Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier efter ECB: Står på en rentetop


115470 ProInvestorNEWS 15/9 2023 07:03
4
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

ECB hævede torsdag renten for sidste gang siger investorerne

ECB valgte torsdag at hæve sin rente endnu en og for sidste gang og den danske Nationalbank fulgte efter med 1:1 og hævede også sine renter med 0,25

Det er i hvert fald den konklusion som investorerne har draget
..og også den konklusion som mere eller mindre officielt blev kommunikeret af Lagarde
Hendes ord var nok snarere "vi er tæt på rentetoppen".
I praksis vil investorerne sige det handler om det samme
EUR blev svækket overfor USD og de europæiske markedsrenter faldt. Det passer fint sammen med billedet af toppen af de korte renter i Europa



ECB handler langsomst muligt og det er en investorudfordring



Mens investorerne ikke var så meget i tvivl om torsdagens markedsreaktion, er det en lidt anden situation hvis vi tænker tidsmæssigt lidt videre og ind i 2024. Vækstbilledet er blevet svagere, og investorerne er formentlig ikke enige i ECBs opfattelse af en vækst på 1 %. At dømme efter de seneste tal, ser den udvikling svagere ud. Det kan meget vel få investorerne til at få den tanke, at ECB vil sænke tidligere end de officielt vil vedkende sig. Her ligger formentlig den reelle investorudfordring. ECB og amerikanske Federal Reserve var alt for længe om at opdate inflationspresset. Derfor er det også sandsynligt, at de vil være "for længe" om at indse, at vækstbilledet ser så dårligt ud, at renterne skal sænkes hurtigt igen. For sent op = for sent ned. Det handler om at sikre, at kampen mod inflationen og for at sikre prisstabiliteten bliver vundet. I 2025 er prognoserne, at inflationen vil være på 2,1 %, og det er nok der, hvor ECB har sit fokus. Væksten kan blive noget svagere end investorerne er komfortable med de kommende måneder og kvartaler uden at det nødvendigvis får ECB til handling og for at sænke renterne.



Boligejernes fleksrenter har toppet



For de danske boligejere er udsigterne formentlig, at fleksrenterne har toppet eller er meget tæt på at gøre det. Forwardrenterne kan begynde at pege lidt nedad (forventninger til de korte renter lidt ude i fremtiden), og det er det som bestemmer renten på de variable lån. Udfordringen er at de korte renter meget vel kan komme til at være "højere i længere tid" og væsentlig højere end boligejerne synes godt om




15/9 2023 12:27 Helge Larsen/PI-redaktør 3115478



Sydbanks aktieanalysechef: Europæiske aktier afspejler ikke recession

15/9 12:08

Rentetoppen er måske nået i Europa, men europæiske aktier afspejler ikke recession, vurderer analytikerne hos Sydbank, der venter et lavt eller negativt afkast hen over det kommende år på de globale aktiemarkeder.

Aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen ser stadig et bedre afkastpotentiale i amerikanske aktier end i europæiske aktier og Emerging Markets-aktierne.

- Europæisk økonomi balancerer på kanten af recession, og alligevel er der behov for en (nok) sidste renteforhøjelse på grund af den genstridigt høje inflation, skriver han i en kommentar, efter at Den Europæiske Centralbank, ECB, torsdag hævede renten for tiende rentemøde i træk.

Torsdagens renteforhøjelse på 25 basispoint løftede styrerenten i eurozonen til 4,0 pct.

- ECB indikerer nu ret tydeligt, at dette formentlig er den sidste renteforhøjelse i denne omgang - og understreger samtidig, at inflationsudviklingen bliver retningsgivende for, hvornår renten kan sænkes igen, pointerer Jacob Pedersen.

Det vil intensivere spekulationerne om, hvornår rentenedsættelserne så kommer, selv om selvsamme spekulationer egentlig har været i gang hos de dopinghungrende aktieinvestorer lige siden renteforhøjelserne startede i sommeren 2022, tilføjer han.

- Men ECB's aktuelle inflationsforventninger og kommentarer efterlader indtryk af, at de første rentenedsættelser bestemt ikke lurer lige om hjørnet.

Det store spørgsmål er, hvad konsekvenserne af inflationsbekæmpelsen bliver for økonomien - og dermed også for stemningen på aktiemarkedet.

En bare halvhård recession, mener Sydbank-analysechefen, er "slet ikke er afspejlet i de europæiske aktiekurser".

- Prisfastsættelsen er stadig lige omkring de seneste tyve års delvist dopingopskruede niveau, og dermed ikke billig - men dog billigere end i USA, skriver Jacob Pedersen.

Han noterer sig også, at de europæiske aktier stadig handler omkring samme niveau som før Ruslands invasion af Ukraine, og altså i den forstand slet ikke har korrigeret for hverken de nu åbenlyse sikkerhedspolitiske udfordringer og energipolitiske udfordringer eller korrigeret for, at lavrentelykkepillerne er fortid.

Den svage økonomiske udvikling i Kina hjælper ikke europæisk økonomi, noterer analysechefen, som vurderer, at markedsforventningerne om en indtjeningsvækst på ca. 7 pct. i 2024 "simpelthen er for optimistiske".

- Vi forudser en tiltagende tendens til indtjeningsskuffelser, der vil være betydeligt mere udbredte i Europa end i USA, hvor økonomien er mere robust, og hvor aktieindekset er mindre cyklisk.

- Indtjeningsskuffelserne vil periodevis lægge pres på aktiekurserne i Europa og holde afkastet i kort snor, og udsigterne taler til fordel for defensive aktier som blandt andet medicinalaktier og stabile forbrugsaktier, skriver Jacob Pedersen.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT