Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Bliver skrækkelige september afløst af opløftende oktober?


115850 ProInvestorNEWS 2/10 2023 08:17
7
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

September har levet op til sit rygte som en udfordrende aktiemåned. Renterne og oliepriserne er steget yderligere og lægger øget pres på forbrugerne og har været med til at presse aktierne yderligere ned. Hvad kommer efter den dårlige udvikling?

Danske aktier under pres

De danske aktier har været lidt mere under pres end gennemsnitlig, og det endda selv om Novo Nordisk aktien har været med til at stabilisere indekset. Novo Nordisk er dog ikke steget i september. De danske aktier har haft flere af de udfordringer, som allerede har været gældende de seneste uger måneder og kvartaler: Stigende renter og en let skuffende indtjeningsudvikling fortsætter med at spise af aktionærværdien. Det er formentlig fortsat udenlandsk udsalg, som presser aktierne ned.

Investorbekymringer til overflod

Der er nok af årsager til Kursfald, men der er trods alt også gode muligheder for, at fremtiden tegner bedre end fortiden.

De 4 væsentligste årsager til kursfald

September er gennemsnitligt en svær måned. Det er blevet bekræftet
Høje renter er blevet endnu højere. Det presser økonomien og forbrugerne, virksomhedernes indtjening og giver muligheder for at opnå høje afkast andre steder end i aktier. TINA effekten (There Is No Alternative) er langt væk.
Oliepriserne er steget yderligere, og et set ud fra et forbrugersynspunkt ubehageligt gensyn med 100 USD per tønde Brent olie er meget realistisk de kommende måneder. Det presser inflationen op og spiser af forbrugernes disponible indkomst.
De "magiske 7", som har udviklet sig positivt i 2023 har vist svaghedstegn og er faldet. De 7 er Apple, Microsoft, Meta, Tesla, Google, Amazon og Nvidia.

Lyset i mørket?



Investorerne går ind i den anden efterårsmåned, og der er grunde til at håbe på, at året trods alt slutter bedre, end det aktuelt ser ud til på aktiemarkederne:


Inflationen er stadig for høj til at centralbankerne vil slippe rentetøjret, men samtidig er væksten også højere end man skulle forvente. Økonomierne er ikke gået i stå eller i bakgear endnu, selv om noget tyder på det kan være ved at ske i Europa.

Diskussionen om hvorvidt renterne er toppet og/eller at det vil være rigtigst at give renterne tid til at have en inflationseffekt kører. Renteeffekten på aktierne er kortsigtet størst på signaler om fremtiden, og de kan hurtigt ændre sig. Det som presser aktierne er ikke eventuelt endnu en rentestigning, men mere længden af uændrede og meget høje renter.

I den sidste september uge har 3 medlemmer af Federal Reserve argumenteret for at rentetoppen er nået, og at det er tid til at give rentestigningerne tid til at virke.

De seneste nøgletal i Europa viser svag vækst eller økonomisk tilbagegang. Det skyldes ikke kun men også stigende og høje renter. I USA har de seneste nøgletal også vist svaghedstegn, og den normalt så stærke amerikanske forbruger er måske ved at have brugt sin opsparing fra Covid-tiden. I så fald, vil de økonomiske nøgletal de kommende måneder blive mærkbart svagere. Det amerikanske privatforbrug udgør ca. 70 % af BNP.

Beskæftigelsen er fortsat tårnhøj, og det understøtter økonomien

Oktober-december er normalt det bedste aktiekvartal på året. Sammen med den efterfølgende januar giver det i gennemsnit, men naturligvis ikke altid, en god aktieperiode.

Prisfastsættelsen på aktier er fornuftig. I hvert fald hvis man kigger niveauet under de "magiske 7", andre "AI" aktier, og for den sags skyld også ser bort fra selskaber som Novo Nordisk og Eli Lilly, som lever lidt deres eget liv indenfor diabetes/fedme.

Aktier er fortsat en væsentlig del af en langsigtet opsparing. De har fået nogle knubs; nogle af dem endog rigtig mange slag og stigende renter tilbyder pludselig et reelt alternativ til det som var investeringsmantraet under perioden med lave og faldende renter (TINA, jævnfør ovenfor).

Hold øje med inflation, renter, USA nøgletal, kvartalsregnskaber og aktiemagi



Der er mange variable at holde øje med. Her er nogle af de vigtige:

Inflationsudviklingen
Renteudviklingen og kommentarer fra først og fremmest den amerikanske centralbank, Federal Reserve, men også ECB i Europa
Selskabernes 3. kvartalsregnskab og forventningerne til resten af 2023
De magiske 7, som både har en stor direkte indekseffekt og samtidig en indirekte effekt på "AI aktier" og det samlede aktiemarked.

Tabel 1: Oversigt over aktiekursudvikling, 1 måned 2023

Kilde: Egen tilvirkning. (klik på billedet for at forstørre)




2/10 2023 08:19 ProInvestorNEWS 5115851



Vejrudsigten for aktieåret. (klik på billedet for at gøre det større)




2/10 2023 12:08 Aps invest 4115856



C25 nede med 7,4% de sidste 3 mndr. Ganske voldsomt fald.



2/10 2023 15:10 NordicStock 5115864



2023 har også været det værste aktie-år siden den europæiske gælds-krise i PIIGS-landene i sommeren 2011.

Og det skal siges, at en ret stor andel af de danske aktier, har leveret seriøst dårlige regnskaber i både Q1 2023 og Q2 2023. De cykliske danske kvalitets-aktier har oplevet en Year-on-year indtjenings-nedgang, som vi ikke har set siden den Europæiske gældskrise i 2011, hvor det danske C20 Cap* index faldt -28,8%.

* Det var før vi fik C25 indexet.

Her er nogle eksempler på hvor store indtjenings-fald vi har oplevet for nogle af de danske cykliske aktier.

Maersk Q1 2023: Indtjeningfald year-on-year: -65,9%
Maersk Q2 2023: Indtjeningfald year-on-year: -82,8%

DSV Q1 2023: Indtjeningfald year-on-year: -25,1%
DSV Q2 2023: Indtjeningfald year-on-year: -33,4%

ISS H1 2023: Indtjeningfald year-on-year: -173,9%

... og så er der jo nogle, hvor det er endnu vildere, såsom ....

Ambu der i deres Q2 2022/23 hvor indtjeningen year-on-year faldt -91,9%


Og det som mange investorer har overset er, at mange af de danske selskaber, der har været MEGET hårdt ramt på indtjeningen, nødvendigvis ikke har været ramt på OMSÆTNINGEN, og det mudrer billedet.

Et eksempel er Genmab: I Q2 2023 steg omsætningen year-on-year med +32,8%, hvorimod indtjeningen faldt -28,2%

Og det er yderst sjældent, at vi ser nogle danske kvalitets-medico selskabet stritte SÅ meget i hver sin retning med Omsætning vs. Indjening.

Men på et tidspunkt, kommer vi jo tilbage til en normal, men jeg tror det har overasket rigtigt mange, hvor store Indtjenings-fald der har været i de danske kvalitets-selskaber.

Men en flertal af danske analytikere "sang i kor" at vi ville få en blød landing, men jeg skal lige love for, at det fik vi ikke. Og det er faktisk pinligt imo, at folk der lever af at være professionelle rådgivere kan tage SÅ MEGET FEJL.


Og som sædvanlig, var Mr. über-uduelig Henrik Drusebjerg den der tog allermest fejl. Manden skifter job konstant, da efterlader alle sine jobs, efter at have kørt folks pensions-opsparinger og private opsparinger i sænk. Men jeg har også hørt ret troværdige rygter, at han fuskede med sin finans-diplom uddannelse, hvor han betalte 2 venner til at skrive sit speciale.

Jeg fatter ikke at han stadig er en del af "De 3 tenorer" i MillionærKlubben.



