Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA jobrapport: Det gode og det dårlige nøgletal


122126 ProInvestorNEWS 5/9 2024 10:13
5
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Sjældent har en amerikansk jobrapport haft så meget bevågenhed, som når august tallene bliver offentliggjort i morgen, fredag. Frit efter "the good, the bad and the ugly" har jeg forsøgt at tilpasse udtryk tal og forventninger til det gode og det dårlige tal:

I juli blev der kun skabt 114.000 nye amerikanske jobs udenfor landbruget.
Det var langt under forventningerne.
Tallene svingere fra måned til måned, og når mindre afvigelser kommer i forstørrelsesglasset, kan de/det få en større effekt.
Investorer og analytikere fokuserer stedse mere kortsigtet og på "trenden", som udgøres af det vi ved inklusive en meget stor (over)fokus på det seneste tal.
Den 21/8 skabte det berettiget opmærksomhed, at det samlede tal for jobskabelse fra april 2023-marts 2024 blev nedjusteret med 818.000.



Tilbage til forventningerne. Analytikerne forventer en jobskabelse på ca. 160.000 i morgen.



Det gode tal

Hvis tallet kommer ud tæt på konsensus, vil det være et "godt tal". Det vil være bedre end i juli; det vil give Federal Reserve løbepas til at sænke renten med 0,25-0,50 på det kommende møde den 18/9. Investorerne vil tænke: Recessionsrisiko er ikke steget; inflationen er fortsat på vej ned, og der kommer en byge af rentenedsættelser de kommende kvartaler.



Det dårlige tal

En meget svag jobrapport - under eller tæt på 100000 nye jobs, vil være dårlige nyheder. På den ene side vil investorerne tænke, at renten bliver sat ned og det kan meget vel være med en "double down" = 0,50 % point. Men det vil også komme med den uheldige "sidegevinst", at risikoen for en amerikansk recession er steget. Det har en betydning for renterne naturligvis, men det har også en indvirkning på stemningen omkring udviklingen i de konjunkturfølsomme selskabers indtjeningsforventninger de kommende måneder, og det kan meget vel gøre den negative forskel i aktiemarkedet



5/9 2024 18:02 ProInvestorNEWS 0122134



Der er lagt op til et større drama for finansmarkederne fredag eftermiddag, hvor den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for august kan udløse en større markedsreaktion.

Rapporten har ifølge chefstrateg hos Danske Bank Frank Øland stor betydning for, om recessionsfrygten skal have ny næring eller kan begraves for en stund.

- Arbejdsmarkedsrapporten er altid vigtig, men det føles som om, den aldrig har været så vigtig som nu. Det var en svag arbejdsmarkedsrapport, der satte skub i nedturen på aktiemarkedet for en måned siden og nu frygter investorerne, at det kan ske igen, skriver Frank Øland.

Optakten til rapporten har ikke været så opløftende, for torsdag eftermiddag skuffede ADP-rapporten, som er en uafhængig jobrapport. Den viste en jobskabelse i august på 99.000, hvilket var langt under forventningerne.

Og onsdag viste nye data, at antallet af nye jobopslag (JOLTS) er på det laveste niveau siden starten af 2021. Det er dog stadig højere end før coronakrisen, pointerer Frank Øland, og han noterer også, at torsdagens opgørelse af nytilmeldte ledige i denne uge var på et "uændret ikke-alarmerende niveau."

Ifølge Bloomberg News ventes fredagens jobrapport at vise en jobskabelse på 165.000 i august - altså noget over tallet i ADP-rapporten.

- Vi forventer et kraftigt fald i aktierne hvis antallet af nye jobs bliver på niveau med ADP-tallet eller dårligere. Det kan også åbne op for en ekstra stor rentenedsættelse på 0,5 pct. fra Federal Reserve, skriver Frank Øland.

Bliver rapporten omvendt stærk med 200.000 job eller mere, ser han aktierne stryge i vejret.

- Mange investorer synes at sidde på det yderste af stolen, så en skuffelse eller glædelig overraskelse vil sandsynligvis udløse en markant markedsreaktion, vurderer Frank Øland.

Hos Danske Banks analysekorps er det fortsat vurderingen, at arbejdsmarkedet i USA er rimelig solidt.

- Efterspørgslen efter arbejdskraft køler gradvist af, men det er stadig ikke svært at få et job i USA. Indtil videre ligner det en blød landing med lidt lavere vækst end tidligere, skriver Frank Øland.

Hos Danske Bank anbefales en balanceret tilgang til aktiemarkedet, og at man i øjeblikket bør have ekstra fokus på kvalitet og defensive aktier.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT