Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Sydbank om dansk økonomi: Blød landing i sigte - væksten vender tilbage i 2024

12/6 06:45

Boligpriserne vil falde lidt mere, arbejdsløsheden blive lidt højere, og økonomien vil stå stort set stille i resten af 2023, inden væksten så småt vender tilbage i 2024.

Det er hovedscenariet i Sydbanks nye prognose for dansk økonomi, der med andre ord forudser en blød landing, hvor økonomien holder nogenlunde stand trods inflation og rentestigninger.

Hidtil har dansk økonomi også klaret sig overraskende godt, men det snyder lidt.

- Vi har trods alt set en afmatning i store dele af dansk økonomi. En afmatning, der på overfladen bliver sminket af den kraftige fremgang, som medicinalindustrien står fadder til, skriver Søren Christensen og Mathias Dollerup Sproegel, henholdsvis cheføkonom og seniorøkonom i Sydbank.

- Uden det havde vi i vores optik allerede nu befundet os i en teknisk recession, fortsætter de.

De peger blandt andet på, at privatforbruget er vigende, hvilket er gået ud over detailsalget, mens byggeriet og boligmarkedet også har haft det svært.

Beskæftigelsen fortsætter til gengæld med at sætte nye rekorder, mens ledigheden er begyndt at stige svagt.

- Der er altså en ret stor divergens mellem udviklingen i beskæftigelsen og ledigheden netop nu. Det fortæller, at det er arbejdsstyrken, der udvides. Flere udlændinge strømmer ind på arbejdsmarkedet, og folk på kanten af arbejdsmarkedet kommer i job, konstaterer økonomerne.

Alligevel risikerer den bløde landing for dansk økonomi at drukne, hvis konjunkturerne i udlandet for alvor dykker.

- Rentestigningerne er stadig en joker, og de kommende måneder vil vise, om centralbankerne får held til at få det underliggende inflationspres under kontrol, skriver økonomerne.

- Vi ser lige nu tegn på, at den globale økonomi bremser op, da rentestigningerne har arbejdet sig helt ind i økonomien. Vi ser også begyndende tegn på afmatning i den globale servicesektor. Det kan give det længe ventede knæk til arbejdsmarkedet i både USA og Europa, og det vil også kunne mærkes herhjemme, hedder det i prognosen.

Samlet set er Sydbank-økonomerne dog blevet mere positive omkring dansk økonomi i den seneste tid.

Forventningerne til den samlede vækst i år er løftet til 1,1 pct. fra tidligere estimeret minus 0,2 pct., og også i 2024 venter Sydbank nu en økonomisk vækst på 1,1 pct. mod tidligere ventet 0,4 pct.

Inflationen ventes at aftage til 3,9 pct. i år fra 7,7 pct. sidste år.

Huspriserne venter Sydbank vil falde med 8,5 pct. i år, hvorefter de vil stige med 0,5 pct. i 2024.

Endelig spår banken, at bruttoledigheden som andel af arbejdsstyrken vil stige til 3,1 pct. i år fra 2,7 pct. sidste år.

.\\˙ MarketWire