Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA nedtur: "Septembereffekt", sektoreffekt eller nøgletal


122098 ProInvestorNEWS 4/9 2024 06:48
2
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet



De amerikanske IT aktier fik med hammeren. Investorerne står måske tilbage med tvivlen om hvorfor nedturen kom nu, hvad der udløste den, og om det har nogen sammenhæng med FEDs senere rentebeslutning?

Det amerikanske Nasdaq indeks fiks sig en ordentlig mavepuster med indeksfald på 3,26 % i Nasdaq Composite.
Der var større og brede kursfald i store IT-navne som Apple og Google, men mest gik det ned og udover chipsektoren anført af Nvidia, som faldt med 9,5 %.
Der var også meget store kursfald til andre chipaktier som ARM Holding, AMD og også en "sideeffekt" til Intel, som faldt med det samme som Nvidia.
Den udløsende effekt for nedturen var en svag ISM, fremstillingsrapport.
På den ene side kom tallet ud let svagere end forventet med 47,2 mod forventet 47,5. Et tal under 50 er normalt skillelinjen mellem aftagende og tiltagende aktivitet.
Samtidig var underkomponenten "nye ordrer" med 44,6 skuffende og ikke så langt fra det niveau, som normalt er forbundet med recession (starten af 40'erne).
Priskomponenten var overraskende stærk og kombinationen af aftagende aktivitet med en (for) stærk priskomponent er en dårlig cocktail, som får investorerne til at antage, at Federal Reserve kan få færre muligheder for at sænke renten hurtigere.



Mange "hurtige" penge sender aktierne ned

Det er ikke så mærkeligt, at investorerne bliver lidt nervøse efter tallene. Sædvanen tro er det svært at konkretisere hvor store udsving nøgletal skal have, men når de blev så store som tilfældet var, og så koncentreret i chipsektoren, viser det hvor koncentreret i få chipaktier, som investorerne har anbragt mange penge.



Tidlig september effekt?

Der kan være en snert af "september" (september er i gennemsnit årets dårligste afkastmåned) effekt bag faldet, og det kan have været en del af en cocktaileffekt, men det har næppe isoleret været den udslagsgivende faktor. Statistik og sædvaner kan være selvopfyldende, og investorerne ved eller burde vide, at september langsigtet har været den måned, hvor aktierne svinger og ofte ender med at give et negativt afkast.



Rentefald drevet af investorpositionering

Dårlige nøgletal kan være udslagsgivende, men det er ikke noget som investorerne kan genfinde i gårsdagens renteudvikling. Isoleret set burde renterne være steget, men på grund af investorpositioneringen (ud af aktier og ind i mere sikre obligationer) endte renten lavere over hele rentestrukturen. Det viser, at investorerne er kortsigtede, nervøse og ekstra på vagt forud for fredagens amerikanske jobrapport for august.



Cocktaileffekt sender aktierne ned

Den mest sandsynlige årsag til nedturen er slet og ret en kombination af flere forskellige faktorer (septembereffekt, chipudsalg, ISM rapport), hvor frygten for en større nedtur har gjort forskellen.



Øget fokus på fredagens jobrapport

Nedturen vil øge investorernes fokus på fredagens amerikanske jobrapport. Gode/dårlige tal kan få en større markedsindflydelse. Ikke fordi der nødvendigvis er en 1:1 sammenhæng økonomisk, men fordi det samlende punkt, og det som binder kursbevægelser sammen med realøkonomien er den allestedsnærværende risikopræmie, som får aktier til at hoppe og danse på daglig basis.



Gode og dårlige jobtal

Et godt tal er en fornuftig jobskabelse lidt under de forventede 162.000 nye jobs. Et dårligt tal vil være en stærkt skuffende jobrapport med under 100.000 nye jobs, som nok vil give gode muligheder for rentenedsættelser, men som vil øge frygten for en økonomisk nedtur og amerikansk recession. En jobskabelse over 200.000 vil reducere forventningerne til hvad den amerikanske centralbank kan gøre med hensyn til rentenedsættelser den 18/9 til 0,25 %.



USA nedtur strejfer Danmark

Vi har ikke en amerikansk betydende IT sektor i Danmark. Derfor er sandsynligheden for en større dansk nedtur efter USA kursfald mindre, men en "når det regner på præsten, drypper det på degnen" på et globalt forbundet aktiemarked kan ikke udelukkes og negligeres og er sandsynlig. I hvert fald til at begynde med set i lyset af, at de amerikanske aktiefutures indikerer en nervøs amerikansk aktiestart.



4/9 2024 06:56 ProInvestorNEWS 1122099



USA/lukning: Nasdaq faldt 3,3 pct. - trukket ned af Nvidia, Apple og Microsoft

4/9 06:32

De amerikanske aktier indledte tirsdag september-måned, som historisk er årets dårligste, med tunge kursfald til især til Nvidia, de øvrige chipaktier og teknologikæmper som Apple og Microsoft.

