Danske helårsregnskaber 2024: Fokus på guidance, moderat vækst og fremtidens USA
Af Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet
Den danske regnskabssæson starter om et par uger. Godt eller skidt bliver ikke mindst fastslået 5. og 6. februar med i alt 9 regnskaber. Investorerne fokuserer på guidance, hvordan selskaber agerer i en polariseret verden med uens vækst, USA og Donald Trump som kommende præsident med potentielle toldsatser, og nok også lidt den USD styrkelse, som vil kunne ses og mærkes hos en del; ikke mindst life science selskaberne.
Tryg - 23/1 - Forsikringsvenlig afslutning kan give godt kvartal
Selv om Tryg kommer senere end de plejer, er de stadig dem, som starter regnskabssæsonen. Trygs kapitalmarkedsdag i december var ingen kurstrigger, og det er ikke så mærkeligt. Fokus var på "mere af det samme" kombineret med lidt mere aktionærvenlighed på længere sigt. Vi kender ikke niveauet for storskader i kvartalet, men når det kommer til vejrlig vil der være gode muligheder for at året er sluttet fornuftigt i mangel af mange storm- og nedbørsskader. 4. kvartal har potentialet til at være bedre end gennemsnitligt. Udfordringerne er fortsat: Svage SEK/NOK, svag indtjening i Norge og en indtjening i motorsegmentet, som trækker ned.
Ambu - 30/1 - Fokus på vækst, profitabilitet og udsigter til en Trump told
Kalenderårets 3. kvartal og AMBU første var lidt skuffende. Det startede met en mini forvarsel, da selskabet ikke, som de har haft for vane de foregående kvartaler, førtidigt annoncerede deres tal ledsaget af en opjustering. Væksten er blevet mere adstadig. Det går stadig i den rigtige retning, men høj prisfastsættelse og utålmodige investorer er en svær investeringscocktail. Aktien faldt med 20 % i årets sidste kvartal. For at aktien skal genoptage sin optur, kræver det formentlig, at væksten får et nøk opad. Samtidig er investorerne formentlig fortsat lidt bekymrede for og forbeholdne overfor om Donald Trump vil pålægge Mexico producerede varer til det amerikanske marked en toldsats som får en betydning for efterspørgslen og/eller om den byrde ikke kan overvæltes.
Nordea Bank - 30/1 - Investorerne mangler kurstriggere og afventer hvidvaskafgørelse
Selv om den danske hvidvasksag mod Nordea efter planen begynder i maj 2025, finder den først sin afgørelse i 2026; i hvert fald hvis det går som planen er aktuelt og sagen ikke bliver forligt før. Den "dyne" af en økonomisk byrde, som kan løbe op i den maksimale hvidvasksanktion på 25 % af anklagen på 24,8 mia. er formentlig en ikke uvæsentlig aktieingrediens. Ikke kun her og nu, men i hele 2025. Den svenske økonomi har det stadig svært i 2025, selv om der er udsigt til en bedring, og det betyder en del for Nordens største bank med Sverige som det største marked. Tiderne med egenkapitalforrentning på 18 % eller så, er sandsynligvis forbi, men mindre kan også gøre det. For investorerne er det bl.a. relevant og måske også en udfordring, at det er svært at få øje på kurstriggere.
DSV - 4/2 - Kvartalsregnskab formentlig uden taldrama og fokus på DB Schenker
DSV fik sin DB Schenker og handlen forventes at blive endelig i 2. kvartal 2025. Forberedelserne til integrationen er formentlig godt i gang, og hvis det går som det plejer, har DSV allerede en god plan for hvordan synergierne skal trækkes ud af Schenker. Den tid den glæde, og investorerne skal formentlig vente 1-2 kvartaler før DSV melder noget mere konkret ud om det. DSV fik i lyntempo solgt nye aktier til delfinansiering af overtagelsen. Der kommer næppe større overraskelser i 4. kvartalsregnskabet, som i givet fald skal være store for at få investorerne til at køre væk fra det, som skal være med til at drive DSV og aktien fremad: Nemlig integrationsarbejdet.
Coloplast B - 4/2 - Investorerne venter på katalysator
Udover udbetalingen af december udbytte har det været småt med højdepunkterne for Coloplast aktionærerne de seneste måneder. Det store insidersalg fra bestyrelsesformanden er formentlig noget af det, som bliver ved med at udfordre investorerne. Behørigt sammen med forbehold for Donald Trump som ny præsident, hans nye sundhedsminister RFK, jr. og ikke mindst investorer, som går udenom det meste indenfor dansk life science. Især når prisfastsættelsen stadig er til den "gode side".
Pandora - 5/2 - Investorerne håber på mere af det samme
41 %! Det var stigningen i Pandoras aktiekurs i 2024, og dermed blev Pandora undtagelsen på et skuffende år for danske aktier. Der er ingen grund til at tro, at Pandora har skiftet spor i 2024, eller gør det i 2025. Selskabet leverer bomsolidt uden svinkeærinder. Nogen har svært ved at forstå attraktionen i produktet, men den gode udvikling, drevet af en god strategi udført til perfektion af ledelse og organisation, er ikke hverken svær at forstå eller se. Forvent mere af det samme.
Demant - 5/2 - Byder 2025 igen på stigende vækst?
Et kursfald på 10 % var hvad det kunne blive tal for Demant i 2024. Tilbagegang er ikke hverdagskost, men investorernes forbeholdne kursreaktion er forståelig. Ved flere lejligheder leverede Demant under det forventede og normalt høje niveau, og samtidig har Apples indtog i den lave ende af prissegmentet ikke kun skræmt GN Store Nords investorer, men også sat sit negative præg på Demant. Størst spænding vil der i forbindelse med årsregnskabet formentlig være på guidance for 2025; om Demant endelig kan komme af med problemerne i Communications og fuldt ud koncentrere sig om sin kerneforretning.
