Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Lundbeck Ny aktiestruktur giver mulighed for større opkøb


101038 stocktiger 13/2 2022 16:29
2
Oversigt

9.2.2022
"
Lundbeck ønsker med en ny aktiestruktur at give sig selv mulighed for at gennemføre større opkøb fremover, uden at Lundbeckfonden må opgive kontrollen med den 106 år gamle medicinalkoncern.

Hidtil har Lundbeck klaret sig med at optage gæld og har finansieret opkøb via driften, men det vil ikke nødvendigvis række i fremtiden.

- Selskabet har i dag en kapacitet i omegnen af 2 mia. dollar. Det er det, vi ville kunne købe for. Laver man noget, som det vi lægger frem nu, vil kapaciteten blive meget større, samtidig med at man har en fond bagved, som bevarer stemmemajoriteten. Og det er vigtigt for fonden at have det, siger bestyrelsesformand i Lundbeck Lars Rasmussen til MarketWire.

NUVÆRENDE OPKØBSKAPACITET ER FOR LILLE

Han vil ikke ud med, hvor store opkøb Lundbeck ser sig i stand til at håndtere, men peger på, at den nuværende opkøbskapacitet ikke rækker langt i et konkurrencepræget og kostbart medicinalmarked, hvor potentielle nye lægemidler handles til høje priser.

Under en ny aktiestruktur, hvor Lundbeck kan udstede B-aktier i større omfang uden at rykke væsentligt ved fondens stemmemajoritet, får medicinalselskabet til gengæld langt større spillerum.

- Vi vil kunne købe væsentligt mere til, hvis det rigtige dukker op.

- Det, man skal tænke over, er, at Lundbeckfonden er en meget langsigtet ejer. Så det handler om, at vi skaber en kapacitet på den lange bane. Det er ikke, fordi der er noget, der skal fixes i næste kvartal. Men det vil give en mulighed for at understøtte selskabet, der har store kompetencer og ekspertiser, men en relativt lille opkøbskapacitet, som det er nu, siger Lars Rasmussen.

EN AKTIE BLIVER TIL FEM

Den nye aktiestruktur, som først skal godkendes på en ekstraordinær generalforsamling i juni, vil rent praktisk betyde, at hver eksisterende aktie deles op i fem - et styk A-aktie og fire styk B-aktier.

Hver ny A-aktie får ti stemmer, og B-aktierne får hver én stemme, og derved vil Lundbeck kunne rejse penge via salg af nye B-aktier, uden at fonden mister stemmemajoriteten.

Oveni agter fonden også på et senere tidspunkt at tilbyde aktionærer at bytte deres A-aktier lige over med fondens B-aktier.

For jo flere A-aktier fonden sidder med, jo flere B-aktier vil Lundbeck efterfølgende kunne udstede, uden at stemmeflertallet ryger.

Her og nu har Lundbeck dog ingen planer om opkøb, og trækket skal altså snarere ses som rettidig omhu.

Lars Rasmussen lægger til gengæld ikke skjul på, at det på sigt er et ønske at supplere Lundbecks pipeline enten via opkøb, tilkøb eller partnerskaber.

- Kigger du på Lundbeck i dag, så er der gjort et meget stort stykke arbejde med pipelinen - et arbejde jeg er meget tilfreds med. Så vi har en meget stærk pipeline i dag, men det er også en meget tidlig pipeline.

- Og kigger du på vores nuværende produkter, der går af patent over tid, så er der et behov for at vi får noget ind på det mellemlange sigt. Så det er ikke nogen hemmelighed og kan ikke komme som nogen overraskelse for investorerne, at der også skal købes til, for at vi sikrer pipelinen. Og det udvalg af muligheder, vi kan kigge på, bliver større, hvis vi gennemfører ændringerne i kapitalstrukturen. Derfor er vi også positive over for det i bestyrelsen, siger Lars Rasmussen.

Selve processen med at gennemføre et aktiesplit og en ny struktur vil tage tid, og også det er en medvirkende faktor til, at arbejdet skal sættes i gang nu.

Strukturændringen vil nemlig kræve et prospekt, godkendelse hos Finanstilsynet og en velsignelse fra aktionærerne i juni, før den kan blive til virkelighed.

.\˙ MarketWire

Jakob Dalskov

"

"
Lundbeck/CEO: Ny aktiestruktur skal sikre fremtiden - ingen planer nu


Lundbecks beslutning om at ændre aktiestrukturen i selskabet sker udelukkende for at sikre, at selskabet og majoritetsejeren, Lundbeckfonden, kan deltage i eventuelt større opkøb i fremtiden.

Der er således ingen planer på administrerende direktør Deborah Dunsires bord om større transaktioner lige nu.

- Vi har ikke noget på bordet lige nu. Det er med et perspektiv på lang sigt, at vi laver strukturændringen. Over de kommende år og årtier venter vi, at Lundbeck vil vokse sig meget større. Og der kan komme et tidspunkt, hvor de transaktioner, som Lundbeck vil være en del af, er så store, at Lundbeckfonden ikke ville kunne deltage pro rata, siger Lundbecks topchef til MarketWire.

- Vi vil gerne lægge endnu et værktøj i værktøjskassen i forhold til at sikre fremtidig vækst, men vi venter ikke at bruge det lige nu. Vi har ingen specifikke planer, men vi føler, at det er vigtigt at få det gennemført, før det bliver nødvendigt at bruge sådan et værktøj, fortsætter hun.

GOD KULTUR FOR FLERE AKTIEKLASSER I SKANDINAVIEN

Den foreslåede strukturændring hos Lundbeck betyder, at de nuværende aktier splittes i fem - fire B-aktier og én A-aktie.

