Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Nordstream 1 & 2


106403 Occam 27/9 2022 16:57
5
Oversigt

"...mätstationer i både Sverige och Danmark registrerade kraftiga undervattensexplosioner i samma område som gasläckorna under måndagen." https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-avslojar-tva-explosioner-intill-nord-stream

"It's a Sicilian message." - Nogen har sendt os en besked: "Er I klar over, hvor nemt vi kan lægge jeres samfund ned? Gas, el, tele, internet ..." Nogen har været så hensynsfulde at udføre testen på gasledninger, der for tiden er ude af brug.

Hvis det griber om sig, kan det blive svært at handle på børsen. Det kan også blive svært at betale i butikken. Hvis der er strøm på kasseapparatet.



27/9 2022 17:46 Urban 2106406



Svensk ekspert: Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvidenskab og ekspert indenfor sikkerhed i Østersø-regionen, tvivler på, at der er tale om rent uheld. »Der findes en åbenlys interesse for Rusland i at kunne påstå, at man ikke kan levere gas til Europa,« siger han til Göteborg-Posten. »Især hvis det er en force majeure, hvor man kan sige, det er et uheld.«

Russerne vil sikkert afvise enhver skyld. De vil i stedet »blive ved med at lyve og skyde skylden fra sig og påstå, at det er russofobiske handlinger.



27/9 2022 17:53 Urban 2106407



Ukraine har beskyldt Rusland for at have forårsaget lækager i to store gasrørledninger til Europa i, hvad de beskrev som et "terrorangreb".

Den ukrainske præsidentrådgiver Mykhaylo Podolyak sagde, at skaden på Nord Stream 1 og 2 var "en aggression" over for EU.

Han tilføjede, at Rusland ønskede at skabe panik før vinteren og opfordrede EU til at øge den militære støtte til Ukraine.

Seismologer rapporterede om undervandssprængninger, før lækagen dukkede op.

"Der er ingen tvivl om, at disse var eksplosioner," sagde Bjørn Lund fra Sveriges National Seismology Centre, som citeret af lokale medier.

https://www.bbc.com/news/world-europe-63044747




27/9 2022 20:59 SofC I 1106412



Opfordre EU til at øge ???? Mangler drr et "ikke"?



27/9 2022 23:24 bgadk 2106414



Det er Ukraine som opfordrer EU at øge den militære støtte....



27/9 2022 23:35 bgadk 7106415



Uanset hvad Mette Frederiksen sagde på sit "doorstep" interview, så er det her grundlæggende Casus Belli.
Selvom det er udenfor det danske territorial farvand, så er det indenfor den eksklusive økonomiske zone. Det er at sammenligne med et russisk angreb på en dansk boreplatform i Nordsøen. Udenfor territorial farvandet - men et klart angreb på Danmark.
Realistisk set kommer der næppe noget artikel 5 ud af det her. De danske politikkere (og resten af EU) vil hellere trække dynen godt op over hovedet og gemme sig, end at svare igen.
Hvis man havde nogen form for styrke, så lod man EU lukke for den gasledning som går fra Hviderusland igennem Litauen til Kaliningrad enklaven. Russerne har allerede opmagasineret gas i Kaliningrad, så der vil ikke være den store effekt, ligesom sprængningen af Nordstream 1&2 heller ikke har den store virkning (der leveres alligevel ikke gas igennem dem). Men markeringen vil være til at føle på, og russerne skal ikke slippe væk uden modsvar. Ellers bliver de bare mere og mere modige.



27/9 2022 23:44 bgadk 7106416



Hvis Rusland rent faktisk forsøger at ramme datanetværk og elforsyningen i Europa, så kan man ramme Sankt Peterborg og Moskvas el og telefon centraler fra Finland og Ukraine med den nye generation af missiler til Himars. For ikke at tale om den russiske flåde i Murmansk. Sårbar med både nye og gamle missiler. Man kan deployere til Nordnorge og Finland på under 24 timer, og russerne har ikke en chance for at forsvare sig mod dem (USA sidder med over 1500 af de "gamle" ATACMS så der er masser missiler at lade hagle nedover Ruslands infrastruktur).

