Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier: Blodrød mandag vendes til positiv dansk tirsdag


121660 ProInvestorNEWS 6/8 2024 06:35
5
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Blodrød aktiemandag vil blive vendt til en positiv dansk aktietirsdag. Forude venter dog stadig en række "udfordringer"

Mandagens danske og globale aktienedtur startede i Japan i bedste eller værste "I Østen stiger solen op"
Forude var gået sidste uges svagere amerikanske nøgletal, fredagens jobrapport og frygten for at den amerikanske økonomi nu bliver markant svækket
Antallet af nye job i juli var med 114.000 noget under det forventede og langt under de tidligere måneder og samtidig kravlede arbejdsløsheden op til 4,3 %.

Det er ikke niveauet (arbejdsløshed og nye job), men udviklingen som investorerne reagerede på
Mandag faldt de japanske aktier fra morgenstunden med mere end 10 %
Disse fald trak alle aktiemarkeder med ned
Her til morgen stiger de japanske aktier på indeksniveau omtrent det som de tabte i går!
Betyder det at uroen og nedtur endeligt er slut?

Her er mit perspektiv

Når mandagens korrektion blev så markant som den gjorde, skyldes det formentlig en kombination af stigende Yen, som fik investorerne til at lukke lange positioner i aktier.
Yen og Japan har over lange perioder været en finasieringsvaluta for investorer med sine lave renter
Investorer låner i Yen og køber eksempelvis amerikanske IT og chipaktier
Yennen er blevet stedse svækket de seneste år
Det skyldes formentlig ikke mindst, at nå man låner i Yen, svarer det til at sælge Yen, som svækker valutaen.
Når investorerne så får en dobbelt uppercut - Yen stiger, som det er sket de seneste dage og aktierne, som investorerne har købt, falder, taber man på begge sider
Det får investorerne til at lukke deres positioner, og var med til at skabe den panik, som vi så i går
Det er naturligt, at USA IT aktier ryster ganske meget under en sådan korrektion
Derimod kan det forekomme lidt underligt, at eksempelvis Genmab og Vestas var 2 af de mest faldende danske aktier i går med 6-7 % nedtur.
Det skyldes næppe, eller i hvert fald ikke overvejende en lukning af gearede positioner, men snarere, en "når det regner på præsten drypper det på degnen effekt".
Når aktier falder et sted får det konsekvenser mange steder.
Der er ikke isoleret set nogen gode forklaringer på at netop de 2 eller også en række andre danske aktier skulle falde så meget som tilfældet var. De er formentlig hverken meget belånte og har ingen eller kun en ubetydelig konjunkturfølsom


Hvilke popcorn popper først?

Frem og tilbage kan være lige langt. En række aktier vil stige en del i dag efter at de japanske aktier er steget. En del vil på kort sigt ikke indhente det tabte, mens andre hurtigere vil komme tilbage på kurshesten igen. Årsagen til nedturens fase 1 var USA nøgletal i sidste uge. Den udløsende faktor var gearing i systemet og Yen stigning. Det er dog kun den første fase af et spændende efterår, hvor vi stadig ikke er blevet klogere på, om sidste uges USA jobrapport varsler større økonomiske udfordringer.

At kunne forudse og forudsige størrelsen på en korrektion, som den vi så i går, og den gearing som er i systemet, svarer til at kunne sige hvilket eller hvilke popcorn, der popper først. Derimod er det noget lettere at (forud)se hvad konsekvenserne af en eventuel amerikansk recession vil have på aktierne, når selskaberne i givet fald vil rapportere om lavere vækst. Det ved vi dog først om nogle måneder eller kvartaler..



6/8 2024 10:33 ProInvestorNEWS 1121666



Amerikansk finanshus om carry-handel: Det er ikke overstået endnu

6/8 09:54

De store globale kursfald mandag var blandt andet udløst af den såkaldte carry-handel, der er lån i lavrentevaluta, eksempelvis yen, til køb af højere forrentede aktiver andre steder - eksempelvis amerikanske teknologiaktier.

Mandag blev yen styrket i forhold til dollar - og det fik mange investorer til at lukke store positioner, hvor der er blevet lånt til lave renter i Japan, ned.

Og til trods for, at aktiemarkederne går frem tirsdag, så er fortsat mere at give af i forbindelse med carry-handel.

Det vurderer det amerikansk finanshus JPMorgan, der fortsat ser yen er en af de mest undervurderede valutaer.

- Vi er ikke færdige på nogen måde. Selv om carry-handlen tager en puster, så er den - i det mindste i det spekulative investeringsmiljø - kun et sted mellem 50 og 60 pct. overstået, siger Arindam Sandilya, chef for globale valutastrategi, til Bloomberg TV.

Volatiliteten i yen er i den seneste uge steget på grund af frygten for en truende amerikansk recession og Bank of Japans renteforhøjelse. Carry-handler i yen var blandt de mest populære, da volatiliteten forblev lav, og investorerne satsede på, at de japanske renter ville blive på bunden, skriver Bloomberg.

.\˙ MarketWire



7/8 2024 08:05 TheNote 0121673



TA mæssigt er der mange steder weekly breakdowns. De sidste par dage lidt rebound til modstande. Så spørgsmålet er om det er lidt konsolidering inden en mere seriøs nedtur i efteråret når "recessionen" bider sig mere fast.

Priser på olie, nickel og kobber har det svært.

såe .. øh .. lidt op inden vi for alvor skal ned ?

Et farligt miljø at være for selvsikker i. For illustrationens skyld
her et chart fra Novo, men rigtig mange aktier ser præcis sådan ud.


https://tvc-invdn-com.investing.com/data/tvc_3ef849168d93154a03a7ccbff252f9d7.png


S&P500

https://invst.ly/15xons



Take care ...

Mvh



TRÅDOVERSIGT