Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Blinken: Putins angreb på Ukraine er en strategisk fiasko

2/6 13:50

USA arbejder sammen med andre allierede på at skabe de rette betingelser for en "retfærdig og varig fred", der kan slutte Ruslands krig i Ukraine.

Det siger udenrigsminister Antony Blinken under et besøg fredag i Finlands hovedstad, Helsinki.

Her betegner han præsident Vladimir Putins beslutning om at invadere Ukraine for en "strategisk fiasko".

Den amerikanske regering vil bakke op om initiativer fra andre lande for at bringe krigen til ophør. Så længe de holder sig til FN's charter og Ukraines suverænitet og territoriale ret.

- Vi vil støtte bestræbelser - om de kommer fra Brasilien, Kina eller ethvert andet land - hvis de hjælper med til at finde en varig fred, siger han.

Men han lover samtidig, at USA fortsat vil støtte Ukraine med våben. Det vil give Ukraine styrke til at forsvare sig selv og er en betingelse for et diplomati med mening.

- Putins angrebskrig mod Ukraine har været en strategisk fiasko, fastslår han.

Blinken mener, at det vil komme til at koste Rusland dyrt i mange år. Både diplomatisk og økonomisk.

Blinken har de seneste dage besøgt Sverige, Norge og Finland.

Den nordiske region har fået en meget vigtig rolle. Ikke mindst efter det tidligere neutrale Finland blev medlem af Nato i april.

Blinken konstaterer i sin tale, at det er en forbavsende udvikling, der har været, siden Rusland angreb Ukraine 24. februar sidste år.

Inden invasionen var der i Finland et stort flertal for fortsat neutralitet. Men efter siger tre ud af fire finner nu ja til Nato-medlemskab, konstaterer han.

Han udtrykker håb om, at Sverige, der også har søgt ind i Nato, snart kan hilses velkommen i forsvarsalliancen. Det blokerer Tyrkiet og Ungarn indtil videre for.

/ritzau/Reuters