Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Rusland/Ukraine/Federal Reserve: Putin eller Powell


101056 ProInvestorNEWS 14/2 2022 08:59
6
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet.

Hvis nedenstående giver anledning til en yderligere kommentar og kontakt: Jeg er på vej hjem i fly og har ikke telefonforbindelse før efter 10.00 i dag





Reaktionen fredag i de amerikanske aktier i den sene handel var ikke til at tage fejl af: De amerikanske myndigheder mener/frygter, at russerne i denne uge vil invadere Ukraine. Investorerne er i forvejen meget anspændt på grund af inflation og de stigende renter. Her er lidt om hvordan man kunne tænke investorerne kunne finde på at tolke aktie- og investeringsudsigterne, hvis Rusland går over stregen og massivt over grænsen til Ukraine:



Amerikansk advarsel

De amerikanske myndigheder advarer i skarpe vendinger Rusland om konsekvenser, hvis de vælger at løbe Ukraine over evne og genindlemme Ukraine i Rusland.



· I 1991 blev Sovjetunionen opløst og Ukraine blev selvstændigt.

· I fredags gik der kuldegysninger igennem investorerne, og de amerikanske aktieindeks faldt med 2-3 %, mens enkeltaktier faldet med 10 % eller endda mere.

· Årsagen er risikoen for at Rusland gør alvor af sin advarsel til Nato om ikke at udbrede alliancen yderligere østpå.

· Investorerne har aktuelt 3 udfordringer at bakse med. Det er ikke mindst det som giver kursfald og større udsving: 1) For det første er det forventningerne til stigende renter. 2)For det andet er det en begyndende frygt for, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve strammer pengepolitikken for meget og at det sker ind i 2022 og i starten af 2023, mens den amerikanske økonomi er under afkøling, som i det mindste ikke er urealistisk startende i 2. halvår 2022. 3)For det tredje og her og nu, er det Rusland/Ukraine problematikken, som dirigerer markederne, og som formentlig kommer i hovedfokus i denne uge.

Hvis Rusland invaderer Ukraine

Investorernes rygmarvsreaktion:



· Yderligere stigninger i råolie- og naturgaspriser. Dels fordi Rusland er verdens største olieproducent og dels på bekymringer for hvad der sker med forsyningerne af naturgas til Vesteuropa og ikke mindst til Tyskland, som køber ganske meget russisk gas.

· Rusland er en meget stor producent af eksempelvis hvede, som er steget en del de seneste kvartaler. Priserne kan stige yderligere.

· Yderligere USD styrkelse.

Flugt til sikre aktiver kan sænke renterne helt kortvarigt

Selv om yderligere prisstigninger på råvarer vil være inflationært på kort sigt, vil investorerne formentlig søge ly i obligationerne, som presser renterne ned på kort sigt.



· Klø til aktierne - forvent kortsigtet større udsalg i givet fald.

· Forvent større fald i russiske aktier drevet af geopolitik og forventninger om sanktioner

· Stigende olie- og gaspriser afbøder fald i russiske aktier, men sanktionstanker vægter højest på vægtskålen.

· Forvent større udsalg i tyske aktier, som har en betydelig samhandel med Rusland

· Danske aktier vil følge de tyske ned på grund af den stigende risikopræmie. På den ene side er life science aktier ikke økonomisk følsomme, men samtidig er prisfastsættelsen ganske høj, og det er en udfordring når risikoreduktion, og hvad sælger "investeringsnaboen", er hovedfokus.

· De danske aktier deler skæbne med de større amerikanske IT-aktier. Det er en "populær" investeringsvare og mange passive investorer har placeret deres investeringsrisiko her. En generel frygt for et større udsalg, vil derfor naturligt kunne ramme de danske selskaber samt USA IT-giganter, også selv om det ikke nødvendigvis rammer indtjeningsforventningerne.

· De seneste kvartaler har amerikanske spec-tech aktier fået massive kursklø. Det kan forventes at fortsætte.

· I det hele taget vil en generel forøgelse af risikopræmien kunne sænke aktierne yderligere med 5-10 % afhængig af udviklingen i Rusland.

EM Asien/Latinamerika kan være gemmested

I modsætning til hvad der kendetegner danske, europæiske og amerikanske aktier inden for IT, er investorer formentlig fortsat massivt underinvestereret i EM Asien/Sydamerika. Det er formentlig en af årsagerne til, at mens udvalgte aktier er faldet massivt i 2022, har udviklingen i eksempelvis Kina/Brasilien været helt anderledes. Investorerne er ikke talstærkt investeret her; de har ikke større positioner, som de hælder ud af. De seneste års massive aktieskuffelser, har tappet investorerne for enhver form for tiltro, at man kan lave fornuftige afkast her. Det har været en styrke hidtil i 2022. Eksempelvis er de brasilianske aktier steget med næsten 15 % hidtil i år drevet af en let USD stigning, en markant stigning i BRL vs USD og en pæn fremgang i aktierne drevet af stigende råvarepriser og udenlandske inflow. Garantier findes ikke, men det vil være naturligt, hvis investorerne på kort sigt vil søge lidt dækning her.



Renterisiko kan hurtigt vende tilbage - Federal Reserve indkalder til "lukket møde"

Her og nu bliver renterisikoen kortsigtet den sekundære udfordring for investorerne, men det kan hurtigt ændre sig, og rentefrygten igen blusse op. I dag er der nemlig et lukket møde i FED, jævnfør det her link. Federal Reserve har travlt med at ændre pengepolitikken, men det vil være meget overraskende, hvis de, midt i den russiske krise, kan finde på at ændre renten for at puste til ilden og risikoen. I stedet vil det være mest naturligt, hvis de på mødet beslutter at stoppe med det kvantitative opkøbsprogram. Måske allerede her i februar.



Rusland eller rentestigning - pest eller kolera

For investorerne er det lidt et valg mellem pest eller kolera. Hvis Rusland invaderer Ukraine, vil det skabe en korsigtet nervøsitet, som kan få aktierne til at falde med 5 % på indeksniveau. Hvis de ikke gør det, og forudsat, at investorerne tror krisen kan drive over diplomatisk, vil rentefrygten hurtigt kunne tage over igen.



Nervøse investorer vælger risikoreduktionen og kontanter

Det vil være naturligt, hvis kortsigtede og mindre risikovillige investorer vælger at sælge lidt eller noget ud af deres aktiebeholdninger. Dels for at reducere risikoen for et større fald og dels for at have kontanter på sidelinjen til at investere for, hvis udfordringerne udvikler sig og eskalerer.



TRÅDOVERSIGT