Det her er et slag i luften og en markering. Men en markering som skal mødes med en eskalering fra Vesten. Rusland kan eskalere - det kan vi også....
Det kan godt være Putin hellere vil tabe til NATO end til Ukraine i sidste ende, men umiddelbart er han ikke klar til at starte en større krig.

Hvis Rusland forsager ødelæggelser i Europa, så luk for telefon og el i de to store russiske byer.
Men lige nu og her, så bør man bare lukke for gassen til Kaliningrad...



28/9 2022 08:17 Urban 3106421



Lækagerne er en alvorlig og truende wake-up call for den "russer uvenlige" del af EU-landene og Norge.

"Ifølge Ina Holst-Pedersen Kvam, forsker ved norske Sjøkrigsskolen er det »uendeligt naivt« at krydse fingre for, at Rusland ikke vil forsøge sig med noget lignede ud for Norges kyster.

»Så længe Vesten fastholder sanktionerne og våbenhjælpen, som den skal, er det tilsyneladende kun et spørgsmål om tid, før noget lignende vil ske i Nordsøen,« siger hun".



28/9 2022 08:26 Vær-kritisk 2106422



Modigt at gætte på hvad lille Putin er klar eller ikke klar til. Manden er i en eller anden grad gal og utilregnelig.



28/9 2022 08:36 Urban 1106423



Forhåbentlig bliver de seneste dages udvikling et wake-up call for de mest naive og godtroende "Putin venlige russere".



28/9 2022 10:10 bgadk 8106432



Jeg tror ikke at Putin hverken er gal, utilregnelig eller irrationel.

Han har bare et andet verdenssyn og rationalitet end os i Vesten.

Putin har igennem hele sin regeringstid vist sig at være ret forsigtig. Hans store sats, som skulle sikre hans eftermæle var genrejsningen af Sovietunionen... undskyld Rusland.

Og hvis man husker tilbage, så var det ikke det store sats: Han havde forberedt Rusland økonomisk, politisk og militært i over et årti, og stort set alle eksperter (også i Vesten) var enige om at Rusland kunne vinde over Ukraine på kort tid.
Blandt alle de militære og politiske eksperter jeg har læst, så var det kun en enkelt amerikansk general, som havde trænet Ukrainerne og fulgt deres udvikling, som havde en anden holdning.

Det viste så at være Putins store fejl at tro på Ukraines svaghed og Ruslands styrke, og nu sidder han i saksen. Ikke en irrationel handling - for stort set alle mente at han ville få succes med angrebet.

Og han har været forsigtig. Ofte for forsigtig. Han skulle have lavet mobiliseringen i april. Ikke nu. Og han har undgået eskaleringer i Ukraine som kunne bringe USA eller NATO ind i krigen (f.eks. massive angreb på Ukraines infrastruktur medens han stadig havde missilerne). Han blev ved med at levere gas i lang tid, i håb om at Europa fik forstået beskeden og kom til "fornuft".

Det gik så ikke, så hvad så nu?

Rusland (og Putin) truer meget, men det mest gøen. De bider reelt ikke. Da de tabte Khakov oblast, så bombede Rusland enkelte elcentraler, men kun få. Vest ukraine er stort set urørt af krigen.

Så nej, jeg tror ikke på at Putin vil angribe rørene i Nordsøen fra Norge. Det vil være en direkte artikel 5, og krig med NATO.
Og det vil være i direkte modstrid mod Putins strategi: Han ved (eller burde vide) at hele mobiliseringen ikke vil vinde krigslykken på slagmarken. Dertil mangler Rusland den industrielle base til at forsyne og udstyre de nye soldater. Mobiliseringen (og vigtigst: Fjernelsen af retten for de eksisterende soldaters til at opsige deres kontrakter) holder kun Rusland inde i krigen og undgår et snarligt totalt kollaps af fronten.
Holde dem inde i krigen, indtil at vinteren får Europa og USA til at stoppe hjælpen til Ukraine (håber og tror Putin). Kommer vi til foråret, med Europa samlet og Ukraine i stadig fremgang, så vil Putin genvurdere situationen, og så må vi se hvad han så finder på. Men gasledningerne i nordsøen vil til den tid ikke være så vigtige hvis foråret er på vej og der stadig er gas på lager i Europa.

Til den tid må Rusland enten krybe til forhandlingsbordet eller eskalere (eskalere for at deeskalere). Der kan det være rørledningerne fra Norge, eller noget helt andet.
Den tid - den sorg...



28/9 2022 10:17 Hyst 6106433



Ening, og at Putin prøver at vise villighed må man også se i at han prøver at holde Tyrkiet inde som mægler selv om de går imod ham, og at han frigiver vestlige soldater der har kæmpet i Ukraine.

Han har erkendt at han er på spanden og prøver at vise at han er villig til forhandling - han har bare glemt at territorium ikke indgår (endnu).

(fantastisk at vi for en gangs skyld kunne være enig) smil.



28/9 2022 10:24 bgadk 6106435



Jeg tror, at han stadig tror på sejr i en eller anden form. Men det bygger på at han har en energi klemme på Europa, og at Europa er så svagt som han tror.

Det er ikke min vurdering - jeg tror vi kommer igennem vinteren uden at fryse og med en relativ svag effekt på industrien. Effekten bliver ikke mangel, men derimod igennem de høje gaspriser, som af sig selv stopper energiintensiv produktion fordi den bliver for dyr at opretholde. ECB's rente stigninger er et langt større problem, end den manglende gas.

Og selv hvis vi får en hård vinter, så tror jeg Vesten holder sammen - dertil har krigen været for grusom i Ukraine, og ukrainerne for heltemodige.

Men det er Putins kort, som han hele tiden har troet på. Han tror at energi er den mægtigste magt, og han forstår ikke Vestens magt eller idealisme.

Han tager fejl, men det finder han først ud af til foråret (eller sidst på vinteren hvis lagrerne er store og vinteren mild), og vil han så tage situationen op til ny vurdering.

Putin er både forsigtig og tålmodig. Først når det er tvingende nødvendigt så ændrer han sin oprindelige strategi.



28/9 2022 11:06 DjengisCash 9106446



Putin mere "håber" end "tror" og han virker desperat.

Det er lykkes ham at demonstrere for omverdenen, at Rusland ikke er den militære stormagt, som stort set alle gik og troede.

Nu er det tydeligt for stort set alle andre, end den del af den russiske befolkning som kun følger udviklingen på russiske medier, at invasionen af Ukraine er slået fejl.

Udenrigspolitisk er slaget tabt for Putin. Tyrkiet og Indien siger, "se at komme ud", og Kina gør alt for ikke at blive part i konflikten på nogen måde. Det ville ellers være oplagt, at Kina ville støtte sin "gode partner" med militært udstyr på samme måde som vesten støtter Ukraine. Kun Iran og Nordkorea vil lege med Putin nu.

Indenrigspolitisk er slaget endnu ikke tabt, men kritikken er blevet mere åben, og Putin synes klemt mellem ultranationale høge og de mere pragmatiske oligarker, som rammes økonomisk. Og så er der alle de russere som bare flygter.

Eneste tilbageværende kort på hånden for Putin, er at skræmme vesten til at presse en fredsløsning igennem, hvor Putin ikke taber ansigt fuldstændigt.

Så måske spiller han bare rollen som "en gal og utilregnelig despot med atomvåben".




