Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Powell tale med stor inflationsregning til investorerne


105779 ProInvestorNEWS 31/8 2022 07:15
5
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

FED chef Jerome Powell inflationspåmindelse på Jackson Hole mødet har kostet 5,5 % for Nasdaq investorerne, men kortsigtet kan det blive værre før bedre. Der er i det mindste ikke noget kortsigtet "signal" at hente fra stemningsindikatorerne.




På sidste uges tale i Jackson Hole forsøgte FED chef Jerome Powell at overbevise investorerne om, at han havde styr på inflationen

Det skete med en påmindelse om at renterne kommer til at stige yderligere for at få bugt med inflationen

Sidste år på samme tid og sted, kaldte Powell stigende inflation for "forbigående/midlertidig"

Investorerne har fået flere risikopåmindelser de seneste uger, måneder, kvartaler og ingen investor kan længere være i tvivl om, at hvis inflationen først bliver "besejret" ved at "overshoote" (kortvarigt kører den over "grænsen") renten på FED Funds, så vil det blive gjort.

Den "grænse" ligger aktuelt formentlig tæt på de "renteprikker" der ligger til grund for forventningerne til FEDs pengepolitik de kommende kvartaler, og som tilsiger en rentetop på 3,75-4 %.

Aktierne har reageret negativt af 2 årsager. Dels fordi der i juli/august var en stærk sammenhængende aktieperiode på 6 uger med indeksstigninger på mere end 10 % fra bunden, og dels fordi investorerne havde håbet på en mere blød FED chef. Det håb blev slukket.

I juni måned nåede aktierne en foreløbig indeksbund. Det blev bl.a. afspejlet i stemningsindikatoren "Fear and greed", som kan findes på CNN.com. Se venligst figur 3

Dengang pegede indikatoren på, at investorerne var ekstremt nervøse.

Et meget lavt og nervøst tal er meget ofte en indikator og tegn på en form for kapitulation. Det er godt for de kommende måneder efterfølgende, hvilket det også viste sig denne gang. Når investorerne er meget nervøse, HAR de reageret på nervøsitet og solgt ud og har kontanter klar på sidelinjen til den yderligere nedtur, som meget ofte ikke kommer kortvarigt, og så køber de efterfølgende aktier igen - til stigende kurser.

Til sammenligning viser indikatoren aktuelt et neutralt billede, som det fremgår af figur 2. Et neutralt billede giver ikke noget signal. Det kan blive bedre eller værre kortvarigt. Som et barometer der hverken viser storm eller dejligt vejr.


Figur 1: Kursudvikling, Nasdaq 1, uge

Kilde: Nordnet




31/8 2022 07:20 ProInvestorNEWS 5105780



Figur 2: Fear and greed, CNN, aktuelt

Kilde: CNN.com




31/8 2022 07:20 ProInvestorNEWS 6105781



Figur 3: Fear and green, CNN, aktielavpunkt, juni

Kilde: CNN.com




31/8 2022 09:53 Vær-kritisk 2105784



Du nævner et sted begrebet (en form for) "kapitulation". Findes der i børssammenhæng en definition på "kapitulation"? Umiddelbart tænkte jeg at kursfaldene måske skulle være af en vis størrelse og komme med en vis volumen, for at man kan kalde det for kapitulation?

Og har det været? Jeg husker ikke hvem det var, men jeg spørger også, fordi jeg for få dage siden læste en kommentar vist fra en af de store amerikanske banker, hvor analytikeren/økonomen gav udtryk for at aktierne på intet tidspunkt ifølge ham endnu har kapituleret....noget jeg forstod han ventede på ville ske, og skulle ske, inden han ville tale om en bund. Og dette læste jeg inden powells tale.



31/8 2022 12:46 Pansen 2105787



Der findes ingen tal for "kapitulation". Ingen eksakt videnskab, men stemningsbarometre har en ret god kortsigtet træfsikkerhed, når det bevæger sig i ekstremer, som tilfældet var i juni, og som fik mig til at sige, at aktierne kortsigtet næppe (dengang) kommer meget lavere på indeksniveau. Se venligst grafer og tekst, hvor jeg beskriver udviklingen. Læsere af blog.nordnet.dk/lyttere af investeringspodcasten og de som løbende følger med på @pernordnet/Twitter ved præcis hvad jeg henviser til. Se eksempelvis yderligere: https://www.nordnet.dk/blog/aktier-vix-indekset/

Hilsen Per



TRÅDOVERSIGT