Blogindlæg fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet
Selskabernes aktiekurser hopper og dansker efter Donald Trump udtalelser. Når man ser på kursbevægelserne får man indtrykket af et travlt kvartal drevet af mange selskabsnyheder. Virkeligheden handler dog mere om told og America first. Den danske regnskabssæson kulminerer med 14/24 selskaber fra 6-8/5
Tryg d. 11/4: Nordisk valutafremgang luner
Tryg leverede en lidt ujævn årsafslutning på 2024. Aktien dykkede på tallene, men har siden genfundet den gode udvikling. 2025 kan meget vel blive et fornuftigt år for Tryg. Dels fordi de har og vil adressere den utilfredsstillende indtjeningsudvikling i Norge. Dels på grund af fortsatte pristilpasninger indenfor motorsegmentet. Sidst men absolut ikke mindst vil investorerne holde øje med og glæde sig over at både den norske, men ikke mindst den svenske krone er på vej op fra et meget lavt niveau. Den stigning slår ikke fuldt igennem i 1. kvartal, men fra og med 2. kvartal.
Nordea d. 16/4: Kan lavere markedsrenter mærkes
Renterne er faldet; ikke mindst i Sverige. Nordeas guidance for "mere end 15 % egenkapitalforrentning" er ambitiøs, men afspejler også at tiderne med en meget højere profitabilitet er forbi i denne rentecyklus. Nordea har for vane at levere fornuftige regnskaber, men det kniber med at få investorerne til i meget stort omfang at sætte pris på det. Forvent mere af det samme.
DSV d. 29/4: Måneden før de får nøglerne til DB Schenker
Når DSV aflægger deres 1. kvartalstal, vil kvartalet blive husket for lidt af hvert. Selv om det nok ikke er vigtigst, har støj i bestyrelseslokalet måske skabt lidt usikkerhed. Når det kommer til økonomien har kvartalet formentlig været fornuftigt uden at være prangende. Den aktuelle store globale usikkerhed og USAs fokus på, at der skal produceres meget mere i USA betyder også en forventning om at mindre skal transporteres. Efter planen får DSV endeligt overdraget nøglerne til DB Schenker i maj, når tilladelser er på plads. Det vil være usædvanligt, hvis ikke DSV allerede har den detaljerede plan for den integration timet og tilrettelagt. Fokus på fremadrettet told, effektiviseringer og DB Schenker integration snarere end på indtjeningstal her og nu.
Carlsberg d.29/4: Lille kvartal og første erfaringer med Britvic
Aktiekursen har udviklet sig mere dramatisk de seneste kvartaler end økonomien. Svære tider i Kina og opkøbet af Britvic, fik investorerne til at sende aktien ned under "Covid-nedluknings" niveau. Det markerede en spekulativ kulmination på et udfordrende år. Siden fulgte et gevaldigt kurscomeback i 1. kvartal. Britvic er overtaget. Kina er formentlig stadig udfordret og investorerne vil forsøge at se om der kan være flere "tapningsaftaler" med Pepsi i pipelinen. Forvent et "stille" kvartal.
Royal UNIBREW d. 29/4: Er intet nyt, godt nyt?
Der er stille om og fra Royal Unibrew. Som det gælder for Carlsberg er 1. kvartal et mindre kvartal præget af europæisk kulde. Aktietilbagekøb kører stille og roligt. Forventningerne til en omsætningsvækst på 5-7 % med en tilhørende vækst i EBIT på 10 % (7-13) røres der formentlig ikke væsentligt på.
GN Store Nord d. 1/5 - Toldfokus og hvad med Falcom?
Aktiekursen har det overmåde skidt. GN Store Nord er den "naturlige" prügelknabe", når det kommer til markedsnervøsitet. Næsten 10 % af aktiekapitalen er lånt ud. GN Store Nord har som et af de få C25-selskaber i deres guidance på forhånd advaret om at 2025 kunne blive udfordret i Steelseries med hensyn til told. GN Store Nords datterselskab er for investorerne desværre forblevet den godt g(l)emte hemmelighed. Mens konkurrenter som danske Invisio som børsnoteret selskab nyder godt af forøgede forsvarsbudgetter og investorinteresse, er GNs Falcom datterselskab gået helt under radaren. Investorerne vil spørge sig om det snart kan gå meget værre?
