Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Fald i fragtrater giver lavere drift og omsætning hos Mærsk

4/5 08:10

En ny virkelighed har ramt A.P. Møller-Mærsk, der har omsat for mindre og tjent markant færre penge i årets første kvartal, når man sammenligner med året forinden.

Mærsk har i januar, februar og marts landet et justeret overskud efter skat på 2561 mio. dollar mod et justeret overskud på 7469 mio. dollar i første kvartal 2022.

Omregnet svarer det til et underliggende overskud i omegnen af 17,3 mia. kr.

Til sammenligning forudså analytikerne et justeret overskud på 1872 mio. dollar, viser estimater indsamlet af Bloomberg blandt 13 analytikere, der er trukket 2. maj.

Omsætningen endte i kvartalet på 14.207 mio. dollar mod 19.292 mio. dollar i samme periode året før. Her havde analytikerne forventet et fald til 14.528 mio. dollar.

- Vi leverer et solidt resultat i et krævende marked, præget af kundernes fortsatte bestræbelser på at nedbringe lagre. Sigtbarheden for resten af året er fortsat relativt lav, og vi opretholder et fast fokus på omkostningsstyring, siger topchef Vincent Clerc i regnskabet.

Det er kraftige fald i fragtraterne på søen og lavere efterspørgsel efter containerfragt, der betyder fald i indtjeningen sammenlignet med sidste år.

Under coronapandemien har Mærsk haft en bugnende indtjening fra høje fragtrater, der har skabt rekordresultater.

I anden halvdel af 2022 begyndte raterne dog som ventet at falde massivt, da høj inflation, stigende renter og en genåbning efter pandemien har ændret forbruget. Det er fortsat ind i 2023, hvor markedet har normaliseret sig.

Kampen om kapaciteten ombord på skibene har dog betydet, at Mærsk under de ekstraordinære omstændigheder er lykkedes med at lukke et stort antal lange faste kontrakter til gode priser for rederiet, som kan holde hånden under indtjeningen. I takt med at kontrakterne løbende bliver genforhandlet vil de dog også blive lavere.

Driftsresultatet, EBITDA, endte i kvartalet på 3969 mio. dollar i første kvartal 2023 mod 9084 mio. dollar i samme periode året før. Til sammenligning lød estimatet fra analytikerne på 3464 mio. dollar.

.\\˙ MarketWire