3/10 2023 11:59 Aps invest 4115888



Lidt underligt at der i nyhederne bliver sagt at det går fantastiskt godt i DK, og at det danske C25 index samtidigt er faldet 8,4% de sidste 3 mndr. :)



3/10 2023 12:30 B.Andersen 5115889



Der en lang række andre mere relevante parametre og nøgletal som den danske økonomi bedømmes på end aktiekurserne i C25. F.eks den rekordstore beskæftigelsesgrad som i den grad bidrager til statens indtægter fra skatter, moms og afgifter.




3/10 2023 12:31 NordicStock 4115890



Jeg tror at det er fordi der er omsætnings-vækst i selskaberne. Det er INDTJENINGEN hvor det seriøst halter, i en grad vi ikke har set siden 2011 med den europæiske PIIGS gælds-krise.



3/10 2023 17:24 Aps invest 4115894



Ja, det kan undre beskæftigelsen stadig er høj, men måske en lagging indikator som kommer lidt senere?



3/10 2023 22:15 NordicStock 4115898



Enig Aps invest, det synes jeg nemlig også er det store ubesvarede spørgsmål.



6/10 2023 08:17 ProInvestorNEWS 2115964



Fredagens amerikanske jobrapport kan vise sidste krampetrækning inden nedgang

6/10 07:57

Det amerikanske arbejdsmarked holder stædigt fast i det høje tempo. Men sådan ser det ofte ud lige inden en nedgang.

Det er analysen fra Bloombergs hold af økonomer bestående af Anna Wong, Stuart Paul og Eliza Winger. De vurderer, at fredagens imødesete jobrapport meget vel kan være den sidste til at vise en solid jobskabelse, inden afkølingen af arbejdsmarkedet indtræffer i oktober.

- Jobrapporten for september er bagudskuende. Siden undersøgelsesugen i september er de finansielle forhold blevet strammet betydeligt, og strejkerne i bilindustrien er taget til. Det er ikke fyringer, men i stedet et fald i nyansættelser, der plejer at komme forud for en højere arbejdsløshed. Den dynamik er ved at tiltage, skriver Bloomberg-økonomerne forud for eftermiddagens tal.

Bloombergs venter, at der blev 173.000 nye job uden for landbruget. Det er en spids højere end de samlede estimater indsamlet af Bloomberg, hvor konsensus blandt de adspurgte økonomer ligger på 170.000 nye job. Til sammenligning blev der skabt 187.000 nye arbejdspladsen uden for landbruget i august.

Trods en ventet nedgang er der fortsat langt til jobskabelsen på omkring 100.000, som den amerikanske centralbankchef Jerome Powell anser som værende neutralt territorium.

Det er ifølge Bloombergs økonomer ikke usandsynligt, at tallene for oktober kan lande omkring det niveau.

Foruden jobskabelsen vil der også være fokus på de gennemsnitlige timelønninger. De ventes ifølge konsensusestimaterne at være steget 0,3 pct. på månedsbasis mod et plus på 0,2 pct. i august. På årsbasis ventes stigningen at være 4,3 pct. - uændret fra måneden forinden.

VIGTIGT FIKSPUNKT FOR RENTEN

Jobrapporten er altid blandt månedens absolut vigtigste makroøkonomiske nøgletal - deraf det populære navn "kongetallet" - men fredagens tal for september tager endnu mere fokus end sædvanligt.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, står på vippen til at afslutte sin cyklus af renteløft. Ved mødet i september blev renten fastholdt, men renteprognosen fra centralbanken indikerede samtidig, at markedet skal forvente højere renter i længere tid.

Spørgsmålet er derfor, om der kommer et renteløft mere inden årets udgang.

Den ledende amerikanske rente er hen over de sidste 18 måneder blevet løftet gentagne gange til et niveau på 5,25-5,50 pct. Dog har den ønskede effekt ikke været så stor som ventet, og navnlig det varme arbejdsmarked har været en kilde til frygt for yderligere inflationspres.

Medlemmerne af den pengepolitiske komité, FOMC, der beslutter Federal Reserves rentepolitik, har været hårde i retorikken og bestemt ikke udelukket højere renter inden årets udgang.

Dog var der antydningen af et tøbrud torsdag aften fra chefen for San Francisco-afdelingen, Mary Daly.

Hun vurderer, at det er muligt at fastholde renteniveauet, hvor arbejdsmarkedet og inflationen fortsætter med at køle af.

- Hvis vi fortsat ser et afkølende arbejdsmarked og inflationen på vej tilbage til vores mål, kan vi fastholde renten og lade pengepolitikkens effekter fortsætte med at arbejde, sagde Mary Daly torsdag ifølge Bloomberg News.

Jobrapporten offentliggøres fredag eftermiddag kl. 14.30


.\˙ MarketWire



6/10 2023 15:51 Helge Larsen/PI-redaktør 2115976



USA: Brølstærk jobrapport overrasker - beskæftigelsen stiger dobbelt så meget som ventet
https://www.proinvestor.com/investornyt/1060155/usa-brolstaerk-jobrapport-overrasker-beskaeftigelsen-stiger-dobbelt-sa-meget-som-ventet



6/10 2023 10:41 StockBull 3115969



September og Oktober er næten altid vanskelige måneder. De fleste år bliver markedet på mystisk vis manipuleret ned i disse måneder. Nok for, at give en købs mulighed inden xmas rally i November/December. SP500 er tæt på ma200 support ca. ved 4150. Fear and greed index er i bund omkring 24. Så der burde snart komme et relief / jule rally. Renten spøger dog stadig. Da det er mega store institutioner der handler bonds tyder det på at de ikke tror at 5.5 % er nok og derfor er de forsigtige med, at købe de US bonds regeringen udsteder i store mængder. FED vil blive nødt til at stoppe QT hvis dette fortsætter



6/10 2023 15:57 ProInvestorNEWS 2115977



Cheføkonom: Et brag af en jobrapport der giver genlyd på finansmarkederne

6/10 14:45

Der er fredag eftermiddag kommet "et brag" af en jobrapport fra USA med en langt stærkere beskæftigelsesvækst i september end ventet.

Jobskabelsen i september på 336.000 var næsten dobbelt op i forhold til analytikernes forventninger på 170.000 ifølge Bloomberg News.

- Dertil er jobtallene for juli og august i alt blevet opjusteret med 119.000 personer. Dagens jobrapport leverer et brag af et jobtal, der vil give genlyd på de finansielle markeder dagen igennem, skriver cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv i en kommentar.

Spørgsmålet er om dagens stærke jobvækst er en enlig svale eller omvendt er et udtryk for at jobvæksten igen er tiltagende.

- Jeg hælder mest til at dagens stærke jobtal er en enlig svale, og at vi kommer til at se en ny svækkelse i jobvæksten hen i mod årsskiftet. Men overraskelsen er enormt stor i øjeblikket, og vi vil utvivlsomt se et opadgående pres på renterne i den kommende tid. Den amerikanske centralbank vil bestemt ikke se med milde øjne på dagens stærke jobrapport og yderligere renteforhøjelser kan bestemt ikke udelukkes, skriver Tore Stramer.

Få minutter efter offentliggørelsen af jobrapporten, som populært bliver kaldt "kongetallet" på finansmarkederne, er renten på den tiårige amerikanske statsobligation steget til 4,84 pct. fra 4,74 pct. lige før.

Dollar er samtidig blevet styrket til 1,0510 doller per euro fra 1,0560 dollar før tallet.

.\˙ MarketWire



6/10 2023 16:00 ProInvestorNEWS 3115978



Valuta: Jobrapport skaber måben i økonomkredse og sender dollar til vejrs

6/10 15:05

Dollar er skudt i vejret oven på en brølstærk amerikansk jobrapport for september. I alt blev der skabt 336.000 job uden for landbruget i september, eller næsten dobbelt så mange, som ventet af økonomer ifølge Bloomberg News.

- Det er en kæmpe overraskelse. Jeg kiggede måbende ind i skærmen, og det er især overraskende, efter de jobtal vi fik forleden dag, skriver Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit i en kommentar til tallene.

Arbejdsløsheden var uændret 3,8 pct. i september, mens der var ventet 3,7 pct., men det ændrer ikke på, at den stærke vækst i beskæftigelsen underbygger den amerikanske centralbanks seneste renteprognose, der forudså yderligere én renteforhøjelse i år, mener økonomer.

- Dagens højere end ventede jobskabelse kan øge presset på den amerikanske centralbank for at komme med yderligere renteforhøjelser. Vi ser også, at markedsrenterne stiger i den første tid efter offentliggørelsen af jobrapporten, konstaterer Lisette Rosenbeck Christensen, seniorøkonom i Arbejdernes Landsbank.

På valutamarkedet er dollar efterfølgende styrket markant. Der går ved 15-tiden 1,0485 dollar på en euro mod cirka 1,0560 dollar kort inden jobtallene og 1,0530 torsdag ved 17-tiden.

Det svarer til en dollarkurs på 7,1093 kr. mod 7,0820 torsdag eftermiddag.

På obligationsmarkedet er den tiårige amerikanske rente skudt i vejret med 13 basispoint til 4,87 pct. oven på jobrapporten.

Det er det højeste niveau siden 2007, og de høje amerikanske renter gør det endnu mere attraktivt at have dollar på bogen, da afkastet dermed stiger.

.\˙ MarketWire



7/10 2023 13:29 StockBull 4116006



Vild jobrapport. Når FED nu har skiftet holdning og siger, at de ikke længere ser en soft landing som en stor mulighed betyder det på FED sprog, at de går efter en hard landing. De holder nok renten høj indtil et eller andet crasher fordi de ved, at det er umuligt, at få inflationen ned så længe US government bruger enorme mængder penge. Det er vel p.g.a de penge mængder Joe Biden pumper ind i økonimien at jobtallene igen overrasker. Kan være det ender som i slut 07 og 08 hvor 2009 var valgår ligesom 2024. Den nye præsident kan få lov at rydde op i 2025 som i 2009. 2007 var ok a la 2023.



7/10 2023 20:54 Milito 4116015



" Når FED nu har skiftet holdning og siger, at de ikke længere ser en soft landing som en stor mulighed betyder det på FED sprog, at de går efter en hard landing."

Hvorhenne læser du at de har udtalt sig således?



8/10 2023 04:45 StockBull 4116016



Powel udtalte jo fornylig efter sidste FED møde, at en "blød landing" for økonomien ikke er det mest sandsynlige. Når man som jeg har fulgt og analyseret FED i +25 år ved man, at sådan en udtalelse typisk betyder, at FED forventer eller går efter en hård landing for at få inflationen hurtigere ned. https://www.livemint.com/economy/us-economy-shows-resilience-but-is-soft-landing-a-strong-possibility-11695631267714.html En længere periode med højere renter vil øge risikoen for recession og Powel har hele tiden sagt inflationen skal ned på 2% så der er lang vej endnu. Bemærk at Fed hele tiden har gjort hvad de har sagt, det er alle mulige andre som ikke har troet på hvad de sagde, og som har været for optimistiske m.h.t inflation, renter m.m. Det er da også muligt det bare går sidelæns med aktierne et stykke tid. Meget mystisk at regeringen sådan set går direkte mod Fed med at optage massive lån. Muligt, at Biden ser det som hans sidste chance for, at lave de ændringer han har ønsket i mange år



8/10 2023 09:24 StockBull 2116019



Et dyk til området SP500 niveau 4040-4180 kunne være et sted SP500 i denne omgang sætter sin bund for Q4-2023 efterfulgt af ralley op til Jul. P.t ligger 200 dages snit i lige godt kurs 4.200. Så mon ikke SP500 slutter året omkring de 4300 i best case. Problemet er nu mere de stigende lange renter. Government / Biden udsteder så meget gæld så der ikke er købere nok. Før købte FED jo op, men ikke mere. Det går ud over aktier og obligations kurser.



TRÅDOVERSIGT