Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Topdanmark: Er det et topdollar tilbud fra Sampo?


120942 ProInvestorNEWS 17/6 2024 08:11
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Sampo tilbyder at overtage Topdanmark. Det er en længe ventet tilbud, som har gode muligheder for at gå igennem

Sampo har været en stor og langsigtet aktionær i Topdanmark
Fornemmelsen for og rygterne om at Sampo ville overtage Topdanmark helt, har været mange og været længe
I forbindelse med at Sampo løbende solgte ud af sin ejerandel i Nordea, var det forventeligt at det provenu skulle bruge til et kontanttilbud til Topdanmarks aktionærer
Tilbuddet fremsættes ikke kontant, men som et ombytningstilbud
Topdanmarks aktionærer tilbydes 1,25 Sampo A aktier
Det svarer til en pris på 366,38 kroner eller en præmie på 26,5 % fra fredagens lukkekurs
Bestyrelsen anbefaler tilbuddet
Tilbuddet er fofrnutigt, og sandsynligheden for andre bud er lille



17/6 2024 10:30 ProInvestorNEWS 3120945



Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Efter buddet på Topdanmark er der stigninger til andre forsikringsaktier. Det er naturligt

Sampo tilbyder 1,25x sine egne aktier i et ombytningstilbud for Topdanmark
Det svarer til kurs 366
Når Topdanmark handles 18,- under den pris, er det helt naturligt
Værdien af tilbuddet afhænger af kursudvilingen på Sampo. Den værdi falder med nogle % i dag, og derfor falder værdien af buddet også direkte
Samtidig er det normalt, at en værdi "om nogle måneder, når buddet er afgivet og måske faldet på plads" vil have en lavere nutidsværdi på grund af usikkerhed om timing, etc,
Buddet på Topdanmark får aktiekurserne i Tryg og Alm. Brand til at stige
Det skyldes formentlig, at de investorer, som ejer Topdanmark sælger deres aktier; fastholder der forsikringseksponering og køber ind i andre forsikringsaktier.
I Danmark er der kun 2 andre forsikringsaktier
Samtidig viser buddet, at der er "værdi" i sektoren og prisfastsættelsen, som har været lidt under pres i en periode, er moderat/lav Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet




17/6 2024 11:36 Bullish 0120949



Digitalisering af sagsbehandlingen, herunder AI-baseret afgørelse af skadeserstatninger, kan forbedre combined ratio. Men det er dyrt at etablere, og derfor er det naturligt, at vi ser en koncentration i markedet. Set i det lys giver buddet rigtig god mening.



17/6 2024 10:33 ProInvestorNEWS 2120946



Sampo-topchef fremhæver to grunde til "et helt perfekt match" med Topdanmark

17/6 09:56

Den finske forsikringskoncern Sampo ser et perfekt match med Topdanmark efter at begge selskaber de senere år har udviklet sig til at blive rendyrkede skadesforsikringsselskaber.

Derfor er timingen for en fuldstændig overtagelse af Topdanmark nu den helt rigtige, siger topchefen for Sampo Group, Torbjörn Magnusson, i et interview med MarketWire.

Der har i flere år været spekuleret i, at Sampo på et tidspunkt ville overtage Topdanmark, efter at Sampo siden 2008 har været storaktionær i den danske forsikringskoncern.

- Det har ligget i kortene i et stykke tid, men jeg tror, det er den helt rigtige timing nu - først og fremmest fordi vores strategier for både Sampo og Topdanmark har konvergeret i løbet af de sidste par år, hvor vi begge er blevet rendyrkede skadesforsikringsselskaber, siger Thorbjörn Magnusson.

Han henviser til, at Topdanmark i slutningen af 2022 solgte sine livsforsikringsaktiviteter til Nordea, og at Sampo har solgt sine aktier i Nordea og udskilt sit livsforsikringsselskab.

- Så det passer perfekt sammen nu. Det er et helt perfekt match, siger Thorbjörn Magnusson.

Han fremhæver også et andet argument, og det er, at skadesforsikring i Danmark bliver mere og mere digitalt.

- Det betyder, at synergierne mellem vores to virksomheder vil være større, end hvis det kun var mennesker. Så vi vil få store synergier i denne aftale, og Sampo er en synergimaskine. Vi er bygget på synergier på tværs af de nordiske lande.

- Så det var det rigtige tidspunkt på grund af den strategiske konvergens og på grund af den øgede digitale anvendelse inden for skadesforsikring, siger Thorbjörn Magnusson.

SAMPO EJER I FORVEJEN NÆSTEN HALVDELEN AF TOPDANMARK

Sampos ejerandel ligger i øjeblikket på 49,5 pct. af de udestående aktier i Topdanmark.