28/9 2022 11:50 bgadk 3106455



Putin er nok lidt klemt, men jeg synes ikke han virker desperat. Så ville han realitets forhandle eller eskalere væsentlig mere end han gør.
Det virker som om at han stadig tror at Vesten vil bøje sig og fjerne støtten til Ukraine, fordi Europa vil kollapse politisk og økonomisk på grund af gasmanglen i løbet af vinteren. Og så vil Ukraine enten underskrive en fred på russiske betingelser eller kollapse militært og Kiev vil kunne besættes.

Det eneste Rusland skal gøre, er at holde fronten 6 måneder endnu, så falder det vestlige korthus sammen.

Hvis Putin ikke troede ovenstående, så ville han eskalere mere eller lave fred.
Med hensyn til fred, så kunne kunne han trække sig tilbage til linjen fra 24. februar og erklære våbenhvile. Så vil jeg gerne se Europa og USA støtte Ukraine i fortsat krig. Det vil næppe ske.

Ved eskalering kan Rusland sprænge en atombombe i LEO (Low Earth Orbit) som i den amerikanske test "Starfish Prime" fra 1962. Det vil udslette stort set alle satellitter, hvor Vesten (og dermed Ukraine) har en kæmpe fordel.
Det vil være atomart, uden dødsfald, militært og økonomisk utroligt skadeligt for Vesten, og vise at Rusland reelt er klar til at bruge atomvåben, og samtidig vil man kunne henvise til at USA tidligere har gjort det samme overfor resten af verden.

Og USA kan reelt ikke besvare dette med atomvåben. Endnu en bombe i rummet giver ingen mening (og skader USA mest), medens en bombe på jorden vil være en kæmpe amerikansk eskalering, som ikke vil få resten af verdens sympati.

De nuværende eskaleringer (anneksion, mobilisering og sprængt Nordstream) er ikke noget som truer Vesten reelt eller kan få Vesten+Ukraine til forhandlingsbordet.



28/9 2022 12:04 bgadk 2106457






28/9 2022 12:08 bgadk 3106459



Her lidt om rørledningerne i Europa:

Det andet kort er lidt ældre (10 år gammelt), men viser kapaciteten af rørene ved tykkere streger, medens det fra EU kommissionen er helt up to date (ok sprængningen af Nordstream 1 er ikke tegne med ind endnu)




29/9 2022 08:50 Vær-kritisk 3106515



Når jeg skrev gal og utilregnelig...i en eller anden grad !!...så var det et lidt vagt forsøg på at sige, at det er min udlægning og ikke en læges.

Når man spiller et spil, der så vildt farligt, hvor mange tusinder allerede er døde, og hvor små fejltrin, misforståelser eller misfortolkninger af hinandens intentioner hurtigt kan føre til ragnarok, så er man i min verden gal...i en eller anden grad.

Putin er ikke gået i krig for Ruslands skyld. Det handler mest om Putins ego. Det handler om ham selv, som "den store erobrer".

Enig, han har et helt andet verdenssyn, og det kan der være mange gode grunde til. Vesten er også fuld af løgn og dobbeltmoral. Det forekommer mig dog også at Putin som tiden er gået er blevet offer for sine egne mange, store uhyrlige løgne, som han har gentaget i en grad, så han nu selv tror på dem. Og vel ikke helt sundt at have et verdenssyn der bygger på løgne, endda egne løgne.



28/9 2022 10:00 Hyst 6106429



Ja, vi lever i en spændende tid. Ruslands formåen på den elektroniske krigsførelse har vist sig at være skuffende.
USA har bevist ikke brugt dette middel - for at have det i baghånden når det virkelig var nødvendig.
Når vi har the smoking gun kan det være EU reagerer lidt mere, men for øjeblikket ville det bedste våben være at give højtuddannede russere adgang til vesten og tilbyde dem jobs.
Putin har allerede fravalgt at sådanne medarbejder indkaldes til militærtjeneste.
Vesten laver en stor fejl ved at lukke grænserne for sådanne nøglemedarbejdere i Rusland.
"Drane the Brain" er et virkelig farligt våben mod Rusland.

Noget andet er at Northstream er 51% ejet af Rusland, selv om det er et Svejtsisk firma, så vil Russerne nok sige at vi bestemmer selv hvad vi gør med vores ejendom. (de 49% er selvfølgelig vestlige ejere).

Om der nogensinde kommer en smoking gun er virkelig interessant.



28/9 2022 10:38 bgadk 7106439



Ja, der kommer ikke en artikel 5 ud af angrebet på Nordstream. Enten vil EU benægte det åbenlyse: At det var Rusland. Ved at sige at man ikke kan "bevise" at det var dem.

Reelt er der ikke vilje, hverken i EU eller i USA, til at gå i krig, bare fordi at Rusland sprænger deres egen ubrugte rørledning i luften.

Et angreb på rørlinjerne i Nordsøen er en helt anden situation - fordi de er meget relevante for Tyskland og Frankrigs energi forsyning. Tyskland og Frankrig vil stå i en situation at enten støtter de artikel 5, og tager krigen mod Rusland, eller også er det DEM som kommer til at fryse. Solidariteten fra resten af EU vil ligge på et meget lille sted. Reelt er det kun Tyskland og Frankrig som er afhængige af de rørledninger fra Norge. Danmark har egen gas, biogas og vind. Østeuropa har allerede cuttet forbindelsen til Rusland for længe siden og satser på LNG. Holland er også godt igang med LNG.
England har sine egne gasfelter, og vil nok være de sidste som russerne angriber. De er i forvejen de mest aggresive i Europa, og har selv atomvåben. De behøver ikke at vente på NATO før de slår tilbage på Rusland, hvis det er deres rør som rammes.
Sydeuropa får hovedsagelig gassen fra Nordafrika, og vil stort set ikke blive påvirket at et russisk angreb på rørene fra Norge.
Hvis ikke Tyskland og Frankrig i en sådan situation støtter op om at aktivere artikel 5, så vil de ikke kunne regne med at få gas fra resten af Europa.



28/9 2022 13:26 Hyst 0106472



Rusland (og forgængeren) er villig til at ofre meget - det skal man holde sig for øje:

http://www.1sted.dk/2verdenskrig/tabstal.aspx

40% af dræbte soldater var "russiske".
30% af de civile der blev dræb var "russiske"..

(grove tal fra 2. verdenskrig)



28/9 2022 10:43 CharlesPonzi321 1106441



Trump havde en agenda om at sælge LNG gas til Europa. En del har vel set klippet med Biden , hvor han truer med sabotere Nordstream. Hvem gjorde hvad er i realiteten ikke andet end løbske fantasier.



28/9 2022 11:32 bgadk 2106453



Tucker er fremme på Fox news med det samme gamle klip. Og de samme teorier.

USA ville være godt dumme at sprænge ledningen, nu hvor Europa under alle omstændigheder har droppe russisk gas for altid. Og Biden talte om politisk sabotage - ikke militær den gang. Og selv den politiske sabotage blev for dyr - en militær vil fjerne Europa fra USA en gang for alle. Helt usandsynligt at USA nogensinde ville forsøge noget sådant.

Det er Rusland helt uden tvivl.



28/9 2022 11:49 Hyst 1106454



Det hælder jeg også til, men det er en interessant verden, jeg husker stadig Rainbow Warrier.



28/9 2022 11:57 bgadk 2106456



Det var også dumt af Frankrig. Og de blev i øvrigt afsløret meget hurtigt. Det er svært at holde hemmeligheder i frie samfund.

USA har på nuværende tidspunkt ingen fordel af en sprængt rørledning. Tidligere havde de fordel af at stoppe ledningen, da de så slap for at Europa blev afhængig af russisk gas..... og det er ligesom for sent nu.



28/9 2022 12:05 Hyst 2106458



Nu da vi er oftrack er der også lige denne:
https://historienet.dk/krig/den-kolde-krig/russisk-atom-ubaad-sendte-cia-paa-lyssky-mission

Desværre gik det ikke lige efter bogen.

Men blå briller og skæg er der nok af, og Putin stammer fra den tid og har aldrig kunnet forlade den.



28/9 2022 12:59 bgadk 1106467



Den kendte jeg ikke. Ja, der skete en masse under den kolde krig. Selvom det amerikanske forsøg på at hæve ubåden stadig er topsecret klassificeret, så er det kommet frem med ret mange detaljer.... Det er svært at holde kæft om sådanne historier især i åbne samfund.

I øvrigt er det et godt eksempel på hvorfor flydende raketbrændstof er en dårlig ide til missiler som skal være på standby....



28/9 2022 13:15 Hyst 2106468



Ja, Kursk var et andet godt eksempel for dette. (selv om der her var tale om torpedo)



28/9 2022 13:18 Solsen 4106469



Hvad enten det er USA eller Rusland har de gjort os en tjeneste.

Nu kan tyskerne ikke demonstrere for at få åbnet Nordstream !

Rusland er afskåret fra at kunne få betydelige gasindtægter fra EU noget tid frem.

Jeg mener forbruget af gas vil falde så meget at vi kommer igennem uden store problemer. Og hvis de sidste pipes lukkes til Rusland er deres prismanipulering slut.

Mere interessant er det, hvis Putin nu er tilfreds med donesk (jf dansk avis) Så nærmer vi os der hvor vi nok har svært ved at sige nej ?

Men det er også muligt, at det er så svagt udmeldt af Putin at det giver blodsrus for at tage alt tilbage.

Hvor om alting er så virker de mere og mere på hælene på krigsmarken. Lyman skulle være en vigtig by for russerne, men ser ud til at falde i dag. Med et måske betydeligt tab til russerne.



28/9 2022 13:41 Hyst 0106474



Nej den tror jeg ikke på:

"Mere interessant er det, hvis Putin nu er tilfreds med donesk (jf dansk avis) Så nærmer vi os der hvor vi nok har svært ved at sige nej ?"

I sidste ende selv om de ikke siger der ville Ukrainerne nok være villig til at opgive Krim, eller i hver fald en stor del, samt evt. også nogle dele af Luhansk og Dohnesk, men aldrig Kherson eller Zaporiziha.



28/9 2022 13:54 bgadk 3106476



Jeg tror ikke Ukrainerne vil skrive under på noget som helst afgivelse af land. Heller ikke Donetsk.
De har medvind på slagmarken, og som det ser ud nu så smuldrer det hele mellem hænderne på Putin.
Ikke at han er enig, fordi han tror han kan holde længere end Europa, men den tror jeg ikke på.
Det er Putins fejlvurdering nummer 2: Nemlig at Europa er moralsk fordærvet og ingen styrke længere har.

Hvis Putin skal slippe afsted med noget land (uden officiel anerkendelse selvfølgelig) så skal de trække sig tilbage til 24. februar linjen og holde våbenhvile. Så bliver det svært at opretholde våbenhjælpen og den økonomiske hjælp på den lange bane til Ukraine, og Rusland vil så sidde på et så lille territorie at det er nemmere at forsvare.
Jeg tror også at russiske soldater vil forsvare Krim med lidt bedre kampvilje end der hvor de står nu.

Putin tror han kan få meget mere når Europa falder sammen, men det kommer næppe til at ske.
Vi får se sidst på vinteren eller til foråret. Tror ikke at der kommer forhandlinger før da.



28/9 2022 15:50 Hyst 1106488



Bemærk at jeg skriver "nogle dele"!

Vores 1920 afstemning er et godt eksempel, selv om den teknisk set var til fordel for Danamark.

Den nuværende "afstemning" er selvfølgelig uden værdi og fuldstændig latterlig.





28/9 2022 13:57 bgadk 1106477



Lyman kommer til at falde. Den er næsten omringet, så jeg tror ikke længere de kan flygte. Det bliver kapitulation.

Spørgsmålet er hvor langt ind i Luhansk oblast den ukrainske hær kan komme før de mobiliserede tropper kan stabilisere frontlinjen.



1/10 2022 16:03 bgadk 0106589



Så faldt Lyman..... vi får se om det får en domino effekt eller om det bliver mere af samme langsomme Ukrainsk fremrykning som i de sidste par uger efter gennembruddet i Kharkov oblast.

https://mobile.twitter.com/PerEkstrom1

(advarsel enkelte af hans videoer er stærke billeder...)



28/9 2022 14:42 PMPirate2 1106481



Jeg mener ikke man kan sige, at det uden tvivl er Rusland.

Rigtigt mange har haft mulighed for at placere sprængladningerne, og de kan have været placeret uger eller måneder før de blev bragt til sprængning. Så det er nærmest umuligt at sige hvem der er ansvarlige.

Faktisk har Rusland ikke nogen interesse i at sprænge ledningen. Før sprængningen kunne de bruge ledningen til at lægge pres på Tyskland, da de kunne åbne eller lukke for gassen efter forgodtbefindende. Men nu kan de ikke længere åbne for gassen.

Dette argument underbygges af de demonstrationer der har været i bl.a. Tyskland og Tjekkiet i denne måned for at stoppe sanktionerne mod Rusland, så man kunne få dem til at åbne for gassen igen. Den slags er vand på Putins mølle, men efter sprængningen giver det ikke længere mening at lave den slags demonstrationer. Har Rusland sprængt ledningen for at stoppe demonstrationerne, eller er der andre der har haft en større interesse her?



28/9 2022 15:03 Solsen 2106485



Jeg så gerne Rusland helt ud af Ukraine - blot for at ingen misforstår.

Interessant at Rusland nedjusterer ambitionerne voldsomt (hvis det er pålideligt) Kunne deres økonomi være så presset, at bortfald af Nordstream 1+2 har fået dem til at indse at de er på vej i hullet ?

Tyskerne har ikke været faste nok i deres afvisning af gas. Men nu kan de ikke få det. Efterretninger kan have opsnappet hullet i finanserne i Rusland. US/Ukraine har dermed også et motiv for "hullet"

Forleden blev det rapporteret at flere US fartøjer var på vej ind i Østersøen ....



28/9 2022 16:03 Solsen 1106491



Putin vil have møde med FN omkring Nordstream 1/2.

Jeg troede han ikke mente FN var til noget.

Interessant !



28/9 2022 16:08 bgadk 1106492



Skuespil, hvor han vil spille uskyldig.



28/9 2022 19:04 Hyst 0106502



Putins dilema:

https://www.youtu.be/YwoIj7QSmXI




28/9 2022 17:27 Hyst 1106498



Jeg tvivler på at Ukraine ville have kapacitet til dette.
Jeg formoder også at det har været Russerne, men sikker kan man ikke være, dog skal man ikke glemme at også Polen er interessant i denne sammenhæng, but who knows....!

Jeg synes der er lidt spændende! smil



28/9 2022 18:59 bgadk 1106501



Sjovt nok, så tænker jeg også på Polen som eneste andet alternativ som både har evnerne og motiv. Men jeg tror altså ikke på det.

Vesten, og især NATO, er baseret på gensidig tillid og pålidelighed. Det ville være et væsentligt tillidsbrud hvis det var et NATO land som havde gjort det.