Danske Bank d.2/5: Forretningen er der hvor den skal være
Danske Banks årsregnskab afspejler, at banken nu formentlig er der, hvor den skal være. Udsigten til at egenkapitalforrentningen er konkurrencedygtig og på 2026 strateginiveau gør, at positionen skal fastholdes og ikke nødvendigvis udbygges. 2024 var nærmest et jubelår i Danske Bank regi, når det kommer til udlodning med samlet 28,70 DKK, som blev sendt retur til investorerne ad flere omgange.
ISS d.6/5: Kan de vinde flere (USA) kontrakter?
2024 sluttede fornuftigt uden at 4. kvartalstallene var "fejende flotte". ISS har fået godt styr på sine finanser, og 80 % af udlodningen sker igennem aktietilbagekøb, hvilket er fornuftigt og forståeligt i relation til prisfastsættelsen. Sodexhos advarsel om lavere forventet vækst i 2024 drevet af USA, snittede ISSs aktiekurs med mindre nedtur. Retningen er naturlig ligesom den afmålte reaktion også er det. ISS mangler at overbevise med hensyn til at lande en del nye "porteføljekunder" (kunder som fylder noget uden at være dominerende "farlige", som udviklingen har vist sig at være med Deutsche Telekom). Specifikt er lidt over 10 % af omsætningen i USA for lidt, hvis ISS har globale ambitioner.
Demant d. 6/5: Er det snart slut med ørkenvandringen?
Demant skylder hos investorerne. De seneste år har kursudviklingen været utilfredsstillende, og væksten for lav og ujævn. Investorerne kunne passende tænkes at spørge ledelsen: Hvad vil I gøre for at stoppe den ørkenvandring, som aktiekursudviklingen de seneste 3 år er udtryk for? Kommer den nye energi fra produktlanceringer eller strategitiltag, som skal løfte de indtjeningsforventninger, som er løbet nedad de seneste kvartaler?
Vestas Wind Systems d. 6/5: Fuld fokus på eksekevering
Vestas har lagt forsigtige forventninger til 2025 frem til investorerne. Dem skal de gerne kunne ikke kun matche, men også overgå. Da de blev meldt ud "manglede" der i midtpunktet 500 mio. EUR i omsætning, og den forventede EBIT margin var med 4-7 % i midtpunktet på 5,5 noget under konsensus. Vestas har købt egne aktier tilbage for 100 mio. EUR midt i en tid, hvor investorerne håber på, at den tyske infrastrukturpakke med den grønne ingrediens (som var påkrævet for at få "Die Grüne" til at stemme for den), kan får ordrerne til at strømme ind. Det vigtigste her og er at kunne levere den tilstrækkelige indtjening på ordrebeholdningen og meget gerne hæve forventningerne for EBIT marginen for 2025. Det er samtidig vigtigt at undgå, at der opstår nye usikkerheder med hensyn til indtjeningsevnen i servicedivisionen.
Coloplast d 6/5: Fortæller aktiekursen sandheden?
Hvis jeg var Coloplast ville jeg spørge om 2 ting. Hvilket signal sender aktiekursen og hvad kan vi gøre for at ændre ved investorernes verdensopfattelse? Hvis en aktiekurs først har fået prædikatet kvalitetsaktie med meget høj prisfastsættelse og i den henseende for lav vækst, er det "ikke så godt". Det er noget af det som har ramt Coloplast. På kort sigt er der ikke noget mirakelmiddel som kur mod denne diagnose. Gør kursudviklingen indtryk og har ledelsen gode (mod)svar parat til investorerne?
Pandora d. 7/5: Hvor dyr er en USA told?
Pandora har ikke været i kridthuset hos investorerne de uger. Det skyldes formentlig en kombination af, at 1)USA er et meget stort marked med vigende forbrugertillid og at 2)tolddiskussionen fylder en del med produktion i Thailand. For det tredje kan den svage udvikling i udvalgte danske aktier have været med til at gøre den negative forskel i kvartalet. Da 2024 regnskabet blev offentliggjort, lå forventningerne lidt under analytikernes konsensus. Det blev dengang vurderet som "forsigtigt". Hvad siger opdateringen i kvartalsrapport om told, USA, vækst og indtjeningsmarginaler?
Ambu d. 7/5: Bliver Mexico et indtjeningstema?