Novo Nordisk B - 5/2 - Guidance og opfølgning på CagriSema
4. kvartal var begivenhedsrigt, men ikke på den måde, som Novo Nordisk og investorerne bedst kan lide. Vægttab fyldte mindre hos investorerne; konkurrencen blev intensiveret og vækstraterne modereret. Novo Holdings fik tilladelsen til at købe Catalent, men det som investorerne desværre husker bedst var en 20 % kursnedgang for kvartalet, som nøjagtigt svarer til den kursnedsabling, der kom i forbindelse med offentliggørelse af CagriSema data den 20/12. Investorerne håber det overvejende var designet af studiet, som kan forklare at det gennemsnitlige vægttab med 22,7 % efter 68 uger nok var bedre end Eli Lillys 22,5 %, men noget under det som investorerne og formentlig også Novo Nordisk selv havde sat næsen op efter. Investorerne vil forsøge at nærlæse regnskabet for detaljer om næste skridt, og så naturligvis holde skarpt øje med guidance for 2025.
Vestas Wind Systems - 5/2 - Er fremtiden stadig 10 % EBIT-margin?
4. kvartal og årets ordreindgang sluttede i diametral modsætning til aktiekursen. 6,026 MW nye turbineordrer ender med som annonceret niveau at blive det næstbedste kvartal fra perioden 2021-2024, kun overgået af Q4 2023 med 6,945 MW. Nu er det op til Vestas at levere på de muligheder i fremtiden. Her og nu og kortsigtet handler det om at fjerne noget af den interne usikkerhed, som for svage resultater i servicedivisionen skabte både i 2. og 3. kvartal. Samtidig skal Vestas tegne billedet af at EBIT-marginen kan ramme 10 %. Ikke i 2025, som oprindelig var målsætningen men nu "på mellemlang sigt". Det tolker jeg og formentlig også investorerne som 2026. Aktuelt og i skrivende stund i starten af 2025 ligger konsensus for 2026 på en EBIT-margin på 8,65 %.
Ørsted - 6/2 - Kan lave forventninger og faldende renter give medvind?
2024 blev ikke fremragende, men heller ikke den samme kursderoute og kurskatastrofe, som tilfældet var i Vestas. Ørsteds udfordringer fortsatte i 2024, men kulminerede året før. Værdiskabelsen i handler kortsigtet bl.a. om (hvor meget) vinden blæser og solen skinner. Langsigtet er det forretningsomfanget, som skaber mulighederne. Ørsteds langsigtede ambitioner fik sig en mavepuster i 2023. Blandt andet men ikke kun fordi villigheden til at betale for den grønne omstilling ikke stod mål med klimaudtalelser fra de mange. Samtidig var høje og stigende renter en streg i kalkulationerne for Ørsted. Markedsrenterne er toppet og siden faldet ganske meget. I hvert fald i Europa, og forventningerne er at centralbankrenterne, igen i Europa kommer til at følge den udvikling ned. Kan det taknemmelige udgangspunkt med moderate forventninger og faldende finansieringsomkostninger give optimisme? At dømme efter den aktuelle kurs synes det at være langt væk, men måske er der håb?
A.P. Møller - Mærsk - 6/2 - Overrasker de igen i 2025?
2024 blev helt anderledes og bedre end forudsagt af selskabet og analytikere i 2023. Kan 2025 tilsvarende blive positivt overraskende på samme måde? Forventningerne er igen lave. På den ene side er det forståeligt. Europa og Kina er fortsat i vækstmæssig slowmotion, og samtidig er udsigterne til at der kan komme en mindre ufredelig løsning i Mellemøsten, hvor Houthierne står isoleret, ret gode. Det kan give lavere rater. På den anden side, er raterne ved indgangen til 2025 på et ret højt niveau. Både det forsigtige forbeholdne og det lidt mere optimistiske giver mening. Investorerne har haft for vane at reagere ret markant når A.P.Møller-Mærsk har guidet fremtiden, også selv om den har vist sig ikke altid at blive til virkelighed. 4. kvartal bliver fornuftigt, men det som driver ikke kun skibene men også aktiekursen er om 2025 bliver bedre end de forsigtige forventninger?
Carlsberg B - 6/2 - Kulminerede 3 års nedtur i 2024?
Det bedste man her og nu set fra en investor side kan sige om 2024, er at året er overstået. Midt på året annoncerede Carlsberg sin intention om at købe britiske Britvic. Det pressede aktien yderligere baglæns fra et i forvejen ikke meget højt niveau. Udfordringer med svag vækst på det kinesiske marked, det russiske mareridt og nu et opkøb, som skal sikre, at Carlsberg efter tab af distributionskontrakt med San Miguel har tilstrækkelig tyngde i Storbritannien og samtidig at Kina ikke kommer til relativt at fylde for meget. Er forudsætningerne for et godt 2025 reelt noget bedre end investorerne aktuelt er villige til at købe ind på? Forventningerne er meget lave; prisfastsættelse på niveau med "Corona-nedlukning" og forude venter en gældsudstedelse, hvor faldende renter kommer som den hjælpende hånd? Investorerne glæder sig ikke kun over at 2024 er overstået, men håber at 3 (nederlag) på stribe giver muligheder fremadrettet. Hold med guidance, nyheder fra Kina om vækst og statslige stimulanser til økonomien samt overtagelsen af Britvic og vilkårene for gældsudstedelsen. Carlsberg er ikke alene om den dårlige udvikling, som også har ramt andre selskaber som eksempelvis Heineken og Anheuser-Busch.
GN Store Nord - 6/2 - Har shortsælgere spændt buen for meget?
2024 begyndte i dur, men sluttede i mol for GN Store Nord. Den spirende optimisme fra årets start blev desværre ødelagt i 2024 af en vaklende forventningsstyring og et svagt "entreprise" salg af headsets. Derimod leverede Hearing, i hvert fald til og med 3. kvartal, stærkt. Udgangspunktet for at 2025 kan/skal blive bedre, er gode. Som med en række andre danske selskaber er forventningerne lave. Hvis 2025 skal blive rigtig godt, kræver det at salg til forretningssegmentet begynder at vækste igen og at den positive udvikling i "hearing" fortsætter. Shortsælgere har spændt deres positionering til bristepunktet bl.a. drevet af forventninger om at Apple udvider deres entre i den lave ende af høreapparatmarkedet til også at inkludere tilpassede høreapparater. Det er dog mindre realistisk, men ikke desto mindre en risiko, som holder aktien nede. Hvis GN Store Nord slutter uden økonomiske skrammer og negative overraskelser, kan 2025 blive året som ændrer sig fra udfordringer til muligheder. Kan GN Store Nord levere på fremtiden?
Rockwool B - 6/2 - Solid afslutning på godt år men hvad med fremtiden?
Rockwool skiftede direktør i september 2024, og for investorerne kan det være begyndelsen til noget lidt nyt men trods alt også mere af det, som de kender og synes godt om. Den nye ledelse har i et interview givet udtryk for at markedspotentialet er meget stort. Det er ikke nyt. Det "nye" er, at der formentlig bliver skruet op for investeringerne. På lang sigt er det positivt. På kort sigt kan det betyde, at det stærke cash flow, som bl.a. er anvendt til solide aktietilbagekøb, bliver lidt mindre. Rockwool har solide finanser og kan flere ting på samme tid, men det er værd at holde øje med om afkastet af den investerede kapital kan følge med pro rata. Også her er det værd både at holde øje med guidance men også med investeringsplanerne. Mon ikke Rockwool slutter året solidt som deres stenuldsprodukter?
Danske Bank - 7/2 - Frasalg af norske privatkundeaktiviteter gør det nemmere at levere på strategien
Danske Bank skal forsøge at leve op til deres 2026 plan om en 13 % varig egenkapitalforrentning. Hvordan kan de det i en verden, hvor lavere renter af mange kortsigtet virker som naturgivent og presser indtjeningen? Svaret kan være et konstant omkostningsfokus og ikke mindst den naturlige konsekvens af, at Danske Bank i november måned 2024 solgte sin norske forretning for privatkunder til Nordea. Indtjeningen i Norge lå langt under den gennemsnitlige profitabilitet og derfor vil salget alt andet lige øge gennemsnittet af resten med hensyn til egenkapitalforrentning. Hold øje med guidance og hvad Danske Bank siger om 2026, hvor meget de forventer at centralbankrenter presser indtjeningen nedad og få nyt om Danske Bank eksklusive de norske privatkundeaktiviteter.
Genmab - 12/2 - Hvornår tør investorerne købe ind på fremtiden?
Investorerne venter stadig på nyt om fremtiden for Genmab. Det drejer sig fortsat først og fremmest om hvordan fremtiden ser ud for tiden efter Darzalex og patentudløb, samarbejdet med Janssen. Og så naturligvis om fremdrift i den pipeline som til syvende og sidst driver økonomi og aktiekursen. Det har været sagt (for) mange gange, men mantraet er fortsat: Investorerne hader usikkerhed og få steder er det ligeså udtalt som i biotekverden. Ingen kan med sikkerhed forudse og forudsige hvornår man får vished for om nervøsiteten er begrundet. Investorerne køber ikke ind på uvisheden. Regnskabstallene vil ikke ændre ved det og fjerner ikke essensen af den usikkerhed. Det gør data og afklaring, men den kommer næppe lige nøjagtig i forbindelse med årsregnskabet og guidance for 2025
ISS - 20/2 - Investorerne venter stadig utålmodigt på Deutsche Telekom saga
Der er meget stille om ISS. På den ene side er det godt, fordi (for) meget omtale de sidste 3-4 år har været problematiske: Forsvarskontrakten som blev ophævet, den franske forbindelse (forbandelse) og nedskrivning og nu, aktuelt og i 2025 ved en voldgift afgørelsen om Deutsche Telekom har haft ret til at tilbageholde betalinger på kontrakten. ISS "skylder" annoncering af ordrer, jævnfør citater fra i sensommeren, og USA fylder for lidt med kun ca. 10 % af omsætningen. Efter 3. kvartal blev aktietilbagekøbet løftet, hvilket var aktionærvenligt af flere årsager: Dels fordi prisfastsættelsen er meget lav og dels fordi det må signalere, at ISS er komfortabelt med udviklingen i cash flow for året. Kurstriggeren er en god udgang på fejden med Deutsche Telekom, men den kommer formentlig først i slutningen af 1. halvår.
Zealand Pharma - 20/2 - Et kvartal med lidt udfordringer
4. kvartal har ikke budt på meget vigtige forskningsdata men derimod har der været lidt slinger i valsen med FDA accept af SBS - korttarmssyndrom. Når FDA gerne vil have flere data, er der garanti for usikkerhed. Det forlænger processen og markedsadgangen bliver udskudt. Zealand Pharma vil lave et mindre fase 3 opfølgningsstudie. I den henseende kommer forsinkelsen oveni den udfordring, som FDA påpegede overfor en kontraktsproducent mht. Dasiglucagon. I den henseende er det stadig relevant at erindre, at langt hovedparten af aktieværdien bliver sat på fedmeprojekterne. Zealand Pharma har midlerne i kassen til at køre sin forskning videre på fuld tryk. Selve kvartalet bliver regnskabsmæssigt mindre interessant. Hvis aktiekursen skal bevæges, kræver det nyheder som kan rykke ved tider og sandsynligheder i fremdriften. Den kommer normalt næppe lige præcis 4/365 dage om året ved en kvartalsregnskaberne.
