Bavarians finansdirektør om opkøb: "Vi har fået det til en god pris"
15/2 10:46
Bavarian Nordic betaler op til 380 mio. dollar for en portefølje af rejsevacciner fra Emergent Biosolutions, og det er en god pris.
Det mener finansdirektør Henrik Juuel, som ser et stort potentiale i aftalen, der er annonceret onsdag morgen.
Med købet overtager Bavarian Nordic to omsætningsgenererende vacciner mod kolera og tyfus, samt en tredje senfase-vaccinekandidat mod Chikungunya-feber, der overføres til mennesker via myggestik, og som ventes lanceret i 2025.
- Det er en fantastisk god handel, vi gør her. Vi kommer til med de her tre produkter at adressere et marked, som på tværs af de tre produkter ligger på 800 mio. dollar årligt, så vi har fået det til en god pris, siger Henrik Juuel.
- Vi kommer selvfølgelig ikke til at tage alle de 800 mio. dollar, lyder det videre.
Fordelt på de tre kandidater er det Chikungunya-vaccinen, som afventer fase 3-resultater, der rummer det største potentiale. Den har ifølge Bavarian et markedspotentiale på 500 mio. dollar, hvor Bavarian Nordic forventer at kunne tage en god bid af kagen, selv om en konkurrent kan komme først.
- Der er en enkelt konkurrent, som kan komme ud før os, lyder det fra Henrik Juuel.
Samtidig er markedet for tyfus-vaccinen i niveauet 200-250 mio. dollar i årlig omsætning, mens kolera-markedet er i niveauet 50-75 mio. dollar om året.
De tilkøbte vacciner hos Emergent, der allerede er i salg, står ifølge finansdirektøren for en omkring en tredjedel af markedet i dag, oplyser finansdirektøren.
Bavarian Nordic har onsdag morgen oplyst, at den tilkøbte forretning i 2023 ventes at bidrage positivt til omsætningen med cirka 200 mio. kr. og at bidrage negativt til EBITDA med cirka 400 mio. kr.
Handlen skal efter planen være på plads i løbet af andet kvartal, og først derefter kan omsætningen indregnes.
Bavarian Nordic betaler i første omgang 270 mio. dollar for opkøbet, mens de resterende 110 mio. kr. er fordelt på milepælsbetalinger, der først falder senere. Den første betaling finansieres med en kombination af den eksisterende kontantbeholdning og provenuet fra en rettet emission.
- Vi har taget noget risiko ud af transaktionen ved at dele betalingen op. Det vil sige, at en del af linket op i mod, at vi har succes med den videre proces for Chikungunya, mens en anden del er bundet op på vores salg af de øvrige godkendte vacciner, siger Henrik Juuel.
Samlet set kan betalingen omregnet løbe op i omkring 2,6 mia. kr. .
.\\˙ MarketWire