Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Norden venter at halvere rekordoverskud: Tørlastmarked er i knæ

13/2 13:47

KORR: kr. rettet til dollar i tredje afs.

Rederiet Norden har netop leveret det største overskud i selskabets 151 år lange historie, der er skabt af et usædvanligt marked for oliefragt, som rederiet i den grad har formået at udnytte.

Overskuddet endte på 744 mio. dollar mod 205 mio. dollar året før efter hele seks opjusteringer i årets løb, men allerede i 2023 kommer billedet til at se en del anderledes ud.

I de netop offentliggjorte forventninger forudser Norden et overskud i niveauet i 330-430 mio. dollar, når 2023 er omme. Og selvom det potentielt kan betyde en halvering fra rekordresultatet det seneste år, vil det stadig være højt, pointerer Jan Rindbo, der er administrerende direktør i Norden.

- Man skal passe på med at bruge et så stort resultat som 2022 til at vurdere vores guidance for 2023. Vores guidance for i år vil være det fjerdebedste resultat i vores historie, så vi er stadig på den helt store klinge, siger han.

Norden lever af at fragte varer i de to segmenter tank og tørlast, der dækker over olieprodukter og varegrupper som jernmalm, kul og korn. Efter Ruslands invasion af Ukraine steg olieefterspørgslen massivt, og det fik Norden til at ændre sin flådesammensætning, så selskabet mod årets afslutning var 80 pct. eksponeret mod tankmarkedet, mens tørlast fyldte mest, da året gik i gang.

Det hurtige skifte er muligt, fordi Norden i udgangspunktet ikke ejer sine skibe, men derimod lejer dem ind efter behov.

TØRLASTMARKED I KNÆ

Selv om tørlast dermed udgør den mindste del af forretningen, er det alligevel den primære årsag til, at Norden næste år venter et markant mindre overskud.

- Det, som ændrer sig for det helt exceptionelle år, er, at vi forventer lavere marginer i "freight services og trading", og det gør vi, fordi tørlastmarkedet er på et helt andet niveau i dag end sidste år. Det gør det sværere for os at tjene penge, siger Jan Rindbo.

Han vurderer dog, at tørlastmarkedet kan komme til at klare sig bedre i andet halvår, hvilket hænger sammen med Kinas genåbning.

- Lige her og nu er tørlastmarkedet helt i knæ, og det er den makroøkonomiske situation, der spiller ind, og så er det Kina, der fylder ret meget for tørlastmarkedet. Det er også Kina, der giver lidt grund til optimisme, når vi kommer længere hen på året.

- Genåbningen i Kina og troen på højere produktivitet og gang i økonomien gør, at man kan have tro på, at markedet også kommer i gang igen der, siger han.

STORE UDSVING I TANKMARKED

Jan Rindbo afviser desuden, at der skulle være tale om en konservativ guidance fra Norden.

- Det er ikke fordi, at vi har været ekstra forsigtige, siger han.

I stedet handler det om de store udsving, som præger både tank- og tørlastmarkedet. Derfor er det i sidste ende dagspriserne og antallet af dage, der er booket, der bliver afgørende.

- Vi er hverken mere eller mindre optimistiske end de markedsbetingelser, vi kender til i dag. Man skal bare huske på, at vi er i meget omskiftelige markeder. Og hvor vi i tørlast er ret godt dækket ind, så har vi en ret stor position i tank, hvor vi har knap 10.000 dage åbne, og i øjeblikket er det ikke unormalt, at vi ser sving på 5000 dollar om dagen, og så kan bundlinjen hurtigt svinge med 100.000 mio. dollar.

- Hvis markedet ændrer sig markant enten op eller ned, så vil det afstedkomme, at vi skal se på vores forventninger til årets resultat igen, lyder det videre.

Den massive fremgang for Norden i 2022 var medvirkende til, at rederiet endte med den næstmest stigende aktie for året. Nordens aktiekurs hentede over året 151 pct.

.\\˙ MarketWire