Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Bavarian Nordic: Risikopræmien har givet sig rigtig meget


121815 ProInvestorNEWS 19/8 2024 06:42
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet



Bavarian Nordic steg i sidste uge med tæt på 50 %. Stigningen skyldes først og fremmest udbruddet af abekopper, i mindre omfang FDAs "priority review" for Chikungya vaccine, cocktaileffekten af faktorer samt "kurs deja vu til 2022". Investorerne håber på en gentagelse.

WHO meddelte i sidste uge, at udbruddet af abekopper i Afrika er en global sundhedskrise.
Det er ikke første gang, at WHO gør det. For bare 2 år siden skete det også
Bavarian Nordic har det bedste vaccinevåben mod det udbrud globalt.

I 2022/2023 - sidste gang WHO udsendte en advarsel, leverede Bavarian Nordic, jævnfør deres egen meddelelse lørdag den 17/8, 15 mio. vacciner.
Bavarian Nordic meddelte yderligere lørdag, at de her og nu kan levere 2 mio. doser i år, og at de udover de ordrer, som de har, kan levere 10 mio. doser frem mod 2025

Aktien er skudt i vejret som en kanon, der bliver skudt af, som det fremgår af figur 1.
Markedsværdien af Bavarian Nordic er steget med ca. 7 mia. til 22,146 mia., da handlen sluttede fredag i Danmark.

Midt i ugen trak den amerikanske parallelnotering den danske med op, da der skete det ret sjældne, at det er en side- eller parallelnotering, som er kursleder af hovednoteringen.
Den amerikansk parallelnotering sluttede i fredags i 13,95 USD. Der skal 3 ADRs til en dansk aktie, og således svarer slutkursen til 13,95x3x6,77 =283 - eksakt som den danske notering sluttede.

I sidste meddelte FDA, at de har givet Chikungunya vaccinen Priority Review, og behandling af ansøgning vil være afsluttet om 6 måneder. Den nyhed er positiv, men ikke meget overraskende, og har kun i mindre omfang haft en direkte kurspåvirkende effekt. Måske med den tilføjelse, at det bidrager til den positive nyhedsstrøm, som aktier på kort sigt kan drives meget af. Omvendt med negative nyheder.

Kursudviklingen i Bavarian Nordic har således overvejende eller næsten udelukkende været drevet af nyhedsstrømmen og de økonomiske muligheder i abekopper, den gode aktiestemning i vaccineaktier generelt og faldet i risikopræmien.

Udvikling i shortsalg giver ingen forklaring

Bavarian Nordic er en højsensitiv aktie, når det kommer til de daglige kursudsving og nyhedsstrømmen og et af de forhold, som kortsigtet kan spille ind, er udviklingen i antal kortsolgte aktier. De seneste rapporterede data fra Finanstilsynet fredag den 17/8 indikerer ikke at det tal har ændret sig meget. Altså hverken er steget eller faldet. Link. Aktuelt er/var tallet 4,68 % fredag.

Er 7 mia. værdiforøgelse en naturlig udvikling?

Investorerne i Bavarian Nordic reagerer kortsigtet og meget entusiastisk. Under denne optur har vi set, at den amerikanske parallelnotering har ageret kursmæssig trækhest i et niveau, som er usædvanlig. Bavarian Nordic er klar til at møde den efterspørgsel der måtte være efter vaccine mod abekopper og investorerne har formentlig 2022 udviklingen in mente.



Store kursudsving på kort sigt

Vi ved, at større stigninger og fald kommer over en kort periode. Det sker nu. Alene vurderet ud fra markedspotentialet i abekopper og den kommercielle aktivitet som vi tidligere har set, er det et godt spørgsmål om kursudviklingen reelt er meget tæt forbundet til den økonomiske fordel for Bavarian Nordic. Det svar er nok mere nej end ja.

Samtidig vil de som ser et større potentiale i aktien hævde, at aktien har været under- og lavt vurderet og prissat. Det er naturligvis op til debat.



2022 deja vu?