Især mængden af sprængstof og dybden (70m) gør at det kun kan være en større Statslig aktør. Open source folkene som plejer at være gode til at holde øje med sattelit billeder og skibsoplysninger har ikke set nogen skibe i nærheden. Den russiske flådes spion ubåde som bruges til at tappe undersøiske kabler er noget store at manøvrere med i Østersøens lave vand, og de er i øvrigt alle observerede i arktis eller i Stillehavet. Dykkere er det ikke, da de kræver et moderskib og speciel udstyr for at komme så langt ned. Og moderskibet er ikke observeret.
Tilgengæld har russerne en robot ubåd (Klavesin) som bliver bygget i Skt. Petersborg.

https://thebarentsobserver.com/ru/node/958

Eller også sørgede russerne for at placere sprængladningerne da rørledningen blev bygget. Nemmere, billigere og en forsikring, hvis man fik brug for at ødelægge den senere.

Jeg vil dog mene at Rusland har motiverne:
1) Lægge pres på de future positioner som regner med at krigen nok slutter snart, og derfor spekulerer i en snarlig genåbning af rørledningerne til Tyskland.

2) Så splid og mistillid mellem NATO landene og give grobund for konspirations teorier.

3) Demonstration af at rørledninger er sårbare - så vi kan godt ramme jer i Nordsøen. Læg dertil at Norge siger at der er usædvaneligt mange droner omkring deres boreplatforme for tiden. Og de er ikke norske...
Og derude er der ingen hobby droner som kan nå ud.

Det er Rusland. 99% sikkert.



28/9 2022 20:58 Hyst 0106505



Eksplosionen kan også være forårsaget indefra ved at sende en gris afsted. (gå til slutningen)



Men vi ved intet endnu.



28/9 2022 21:32 bgadk 2106506



Jeg læste en anden ekspert som mente den ikke kunne være sket indenfra, men han kom altså ikke med nogen begrundelse. Umiddelbart så kan jeg ikke se hvorfor man ikke skulle kunne sprænge den indenfra. Det ville være det mest logiske og sværeste at opdage før man rent faktisk kan komme ned og se ødelæggelserne (hvor man så kan se eksplosionens retning).
Hvis det er indefra så er det kun to muligheder: Tyskland eller Rusland (tip: Det er ikke Tyskland)...

Men vi må vente og se. Kemisk analyse af sprængstoffet er også et godt bevis.



28/9 2022 21:32 Occam 2106507



Hvordan skulle man få disse eksplosive "grise" til at bevæge sig 1000 km i et rør. hvor gassen ligger stille?



28/9 2022 22:20 Hyst 1106508



No idea - jeg refererer bare hvad der siges i udsendelsen af nogen der burde vide det.

For øjeblikket er alt jo speculation - noget mere eller mindre sandsynlig end andet.



28/9 2022 22:47 Occam 3106509



Jeg hørte en pensioneret kontreadmiral beskrive en metode til at sprænge miner på havbunden: Man dirigerede en undervandsrobot/drone hen ved siden af minen og sprængte robotten. Det lod til at være en standardmetode. Så enhver stat med et søværn har den slags grej.

Man skal ikke gøre det mere indviklet end nødvendigt. Så øger man bare risikoen for fejl.



29/9 2022 08:48 Hyst 1106514



Der er altid godt at vide hvad man skal sprænge, fandt lige denne som siger noget om opbygningen af Northstream 1 på de første sider.
https://www.nord-stream.com/download/document/106/?language=en




29/9 2022 14:51 bgadk 2106518



Occam, tror du har ret.

En engelsk "militær kilde" er enig med dig:

https://twitter.com/shashj/status/1575424459741270016

Sprængstof placeret med undersøisk drone uger før sprængning.

Man har også gennemgået sattelitoptagelser og har set stor russisk flådeaktivitet i området i dagene inden....



28/9 2022 16:23 ProInvestorNEWS 1106494






30/9 2022 11:44 TheNote 3106543






TRÅDOVERSIGT

106403 Nordstream 1 & 2
27/9 16:57 Occam 5