Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Feds Mester: Renten skal fastholdes over 5 pct. i kampen mod inflation

5/4 07:27

Den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, styringsrente skal over 5 pct. og ligge der en rum tid for at tøjle inflationen. De nærmere detaljer vil afhænge af, hvor hurtigt prispresset letter.

Det mener Loretta Mester, der er centralbankdirektør i Federal Reserves afdeling i Cleveland uden stemmeret i den pengepolitiske komité, FOMC, ifølge Bloomberg News.

Hvis målet om en inflation på 2 pct. skal nås, må pengepolitikken bevæges "noget mere ind i restriktivt territorium i år med en fed funds-rente på 5 pct. og en realrente i positivt territorium i noget tid", forklarer hun ved et arrangement ved New York University.

- Præcis hvor meget højere fed funds-renten skal op, og i hvor lang tid politikken skal forblive restriktiv vil afhænge af, hvor meget inflationen og forventningerne til inflationen falder, og det vil afhænge af, hvor meget efterspørgslen bremser op, at forsyningsudfordringerne bedres, og at prispresset letter, siger Loretta Mester ifølge Bloomberg News.

Federal Reserve forhøjede i marts sin rente med 25 basispoint til et spænd på 4,75-5,00 pct. Renteløftet blev stemt igennem, selv om en række bankkrak forinden havde sået tvivl om centralbankens vilje til at stramme pengepolitikken yderligere.

Centralbankdirektøren venter ikke, at FOMC vil sænke renten i 2023.

Loretta Mester fortalte videre ved arrangementet i New York, at hun havde været "meget tryg" ved centralbankens pengepolitiske komités beslutning om at hæve styringsrenten trods uroen i banksektoren på daværende tidspunkt.

- Indtil videre lader det til at være stabiliseret, fortæller hun om banksektoren.

Loretta Mester vurderer, at det amerikanske banksystem er sundt, og at centralbanken har øje på eventuelle kreditklemmer efter den seneste tids pres på sektoren med henblik på at justere pengepolitikken om nødvendigt.

- Den næste tid vil beslutningstagerne i Federal Reserve fortsat afveje omfanget og varigheden af disse effekter og deres betydning for inflationsforventningerne, beskæftigelsen og den passende pengepolitik, forklarer hun.

Centralbankdirektørens kommentarer følger tirsdagens tal for ledige stillinger i USA, der viste et fald til 9,9 mio. i februar mod ventet 10,5 mio. stillinger.

Onsdag venter nye indtryk i form af den private jobrapport ADP, der ventes at vise en opbremsning i antallet af nye jobs til 210.000 fra 242.000 i februar, inden den officielle beskæftigelsesrapport for marts offentliggøres fredag.

Hvis forventningen om et mere afdæmpet jobmarked holder stik, kan det begrænse Federal Reserves behov for at stramme renten yderligere i kampen mod den høje inflation.

MARKEDET MENER ANDET

Mens Loretta Mester ser en rente over 5 pct. uden mulighed for rentenedskæringer i 2023, er holdningen anderledes i markedet.

Faktisk venter et flertal af økonomer adspurgt af Bloomberg News, at renten allerede har toppet, og at Federal Reserve allerede fra juli vil tage 25 basispoint af toppen.

Ved årets udgang ventes styringsrenten at være sat ned med 100 basispoint til niveauet 3,75-4,00 pct.

.\\˙ MarketWire