Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Novo, aktiesplit i Nvidia, GN Store Nord og nøgletal fra USA


120894 ProInvestorNEWS 12/6 2024 15:39
Oversigt

I ugens afsnit går Hansen og Larsen i split. Eller, de taler i hvert fald om Nvidias aktiesplit. De vender også Novo Nordisk, GN Store Nord, A.P. Møller-Mærsk og Vestas. For skal Novo snart splitte igen? Hvad betyder GN Store Nords nedjustering egentlig? Har våbenhvilen kastet sit anker i A.P. Møller-Mærsk? Og er det valg eller ordreindgangen, der rammer Vestas?
Og så har vi slet ikke talt om de amerikanske nøgletal. Meget skal nås, god fornøjelse!

00:00 - 00:33 Intro
00:34 - 04:38 Novo Nordisk - 20% regel
04:39 - 05:46 Novo Nordisk på vej mod split?
05:47 - 07:25 EU-valg skaber nervøsitet
07:26 - 10:28 Vestas
10:29 - 14:23 Amerikanske nøgletal
14:24 - 17:21 Hvad gør FED?
17:22 - 21:45 GN Store Nord
21:46 - 25:05 A.P. Møller-Mærsk




12/6 2024 15:51 ProInvestorNEWS 3120897



Stor positiv overraskelse: Amerikansk inflation aftager mere end ventet

12/6 14:37

Ugens absolutte højdepunkt på nøgletalsfronten - de amerikanske inflationstal for maj - overrasker markant positivt med et helt uventet dyk målt på årsbasis.

De amerikanske forbrugerpriser steg 3,3 pct. i maj i forhold til samme måned året før.

Økonomer havde ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News ventet en stigning på 3,4 pct., hvilket også var stigningstakten i april.

Set i forhold til måneden før var forbrugerpriserne uændrede, mens økonomernes forventning var en stigning på 0,1 pct.

Kigger man på kerneforbrugerpriserne, der fraregner udviklingen i fødevare- og energipriser, er tendensen til aftagende inflation endnu mere udtalt. De steg de med 3,4 pct. på årsbasis i maj mod 3,6 pct. i april.

Økonomer havde ventet en årsstigningstakt på 3,5 pct. målt på kerneforbrugerpriserne.

På månedsbasis steg kerneforbrugerpriserne med 0,2 pct. mod ventet 0,3 pct.

.\˙ MarketWire



12/6 2024 15:52 ProInvestorNEWS 4120898



Jubelbrøl i Washington efter lavere end ventet inflation - får betydning for danske boligejere

12/6 14:50

De amerikanske forbrugerpriser for maj steg mindre end ventet, og det må udløse et jubelbrøl i Washington så højt, at det kan høres herhjemme hos de danske boligejere.

Det vurderer Sydbanks seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel, efter at forbrugerpriserne i maj eksklusive fødevarer og energi steg med 3,4 pct. i forhold til samme måned året forinden. Det var lavere end ventet, da økonomer adspurgt af Bloomberg News ventede en stigning på 3,5 pct.

- Det er for højt, men den månedlige stigningstakt er tæt på at være foreneligt med 2 pct. årlig inflation, skriver Sydbanks seniorøkonom, der pointerer, at markedsrenterne efterfølende er faldet kraftigt.

Det er rigtig gode tal for både Biden og direktørerne i den amerikanske centralbank, vurderer Mathias Dollerup Sproegel, der henviser til, at et aftagende inflationspres vil øge Bidens chancer for at blive genvalgt, og det vil også sende det første rentedyk i USA tættere på.

Med den første af onsdagens vigtigste makrobegivenheder overstået mangler stadig aftenens rentemelding fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, Fed.

- Dagens inflationstal ændrer næppe på udfaldet af aftenens rentebeslutning, hvor Fed forventes at holde renten i ro på 5,25-5,50 pct. Vi er dog overbeviste om, at Fed-chef Powell vil anerkende, at dagens inflationstal er et skridt i den rigtige retning, vurderer Sydbanks seniorøkonom.

Rentemeldingen onsdag aften byder også på renteudvalgets beslutningstageres kvartalsvise rentefremskrivning - det såkaldte dot-plot-skema, hvor Sydbanks økonom venter en forventning om to rentenedsættelser i år mod tre i seneste opgørelse fra marts.