Hver A-aktie får 10 stemmer, og hver B-aktie får én stemme, og begge aktieklasser skal fortsat være noteret på børsen i København.

Og netop strukturen med A- og B-aktier, hvor stemmevægten hælder mod A-klassen, er velkendt både herhjemme og i Sverige.

Herhjemme ses det blandt andet hos både Mærsk, Novo Nordisk, Coloplast, Carlsberg og Rockwool.

- Strukturen er velkendt i Skandinavien, hvor mange af vores investorer er. Det giver stabilitet i det langsigtede ejerskab, som flere steder har givet mulighed for at vokse og blomstre, siger Deborah Dunsire.

VIL TAGE OMKRING FEM MÅNEDER AT GENNEMFØRE

Processen med at gennemføre et aktiesplit og en ny struktur vil også tage tid, og også det er en medvirkende faktor til, at arbejdet skal sættes i gang nu.

Strukturændringen vil nemlig kræve et prospekt, godkendelse hos Finanstilsynet og en velsignelse fra en ekstraordinær generalforsamling, før den kan blive til virkelighed.

- Vi venter, at processen tager det meste af fem måneder. Der er mange ting, der skal klares, siger Deborah Dunsire.

Lundbeck regner lige nu med, at den ekstraordinære generalforsamling, hvor der skal stemmes om ændringen, bliver gennemført i juni.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

"

Har i nogle meninger / kommentarer til ovenstående?
Fonden er vel en stor del af problemet - når de sidder på magten kommer der ingen bedring - nu vil de have flere penge. Alle de ledende får stor løn, men virksomheden underperformer....



13/2 2022 17:34 DjengisCash 1101039



Lau Svenssen fra millionærklubben giver netop bestyrelsen det glatte lag, fordi de på trods af meget ringe performance bilder sig selv ind, at de vil være de bedste til at skabe værdi i tilkøbte firmaer.

Jeg er helt enig, det er helt tosset, at en ringe bestyrelse og en absurd overbetalt CEO lægger sådanne planer, men det vidner om ringe grad af selvindsigt.

Det bedste bestyrelsen kunne gøre var at give alle aktier samme rettigheder, så fonden mistede vetoretten.

For det er da Lundbeck der må være den oplagte opkøbskandidat, hvor dygtigere ejere og ledelse vil kunne lave bedre resultater. Meget kan i alt fald spares på sammenlægning af administration og salgsorganisationer.



13/2 2022 17:44 DjengisCash 2101041



“Strukturen er velkendt i Skandinavien, hvor mange af vores investorer er. Det giver stabilitet i det langsigtede ejerskab, som flere steder har givet mulighed for at vokse og blomstre, siger Deborah Dunsire “

Eller blot degenerere og visne kunne pointen jo også være i tilfældet Lundbeck.



13/2 2022 21:42 stocktiger 0101049



Lundbeckfonden ejer 70 % af aktierne i Lundbeck så forslaget bliver jo nok vedtaget. ( https://www.lundbeck.com/da/about-us/this-is-lundbeck/The-Lundbeck-Foundation )



13/2 2022 21:54 stocktiger 1101051



Når fonden ejer så mange aktier i Lundbeck er det ubegribeligt hvorfor den overbetalte chef og bestyrelsen ikke skal performe? Hvordan kan fonden bare glo på det der sker uden at gøre det nødvendige for at vende den katastrofale kursudvikling (f.eks. kunne de udskifte bestyrelsen/ ledelsen der tydeligvis ikke kan en dyt).



17/2 2022 10:43 stocktiger 1101170



ATP reagerer på den nye struktur:

"
Lundbeck får hård kritik for dårligt ledelse
H. Lundbeck A/S ·
152,9 DKK ·
-0,91%
17.2.2022 08.33·

Medicinalgiganten Lundbeck varslede i sidste uge, at selskabet vil splitte sine aktier i to grupper for at rejse kapital. En række markante pensionskasser og private investorer kalder nu selskabets planer et tegn på desperation og dårlig ledelse.

Det skriver Berlingske Business.

Virksomheden, der specialiserer sig i hjernesygdomme, annoncerede i sidste uge, at den fremover vil operere med to aktieklasser, A- og B-aktier. Med A-aktier har 10 stemmer, mens B-aktier kun har én stemme. På den måde kan Lundbeckfonden, som ejer hovedparten i selskabet, beholde de magtfulde A-aktier internt, men stadig få øget kapital fra B-aktierne.

- Vi foretrækker én aktie, én stemme, og vi mener ikke, at det er god governance at indføre forskellige aktieklasser. Det har været princippet for os i mange år, siger Claus Berner Møller, der er vicedirektør i pengetanken ATP.

Annonceringen kommer efter mange år med dårlige resultater. Lundbeck kunne meddele samme dag, at selskabet har præsteret under forventning i fjerde kvartal 2021.

Blandt selskabet på Københavns Fondbørs med med differentieret stemmeret kan nævnes Mærks, Novo Nordisk og Carlsberg.

.\˙ MarketWire

Astrid Larsen
"



19/2 2022 00:45 1101201



Om det bliver gennemført, afhænger ikke af ejerkredsens beslutning. Ejerkredsen kan starte processen, men hvis nye aktionærer ikke gider bidrage til dette cirkus, bliver det en meget lille fest, når kapitalen bliver i egne lommer.



22/2 2022 20:08 DjengisCash 0101317



Der sker jo bare det, at prisen for kapitaltilførsel fører til kraftig udvanding af værdien af eksisterende aktier.

Havde Lundbeck leveret gode resultater i en lang årrække var sagen jo en helt anden, hvor markedet gerne ville betale merpris for det gode ejerskab.








TRÅDOVERSIGT