Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/middag: Aktier presses af rentefrygt - Tesla fortsætter frem

6/2 18:21

De amerikanske aktier fortsætter sidste uges negative afslutning med nye kursfald, da renterne igen ryger kraftigt i vejret.

Det er fortsat fredagens brandvarme arbejdsmarkedsrapport for januar, der er årsagen til bevægelserne for både aktier og obligationer, da den ikke ligefrem pegede i retning af den drejning i den amerikanske centralbanks rentebane, som markedet håber på senere i år.

Med til at skabe usikkerhed er også de tiltagende spændinger mellem USA og Kina, efter at amerikanerne i weekenden skød en kinesisk luftballon, som var fløjet ind over USA, ned.

Det brede marked, målt på S&P 500-indekset, bakker kl. 12.15, lokal tid i New York, med 0,6 pct., mens Dow Jones smider 0,3 pct., og Nasdaq taber mest med 0,7 pct.

- Aktiemarkederne oplever en vanskelig start mandag, uden tvivl tynget af udsigten til flere renteforhøjelser og spændinger mellem verdens to største økonomier, kommenterer Craig Erlam, senioranalytiker hos finanshuset Oanda.

HØJERE RENTE

Fredag tabte S&P 500 også 1,0 pct., om end ugens samlede resultat alligevel blev til et plus på 1,6 pct. for hele året er aktierne i USA stadig i plus med 7,0 pct., mens hovedindekset siden den seneste bund midt i oktober har vundet 14,9 pct.

I sidste uge var aktierne ellers røget i vejret, da den amerikanske centralbank med et renteløft på 0,25 pct.point gik ned i tempo efter forhøjelser på 50 og 75 basispoint de foregående fem rentemøder, og da bankens formand, Jerome Powell, på et pressemøde konstaterede, at der nu var "desinflationære" processer i gang i økonomien.

Det styrkede investorernes spekulationer om en drejning, altså kommende rentenedsættelser, i rentebanen senere i år, og det var vand på aktiernes mølle.

Jobrapporten for januar gjorde dog det modsatte fredag, da der i årets første måned blev skabt 517.000 nye arbejdspladser uden for landbruget mod ventede 188.000 jobs.

- Udsalget de seneste par dage skyldes formentlig, at man indser, især på rentesiden, at det løb af med markedet, siger Edward Smith, investeringschef hos Rathbones, til The Wall Street Journal, og peger på, at der stadig er "lang vej igen" i kampen mod inflationen.

- Det vil holde Federal Reserve fra at levere de rentesænkninger.

Handelen med rentefutures indikerer nu en top i centralbankrenten til juli i 5,14 pct., inden investorerne ser renten sat ned til 4,79 pct. inden nytår. En markant stejlere rentebane end torsdag, da obligationsmarkedet pegede mod en rentetop i 4,90 pct. til juni og en rente ved udgangen af december i 4,40 pct.

ALLE SEKTORER I RØDT

I S&P 500 er alle sektører i rødt. Bedst går det for dagligvarer, som nøjes med et fald på 0,3 pct. I den anden ende mister råvarer og materialer mest med 1,6 pct.

Kommunikationsservice, it og cyklisk forbrug bakker desuden 0,4-1,3 pct.

Blandt de store aktienavne falder Apple med 1,5 pct. Æblekoncernens aktie vendte fredag et truende minus i kølvandet af sit kvartalsregnskab til et plus på 2,4 pct.

Amazon og Alphabet fortsætter deres tilbagegang efter regnskaberne torsdag aften med henholdsvis 1,4 og 2,0 pct. Tesla derimod vinder 2,2 pct.

OPKØB I FOKUS

På mandagens nyhedsfront løber en spekulationshistorie med en del fokus, da medicokoncernen Danaher ifølge unavngivne kilder, skriver Bloomberg News, skulle overveje et opkøb af kontraktproducenten Catalent. Danahers aktie sætter sig på den baggrund 1,6 pct, mens Catalents vinder 19,8pct. og topper i hovedindekset.

Guldmineselskabet Newmont har samtidig, officielt, lagt et bud på 17 mia. dollar på den australske konkurrent Newcrest. Den længe ventede konsolidering i guldminesektoren ser dermed ud til at være skudt i gang. Newmonts aktie falder 5,0 pct.

Computerproducenten Dell bakker med 3,7 pct. efter en melding om faldende PC-salg, som gør det nødvendigt at afskedige 6650 medarbejdere.

På regnskabsfronten falder USA's største kødproducent Tyson Foods også med 4,7 pct., da faldende priser ramte indtjeningen i første kvartal.

.\\˙ MarketWire