Sampo vil efter planen integrere Topdanmark med sit forsikringsselskab IF, som har en markedsandel i Danmark på ca. 6 pct. Inklusive Topdanmarks markedsandel får den kombinerede forretning en markedsandel på det danske skadesforsikringsmarked på ca. 21 pct.

I henhold til købsaftalen vil aktionærerne i Topdanmark for hver aktie de ejer modtage 1,25 nye aktier i Sampo .

Det svarer til en værdi per Topdanmark-aktie på 366,38 kr. - og reflekterer en præmie på 26,5 pct. i forhold til lukkekursen for Topdanmark-aktien fredag på 289,60 kr.

Et alternativ kunne have været en kontant transaktion, men Sampo-topchefen vurderer, at en overtagelse med Sampo-aktier er bedre for både Topdanmarks og selskabets egne aktionærer.

- Der vil ikke være nogen skatteeffekt for aktionærerne, og de vil være i stand til at deltage i synergiskabelsen også efter transaktionen. Så vi forener vores kræfter på lang sigt, siger Thorbjörn Magnusson.

Mens Topdanmark med Sampos overtagelse forsvinder fra kurslisterne på den danske børs, så er det planen i stedet at få Sampo på børsen i København gennem en sekundær notering parallelt med hovednoteringen i Helsinki.

- Ja, vi vil søge at blive noteret i København. Det er meget naturligt med denne aftale også at blive mere tilstedeværende i Danmark på denne måde, siger Thorbjörn Magnusson.

I forhold til, hvad sammensmeltningen får af betydning for den strategiske positionering, vender han tilbage til den digitale udvikling.

KAN SÆTTE EKSTRA FART PÅ DEN DIGITALE UDVIKLING

- Det danske forsikringsmarked bliver mere og mere digitalt. Topdanmark investerer i det, men vi kan selvfølgelig støtte dem som det største nordiske forsikringsselskab. Sampo er faktisk også et stort selskab i europæisk sammenligning, så vi vil være i stand til at støtte Topdanmark i at fremskynde den digitale udvikling.

- Derudover er IF i Danmark jo hovedsageligt et forsikringsselskab for store virksomheder, mens Topdanmark hovedsageligt er et forsikringsselskab for massemarkedet. Så der vil ikke være noget overlap, og en sammenlægning vil give os en meget stærk tilstedeværelse i Danmark, siger Thorbjörn Magnusson.

Spørgsmålet er, hvad kunderne i Topdanmark kan se frem til, når selskabet bliver lagt ind i den finske koncern.

- Vi har en filosofi i Sampo, som jeg tror er den samme i Top: Den eneste måde at tjene penge til aktionærerne på er ved at give kunderne overlegne tilbud. Så forsikringstagerne, kunderne i Topdanmark, kan forvente at blive endnu bedre betjent, siger Thorbjörn Magnusson.

Synergierne ved at lægge Topdanmark og IF sammen i Sampo-koncernen estimerer selskabet til 95 mio. euro svarende til godt 700 mio. kr. De vil primært findes inden for IT.

- Det er den største enkeltpost, ikke at have dobbelte IT-systemer. Der er selvfølgelig også nogle koncernfunktioner som bliver fordoblet, og hvor der kan realiseres nogle synergier.

- Og vi vil også have synergier på områder som indkøb, forebyggelse af svindel og en række andre områder. Så der er masser af gode synergier. Men derudover bliver vi selvfølgelig også en stærkere partner for alle, der ønsker at samarbejde med os på det danske marked og sælge vores forsikringer. Det gælder både banker og fagforeninger og alle typer af partnere, siger Thorbjörn Magnusson.

.\˙ MarketWire



17/6 2024 10:34 ProInvestorNEWS 1120947



Jyske Bank ser ingen større effekt på forsikringsmarkedet efter Topdanmark-overtagelse

17/6 09:39

Et købstilbud på Topdanmark har mandag sendt branchefællerne Tryg og Alm. Brand i vejret.

Selv om Sampos forestående overtagelse af Topdanmark i sig selv ikke ændrer på markedsforholdene i Danmark, bliver der en aktie mindre for investorerne at købe, hvis de direkte vil eksponeres mod det danske forsikringsmarked.

Det vurderer analytiker Anders Haulund Vollesen fra Jyske Bank, der dækker både Tryg og Alm. Brand, over for MarketWire.

- Det kan måske handle om, at der nu ikke er så mange direkte danske forsikringsaktier at købe. Så har du Tryg og Alm. Brand tilbage, så der kan være en effekt der. Hvis man gerne vil have eksponering mod det danske forsikringsmarked, er det de to aktier, du skal ind i, siger analytikeren om stigningerne til Tryg og Alm. Brand.

- Ellers er der jo på forsikringsdelen ikke noget, der har ændret sig for Tryg, Alm. Brand eller Topdanmark for den sags skyld, fortsætter han.

For selv om Topdanmark kommer til at høste synergier fra Sampos overtagelse, er konkurrencesituationen den samme, tilføjer Anders Haulund Vollesen, der ser effekterne være mere kapitalmarkedsrelaterede end driftsrelaterede.

Derfor vil Sampos overtagelse af Topdanmark i praksis ikke betyde det store for konkurrencesituationen på forsikringsområdet herhjemme.

- Det skal jo heller ikke igennem konkurrencemyndighederne, fordi Sampo de facto har ejet Topdanmark. Topdanmark vil fortsætte med at eksistere som et selvstændigt brand og konkurrere med Tryg og Alm. Brand. Jeg ser heller ikke noget forretningsskift fra Topdanmark - at der skulle fokuseres på andre markeder eller andet.

Topdanmark er købt til en præmie på 27 pct. med udgangspunkt i lukkekursen fredag. Generelt vurderer Anders Haulund Vollesen ikke, at forsikringsselskaberne handles til en oppustet værdi.

- Generelt synes jeg ikke, at de multipler selskaberne handles til, virker oppustede, i forhold til hvad de har ligget på tidligere, og de udsigter man kigger ind i. Jeg synes ikke, at det virker som om, at branchen i sig selv er overvurderet i øjeblikket, siger han om forsikringssektoren.

Tryg stiger mandag 2,0 pct. til 146 kr., og Alm. Brand øger 2,8 pct. til 13,72 kr. Dagens højdespringer er selvsagt Topdanmark, der vinder 20,7 pct. til 349,40 kr.

.\˙ MarketWire



17/6 2024 10:35 ProInvestorNEWS 1120948



Topdanmarks næstformand om Sampos købstilbud: Bliver stærkere på dansk og nordisk plan

17/6 09:01

Topdanmarks uafhængige bestyrelse har efter en intens proces og krævende forhandlinger med Sampo nået en aftale, som minoritetsaktionærerne kan være tjent med.

Samtidig består både navnet Topdanmark og hovedkvarteret i Ballerup.

Det fortæller Jens Aaløse, der er næstformand i Topdanmark, til MarketWire.

- På vegne af de uafhængige bestyrelsesmedlemmer med undertegnede i spidsen kigger jeg tilbage på en ekstremt intens proces, en krævende forhandling med Sampo, men også en forhandling, som er foregået på ordentlig og absolut bedste vis med de armslængdeprincipper, der selvfølgelig har været nødvendige - særligt i denne forhandling, fortæller næstformanden.

- Og det har selvfølgelig krævet, at det kun er os uafhængige bestyrelsesmedlemmer, der har været engageret i processen, fortsætter han.

Topdanmarks bestyrelsesformand, Ricard Wennerklint, er strategisk chef i Sampo, og derudover er bestyrelsesmedlemmerne Morten Thorsrud og Kjell Rune Tveita henholdsvis topchef og direktør i If.

Overtagelsen af Topdanmark ventes at bringe flere synergier med sig på it-fronten samt den kommercielle for omkring 708 mio. kr. Til gengæld har Sampo oplyst, at der ikke ventes større nedskæringer i medarbejderstaben.

Samtidig vil Topdanmark som navn bestå i Danmark, ligesom at hovedkontoret i Ballerup vil blive fastholdt.

- Når vi lægger alt det sammen, så vil vi som en enig bestyrelse foreslå og anbefale vores minoritetsaktionærer, at de skal takke ja til tilbuddet fra Sampo efter den ekstraordinære generalforsamling, siger Jens Aaløse og tilføjer, at medarbejderne i Topdanmark "bliver kernen i det nye selskab".

Aktionærerne i Topdanmark kan se frem til en præmie på knap 27 pct. fra Sampos overtagelse. Hver aktionær vil modtage 1,25 nye A-aktier i Sampo for hver Topdanmark-aktie. Det svarer til en kurs på 366,38 kr. i forhold til Topdanmarks lukkekurs fredag i 289,60 kr.

Det er en interessant præmie på både dansk og europæisk plan, vurderer Jens Aaløse - særligt når købstilbuddet kommer fra en kontrollerende aktionær.

Topdanmark og If vil efter sammenlægningen sidde på 21 pct. af det danske forsikringsmarked.

- Der er ingen tvivl om, at der med denne sammenlægning sker en omfordeling i markedsandelene, således at det nye kombinerede If og Topdanmark bliver én af de ledende forsikringskoncerner i Danmark, og Sampo udvider sin i forvejen førende position i Norden, siger Jens Aaløse.

- Der er ingen tvivl om, at vi markedsmæssigt bliver markant stærkere i Danmark og bliver også stærkere på nordisk plan, fortsætter han.

Sampo har siden 2011 ejet mere end 20 pct. af aktierne i Topdanmark. Forud for købstilbuddet mandag kontrollerer Sampo lige godt halvdelen af Topdanmarks aktier.

.\˙ MarketWire



17/6 2024 12:13 ProInvestorNEWS 0120950



Torm-topchef forventer større investorinteresse efter C25-entré

17/6 11:53

Det danske tankrederi Torm er på vej til at indtage øverste hylde på det danske aktiemarked, hvor selskabet lige om lidt bliver indlemmet i C25-indekset.

Det bliver taget godt imod hos rederiets topchef, Jacob Meldgaard, der ser gode muligheder i en større platform, og som glæder sig over den stigende investorinteresse.

- Konkret forventer jeg, at det vil understøtte interessen for Torm-aktien og måske fra en bredere investorkreds, og når vi har øget interesse for Torm-aktien vil det være positivt i forhold til, at vi kan udvikle og eksekvere muligheder for vækst og værdiskabelse for aktionærerne, siger han til MarketWire.

- Vi har gennem en årrække udvidet forretningen, og jeg forventer, at det vil være gunstigt for os med en bredere dækning blandt analytikere og investorer. Det betyder, at der er flere, der skal forholde sig aktivt til, om vi er en interessant investering for en investorkreds, lyder det videre.

C25-indekset indeholder de 25 mest handlede aktier i Danmark, og heriblandt finder man også transportselskaberne DSV og A.P. Møller-Mærsk. Hertil store og velkendte navne som Novo Nordisk, Ørsted, Carlsberg og Danske Bank.

BLIVER C25-TOPCHEF

Ifølge Jacob Meldgaard er den nye position som C25-topchef dog uden betydning for ham selv.

- Jeg har det præcis på samme måde i dag, som jeg havde før. Vi arbejder for at skabe sikker transport for vores kunder, og for at skabe den højeste værditilvækst, som man kan i vores industri. Det er uændret for mig, men jeg er stolt over, at vi skaber gode resultater, siger han.

Nyheden om Torms kommende C25-status blev meldt ud fredag af Nasdaq Copenhagen, der driver børsen i København. Officielt sker skiftet fra 24. juni.

Den nye position ses i lyset af den udvikling, selskabet har været igennem, som både indebærer bedre resultater og flere aktier i handel, mener topchefen.

Han uddyber, at antallet af aktier er øget med cirka 50 pct. siden 2018, så man i dag har omkring 94 mio. aktier.

- Det er en medvirkende årsag, at vi både har leveret stærke resultater og at vi er en større virksomhed målt på, hvor mange aktier vi har, siger Jacob Meldgaard.

Torm har også løbende fået flere aktier i fri handel, da storaktionæren Oaktree Capital sælger ud. Det har de gjort to gange over det seneste år, hvoraf det seneste aktiesalg i juni dog er sket for sent til at få betydning for Nasdaqs opgørelse, der måler handlen med aktierne frem til udgangen af maj.

Storaktionærens salg af aktier betyder dog alt andet lige, at der fremadrettet vil være flere aktier i fri handel.

MERE URO I VERDEN

Aktien i Torm er siden årets start steget lige over 18 pct., så den i dag handles til 241 kr. Over det seneste år er stigningen 40 pct.

Rederiets aktie begyndte især at få medvind fra 2022, hvor den geopolitiske uro blev intensiveret med Ruslands invasion af Ukraine. Det år var Torms aktie den mest stigende aktie herhjemme overhovedet, da de mange tankrederier på grund af sanktioner var nødt til at sejle længere ruter med deres olielaster, som fik fragtpriserne til at stige.

Siden starten af 2022 er aktien således steget lige over 375 pct.

Og både handel og transport rundt om i verden er stadig meget påvirket at geopolitisk uro, hvor også konflikten mellem Hamas og Israel er brudt ud i lys lue. Hertil angreb på flere handelsskibe i Det Røde Hav, der begyndte over vinteren, og det har alt sammen betydning, fortæller topchefen.

- Vi har senest set her i weekenden, at vores regering på et pressemøde har bedt os forholde os til krisesituationen, og det er bare blevet en større del af alles hverdag. Det er det også for os, der transporterer ting rundt i verden, konstaterer Jacob Meldgaard.

- De her ting er tættere på os i dag, end hvad vi oplevede for fem år siden, og det skaber en ny dynamik i efterspørgslen, og dermed for vores virksomhed, siger han.

Torm var sidste gang en del af det danske eliteindeks, som dengang hed C20, tilbage i 2007.

.\˙ MarketWire



18/6 2024 16:01 Hyst 0120968



Måske fejlplaceret?



TRÅDOVERSIGT