Aktien tog et kæmpehop efter 2. kvartalsopjusteringen. Det viser både aktiens følsomhed overfor gode og dårlige nyheder, men også den høje prisfastsættelse, som er til eksamen ved hvert regnskab. Det er lykkedes AMBU at forblive under Donald Trumps mexicanske toldradar. Måske skyldes det at medicinalprodukter har været undtaget og/eller at AMBU har mulighed for at dirigere mere af sin produktion ind i toldområdet på amerikanske produktionsfaciliteter? Fokus vil igen være på vækst og EBIT margin
Novo Nordisk d. 7/5: Kan regnskabet virke beroligende?
4. kvartal 2024 var kursmæssigt udfordrende, men 1. kvartal 2025 har været slemt. Mindre investorinteresse i fedmetemaet generelt, frygt for stigende konkurrence, og at Eli Lilly har presset Novo Nordisk' aktiekurs. Man kan ikke genfinde kurssvagheden i den forventede indtjeningsudvikling udover 2025 som forklaringsvariabel. I stedet er det lysten til at betale for den givne indtjeningsforventning (risikopræmie), som har givet sig ganske meget. Vægttabsdata har skuffet investorerne, men reelt er det min opfattelse, at kursnedturen måske bunder i at investorerne for 3 kvartaler siden blev for fokuseret på 25 %+ som det vægttab, som det meste skulle holdes op imod. Behørigt tilsat, at vægttabsmarkedet endnu er ungt og investeringsmæssigt umodent. Udvalgte analytikere frygter, at der kan komme en nedpræcisering af helårsforventningerne.
Sydbank d. 7/5: Det går godt som det går
Renterne er på vej ned, mens bankaktierne har været på vej op. Det er lidt det omvendte af det normale. Mere af det samme, som investorerne har været vant til de seneste kvartaler, vil være naturligt. Men også lidt "sektorkommentarer" når det kommer til mulige konsolideringssignaler efter Nykredits køb af Spar Nord. Udgangspunktet er at Sydbank kan selv og helst selv vil bestemme om sin fremtid. Kvartalet er nok gået uden betydelige afvigelser fra det forventede. 4. kvartals nedskrivning på Better Energy er/var formentlig den enlige svale, som ikke gør nogen sommer
Jyske Bank d. 7/5: Trækker de en strateginyhed op af hatten?
Hvis Jyske Bank vil blive lidt mere konkrete med hensyn til deres strategiambitioner, vil investorerne opfatte det som en imødekommende gestus. Omkostningsprocent/ROE på 50/10 er pejlemærkerne. Hvis investorerne skal gå fra komfortable til entusiasme kræver det en bevægelse på først og fremmest egenkapitalforrentning. Den kan bl.a. komme hvis der kommer eksterne medejere af Jyske Realkredit. Er det realistisk?
Ørsted d. 7/5. Første kvartal med ny ledelse men samme retning
Det har været et første kvartal med operation: Ny start for Ørsted. I kvartalet nåede Ørsted at komme med en ny nedskrivning, udskifte topledelsen og tilpasse sine investeringsplaner til "tæring efter næring" princippet. Lavere vækstplaner uden at bede investorerne om ny aktiekapital. Det giver et mindre, men også mere fokuseret Ørsted, som deler analytikerne. Det vil være overraskende, hvis den nye ledelse, som skal aflægge regnskab for første gang, kommer med nye og større ændringer. Ørsted har behov for at være mere forudsigelig, en ledelsestop, som er tættere på driften og ikke flere større værdireguleringer kvartal efter kvartal, tak.
A.P. Møller - Mærsk d.8/5
A.P. Møller-Mærsk og containerselskaberne sejler rundt med faldende rater, som er halveret fra toppen. Nogle vil mene, at aktiekursen kunne være blevet ramt hårdere af faldende rater end tilfældet har været. Når det ikke er sket, skyldes det formentlig, at faldende rater har været indregnet, at prisfastsættelsen er lav, og at selskabet i forbindelse med sit årsregnskab annoncerede et aktietilbagekøb på 2 mia. USD for helåret. Det har gjort den gode forskel. Mere told kan betyde mindre at sejle med. Det kan få en betydning for transporterede volumener og rater. Her og nu giver aktietilbagekøbet en aktiemæssig stødpude.
Zealand Pharma d. 8/5: Kanonaftale uden kurseffekt
Første kvartal har kursmæssigt været et antiklimaks i forhold til 2024 opturen. End ikke en "kæmpe aftale" med Roche har kunne sikre den positive kursudvikling. Investorernes appetit på vægttabsmidler har udviklet sig omvendt med midlernes fasefremgan. Mindre appetit giver mindre købelyst. Selve regnskabet bliver formentlig økonomisk et non-event. Markedsværdien er tæt på den potentielle milestoneværdi, som Roche til betale for adgang til Amylin analog. Kommer der væsentlige nyheder i kvartalsregnskabet?
Genmab d. 8/5: Usikkerheden som ikke vil slippe
Prisfastsættelse er sjældent kortsigtet en kursdriver. Hverken op eller ned. Usikkerheden om Johnson & Johnsons holdning til Hexabody CD-38 blev udløst på den ufede måde. I slutningen af kvartalet blev AbbVies anklager om at viden i et forskningsstudie oprindelig stammede fra dem, til en ny kortsigtet hovedpine for Genmab investorerne. Aktien er prissat historisk lavt, men det gør kortsigtet ingen (positiv) forskel, fordi den illustrerer den høje usikkerhed, som forhindrer langsigtede investorer i at købe yderligere op. Genmab har igangsat sit aktietilbagekøbsprogram, som kan være en kursbagstopper. Selve regnskabet bliver næppe en kurstrigger.
Novonesis d. 8/5: Den overraskende vækstingrediens mangler
Udviklingen i Novonesis og aktiekursen er "Coloplast light". Fusionen er på plads. Nu handler det om at få væksten op i gear og meget gerne 2 cifret. Det er naturligvis svært. Der har ikke været nogen negative fusionsoverraskelser de seneste kvartaler, og det er godt. Samtidig har der heller ikke været ny energi i vækst- og indtjeningsforventningerne, som kan få investorerne til at se mere positivt på de kortsigtede muligheder
Bavarian Nordic d. 9/5: Ny USA regering er ikke medspiller
Der er faldet ro over Mpox med hensyn til ordrestrømmen. Når det kommer til smitteudbredelsen er det forhåbentlig godt. Når det derimod handler om aktiekursen er det knapt så opløftende. USA har fået en ny sundhedsminister, og hans holdning til vacciner kan være noget af det som får investorerne til at antage, at fremtiden vil være mere afhængig af rejsevacciner. Aktiekursen er punkteret, og investorernes begejstring er gået samme vej.
NKT d. 9/5: Er intet nyt godt nyt?
Det har været småt med store officielle nye ordrer. Aktiekursen springer frem og tilbage uden nyheder at reagere på. Med en fyldt ordrebog og en meget lille USA eksponering kan det virke mærkeligt, at nyhedsstrømmen alene kan få aktien til at hoppe og danse. Ikke desto mindre er det virkeligheden for NKT og investorerne. Har der været væsentlige nyheder i kvartalet? Formentlig ikke. Uanset om fremtiden er atomkraft, sol eller vind, vil decentral produktion give anledning til distribution og brug for NKT højspænding. Kommer fokus tilbage til forretningen i forbindelse med 1. kvartalstallene?
Rockwool d: 19/5: Kan tysk infrastruktur sætte gang i Europa?
Den tyske infrastrukturplan gjorde noget for forventningerne, men har ingen indflydelse på kvartalet og formentlig heller i nævneværdig grad for halvåret for Rockwool. Derimod kan udsigterne for yderligere rentefald spille en rolle for byggeaktiviteten i 2025. I modsat retning trækker, at usikkerheden generelt set med de amerikanske politiske udmeldinger er en udfordring. Guidance for 2025 om en vækst på "lav encifret procentsats" med en tilhørende EBIT margin på 16 % vidner om fortsat stærkt fokus på profitabilitet. Rockwoll vil gennemføre et aktiesplit i forholdet 1:10.
Regnskaberne kulminerer 6-8/5
1. Første selskab er Tryg som sædvanlig
2. Øl- og læskedrik dag med trading statements fra Carlsberg/Royal Unibrew 29/4
3. Flest selskaber kommer den 7/5 med 6 regnskaber
4. 6/5 og 8/5 er lige travle med 4 selskaber
5. 6-8/5 kommer ialt 14 selskaber og mere end halvdelen af C25-selskaberne
6. Rockwool slutter af, hvis de da ikke, som de har for vane at komme med foreløbige tal før
Selskabernes aktiekurser hopper og dansker efter Donald Trump udtalelser. Når man ser på kursbevægelserne får man indtrykket af et travlt kvartal drevet af mange selskabsnyheder. Virkeligheden handler dog mere om told og America first. Den danske regnskabssæson kulminerer med 14/24 selskaber fra 6-8/5
Tryg d. 11/4: Nordisk valutafremgang luner
Tryg leverede en lidt ujævn årsafslutning på 2024. Aktien dykkede på tallene, men har siden genfundet den gode udvikling. 2025 kan meget vel blive et fornuftigt år for Tryg. Dels fordi de har og vil adressere den utilfredsstillende indtjeningsudvikling i Norge. Dels på grund af fortsatte pristilpasninger indenfor motorsegmentet. Sidst men absolut ikke mindst vil investorerne holde øje med og glæde sig over at både den norske, men ikke mindst den svenske krone er på vej op fra et meget lavt niveau. Den stigning slår ikke fuldt igennem i 1. kvartal, men fra og med 2. kvartal.
Nordea d. 16/4: Kan lavere markedsrenter mærkes
Renterne er faldet; ikke mindst i Sverige. Nordeas guidance for "mere end 15 % egenkapitalforrentning" er ambitiøs, men afspejler også at tiderne med en meget højere profitabilitet er forbi i denne rentecyklus. Nordea har for vane at levere fornuftige regnskaber, men det kniber med at få investorerne til i meget stort omfang at sætte pris på det. Forvent mere af det samme.
DSV d. 29/4: Måneden før de får nøglerne til DB Schenker
Når DSV aflægger deres 1. kvartalstal, vil kvartalet blive husket for lidt af hvert. Selv om det nok ikke er vigtigst, har støj i bestyrelseslokalet måske skabt lidt usikkerhed. Når det kommer til økonomien har kvartalet formentlig været fornuftigt uden at være prangende. Den aktuelle store globale usikkerhed og USAs fokus på, at der skal produceres meget mere i USA betyder også en forventning om at mindre skal transporteres. Efter planen får DSV endeligt overdraget nøglerne til DB Schenker i maj, når tilladelser er på plads. Det vil være usædvanligt, hvis ikke DSV allerede har den detaljerede plan for den integration timet og tilrettelagt. Fokus på fremadrettet told, effektiviseringer og DB Schenker integration snarere end på indtjeningstal her og nu.
Carlsberg d.29/4: Lille kvartal og første erfaringer med Britvic
Aktiekursen har udviklet sig mere dramatisk de seneste kvartaler end økonomien. Svære tider i Kina og opkøbet af Britvic, fik investorerne til at sende aktien ned under "Covid-nedluknings" niveau. Det markerede en spekulativ kulmination på et udfordrende år. Siden fulgte et gevaldigt kurscomeback i 1. kvartal. Britvic er overtaget. Kina er formentlig stadig udfordret og investorerne vil forsøge at se om der kan være flere "tapningsaftaler" med Pepsi i pipelinen. Forvent et "stille" kvartal.
Royal UNIBREW d. 29/4: Er intet nyt, godt nyt?
Der er stille om og fra Royal Unibrew. Som det gælder for Carlsberg er 1. kvartal et mindre kvartal præget af europæisk kulde. Aktietilbagekøb kører stille og roligt. Forventningerne til en omsætningsvækst på 5-7 % med en tilhørende vækst i EBIT på 10 % (7-13) røres der formentlig ikke væsentligt på.
GN Store Nord d. 1/5 - Toldfokus og hvad med Falcom?
Aktiekursen har det overmåde skidt. GN Store Nord er den "naturlige" prügelknabe", når det kommer til markedsnervøsitet. Næsten 10 % af aktiekapitalen er lånt ud. GN Store Nord har som et af de få C25-selskaber i deres guidance på forhånd advaret om at 2025 kunne blive udfordret i Steelseries med hensyn til told. GN Store Nords datterselskab er for investorerne desværre forblevet den godt g(l)emte hemmelighed. Mens konkurrenter som danske Invisio som børsnoteret selskab nyder godt af forøgede forsvarsbudgetter og investorinteresse, er GNs Falcom datterselskab gået helt under radaren. Investorerne vil spørge sig om det snart kan gå meget værre?
Danske Bank d.2/5: Forretningen er der hvor den skal være
Danske Banks årsregnskab afspejler, at banken nu formentlig er der, hvor den skal være. Udsigten til at egenkapitalforrentningen er konkurrencedygtig og på 2026 strateginiveau gør, at positionen skal fastholdes og ikke nødvendigvis udbygges. 2024 var nærmest et jubelår i Danske Bank regi, når det kommer til udlodning med samlet 28,70 DKK, som blev sendt retur til investorerne ad flere omgange.
ISS d.6/5: Kan de vinde flere (USA) kontrakter?
2024 sluttede fornuftigt uden at 4. kvartalstallene var "fejende flotte". ISS har fået godt styr på sine finanser, og 80 % af udlodningen sker igennem aktietilbagekøb, hvilket er fornuftigt og forståeligt i relation til prisfastsættelsen. Sodexhos advarsel om lavere forventet vækst i 2024 drevet af USA, snittede ISSs aktiekurs med mindre nedtur. Retningen er naturlig ligesom den afmålte reaktion også er det. ISS mangler at overbevise med hensyn til at lande en del nye "porteføljekunder" (kunder som fylder noget uden at være dominerende "farlige", som udviklingen har vist sig at være med Deutsche Telekom). Specifikt er lidt over 10 % af omsætningen i USA for lidt, hvis ISS har globale ambitioner.
Demant d. 6/5: Er det snart slut med ørkenvandringen?
Demant skylder hos investorerne. De seneste år har kursudviklingen været utilfredsstillende, og væksten for lav og ujævn. Investorerne kunne passende tænkes at spørge ledelsen: Hvad vil I gøre for at stoppe den ørkenvandring, som aktiekursudviklingen de seneste 3 år er udtryk for? Kommer den nye energi fra produktlanceringer eller strategitiltag, som skal løfte de indtjeningsforventninger, som er løbet nedad de seneste kvartaler?
Vestas Wind Systems d. 6/5: Fuld fokus på eksekevering
Vestas har lagt forsigtige forventninger til 2025 frem til investorerne. Dem skal de gerne kunne ikke kun matche, men også overgå. Da de blev meldt ud "manglede" der i midtpunktet 500 mio. EUR i omsætning, og den forventede EBIT margin var med 4-7 % i midtpunktet på 5,5 noget under konsensus. Vestas har købt egne aktier tilbage for 100 mio. EUR midt i en tid, hvor investorerne håber på, at den tyske infrastrukturpakke med den grønne ingrediens (som var påkrævet for at få "Die Grüne" til at stemme for den), kan får ordrerne til at strømme ind. Det vigtigste her og er at kunne levere den tilstrækkelige indtjening på ordrebeholdningen og meget gerne hæve forventningerne for EBIT marginen for 2025. Det er samtidig vigtigt at undgå, at der opstår nye usikkerheder med hensyn til indtjeningsevnen i servicedivisionen.
Coloplast d 6/5: Fortæller aktiekursen sandheden?
Hvis jeg var Coloplast ville jeg spørge om 2 ting. Hvilket signal sender aktiekursen og hvad kan vi gøre for at ændre ved investorernes verdensopfattelse? Hvis en aktiekurs først har fået prædikatet kvalitetsaktie med meget høj prisfastsættelse og i den henseende for lav vækst, er det "ikke så godt". Det er noget af det som har ramt Coloplast. På kort sigt er der ikke noget mirakelmiddel som kur mod denne diagnose. Gør kursudviklingen indtryk og har ledelsen gode (mod)svar parat til investorerne?
Pandora d. 7/5: Hvor dyr er en USA told?
Pandora har ikke været i kridthuset hos investorerne de uger. Det skyldes formentlig en kombination af, at 1)USA er et meget stort marked med vigende forbrugertillid og at 2)tolddiskussionen fylder en del med produktion i Thailand. For det tredje kan den svage udvikling i udvalgte danske aktier have været med til at gøre den negative forskel i kvartalet. Da 2024 regnskabet blev offentliggjort, lå forventningerne lidt under analytikernes konsensus. Det blev dengang vurderet som "forsigtigt". Hvad siger opdateringen i kvartalsrapport om told, USA, vækst og indtjeningsmarginaler?
Ambu d. 7/5: Bliver Mexico et indtjeningstema?