- Det vil særligt have betydning for boligejere med fast rente, da det kan betyde, at den toneangivende faste boligrente hedder 5 pct. i en rum tid endnu, vurderer Mathias Dollerup Sporegel.

.\˙ MarketWire



12/6 2024 15:52 ProInvestorNEWS 3120899



Overraskende dyk i amerikansk inflation sender renter ned og aktier op

12/6 14:55

Finansmarkederne har onsdag fået præcis, hvad de ønskede sig. Eftermiddagens amerikanske nøgletal viser nemlig et overraskende dyk i inflationen i maj, og det medvirker til stigende aktiekurser, sivende renter og en svækkelse af dollar.

På futuresmarkedet peger den toneangivende amerikanske S&P 500-future nu på en ganske god børsdag.

Futuren stiger 0,7 pct., mens fremgangen kort inden inflationstallene var 0,1 pct. Tilsvarende er det danske C25-indeks kravlet op i et plus på 0,5 pct. fra et minus på 0,2 pct. kort inden statistikken.

Den største reaktion kommer dog på obligationsmarkedet.

- De amerikanske forbrugerpriser steg mindre i maj end ventet, og derfor reagerer markedet også kraftigt ved at sende renter markant ned, konstaterer Mikael Olai Milhøj, chefstrateg hos Sterna Capital Partners.

Den tiårige amerikanske rente er kort efter offentliggørelsen faldet hele 10 basispoint til 4,29 pct. i kølvandet af statistikken.

Og euro er efterfølgende kravlet op i 1,0810 dollar mod 1,0767 dollar forud for nøgletallene.

AFTAGENDE INFLATION

De amerikanske forbrugerpriser steg 3,3 pct. i maj i forhold til samme måned året før.

Økonomer havde ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News ventet en stigning på 3,4 pct., hvilket også var stigningstakten i april.

Kigger man på kerneforbrugerpriserne, der fraregner udviklingen i fødevare- og energipriser, er tendensen til aftagende inflation endnu mere udtalt. De steg de med 3,4 pct. på årsbasis i maj mod 3,6 pct. i april.

Her havde økonomer ventet en årsstigningstakt på 3,5 pct. målt på kerneforbrugerpriserne.

CENTRALBANKENS RENTEPROGNOSE BLIVER AFGØRENDE

Der er med andre ord tegn på, at den amerikanske centralbanks restriktive pengepolitik virker, men det ændrer næppe på, at centralbanken vil fastholde sin rente senere i aften, vurderer Mikael Olai Milhøj.

- Den amerikanske centralbank har gjort det klart, at det er for tidligt at lempe pengepolitikken, da inflationstallene i år generelt set har været højere end ventet. Der er et vist element af støj i økonomiske nøgletal, og derfor vil centralbanken gerne undgå at reagere for kraftigt baseret på én observation, hvilket gælder i begge retninger, vurderer chefstrategen.

Spørgsmålet i aften er derfor i højere grad, hvor mange rentenedsættelser banken signalerer for i år.

Ved de seneste fremskrivninger i marts ventede beslutningstagerne tre rentenedsættelser i år, men det tal ventes sænket.

- De fleste analytikere lader til at forvente, at rentesignalet bliver nedjusteret til to rentenedsættelser, men det er bestemt muligt, at de vil signalere én, vurderer Mikael Olai Milhøj.

Oven på inflationstallene indregner futuremarkedet til gengæld nu to rentenedsættelser mod tidligere omkring halvanden.

.\˙ MarketWire



13/6 2024 06:48 ProInvestorNEWS 1120910



ECB's vicechef om renteudsigterne: Når du er i et mørkt rum, må du være meget forsigtig

12/6 16:31

Den Europæiske Centralbank, ECB, ønsker ikke at forpligte sig til bestemte rentebeslutninger i år, da der fortsat hersker stor usikkerhed om inflationen og den økonomiske udvikling.

Det er budskabet fra vicechef Luis de Guindos under et arrangement i London onsdag, rapporterer Bloomberg News.

Her peger de Guindos på, at selv om retningen for pengepolitikken synes klar, så ønsker beslutningstagerne ikke at forpligte sig i forhold til vejen frem for renten de kommende seks måneder.

- Graden af usikkerhed er enorm.

- Når du er i et mørkt rum, må du være meget forsigtig, siger de Guindos.

Meldingen svarer til kommentarer fra ECB-chef Christine Lagarde på pressemødet efter rentemeddelelsen i sidste uge.

Her understregede Lagarde, at bankens styrelsesråd ikke ville forpligte sig på forhånd til en bestemt rentebane.

Meldingen fulgte bankens beslutning om at sænke den toneangivende indskudsrente for første gang i næsten fem år med 25 basispoint til 3,75 pct.

Økonomer venter yderligere en til to rentenedsættelser i år.

.\˙ MarketWire



13/6 2024 06:56 ProInvestorNEWS 1120911



Federal Reserve regner med blot en enkelt rentesænkning i 2024

13/6 06:33

Ledelsen i den amerikanske centralbank forventer at lempe sin pengepolitik en enkelt gang i 2024 til en nytårsrente i 5,125 pct.

Det fremgår af Federal Reserves kvartalsmæssige prognose, som blev offentliggjort onsdag i forlængelse af centralbankens todages rentemøde.

Dermed regner Federal Reserve nu med to færre rentesænkninger i 2024, end bankens ledelsesgruppe spåede i både december 2023 og marts i år, da de 19 medlemmer af ledelsen havde forudset tre rentesænkninger i år til 4,625 pct.

Af de 19 ledelsesmedlemmer ser otte af dem to rentesænkninger foran sig i år, syv regner med en enkelt, og fire ser en uændret rente i 2024.

For 2025 regner renteudvalget, Federal Open Market Committee, eller bare FOMC, derimod nu med fire rentesænkninger til 4,125 pct. I juni var forudsigtelsen her tre lempelser af pengepolitikken til en rente på 3,875 pct.

Buddet for en slutrente i 2026 er samtidig nu på 3,125 pct., hvilket vil indikerer yderligere fire nedsættelser af renten det år. Her indikerede kvartalsprognosen fra marts tre nedsættelser til 3,125 pct.

I marts spåede centralbankens ledelsesgruppe således samlet set ni rentesænkninger af hver 0,25 pct.point frem til udgangen af 2026, og buddet lyder altså stadig på ni lempelser men først senere i cyklussen.

Den langsigtede neutrale rente, som hverken sparker til væksten eller bremser den økonomiske aktivitet, anses at ligge i 2,750 pct., hvilket er højere end tilfældet var i marts, da den også blev sat op til 2,625 pct. fra 2,500 pct. i december.

Tabel over Federal Reserves renteprognose indeholdt i Summary of Economic Projections, SEP:

2022
2023
2024
2025
2026
LANGSIGTET
Juni 2024
### ###
5,125%
4,125%
3,125%
2,750%
Marts 2024
###
###
4,625%
3,875%
3,125%
2,625%







December 2023
### 5,375%
4,625%
3,625%
2,875%
2,500%
September 2023
### 5,625% 5,125% 3,875% 2,875%
2,500%
Juni 2023
###
5,625%
4,625%
3,375%
-
2,500%
Marts 2023
###
5,125%
4,375%
3,125%
-
2,500%







December 2022
4,375%
5,125%
4,125%
3,125%
-
2,500%
September 2022
4,375%
4,625%
3,875%
2,875%
-
2,500%
Juni 2022
3,375%
3,750%
3,375%
-
-
2,500%
Marts 2022
1,875%
2,750%
2,875%
-
-
2,500%







December 2021
0,875%
1,625%
2,125%
-
-
2,500%
September 2021
0,250%
1,000%
1,750%
-
-
2,500%
Juni 2021
0,125%
0,625%
-
-
-
2,500%
Marts 2021
0,125% 0,125% -
-
-
2,500%







December 2020
0,125% 0,125% - - -
2,500%
September 2020
0,125% 0,125% -
-
-
2,500%
Juni 2020
0,125% -
-
-
-
2,500%
Marts 2020*
-
-
-
-
-
2,500%

* Da coronapandemien brød ud, og verden lukkede ned, havde Federal Reserve to uplanlagte møder i marts 2020, hvor renten samlet set blev sat ned til 0,00-0,25 pct., mens centralbanken annullerede det oprindeligt planlagte møde. Desuden blev der gennemførte tre andre større pengepolitiske tiltag, herunder beslutningen om at foretage enorme opkøb af obligationer for at sikre likviditeten i markedet og "transmittere" den lave rente til finansmarkederne.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT