SAS-analytiker efter nye tal: "Noget af det bedste jeg har set længe"
8/6 12:10
Der er færre tomme sæder i SAS-flyene, og det giver grund til at vende mundvigene op hos SAS-ledelsen, der ellers har sit at kæmpe med midt i den igangværende rekonstruktion af selskabet.
Det er meldingen fra Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, efter at flyselskabet netop har offentliggjort trafiktal for maj.
- Det er noget af det bedste, jeg har set fra SAS meget længe. Det er opmuntrende, siger Jacob Pedersen til MarketWire.
SAS har i maj formået at løfte kabinefaktoren markant i forhold til samme periode sidste år.
Passagertrafikken målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK) steg 26,3 pct. i forhold til samme måned året før. Luftfartsselskabets sædekapacitet (ASK) steg med 16,9 pct. i måneden, og sædeudnyttelsen (kabinefaktoren) opgøres til 77,1 pct. I forhold til samme måned sidste år er belægningsprocenten dermed steget 5,7 pct.point.
Der var dog ikke fremgang på alle poster i trafiktallene.
Den såkaldte valutajusterede yield, der dækker over omsætningen per fløjet passagerkilometer, faldt med 1,9 pct. i maj til 1,08 svenske kr.
Justeret for valutaudsving faldt yielden endnu mere med 2,8 pct.
- Belægningen er høj og den massive stigning, som mange andre flyselskaber oplever i yielden, den har SAS jo ikke, og det skyldes nok trafikmix, fordi der er betydeligt færre forretningsrejsende nu og betydeligt flere fritidsrejsende. Det giver automatisk et nedadgående pres på yielden, men i den forbindelse holder SAS faktisk en yield på linje med det, jeg havde regnet med, siger Jacob Pedersen.
Samlet rejste 2,172 mio. passagerer med SAS i maj - en stigning på 19 pct. fra samme måned sidste år.
- Fordi man har flere flyvninger, mere kapacitet i luften og fylder flyene godt op i forhold til, hvad vi har set historisk, så betyder det også, at man har højere indtægter, siger Jacob Pedersen.
SAS-aktien falder torsdag middag 1,4 pct. til 0,22 kr.
TAGER NOGLE SKRIDT FREM
SAS er aktuelt i gang med at jagte nye penge som en del af den rekonstruktionsplan, der blev sat i værk sidste år, hvor flyselskabet søgte konkursbeskyttelse i USA. Og de seneste tal kan ifølge Jacob Pedersen få potentielle investorer til at se lidt mere lyst på SAS som investeringsmulighed.
- Nye store investorer kan se på SAS lidt mere positivt, fordi det ser ud til, at nogle af indsatserne lykkes. Indtægterne er ikke længere så langt fra det niveau, vi så tidligere, siger aktieanalysechefen.
Det gælder ikke mindst, hvis kadencen fra maj-tallene kan opretholdes over sommeren.
- Virkeligheden er, at SAS tager nogle skridt frem ad i øjeblikket, konstaterer Jacob Pedersen, der dog samtidig gentager parolen om, at de eksisterende aktionærers værdier er så godt som tabt.
- Uanset om der bliver to torsdage i en uge, så er de eksisterende SAS-aktionærers penge væk eller næsten væk, siger han.
SENDER KRAFTIGT VINK MED VOGNSTANG
Ud over rekonstruktionen er SAS i øjeblikket plaget af strejke i København, hvor flyvelederne hos selskabet Naviair er i konflikt med Københavns Lufthavn. Det har skabt flere udfordringer, som SAS nu officielt vil søge erstatning for, hvilket SAS-topchef Anko van der Werff tidligere har varslet.
- Vi vil søge kompensation for de usædvanlige omkostninger forårsaget, siger han torsdag i en meddelelse.
Og det sender presbold afsted mod Naviair, mener Jacob Pedersen.
- Det er et kraftigt vink med en vognstang om, at nu må de simpelthen få styr på det. Omkostningerne for flyselskaberne er så store i forhold til, hvad det egentlig koster at undgå, siger han.
.\\˙ MarketWire