Coloplast/CEO: Har låst størstedelen af energiforbruget i 2022/23
3/2 11:35
Coloplast har hedget 60 pct. af sit energiforbrug for sit forskudte regnskabsår 2022/23, hvor medicoselskabet dertil ser højere råvarepriser og tocifrede lønninger i Ungarn.
Det fortæller Kristian Villumsen, topchef i Coloplast, til MarketWire, efter at selskabet har fremlagt regnskab for første kvartal.
Coloplast har været gennem noget af en "rutsjetur på energipriserne", der sidste år gik adskillige faktorer op. I det forgangne regnskabsår fastlåste selskabet en del af sit energiforbrug. Det samme har medicokoncernen gjort op til starten af 2022/23 for at undgå volatilitet.
I sit regnskab oplyser Coloplast, at det venter "omtrent en fordobling af udgifterne" i forhold til i 2021/22.
- Vi har låst 60 pct. af energiforbruget i det her år, som vi bruger nu, på en pris, som hedder 400 euro. Den er væsentligt over der, hvor markedet ligger nu, og resten kommer vi til at købe til spot, siger Kristian Villumsen.
- Når vi låser priserne for 2023/24, bliver det til nogle andre priser, men det har vi gjort for at tage volatilitet ud af forretningen.
Også råvarepriserne ses stige i indeværende regnskabsår som følge af højere inflation. Omkostningsstigningerne er vanskelige at sende videre til kunderne, forklarer Kristian Villumsen.
- Generelt er inflation noget, der lægger pres på healthcare-selskaber, fordi priser og kontrakter typisk over lange perioder og ikke er sådan nogle, man lige kan genforhandle.
- Vi har arbejdet rigtig meget med det over de forgangne 18-24 måneder og har i det sidste år haft mere end 80 projekter, der handler om priser rundt omkring i selskabet globalt, fortsætter topchefen.
Projekterne har hjulpet selskabet med at afbøde nogle af effekterne, hvilket også afspejles i Coloplasts bruttomargin på 68 pct.
VENTER TOCIFREDE LØNSTIGNINGER I UNGARN
Coloplast var sidste år ramt af betydelige lønstigninger hos sine ungarske medarbejdere. Det ventes at fortsætte i 2022/23, hvor medicoselskab regner med en tocifret lønstigning i Ungarn som følge af stigende konkurrence.
- Det ungarske arbejdsmarked for fabriksmedarbejdere er stadig under en masse pres. Der er rigtig godt gang i den ungarske økonomi, der er mange store selskaber, der investerer dernede, og det betyder, at der er pres på lønningerne. Det forventer vi ikke vil gå væk, siger Kristian Villumsen.
Uden for Ungarn ser topchefen et aftagende pres på lønstigningerne, da inflationen i blandt andet Danmark, Europa og USA er på vej ned.
Selv om inflationen er aftagende, ventes niveauet ikke at vende tilbage til før covid-19, forklarer Kristian Villumsen og tilføjer, at lønstigningerne historisk har ligget på 4-5 pct.
.\\˙ MarketWire