Ny japansk centralbank-chef skal finde vej ud af årtiers lempelig politik
14/2 06:34
Det er den japanske økonomiprofessor Kazuo Ueda, der tirsdag blev nomineret som Bank of Japans næste guvernør, når Haruhiko Kurodas mandat udløber i april. Den ny guvernør får til opgave at navigere centralbanken ud af et årti med ekstraordinære pengepolitiske lempelser.
Kazuo Ueda var indtil fredag i sidste uge blev overraskende spillet ud, efter at den afgående guvernørs stedfortræder, Masayoshi Amamiya, afviste at overtage topposten i den japanske centralbank.
Kazuo Ueda går en hård tid i møde, da banken står over for et markant stigende pres for at slutte sig til internationale kolleger i den globale pengepolitiske normalisering, men samtidig skal undgå finansiel panik, der kan opstå ved en pludselig afvikling af centralbankens mangeårige ultra-løse monetære politik.
Ueda er nomineret af premierminister Fumio Kishida ifølge et regeringsdokument - en beslutning, der forventes let at blive godkendt i parlamentet, hvor den regerende koalition råder over et solidt flertal.
Siden Haruhiko Kuroda blev guvernør i 2013, har han forsøgt at sætte skub i den langsomt døende japanske økonomi gennem en variation over negativ rente til opkøb af enorme mængder af statsobligationer.
Gennem det seneste år er den ultralette politik blevet fastholdt, selv da de andre store centralbanker som Federal Reserve, Den Europæiske Centralbank og Bank of England har hævet renten talrige gange for at tackle den skyhøje inflation, hvilket har resulteret i en pengepolitisk kløft, der har svækket japanske yen massivt over for de øvrige store valutaer.
Haruhiko Kuroda, der er 78, træder tilbage 8. april, når hans anden periode som centralbankchef udløber.
Han efterlader 71-årige Kazuo Ueda med udfordringen om at finde en vej ud af banken ekstremt lempelige pengepolitik.
- Det er nok det sværeste job på det værste tidspunkt at påtage sig. Det er meget modigt af professor Ueda at acceptere det, siger Saori N. Katada, der er professor i internationale relationer ved University of Southern California ifølge AFP.
- Japans politik med lette penge er blevet ekstrem. Og ingen ved, hvordan man kommer ud af det, da en pludselig vending kan bringe den finanspolitiske holdbarhed i fare, siger Saori Katada.
Men Bank of Japan er pisket til ændre kurs over de kommende fem år, da stigende inflation, en svag yen og høje offentlige udgifter gør lempelserne uholdbare.
.\\˙ MarketWire