Aktien tog et kæmpehop efter 2. kvartalsopjusteringen. Det viser både aktiens følsomhed overfor gode og dårlige nyheder, men også den høje prisfastsættelse, som er til eksamen ved hvert regnskab. Det er lykkedes AMBU at forblive under Donald Trumps mexicanske toldradar. Måske skyldes det at medicinalprodukter har været undtaget og/eller at AMBU har mulighed for at dirigere mere af sin produktion ind i toldområdet på amerikanske produktionsfaciliteter? Fokus vil igen være på vækst og EBIT margin
Novo Nordisk d. 7/5: Kan regnskabet virke beroligende?
4. kvartal 2024 var kursmæssigt udfordrende, men 1. kvartal 2025 har været slemt. Mindre investorinteresse i fedmetemaet generelt, frygt for stigende konkurrence, og at Eli Lilly har presset Novo Nordisk' aktiekurs. Man kan ikke genfinde kurssvagheden i den forventede indtjeningsudvikling udover 2025 som forklaringsvariabel. I stedet er det lysten til at betale for den givne indtjeningsforventning (risikopræmie), som har givet sig ganske meget. Vægttabsdata har skuffet investorerne, men reelt er det min opfattelse, at kursnedturen måske bunder i at investorerne for 3 kvartaler siden blev for fokuseret på 25 %+ som det vægttab, som det meste skulle holdes op imod. Behørigt tilsat, at vægttabsmarkedet endnu er ungt og investeringsmæssigt umodent. Udvalgte analytikere frygter, at der kan komme en nedpræcisering af helårsforventningerne.
Sydbank d. 7/5: Det går godt som det går
Renterne er på vej ned, mens bankaktierne har været på vej op. Det er lidt det omvendte af det normale. Mere af det samme, som investorerne har været vant til de seneste kvartaler, vil være naturligt. Men også lidt "sektorkommentarer" når det kommer til mulige konsolideringssignaler efter Nykredits køb af Spar Nord. Udgangspunktet er at Sydbank kan selv og helst selv vil bestemme om sin fremtid. Kvartalet er nok gået uden betydelige afvigelser fra det forventede. 4. kvartals nedskrivning på Better Energy er/var formentlig den enlige svale, som ikke gør nogen sommer
Jyske Bank d. 7/5: Trækker de en strateginyhed op af hatten?
Hvis Jyske Bank vil blive lidt mere konkrete med hensyn til deres strategiambitioner, vil investorerne opfatte det som en imødekommende gestus. Omkostningsprocent/ROE på 50/10 er pejlemærkerne. Hvis investorerne skal gå fra komfortable til entusiasme kræver det en bevægelse på først og fremmest egenkapitalforrentning. Den kan bl.a. komme hvis der kommer eksterne medejere af Jyske Realkredit. Er det realistisk?
Ørsted d. 7/5. Første kvartal med ny ledelse men samme retning
Det har været et første kvartal med operation: Ny start for Ørsted. I kvartalet nåede Ørsted at komme med en ny nedskrivning, udskifte topledelsen og tilpasse sine investeringsplaner til "tæring efter næring" princippet. Lavere vækstplaner uden at bede investorerne om ny aktiekapital. Det giver et mindre, men også mere fokuseret Ørsted, som deler analytikerne. Det vil være overraskende, hvis den nye ledelse, som skal aflægge regnskab for første gang, kommer med nye og større ændringer. Ørsted har behov for at være mere forudsigelig, en ledelsestop, som er tættere på driften og ikke flere større værdireguleringer kvartal efter kvartal, tak.
A.P. Møller - Mærsk d.8/5
A.P. Møller-Mærsk og containerselskaberne sejler rundt med faldende rater, som er halveret fra toppen. Nogle vil mene, at aktiekursen kunne være blevet ramt hårdere af faldende rater end tilfældet har været. Når det ikke er sket, skyldes det formentlig, at faldende rater har været indregnet, at prisfastsættelsen er lav, og at selskabet i forbindelse med sit årsregnskab annoncerede et aktietilbagekøb på 2 mia. USD for helåret. Det har gjort den gode forskel. Mere told kan betyde mindre at sejle med. Det kan få en betydning for transporterede volumener og rater. Her og nu giver aktietilbagekøbet en aktiemæssig stødpude.
Zealand Pharma d. 8/5: Kanonaftale uden kurseffekt
Første kvartal har kursmæssigt været et antiklimaks i forhold til 2024 opturen. End ikke en "kæmpe aftale" med Roche har kunne sikre den positive kursudvikling. Investorernes appetit på vægttabsmidler har udviklet sig omvendt med midlernes fasefremgan. Mindre appetit giver mindre købelyst. Selve regnskabet bliver formentlig økonomisk et non-event. Markedsværdien er tæt på den potentielle milestoneværdi, som Roche til betale for adgang til Amylin analog. Kommer der væsentlige nyheder i kvartalsregnskabet?
Genmab d. 8/5: Usikkerheden som ikke vil slippe
Prisfastsættelse er sjældent kortsigtet en kursdriver. Hverken op eller ned. Usikkerheden om Johnson & Johnsons holdning til Hexabody CD-38 blev udløst på den ufede måde. I slutningen af kvartalet blev AbbVies anklager om at viden i et forskningsstudie oprindelig stammede fra dem, til en ny kortsigtet hovedpine for Genmab investorerne. Aktien er prissat historisk lavt, men det gør kortsigtet ingen (positiv) forskel, fordi den illustrerer den høje usikkerhed, som forhindrer langsigtede investorer i at købe yderligere op. Genmab har igangsat sit aktietilbagekøbsprogram, som kan være en kursbagstopper. Selve regnskabet bliver næppe en kurstrigger.
Novonesis d. 8/5: Den overraskende vækstingrediens mangler
Udviklingen i Novonesis og aktiekursen er "Coloplast light". Fusionen er på plads. Nu handler det om at få væksten op i gear og meget gerne 2 cifret. Det er naturligvis svært. Der har ikke været nogen negative fusionsoverraskelser de seneste kvartaler, og det er godt. Samtidig har der heller ikke været ny energi i vækst- og indtjeningsforventningerne, som kan få investorerne til at se mere positivt på de kortsigtede muligheder
Bavarian Nordic d. 9/5: Ny USA regering er ikke medspiller
Der er faldet ro over Mpox med hensyn til ordrestrømmen. Når det kommer til smitteudbredelsen er det forhåbentlig godt. Når det derimod handler om aktiekursen er det knapt så opløftende. USA har fået en ny sundhedsminister, og hans holdning til vacciner kan være noget af det som får investorerne til at antage, at fremtiden vil være mere afhængig af rejsevacciner. Aktiekursen er punkteret, og investorernes begejstring er gået samme vej.
NKT d. 9/5: Er intet nyt godt nyt?
Det har været småt med store officielle nye ordrer. Aktiekursen springer frem og tilbage uden nyheder at reagere på. Med en fyldt ordrebog og en meget lille USA eksponering kan det virke mærkeligt, at nyhedsstrømmen alene kan få aktien til at hoppe og danse. Ikke desto mindre er det virkeligheden for NKT og investorerne. Har der været væsentlige nyheder i kvartalet? Formentlig ikke. Uanset om fremtiden er atomkraft, sol eller vind, vil decentral produktion give anledning til distribution og brug for NKT højspænding. Kommer fokus tilbage til forretningen i forbindelse med 1. kvartalstallene?
Rockwool d: 19/5: Kan tysk infrastruktur sætte gang i Europa?
Den tyske infrastrukturplan gjorde noget for forventningerne, men har ingen indflydelse på kvartalet og formentlig heller i nævneværdig grad for halvåret for Rockwool. Derimod kan udsigterne for yderligere rentefald spille en rolle for byggeaktiviteten i 2025. I modsat retning trækker, at usikkerheden generelt set med de amerikanske politiske udmeldinger er en udfordring. Guidance for 2025 om en vækst på "lav encifret procentsats" med en tilhørende EBIT margin på 16 % vidner om fortsat stærkt fokus på profitabilitet. Rockwoll vil gennemføre et aktiesplit i forholdet 1:10.
Regnskaberne kulminerer 6-8/5
1. Første selskab er Tryg som sædvanlig
2. Øl- og læskedrik dag med trading statements fra Carlsberg/Royal Unibrew 29/4
3. Flest selskaber kommer den 7/5 med 6 regnskaber
4. 6/5 og 8/5 er lige travle med 4 selskaber
5. 6-8/5 kommer ialt 14 selskaber og mere end halvdelen af C25-selskaberne
6. Rockwool slutter af, hvis de da ikke, som de har for vane at komme med foreløbige tal før