Endelig kan man fra figur 3 se, at der var en meget betydelig kursstigning i 2022, som formentlig i et større omfang hang sammen med det udbrud som var dengang, og da WHO erklærede en global sundhedskrise. Her toppede aktien i tæt på 400.



Hvad tror investorerne?

Det er således ikke givet, at markedspotentialet i udbruddet er i nærheden af aktiekursstigningen, længeresigtet, men hvis investorerne investerer i den tiltro, flytter det kursen opad. Alene bedømt ud fra kursudviklingen i 2022, er der noget som tyder på, at aktien ikke nødvendigvis har set toppunktet endnu. At dømme ud fra kursudviklingen spiller "dengang" i det mindste en vis rolle.



Opsummering


Er det en 1:1 gentagelse af 2022 udviklingen eller rimer det på dengang?
Har Bavarian Nordic været stærkt undervurderet?
Bliver det kommercielle udkomme af abekopper som dengang?
Hvordan udvikler shortsalgspositionerne sig?
Andre forhold?

Figur 1: Kursudvikling, 1 uge, Bavarian Nordic

BAVA.CO




19/8 2024 06:43 ProInvestorNEWS 6121816



Figur 2: Udvikling i indtjeningsforventningerne for Bavarian Nordic for 2024-2026

Kilde: Marketscreener.com

BAVA.CO




19/8 2024 06:44 ProInvestorNEWS 7121817



Figur 3: Kursudvikling, 3 år, Bavarian Nordic

BAVA.CO




19/8 2024 07:20 ProInvestorNEWS 6121818



Bavarian Nordic kan fremstille 10 mio. doser ekstra mpox-vacciner inden udgangen af 2025

19/8 07:04

Bavarian Nordic vil inden udgangen af 2025 have mulighed for at fremstille 10 mio. doser mpox-vacciner udover de nuværende ordrer, og allerede i år vil det danske selskab kunne levere op til 2 mio. doser.

Det oplyste selskabet i en meddelelse lørdag.

Et stort udbrud af mpox hærger i øjeblikket i Den Demokratiske Republik Congo, og Africa Centers for Disease Control and Prevention (Africa CDC) erklærede som følge af udviklingen tirsdag en folkesundhedsmæssig nødsituation af kontinental sikkerhed (PHECS).

Onsdag blev efterfulgt af Verdenssundhedsorganisationen (WHO), der erklærede mpox for en folkesundhedsmæssig nødsituation af international betydning (PHEIC).

Det har givet anledning til Bavarians status i weekenden om sine planer for at sikre forsyningen af vacciner til at tackle det nuværende udbrud.

I forbindelse med det seneste udbrud i 2022/23 leverede Bavarian Nordic mere end 15 mio. doser af sin vaccine til mere end 76 lande.

Siden da, har selskabet opbygget et lager, og det planlægger som reaktion på de seneste begivenheder også at øge vaccineproduktionen for at sikre fortsat lige adgang til mpox-vaccinen.

- Derfor har virksomheden informeret Africa CDC om, at den har kapacitet til at fremstille 10 mio. doser inden udgangen af 2025, ud over de nuværende ordrer, og at den allerede kan levere op til 2 mio. doser i år, skriver Bavarian Nordic.

Aktien i Bavarian Nordic er steget i ni dage i træk, hvilket samlet løber op i en kursstigning på 58 pct. Fredag endte aktien i 283,50 kr. efter en stigning på 17,8 pct.

.\˙ MarketWire



19/8 2024 21:04 EliotSpitzer 4121829



Her er et link til et video klip fra Deutsche Welle (indslaget er på engelsk) som meget godt opsummere situationen.

Klippet omtaler hvorfor WHO kommer med erklæring om mpox outbreak a public health emergency of international concern.

Klippet forklare også hvorfor der er grund til at bekymrer sig lidt mere for den seneste variant sammenlignet med den for et par år siden.

Hermed klippet:

https://www.youtu.be/EfvNgwLs56g?si=S-aFfgN13MUaSnaF



TRÅDOVERSIGT