NKT - 21/2 - Kan NKT vaske kapitalmarkedsindtrykket væk?
NKT faldt med i underkanten af 20 % i løbet af årets sidste kvartal. Det skyldes ikke eller ikke overvejende kvartalsregnskabet, men kom bl.a. i kølvandet på deres kapitalmarkedsdag. Her opjusterede NKT sine forventninger frem mod 2028, men samtidig kræver det også flere investeringer. Investorerne reagerede afmålt negativt, fordi de ikke er overbeviste om, at afkastet af den investerede kapital følger med. 4. kvartal kommer formentlig i hus, og ordrerne bliver også ved med at komme. NKT har været eksemplet på den gode udvikling for den grønne omstilling, men nu kommer de finansielle discipliner mere i fokus. Det handler kvartals- og årsregnskabet blandt andet om.
Royal UNIBREW - 25/2 - Investorerne kan bedre lide software end soft drinks
Selv om investorerne har følt, at Royal Unibrew investeringsmæssigt har været det tynde øl, har udviklingen dog ikke været rigtig dårlig. Læskedrikaktier har generelt været udfordrede. Royal Unibrew kom fornuftigt ud af 3. kvartal med en oppræcisering. Royal Unibrew aktien har været presset af reduceret lyst til at købe ind på en given indtjening, forbehold for selskaber der sælger til et Europa i meget svag vækst, dansk aktietristesse, og måske har der også været en negativ afsmitning fra sektorkollegers nedtur. Hold også her øje med guidance.
Sydbank 26/2 - Bliver 2025 et konsolideringens år?
Sydbank har over tid været C25-indeksets elevatormedlem. Nu kom de ind ved december revisionen på bekostning af Torm. Sydbank har over de seneste år leveret solidt. I december måned fik investorerne en risikopåmindelse om en nedskrivning på én kunde, som på en dag tog næsten 10 % ud af markedsværdien, og som analytisk må siges at være en klar overreaktion. Sydbank har for vane at guide indtjeningen til et niveau, som de er sikre på at kunne indfri og ofte overgå. Mon ikke den historie gentager sig i 4. kvartal og med udsigterne for 2025? Mest spænding er der formentlig udenfor regnskabsperioden: Vil Nykredits offensive tiltag med deres bud på Spar Nord gøre det betimeligt, at Sydbank overvejer deres egne strategiske tiltag?
Jyske Bank - 26/2 - Bliver investorerne tilgodeset med stort udbytte og aktietilbagekøb?
Skuffelsen over Jyske Banks strategiudmelding om omkostningsprocent på 50 og ROE på 10 % frem mod 2028, er stadig tydelig hos investorerne, selv om den bliver mindre tydelig, som tiden er gået. Lavere renter gør et indhug i indtjeningen. Investorerne spejder efter om der er en klar plan for at holde omkostninger frem mod 2028 helt i ro uden vækst. Samtidig har den nye CEO åbnet op for at en mulighed kunne være at åbne op for delejerskab af Jyske Realkredit, hvor Jyske Bank stadig kontrollerer majoriteten. Investorerne vil også spejde efter nyheder om konsolidering efter Nykredit/Spar Nord, og så må/kan/bør der være lagt op til at investorerne skal tilgodeses med et større aktietilbagekøb og udbytteudlodning
Novonesis - 26/2 - Velkendte udfordringer holder aktien tilbage
Hvad er det for nyheder og events, som skal få liv i Novonesis aktien, vil være det naturlige spørgsmål fra utålmodige investorer? Det gode svar blafrer lidt i luften, men efter min mening er et hurtigt kursmæssigt quick fix mindre sandsynligt. Vi er i år 2 for Novonesis. Selskabet oppræciserede sine vækstforventninger i forbindelse med 3. kvartalstallene i november måned, men det var, set fra investorerne, en mindre opjustering; ikke mindst set i forhold til prisfastsættelsen, som stadig er i den meget høje ende. Investeringscasen er det lange seje træk med moderate synergier drevet af innovation og med Novo Holdings som ejermæssig fællesnævner. Hvis der kommer en opløftende guidance for 2025, vil den være velkommen. USD styrkelsen kan spille en rolle for 2025 forventninger, men den alene er næppe nok til at få gjort investorerne mere entusiastiske.
Bavarian Nordic - 5/3 - Svagt 3. kvartal bør give en stærk årsafslutning
2024 bragte både en større aktiestigning indenfor år, et efterfølgende stort kursfald og et nettoplus for helåret. Med til at drive den udvikling var (igen) WHOs udmelding om en global sundhedskrise med hensyn til Mpox. Det gode spørgsmål er fortsat ikke kun hvor mange Mpox vacciner der skal sælges, men i høj grad hvor meget Bavarian Nordic får for den enkelte vaccine. Det er her investorerne og nok også analytikerne er gået fejl i 2024. Længere sigtet er det integration af nye vacciner og produktionsoptimering, som skal være med til at drive den positive udvikling, samt ikke mindst når USA skal have fyldt deres koppevaccinelagre op med Bavarian Nordic beskyttelse. 3. kvartalstallene var noget under det forventede. Periodeforskydning blev det sagt. Der er så nu Bavarian Nordic skal (be)vise, at det var en korrekt forklaring.
Af Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet
Den danske regnskabssæson starter om et par uger. Godt eller skidt bliver ikke mindst fastslået 5. og 6. februar med i alt 9 regnskaber. Investorerne fokuserer på guidance, hvordan selskaber agerer i en polariseret verden med uens vækst, USA og Donald Trump som kommende præsident med potentielle toldsatser, og nok også lidt den USD styrkelse, som vil kunne ses og mærkes hos en del; ikke mindst life science selskaberne.
Tryg - 23/1 - Forsikringsvenlig afslutning kan give godt kvartal
Selv om Tryg kommer senere end de plejer, er de stadig dem, som starter regnskabssæsonen. Trygs kapitalmarkedsdag i december var ingen kurstrigger, og det er ikke så mærkeligt. Fokus var på "mere af det samme" kombineret med lidt mere aktionærvenlighed på længere sigt. Vi kender ikke niveauet for storskader i kvartalet, men når det kommer til vejrlig vil der være gode muligheder for at året er sluttet fornuftigt i mangel af mange storm- og nedbørsskader. 4. kvartal har potentialet til at være bedre end gennemsnitligt. Udfordringerne er fortsat: Svage SEK/NOK, svag indtjening i Norge og en indtjening i motorsegmentet, som trækker ned.
Ambu - 30/1 - Fokus på vækst, profitabilitet og udsigter til en Trump told
Kalenderårets 3. kvartal og AMBU første var lidt skuffende. Det startede met en mini forvarsel, da selskabet ikke, som de har haft for vane de foregående kvartaler, førtidigt annoncerede deres tal ledsaget af en opjustering. Væksten er blevet mere adstadig. Det går stadig i den rigtige retning, men høj prisfastsættelse og utålmodige investorer er en svær investeringscocktail. Aktien faldt med 20 % i årets sidste kvartal. For at aktien skal genoptage sin optur, kræver det formentlig, at væksten får et nøk opad. Samtidig er investorerne formentlig fortsat lidt bekymrede for og forbeholdne overfor om Donald Trump vil pålægge Mexico producerede varer til det amerikanske marked en toldsats som får en betydning for efterspørgslen og/eller om den byrde ikke kan overvæltes.
Nordea Bank - 30/1 - Investorerne mangler kurstriggere og afventer hvidvaskafgørelse
Selv om den danske hvidvasksag mod Nordea efter planen begynder i maj 2025, finder den først sin afgørelse i 2026; i hvert fald hvis det går som planen er aktuelt og sagen ikke bliver forligt før. Den "dyne" af en økonomisk byrde, som kan løbe op i den maksimale hvidvasksanktion på 25 % af anklagen på 24,8 mia. er formentlig en ikke uvæsentlig aktieingrediens. Ikke kun her og nu, men i hele 2025. Den svenske økonomi har det stadig svært i 2025, selv om der er udsigt til en bedring, og det betyder en del for Nordens største bank med Sverige som det største marked. Tiderne med egenkapitalforrentning på 18 % eller så, er sandsynligvis forbi, men mindre kan også gøre det. For investorerne er det bl.a. relevant og måske også en udfordring, at det er svært at få øje på kurstriggere.
DSV - 4/2 - Kvartalsregnskab formentlig uden taldrama og fokus på DB Schenker
DSV fik sin DB Schenker og handlen forventes at blive endelig i 2. kvartal 2025. Forberedelserne til integrationen er formentlig godt i gang, og hvis det går som det plejer, har DSV allerede en god plan for hvordan synergierne skal trækkes ud af Schenker. Den tid den glæde, og investorerne skal formentlig vente 1-2 kvartaler før DSV melder noget mere konkret ud om det. DSV fik i lyntempo solgt nye aktier til delfinansiering af overtagelsen. Der kommer næppe større overraskelser i 4. kvartalsregnskabet, som i givet fald skal være store for at få investorerne til at køre væk fra det, som skal være med til at drive DSV og aktien fremad: Nemlig integrationsarbejdet.
Coloplast B - 4/2 - Investorerne venter på katalysator
Udover udbetalingen af december udbytte har det været småt med højdepunkterne for Coloplast aktionærerne de seneste måneder. Det store insidersalg fra bestyrelsesformanden er formentlig noget af det, som bliver ved med at udfordre investorerne. Behørigt sammen med forbehold for Donald Trump som ny præsident, hans nye sundhedsminister RFK, jr. og ikke mindst investorer, som går udenom det meste indenfor dansk life science. Især når prisfastsættelsen stadig er til den "gode side".
Pandora - 5/2 - Investorerne håber på mere af det samme
41 %! Det var stigningen i Pandoras aktiekurs i 2024, og dermed blev Pandora undtagelsen på et skuffende år for danske aktier. Der er ingen grund til at tro, at Pandora har skiftet spor i 2024, eller gør det i 2025. Selskabet leverer bomsolidt uden svinkeærinder. Nogen har svært ved at forstå attraktionen i produktet, men den gode udvikling, drevet af en god strategi udført til perfektion af ledelse og organisation, er ikke hverken svær at forstå eller se. Forvent mere af det samme.
Demant - 5/2 - Byder 2025 igen på stigende vækst?
Et kursfald på 10 % var hvad det kunne blive tal for Demant i 2024. Tilbagegang er ikke hverdagskost, men investorernes forbeholdne kursreaktion er forståelig. Ved flere lejligheder leverede Demant under det forventede og normalt høje niveau, og samtidig har Apples indtog i den lave ende af prissegmentet ikke kun skræmt GN Store Nords investorer, men også sat sit negative præg på Demant. Størst spænding vil der i forbindelse med årsregnskabet formentlig være på guidance for 2025; om Demant endelig kan komme af med problemerne i Communications og fuldt ud koncentrere sig om sin kerneforretning.
Novo Nordisk B - 5/2 - Guidance og opfølgning på CagriSema
4. kvartal var begivenhedsrigt, men ikke på den måde, som Novo Nordisk og investorerne bedst kan lide. Vægttab fyldte mindre hos investorerne; konkurrencen blev intensiveret og vækstraterne modereret. Novo Holdings fik tilladelsen til at købe Catalent, men det som investorerne desværre husker bedst var en 20 % kursnedgang for kvartalet, som nøjagtigt svarer til den kursnedsabling, der kom i forbindelse med offentliggørelse af CagriSema data den 20/12. Investorerne håber det overvejende var designet af studiet, som kan forklare at det gennemsnitlige vægttab med 22,7 % efter 68 uger nok var bedre end Eli Lillys 22,5 %, men noget under det som investorerne og formentlig også Novo Nordisk selv havde sat næsen op efter. Investorerne vil forsøge at nærlæse regnskabet for detaljer om næste skridt, og så naturligvis holde skarpt øje med guidance for 2025.
Vestas Wind Systems - 5/2 - Er fremtiden stadig 10 % EBIT-margin?
4. kvartal og årets ordreindgang sluttede i diametral modsætning til aktiekursen. 6,026 MW nye turbineordrer ender med som annonceret niveau at blive det næstbedste kvartal fra perioden 2021-2024, kun overgået af Q4 2023 med 6,945 MW. Nu er det op til Vestas at levere på de muligheder i fremtiden. Her og nu og kortsigtet handler det om at fjerne noget af den interne usikkerhed, som for svage resultater i servicedivisionen skabte både i 2. og 3. kvartal. Samtidig skal Vestas tegne billedet af at EBIT-marginen kan ramme 10 %. Ikke i 2025, som oprindelig var målsætningen men nu "på mellemlang sigt". Det tolker jeg og formentlig også investorerne som 2026. Aktuelt og i skrivende stund i starten af 2025 ligger konsensus for 2026 på en EBIT-margin på 8,65 %.
Ørsted - 6/2 - Kan lave forventninger og faldende renter give medvind?
2024 blev ikke fremragende, men heller ikke den samme kursderoute og kurskatastrofe, som tilfældet var i Vestas. Ørsteds udfordringer fortsatte i 2024, men kulminerede året før. Værdiskabelsen i handler kortsigtet bl.a. om (hvor meget) vinden blæser og solen skinner. Langsigtet er det forretningsomfanget, som skaber mulighederne. Ørsteds langsigtede ambitioner fik sig en mavepuster i 2023. Blandt andet men ikke kun fordi villigheden til at betale for den grønne omstilling ikke stod mål med klimaudtalelser fra de mange. Samtidig var høje og stigende renter en streg i kalkulationerne for Ørsted. Markedsrenterne er toppet og siden faldet ganske meget. I hvert fald i Europa, og forventningerne er at centralbankrenterne, igen i Europa kommer til at følge den udvikling ned. Kan det taknemmelige udgangspunkt med moderate forventninger og faldende finansieringsomkostninger give optimisme? At dømme efter den aktuelle kurs synes det at være langt væk, men måske er der håb?
A.P. Møller - Mærsk - 6/2 - Overrasker de igen i 2025?
2024 blev helt anderledes og bedre end forudsagt af selskabet og analytikere i 2023. Kan 2025 tilsvarende blive positivt overraskende på samme måde? Forventningerne er igen lave. På den ene side er det forståeligt. Europa og Kina er fortsat i vækstmæssig slowmotion, og samtidig er udsigterne til at der kan komme en mindre ufredelig løsning i Mellemøsten, hvor Houthierne står isoleret, ret gode. Det kan give lavere rater. På den anden side, er raterne ved indgangen til 2025 på et ret højt niveau. Både det forsigtige forbeholdne og det lidt mere optimistiske giver mening. Investorerne har haft for vane at reagere ret markant når A.P.Møller-Mærsk har guidet fremtiden, også selv om den har vist sig ikke altid at blive til virkelighed. 4. kvartal bliver fornuftigt, men det som driver ikke kun skibene men også aktiekursen er om 2025 bliver bedre end de forsigtige forventninger?
Carlsberg B - 6/2 - Kulminerede 3 års nedtur i 2024?
Det bedste man her og nu set fra en investor side kan sige om 2024, er at året er overstået. Midt på året annoncerede Carlsberg sin intention om at købe britiske Britvic. Det pressede aktien yderligere baglæns fra et i forvejen ikke meget højt niveau. Udfordringer med svag vækst på det kinesiske marked, det russiske mareridt og nu et opkøb, som skal sikre, at Carlsberg efter tab af distributionskontrakt med San Miguel har tilstrækkelig tyngde i Storbritannien og samtidig at Kina ikke kommer til relativt at fylde for meget. Er forudsætningerne for et godt 2025 reelt noget bedre end investorerne aktuelt er villige til at købe ind på? Forventningerne er meget lave; prisfastsættelse på niveau med "Corona-nedlukning" og forude venter en gældsudstedelse, hvor faldende renter kommer som den hjælpende hånd? Investorerne glæder sig ikke kun over at 2024 er overstået, men håber at 3 (nederlag) på stribe giver muligheder fremadrettet. Hold med guidance, nyheder fra Kina om vækst og statslige stimulanser til økonomien samt overtagelsen af Britvic og vilkårene for gældsudstedelsen. Carlsberg er ikke alene om den dårlige udvikling, som også har ramt andre selskaber som eksempelvis Heineken og Anheuser-Busch.
GN Store Nord - 6/2 - Har shortsælgere spændt buen for meget?
2024 begyndte i dur, men sluttede i mol for GN Store Nord. Den spirende optimisme fra årets start blev desværre ødelagt i 2024 af en vaklende forventningsstyring og et svagt "entreprise" salg af headsets. Derimod leverede Hearing, i hvert fald til og med 3. kvartal, stærkt. Udgangspunktet for at 2025 kan/skal blive bedre, er gode. Som med en række andre danske selskaber er forventningerne lave. Hvis 2025 skal blive rigtig godt, kræver det at salg til forretningssegmentet begynder at vækste igen og at den positive udvikling i "hearing" fortsætter. Shortsælgere har spændt deres positionering til bristepunktet bl.a. drevet af forventninger om at Apple udvider deres entre i den lave ende af høreapparatmarkedet til også at inkludere tilpassede høreapparater. Det er dog mindre realistisk, men ikke desto mindre en risiko, som holder aktien nede. Hvis GN Store Nord slutter uden økonomiske skrammer og negative overraskelser, kan 2025 blive året som ændrer sig fra udfordringer til muligheder. Kan GN Store Nord levere på fremtiden?
Rockwool B - 6/2 - Solid afslutning på godt år men hvad med fremtiden?
Rockwool skiftede direktør i september 2024, og for investorerne kan det være begyndelsen til noget lidt nyt men trods alt også mere af det, som de kender og synes godt om. Den nye ledelse har i et interview givet udtryk for at markedspotentialet er meget stort. Det er ikke nyt. Det "nye" er, at der formentlig bliver skruet op for investeringerne. På lang sigt er det positivt. På kort sigt kan det betyde, at det stærke cash flow, som bl.a. er anvendt til solide aktietilbagekøb, bliver lidt mindre. Rockwool har solide finanser og kan flere ting på samme tid, men det er værd at holde øje med om afkastet af den investerede kapital kan følge med pro rata. Også her er det værd både at holde øje med guidance men også med investeringsplanerne. Mon ikke Rockwool slutter året solidt som deres stenuldsprodukter?
Danske Bank - 7/2 - Frasalg af norske privatkundeaktiviteter gør det nemmere at levere på strategien
Danske Bank skal forsøge at leve op til deres 2026 plan om en 13 % varig egenkapitalforrentning. Hvordan kan de det i en verden, hvor lavere renter af mange kortsigtet virker som naturgivent og presser indtjeningen? Svaret kan være et konstant omkostningsfokus og ikke mindst den naturlige konsekvens af, at Danske Bank i november måned 2024 solgte sin norske forretning for privatkunder til Nordea. Indtjeningen i Norge lå langt under den gennemsnitlige profitabilitet og derfor vil salget alt andet lige øge gennemsnittet af resten med hensyn til egenkapitalforrentning. Hold øje med guidance og hvad Danske Bank siger om 2026, hvor meget de forventer at centralbankrenter presser indtjeningen nedad og få nyt om Danske Bank eksklusive de norske privatkundeaktiviteter.
Genmab - 12/2 - Hvornår tør investorerne købe ind på fremtiden?
Investorerne venter stadig på nyt om fremtiden for Genmab. Det drejer sig fortsat først og fremmest om hvordan fremtiden ser ud for tiden efter Darzalex og patentudløb, samarbejdet med Janssen. Og så naturligvis om fremdrift i den pipeline som til syvende og sidst driver økonomi og aktiekursen. Det har været sagt (for) mange gange, men mantraet er fortsat: Investorerne hader usikkerhed og få steder er det ligeså udtalt som i biotekverden. Ingen kan med sikkerhed forudse og forudsige hvornår man får vished for om nervøsiteten er begrundet. Investorerne køber ikke ind på uvisheden. Regnskabstallene vil ikke ændre ved det og fjerner ikke essensen af den usikkerhed. Det gør data og afklaring, men den kommer næppe lige nøjagtig i forbindelse med årsregnskabet og guidance for 2025
ISS - 20/2 - Investorerne venter stadig utålmodigt på Deutsche Telekom saga
Der er meget stille om ISS. På den ene side er det godt, fordi (for) meget omtale de sidste 3-4 år har været problematiske: Forsvarskontrakten som blev ophævet, den franske forbindelse (forbandelse) og nedskrivning og nu, aktuelt og i 2025 ved en voldgift afgørelsen om Deutsche Telekom har haft ret til at tilbageholde betalinger på kontrakten. ISS "skylder" annoncering af ordrer, jævnfør citater fra i sensommeren, og USA fylder for lidt med kun ca. 10 % af omsætningen. Efter 3. kvartal blev aktietilbagekøbet løftet, hvilket var aktionærvenligt af flere årsager: Dels fordi prisfastsættelsen er meget lav og dels fordi det må signalere, at ISS er komfortabelt med udviklingen i cash flow for året. Kurstriggeren er en god udgang på fejden med Deutsche Telekom, men den kommer formentlig først i slutningen af 1. halvår.
Zealand Pharma - 20/2 - Et kvartal med lidt udfordringer
4. kvartal har ikke budt på meget vigtige forskningsdata men derimod har der været lidt slinger i valsen med FDA accept af SBS - korttarmssyndrom. Når FDA gerne vil have flere data, er der garanti for usikkerhed. Det forlænger processen og markedsadgangen bliver udskudt. Zealand Pharma vil lave et mindre fase 3 opfølgningsstudie. I den henseende kommer forsinkelsen oveni den udfordring, som FDA påpegede overfor en kontraktsproducent mht. Dasiglucagon. I den henseende er det stadig relevant at erindre, at langt hovedparten af aktieværdien bliver sat på fedmeprojekterne. Zealand Pharma har midlerne i kassen til at køre sin forskning videre på fuld tryk. Selve kvartalet bliver regnskabsmæssigt mindre interessant. Hvis aktiekursen skal bevæges, kræver det nyheder som kan rykke ved tider og sandsynligheder i fremdriften. Den kommer normalt næppe lige præcis 4/365 dage om året ved en kvartalsregnskaberne.
NKT - 21/2 - Kan NKT vaske kapitalmarkedsindtrykket væk?
NKT faldt med i underkanten af 20 % i løbet af årets sidste kvartal. Det skyldes ikke eller ikke overvejende kvartalsregnskabet, men kom bl.a. i kølvandet på deres kapitalmarkedsdag. Her opjusterede NKT sine forventninger frem mod 2028, men samtidig kræver det også flere investeringer. Investorerne reagerede afmålt negativt, fordi de ikke er overbeviste om, at afkastet af den investerede kapital følger med. 4. kvartal kommer formentlig i hus, og ordrerne bliver også ved med at komme. NKT har været eksemplet på den gode udvikling for den grønne omstilling, men nu kommer de finansielle discipliner mere i fokus. Det handler kvartals- og årsregnskabet blandt andet om.
Royal UNIBREW - 25/2 - Investorerne kan bedre lide software end soft drinks
Selv om investorerne har følt, at Royal Unibrew investeringsmæssigt har været det tynde øl, har udviklingen dog ikke været rigtig dårlig. Læskedrikaktier har generelt været udfordrede. Royal Unibrew kom fornuftigt ud af 3. kvartal med en oppræcisering. Royal Unibrew aktien har været presset af reduceret lyst til at købe ind på en given indtjening, forbehold for selskaber der sælger til et Europa i meget svag vækst, dansk aktietristesse, og måske har der også været en negativ afsmitning fra sektorkollegers nedtur. Hold også her øje med guidance.
Sydbank 26/2 - Bliver 2025 et konsolideringens år?
Sydbank har over tid været C25-indeksets elevatormedlem. Nu kom de ind ved december revisionen på bekostning af Torm. Sydbank har over de seneste år leveret solidt. I december måned fik investorerne en risikopåmindelse om en nedskrivning på én kunde, som på en dag tog næsten 10 % ud af markedsværdien, og som analytisk må siges at være en klar overreaktion. Sydbank har for vane at guide indtjeningen til et niveau, som de er sikre på at kunne indfri og ofte overgå. Mon ikke den historie gentager sig i 4. kvartal og med udsigterne for 2025? Mest spænding er der formentlig udenfor regnskabsperioden: Vil Nykredits offensive tiltag med deres bud på Spar Nord gøre det betimeligt, at Sydbank overvejer deres egne strategiske tiltag?
Jyske Bank - 26/2 - Bliver investorerne tilgodeset med stort udbytte og aktietilbagekøb?
Skuffelsen over Jyske Banks strategiudmelding om omkostningsprocent på 50 og ROE på 10 % frem mod 2028, er stadig tydelig hos investorerne, selv om den bliver mindre tydelig, som tiden er gået. Lavere renter gør et indhug i indtjeningen. Investorerne spejder efter om der er en klar plan for at holde omkostninger frem mod 2028 helt i ro uden vækst. Samtidig har den nye CEO åbnet op for at en mulighed kunne være at åbne op for delejerskab af Jyske Realkredit, hvor Jyske Bank stadig kontrollerer majoriteten. Investorerne vil også spejde efter nyheder om konsolidering efter Nykredit/Spar Nord, og så må/kan/bør der være lagt op til at investorerne skal tilgodeses med et større aktietilbagekøb og udbytteudlodning
Novonesis - 26/2 - Velkendte udfordringer holder aktien tilbage
Hvad er det for nyheder og events, som skal få liv i Novonesis aktien, vil være det naturlige spørgsmål fra utålmodige investorer? Det gode svar blafrer lidt i luften, men efter min mening er et hurtigt kursmæssigt quick fix mindre sandsynligt. Vi er i år 2 for Novonesis. Selskabet oppræciserede sine vækstforventninger i forbindelse med 3. kvartalstallene i november måned, men det var, set fra investorerne, en mindre opjustering; ikke mindst set i forhold til prisfastsættelsen, som stadig er i den meget høje ende. Investeringscasen er det lange seje træk med moderate synergier drevet af innovation og med Novo Holdings som ejermæssig fællesnævner. Hvis der kommer en opløftende guidance for 2025, vil den være velkommen. USD styrkelsen kan spille en rolle for 2025 forventninger, men den alene er næppe nok til at få gjort investorerne mere entusiastiske.
Bavarian Nordic - 5/3 - Svagt 3. kvartal bør give en stærk årsafslutning
2024 bragte både en større aktiestigning indenfor år, et efterfølgende stort kursfald og et nettoplus for helåret. Med til at drive den udvikling var (igen) WHOs udmelding om en global sundhedskrise med hensyn til Mpox. Det gode spørgsmål er fortsat ikke kun hvor mange Mpox vacciner der skal sælges, men i høj grad hvor meget Bavarian Nordic får for den enkelte vaccine. Det er her investorerne og nok også analytikerne er gået fejl i 2024. Længere sigtet er det integration af nye vacciner og produktionsoptimering, som skal være med til at drive den positive udvikling, samt ikke mindst når USA skal have fyldt deres koppevaccinelagre op med Bavarian Nordic beskyttelse. 3. kvartalstallene var noget under det forventede. Periodeforskydning blev det sagt. Der er så nu Bavarian Nordic skal (be)vise, at det var en korrekt forklaring.