Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Høreapparater: Sonova holdt tilbage af tab af Costco-kontrakt

16/5 07:39

Schweiziske Sonova, der rangerer som verdens største høreapparatproducent og er konkurrent til både Demant og GN Hearing, kom samlet set lidt dårligere end ventet ud af 2022/23, der sluttede med udgangen af kalenderårets første kvartal.

Sonovas vækst var holdt tilbage af tabet af det, som selskabet selv kalder for en "betydelig kunde i USA."

Selskabet sætter ikke navn på, men det er efterhånden en offentlig hemmelighed, at der er tale om den amerikanske supermarkedskæde Costco, hvor Sonova sidste år under lidt mystiske omstændigheder mistede kontrakten på private label-brandet Kirkland Signature.

Samlet fik Sonova i regnskabsåret 2022/23 en salgsvækst i lokale valutaer på 14,6 pct. til 3738,4 mio. schweizerfranc, men den organiske vækst var blot 2,3 pct., og hvis man frasorterer tabet af kontrakten, ville den have været 4,5 pct., oplyser Sonova i regnskabet.

Analytikerne havde i øvrigt ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News ventet et salg på 3794 mio. schweizerfranc.

Den organiske vækst, der var, var drevet af både lanceringen af blandt andet topproduktet Phonak Lumity, og af detailforretningen - Audiological Care.

- Væksten kan primært tilskrives opkøb, mens stigningen i det organiske salg var drevet af succesfulde produktlanceringer og en positiv udvikling i Audiological Care-forretningen. Den manglende forlængelse af en betydelig høreapparatkontrakt med en stor amerikansk kunde trak tydeligt ned i resultaterne, skriver Sonova blandt andet i sit årsregnskab.

USA VISER TEGN PÅ BEDRING

Sonova mærkede også sidste år - i tråd med blandt andet de danske høreapparatproducenter - en klar nedgang i tempoet på det store amerikanske marked, der var ramt af lav forbrugertillid og høj inflation.

Det påvirker hårdt i USA, hvor egenbetalingen for høreapparater i mange tilfælde er stor.

Og mens de danske konkurrenter Demant og GN Hearing har meldt om et flyvende første kvartal i USA, er Sonova noget mere tilbageholdende i sine udmeldinger.

- Landets relativt høje andel af egenbetaling betød, at det private amerikanske marked var negativt påvirket af makroøkonomisk modvind i kalenderåret 2022, selv om det viste tegn på bedring i det sidste kvartal af regnskabsåret, skriver Sonova.

- Den manglende forlængelse af en stor høreapparatkontrakt med en enkeltkunde i USA trak også betydeligt ned i salget i andet halvår af 2022/23. Det blev kun delvist opvejet af den positive vækst i Veterans Affairs (VA), hvor Sonova fortsat har en førende position, fortsætter Sonova.

.\\˙ MarketWire