EU-Kommissionen venter højere vækst og mere genstridig inflation
15/5 10:37
EU-Kommissionen har hævet sine forventninger til BNP-væksten og for inflationen i eurozonen, da økonomien har vist sig noget mere modstandsdygtig, end det har været frygtet.
Det oplyser kommissionen i en prognose for 2023 og 2024.
I 2023 ventes bruttonationalproduktet, BNP, at vokse 1,1 pct. på tværs af eurozonen mod den tidligere prognose på 0,9 pct. fra februar. Året efter ventes en vækst på 1,4 pct.
Imens ventes inflationen at aftage i langsommere tempo end hidtil spået. EU-Kommissionen ser nu i 2023 en inflation på 5,8 pct. fra tidligere 5,6 pct., mens den i 2024 ventes på 2,8 pct. Her var tidligere ventet en større afmatning til 2,5 pct.
Kerneinflationen, der fraregner prisudviklingen for energi, fødevarer, alkohol og tobak, ventes i år at tiltage til 6,1 pct. fra 5,6 pct. i april. I 2024 ses den aftage til 3,2 pct.
Den justerede inflation er af særlig interesse for Den Europæiske Centralbank, ECB, da den har vist sig udfordrende at få nedbragt trods adskillige forhøjelser af renten til nu 3,25 pct.
Endvidere er man i EU styret uden om en såkaldt løn-pris-spiral, da lønstigningerne indtil videre er pænt under forbrugerprisstigningerne. Købekraften ventes dog delvist kompenseret af et fortsat varmt arbejdsmarked, højere mindstelønninger og pres fra lønmodtagerne, skriver EU.
- Den europæiske økonomi fortsætter med at vise modstandsdygtighed i en udfordrende global kontekst. Lavere energipriser, aftagende pres på forsyningskæderne og et stærkt arbejdsmarked understøtter moderat vækst i første kvartal af 2023, skriver EU-Kommissionen, der tilføjer, at væksten gør frygt for recession i Europa til skamme.
Frygten har været foranlediget af energikrisen i Europa som resultat af Vestens sanktioner mod Rusland efter invasionen af Ukraine.
Større energidiversitet og et betydeligt lavere gasforbrug har dog holdt økonomien oven vande, skriver EU.
I første kvartal af 2023 voksede økonomien i eurozonen med 0,1 pct., og det er ventet, at væksten vil fortsætte i andet kvartal.
.\\˙ MarketWire