har en rapport fra 2021 vist, at prisen på den livsvigtige insulin er ti gange højere i USA end andre steder.

- Insulin er et nødvendigt lægemiddel, som millioner af amerikanere er afhængige af for deres helbred, ikke et luksusgode. Med dagens retssag kæmper vi mod lægemiddelvirksomheder og PBM'er, der uacceptabelt og kunstigt forhøjer omkostningerne ved livreddende medicin på bekostning af sårbare patienter, siger statsanklager Rob Bonta i pressemeddelelsen.

Også medicinindkøbere, såkaldte pharmacy benefit mannagers, PBM, CVS er blevet sagsøgt i samme forbindelse. Det drejer sig om Caremark, Express Scripts og OptumRx.

De tre insulinproducenter, og altså herunder også Novo Nordisk, tegner sig for 90 pct. af den globale produktion, mens de tre PBM'ere håndterer omkring 80 pct. af recepterne.

- Sagsanlægget hævder, at fordi konkurrencen er meget begrænset på begge markeder, er disse seks virksomheder i stand til at fortsætte med aggressivt at hæve listeprisen på insulin på bekostning af mange patienter, hedder det.

Mere end 3 mio. indbyggere i Californien er diagnosticeret med diabetes. Det er mere end 10 pct. af alle voksne i delstaten.


.\\˙ MarketWire