Sydbank: Overenskomstforhandlinger sætter krav til danske selskaber
6/3 10:19
Der er stor forskel på, hvordan de danske børsnoterede selskaber bliver påvirket af resultatet af overenskomstforhandlingerne, der lige nu trækker meget opmærksomhed. Forhandlingerne sætter krav til selskaberne, hvorvidt de formår at stå imod, hvad der tegner til den højeste lønstigning i mange år.
Det skriver Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, i en aktie-kommentar.
Det er særligt bankerne og selskaber som Demant og Ambu, der får vægtskålen til at tippe, når det handler om, hvor stor en del lønomkostninger udgør af selskabets regnskab.
- Demant er topscorer i negativ forstand, hvad angår lønomkostningernes andel af omsætningen, og selskabet er bemærkelsesværdigt tungere på lønomkostningerne end konkurrenten GN Store Nord, skriver Jacob Pedersen.
Aktieanalysechefen fremhæver også Ambu samt bankerne som nogle af de selskaber, der er blandt "den løntunge ende af skalaen". Medicinalselskaberne er også relativt løntunge.
- Generelt tegner der sig et billede af, at medicinalselskaber som Novo Nordisk, Lundbeck og Bavarian har relativt høje lønomkostninger i forhold til omsætningen – utvivlsomt til forskning/udvikling og salg/distribution, fortsætter han.
Det er ifølge Sydbank industriselskaber som Vestas, FLSmidth og Rockwool, der indtager en bedre position, når det kommer til lønomkostninger. Det har dog en hvis betydning, at industriselskaberne i løbet af 2021 og 2022 har været belastet af råvareprisstigninger. Men det gør dem altså bedre stillet i dag - i forhold til de kommende lønstigninger.
I toppen af den positive ende af Sydbanks analyse ligger Genmab.
- Genmab er det selskab med de laveste lønomkostninger i forhold til omsætningen – blandt andet fordi en stor del af salgsindsatsen ligger hos selskabets partnere og derfor ikke udgiftsføres, skriver Jacob Pedersen.
DET GULE AFKASTBAROMETER STÅR FAST
Der er fra Sydbanks side ingen tvivl om, at 2023 vil byde på lønstigninger, der kommer til at overstige 1-3 pct.
- Herhjemme peger de indgående overenskomster på lønstigninger i omegnen af 5 pct., skriver Jacob Pedersen.
Det kan være et interessant pejlemærke for investorerne, at se på, hvordan lønstigninger vil påvirke selskabernes indtjening.
- De danske selskaber bør være bedre rustet til at modstå høje lønstigninger end aktierne på det globale aktiemarked. Mange danske selskaber er karakteriseret ved generelt høje indtjeningsmarginaler og høj rentabilitet, og det skærmer mod massive indtjeningsfald, når lønningerne stiger, skriver Jacob Pedersen.
Sydbank fastholder sit gule afkastbarometer for de danske aktier og ser et afkastpotentiale, der er bedre på danske aktier end på de globale aktiemarkeder i det kommende år.
- Vi imødeser således indtjeningsfremgang i 14 af de 17 selskaber, som vi aktuelt har analysedækning af. Prisfastsættelsen er dog stadig noget dyrere end historisk, men vækstkarakteristikaene er også stærkere end historisk, skriver aktieanalysechefen.
.\\˙ MarketWire