Og kursfaldene står til at fortsætte onsdag. Futuresmarkedet indikerer minusser på 0,3 pct. til 0,6 pct. i de tre store aktieindeks, når markedet åbner i New York senere på dagen.

Årsagerne til faldene er flere. Investorerne var nervøse forud for fredagens jobrapport for august, da den seneste for juli skuffede, øgede frygten for recession og udløste et udsalg af aktier i starten af august.

Samtidig fik markedet en svag ISM-måling af aktiviteten i fremstillingssektoren i august, ligesom anlægsinvesteringerne overraskende faldt, og det talte ind i risikoen for en recession, da investorerne ellers har sat deres lid til, at det nu er industrien, som skal tage over i forhold til væksten.

Det brede S&P 500-indeks faldt på den baggrund 2,1 pct., hvilket var det største fald siden nedturen på 3,0 pct. den 5. august.

Dow Jones smed desuden 1,5 pct., mens Nasdaq tabte mest med et minus på 3,3 pct.

- Det er sjovt, at alle taler om, at september er en svær måned, så går den i gang, og så falder det hele, siger investeringsstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

- Vi har fået svage data fra USA tirsdag, men også fra andre regioner, herunder Kina, med udfordringer i fremstillingssektoren. Netop fremstilling skulle tage over på den økonomiske vækst, så derfor får vi frygten for recession igen.

Danske Banks ekspert er ikke overrasket over reaktionen i aktiemarkedet tirsdag, da de fundamentale investorer holdt sig væk, og udviklingen derfor var overladt til momentuminvestorerne. Kursfaldet kom da også oven på en en periode i slutningen af august med markante aktiestigninger.

NVIDIA DYKKEDE

I S&P 500 klarede defensive dagligvarer sig bedst tirsdag med et plus på 0,8 pct.

I den anden ende smed it-aktierne hele 4,4 pct. Der var samtidig fald til kommunikationsservice og cyklisk forbrug på 2,3 og 1,4 pct.

Energi mistede også 2,4 pct., da olieprisen dykkede 4,4 pct.

Det var Nvidia imidlertid, som trak mest ned i markedet med et kursfald på 9,5 pct., og chipkæmpen har nu mistet 16 pct. siden sit kvartalsregnskab sidste onsdag aften. Det var ellers bedre end ventet på både top og bund, ligesom salgsprognosen overgik forventningerne på Wall Street.

- Nvidia fik løftede kursmål og positive kommentarer efter sidste uges regnskab, men analytikerne ejer ikke aktierne. Det gør investorerne. De fleste holder nok deres aktier, men momentuminvestorerne sælger, forklarer Lars Skovgaard Andersen.

- Broadcom kommer også med regnskab senere på ugen, og det giver ekstra nervøsitet og øger presset på chip-sektoren.

Andre store navne i chip-sektoren var således også ramte med minus til Broadcom på 6,2 pct., til Advanced Micro Devices på 7,8 pct., til Applied Materials på 7,0 pct., til Micron Technology på 8,0 pct. og til Qualcomm på 6,9 pct. For bare at nævne nogle.

Inden for it var der dog også minusser til Apple på 2,7 pct. og til Microsoft på 1,9 pct., mens der i kommunikationsservice var tilbagegang til Alphabet på 3,7 pct., til Meta Platforms på 1,8 pct. og til Netflix på 3,7 pct.

I cyklisk forbrug smed Amazon desuden 1,3 pct., mens Tesla tabte 1,6 pct. trods en opgørelse, der viste, at selskabet for anden måned i træk har produceret flere biler i Kina.

WELLS FARGO SIGER "SÆLG"

I vinderkolonnen var der ikke mange af de helt store navne.

Visa steg også 0,8 pct. efter en løftet anbefaling til "outperform" hos Exane BNP Paribas. Desuden vandt USA's største sygekasse, Unitedhealth Group, 1,4 pct., og dagligvarekæmpen Procter & Gamble løftedes 1,7 pct., mens Pepsico steg 2,7 pct.

Der var også en større nedtur til flyproducenten Boeing, der mistede 7,3 pct., fordi investeringsbanken Wells Fargo sænkede sin anbefaling af aktien til "sælg" og reducerede sit kursmål til 119 dollar fra 185 dollar. Aktien lukkede tirsdag i 161,02 dollar.

Uden for hovedindekset var producenten af solceller Maxeon Solar Technologies også under pres. Selskabet tabte 14,0 pct., da koncernen trak sin prognose, fordi selskabet ikke kan få sine produkter fremstillet i Mexico gennem tolden og ind i USA.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT