Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Attentatforsøg cementerer investorernes tro på Trump sejr


121330 ProInvestorNEWS 15/7 2024 06:52
0
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Weekendens attentatforsøg på Donald Trump vil bestyrke investorerne i det som de allerede var ved at indstille sig på: Donald Trump som den næste USA præsident, men hvad betyder det og hvad vil investorerne holde øje med og forberede sig på, og betyder det noget for danske investorer?

Investorerne har i lidt over 1 måned indstillet sig på at Donald Trump vil blive USA's næste præsident.
Det er siden dengang, at Biden og Trump mødtes i en tv-debat.
Siden er presset på Joe Biden for at trække sig, vokset
Uanset om det bliver Trump vs Biden eller Trump vs. en anden kandidat, har investorerne været ved at forberede sig på Trump sejr.
Når Biden ikke har trukket sig, kan det hænge sammen med, at demokraterne ikke har en bedre kandidat her og nu. Hvis Biden trækker sig uden der er en anden kandidat, vil det give Republikanerne noget nær frit løb til at erobre scenen.
Republikanerne holder konvent startende fra i dag den 15/7 og frem til fredag, hvor Donald Trump bliver valgt.
Demokraterne har endnu en måned til at beslutte sig før det demokratiske konvent fra den 19/8-22/8.



Trump vinder valget og hvad så?

Investorerne har i et vist omfang forberedt sig på, at Trump vinder valget. Her er det som de bl.a. vil holde øje med:

Sandsynligheden for en Trump sejr er gået fra "stigende til større".
Amerikanske investorer (og globale for den sags skyld) kan godt lide Trumps erhvervsvenlige politik. I hvert fald på kort sigt.
Trump vil formentlig holde et skarpt øje med aktiemarkedet, som han gjorde sidste gang han var præsident, og hvor aktierne steg markant (også af mange andre årsager end alene Trump).
En Trump sejr vil formentlig være gode nyheder for olie- og gasselskaber, banker og en del medicinalselskaber, som ikke som ved en demokratisk præsident, vil have et vist prisfokus.
Grønne aktier kan blive presset, også selv om Trump ikke alene kan gøre den store forskel.
Bliver både Senatet og Repræsentanternes hus "røde" = republikanerne, vil det kunne have en større realpolitisk effekt.
På kort sigt vil investorerne tage udgangspunkt i at Trumps politik er mere ekspansiv (færre skatteindtægter). Det vil kunne presse USD og renter lidt op.
Samtidig vil Trump formentlig forsøge at påvirke Federal Reserve til at sænke renten, som samtidig vil have en effekt på USD (nedad). Altså en modsatrettet effekt.
På kort sig er det dog formentlig stigende aktieforventninger, som er den fremherskende udvikling.

Den danske vinkel

Når det kommer til de danske aktier, vil investorerne formentlig tænke, at Trump er god for life science, som er en meget betydelig del af det danske indeks (bl.a. også Novo Nordisk), og knap så god for selskaber som Vestas/Ørsted. Overordnet set vil de danske aktier blive en del af en global udvikling, hvor vi i Danmark ikke per definition fylder rigtig meget globalt, men bliver en del af en større udvikling.



15/7 2024 07:26 ProInvestorNEWS 0121331



Obligationer/tendens: Sandsynligt mindre rentehop fra start

15/7 07:02

Der er sandsynlighed for et mindre rentehop på de danske statsobligationer mandag.

Det skyldes den internationale rentereaktionen på attentatforsøget på Donald Trump, der har forårsaget større usikkerhed på de finansielle markeder, og bestyrket investorerne i, hvad de allerede var ved at indstille sig på - at Donald Trump bliver den næste præsident i USA.

Det frygtes at betyde højere amerikansk budgetunderskud og dermed endnu mere pres på finansieringen end det allerede er tilfældet i den i forvejen eksorbitante amerikanske statsgæld.

De amerikanske statsobligationer handles ikke mandag morgen, da markedet i Tokyo er lukket på grund af en lokal helligdag. Men futures-markedet indikerer højere renter, når handlen med T-bonds åbner senere på dagen.

Renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation faldt med 2 basispoint til 4,19 pct.

Men udsigten til en Trump-sejr skubber i modsat retning, ud fra den antagelse at hans økonomiske politik ville øge inflationen og gælden.

Den tiårige danske toneangivende statsobligation lukkede fredag i 2,47 pct. efter en stigning på 3 basispoint.

Der er kun yderst begrænsede økonomiske data at se frem til mandag.

Fra eurozonen er der industriproduktion, og fra USA kommer Empire Manufacturing.

Ingen af delene ventes at kunne få investorerne til reagere markant.

Derimod er tirsdag mere interessant, da de tyske ZEW-tillidsindeks, og det amerikanske detailsalg offentliggøres. Især sidstnævnte er ugens datamæssige højdepunkt.

.\˙ MarketWire



15/7 2024 11:32 ProInvestorNEWS 0121334



Grønne aktier presset af stigende udsigt til Trump som præsident

15/7 11:02

Vestas og Ørsted er presset i bund på det danske aktiemarked mandag, hvor de to grønne aktier er blandt de mest faldende i det danske C25-indeks.

Det kan hænge sammen med markedets stigende forventninger til, at Donald Trump igen bliver præsident i USA. Donald Trump, der både er tidligere præsident og nuværende kandidat for republikaneren, har længe ligget lunt i svinget i meningsmålingerne, men en dramatisk weekend har øget markedets sats.

Ved et vælgermøde i staten Pennsylvania var Donald Trump udsat for et attentatforsøg, der nu forventes at styrke hans vinderchancer, når der afholdes amerikansk valg til november.

Lykkes han med at blive genvalgt, kan det ramme de grønne aktier, heriblandt danske Ørsted og Vestas. Det mener Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

- Der er ingen tvivl om, at Trump vil gøre, hvad han kan for at gøre livet sværere for de to selskaber og for industrien. Han kan dog nok ikke ødelægge ret meget for dem på korte bane, konstaterer Jacob Pedersen, der lige nu selv opholder sig i USA.

- Det, som er vedtaget for landvind, er vedtaget i Kongressen allerede, og flere republikanske stater er også afhængige af de job, siger aktieanalysechefen.

På den korte bane reagerer investorerne dog ved at sende Ørsted-aktien ned med 5,1 pct. til 393,10 kr., mens Vestas smider 3,7 pct. til 162,20 kr.

For de øvrige aktier forudser Jacob Pedersen, at de mere defensive aktier kan høste nogle fordele. Det gælder blandt andet medicinalselskaberne, som under præsident Joe Biden har været kritiseret for deres priser.

- Vi har set tidligere, at Trump også gerne vil begrænse medicinalpriserne, men det er normalt lidt mere hjerteblod for demokrater, siger han.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT