Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier: Septembernedtur, korrektion, rotation?


122162 ProInvestorNEWS 9/9 2024 06:58
12
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Investorerne tolkede fredagens amerikanske jobrapport som skuffende, og sendte aktierne langt ned. Den antagelse kan diskuteres. Reelt udslagsgivende for den (sædvanlige) dårlige september udvikling er en række faktorer, hvor trenden i arbejdsmarkedet rammer risikopræmien på et dårligt tidspunkt og kan gøre udslaget og måske markerer et investeringsmæssigt vejrskifte

Fredagens amerikanske jobrapport for august var ventet med spænding.
Investorerne havde håbet på en god afklaring på, hvor meget Federal Reserve vil sænke renten med ved det kommende møde den 17-18/9.
Den afklaring fik de måske, men ikke helt.
Reelt set ville man ikke kunne have forventet klarhed, fordi det ikke kun handler om tal i sig selv, men meget om fortolkning af tallene.
På overfladen var tallet 142.000 nye jobs tæt på at være "perfekt". Det var svagere end de ventede 160.000, men ikke så svagt, så det skulle få investorerne til at panikke om en økonomi, som hastigt er på vej ned i gear. Et beroligende svagt tal vil jeg kalde det.
Da tallet blev offentliggjort rettede aktierne sig fra den forventede 1 % nedtur på indeksniveau til en neutral udvikling.
Det sluttede dog ikke med det. Dagen endte med et indeksfald på 2,55 % i Nasdaq composite. S&P 500 sluttede 1,73 % lavere.


To Udslagsgivende faktorer

Der var formentlig ikke mindst 2 udslagsgivende faktorer bag ved faldet:

Juli måneds (skuffende) jobskabelse på 114.000 blev revideret ned med 25.000 til 89.000. Udgangspunktet i august var altså endnu ringere end antaget, og det i kombinationen med den negative afvigelse på 18.000, fik investorerne til kortsigtet at sælge ud.
Den anden faktor er nervøsitet og usikkerhed. Investorerne har været i skiftevis on/off modus de seneste 2 måneder med endnu kortere investeringshorisiont end normalt.


Septembereffekten

September har vist sig fra den gennemsnitligt udfordrende side, hvor aktierne har for (v)vane at falde. Det er ikke givet, at måneden slutter som den er startet, men så langt så skidt, som udviklingen viser sig i figur 1.

Behov for en chip-tuning

Især Nvidia, men også andre chipaktier har haft en svær uge med kursfald op til 15 %. Det skyldes bl.a. en kombination af:

Nvidias kvartalstal var fremragende men ikke spektakulære
Investorerne er ekstremt overeksponerede og koncentrerede i få aktier
Broadcom og ARM Holdings regnskaber var reelt skuffende
SMCI har været under shortsalgsangreb fra en kapitalfond og gransker selv sine halårstal for at være sikker på, at de er retvisende. Det øger den nervøsitet, som har været.
AI væksten er stadig stor, men investeringstemaet i chip aktier trækker ikke længere så meget.

Korrektionen i chipaktierne har afgjort haft en større indflydelse på den dårlige start på september. Væksten er ikke længere spektakulær i Nvidia, og i en række af de andre selskaber er den lav i forhold til en meget høj prisfastsættelse


Forvarsel til meget stor nedtur?

En tredje mulig årsag til fredagens nedtur er, at det er et forvarsel til ikke kun den korrektion, som vi har set, men en prolog til den større nedtur. Det er muligt, men reelt set efter min mening ikke meget sandsynligt.


Nøgletallene er ringere end forventet, men ikke meget ringere.
De fleste indikatorer tilsiger ikke vi er meget tæt på en amerikansk recession.
Jobskabelsen er aftagende, men ikke dramatisk.
ISM Service, som er den vigtigste af ISM tallene ligger fortsat tæt på 50, som er skillelinjen mellem tiltagende og aftagende aktivitet, men langt fra recession.
De europæiske og kinesiske nøgletal er fortsat svage, men det er ingen overraskelse og/eller nyhed for investorerne.



Investorerne venter på lavere centralbankrenter

Er investorerne ved at blive opturstrætte? Det kan man i det mindste ikke afvise. Det varer ikke længe før centralbankerne for alvor trykker på rentefaldsknappen, og rentefald på noget mere end 1 % de kommende 12 måneder er meget realistiske.


Vi ved af erfaring, at det tager tid før rentefald slår igennem i økonomien. 12 måneder er ikke en urealistisk tidsforskel mellem lavere renter og en synlig effekt på forbrug og investeringer. På aktiemarkedet går alting hurtigere, men de kommende måneder kan investorerne tænkes at se tiden lidt an for at vurdere om økonomien er så meget under afkøling, at det berører indtjeningsforventningerne væsentligt. I så fald vil det kommende kvartal være den tilpasning, som giver lavere indtjeningsforventninger og aktiekurser. Først senere - i slutningen af året og ind i 2025, vil rentefald kunne mærkes for alvor.



Korrektion og rotation?

En 4. mulighed er at investorerne nu tager investeringsskridtet fuldt ud og laver den sektorrotation og overgang, som de, de seneste 2 måneder har taget tilløb til. Den overgang, som normalt sker, når økonomien er under forvandling. Denne gang fra mere til mindre vækst; sædvanen tro er der verdens største amerikanske økonomi som gør forskellen.

En overgang fra mere til mindre og lavere vækst, kan få investorerne til at søge mod sektorer som telekommunikation, stabilt forbrug, medicinalselskaber, ejendomsselskaber og forsyning.

Fællesnævneren for disse sektorer er at de er meget lidt konjunkturfølsomme. Forsyningsselskaber tilbyder normalt et godt og stabilt udbytte. Ejendomsselskaber vil inden længe kunne mærke enten lavere renter eller lavere renteforventninger.

Ingenting sker 1:1 og uden "bemærkninger". Eksempelvis vil de medicinalselskaber, som over de seneste år har været begunstiget af "fedme" ikke være det naturlige tilvalg her og nu selv om de er et medicinalselskab.



Konklusion: Lidt af hvert

Jeg tror investorerne tænker på lidt af hvert. Hvis vi for alvor skulle stå foran en nedtur, som er større end den normale 5 % eller en markedskorrektion på 10 % eller mere, ville det formentlig kræve, at der økonomisk sker en meget stor vending til det værre. Det er mindre sandsynligt med de nøgletal, som vi ser.



Prisfastsættelse stritter i alle retninger

Prisfastsættelsen er høj/meget høj i udvalgte aktier, men den sandhed kommer med modifikationer, når det drejer sig om aktiemarkedet i sin helhed, hvor jeg udenfor større IT- og chipaktier snarere vil mene den er fair/moderat/lav.



Septembereffekt

Jeg tror der er en selvopfyldende "September effekt" bag fald. Det er naturligt. Jeg tror også der er en chip korrektion på spil. Økonomi- og rotationseffekten kan også meget vel spille ind. Jobrapporten var lidt svagere end ventet, men ikke meget svag efter min mening. Havde vi fået et tal under 100.000, ville fredagens aktieretning havde været den samme og mere markant. Investorernes nervøsitet gjorde nok udslaget og aktiemarkedet kunne meget vel være sluttet ugen af med lavere kurser selv med et jobtal, som var landet indenfor forventningerne.


Fravalg af konjunkturfølsomhed?

Investorerne skal igennem september, som kan byde på flere udfordringer. Hvis det er en "klassisk" rotation vi er på vej igennem, vil selskaber indenfor cyklisk forbrug, energi, industri, finans og materialer kunne blive presset. IT - tjah - det handler nok mest om villigheden til at betale for fremtidens høje forventede indtjening +/-








9/9 2024 06:59 ProInvestorNEWS 8122163



Figur 1: Kursudvikling for udvalgte aktieindeks, september 2024

Kilde: Nordnet




9/9 2024 07:00 ProInvestorNEWS 8122164



Figur 2: Kursudvikling for udvalgte chipaktier, september 2024

Kilde: Nordnet




9/9 2024 11:48 TheNote 5122166



Korrektion eller ?

Ovestående er eksempel på en efter min smag rigtig god journalistisk vinkel. Alternativt vinklende, objektiv så vidt muligt og uddybende hvor små private aktionærer bliver inspireret til at søge mere viden.


Der bliver ikke presset den ene eller den anden vej, så objektviten går tabt, Per Hansen er jo trods alt talsmand for en stor privat fokuseret handelsplatform, som tjener på handelsgebyrer, derimod lægges der vægt på alle de generelle ting som en privat aktionær kan have interesse i at vide om markedet.

Virkeligt flot indlæg.


Personligt er jeg noget mere optimistisk. Ser vi på S&P over et par år, ser det generelle billede fhv. stabilt ud.


https://invst.ly/16einb


Med venlig hilsen



9/9 2024 13:09 mccarthy 6122167



U.S. har i 3 år haft fremgang på børserne, medens E.U. har stagnation. Er det ikke lidt unfair, at U.S. problemer automatisk transporteres til E.U. Vi snakker jo om to vidt forskellige økonomier.
Go' dag til alle.



9/9 2024 13:22 3kilofisk 6122168



Fair? Unfair? EU er da selv ansvarlig for deres egen skæbne. EU falder bagud fordi EU er et kæmpestort effektivt bureaukratisk monster hvor det er helt umuligt at tage en beslutning om nogetsomhelst uden at det tager 8 år eller længere. Og inden en beslutning er taget så er den så udvandet, så iugenkendelig at ingen rigtig forstår hvad helvede det er man har besluttet og hvor, fordi der skal tages 100.000 hensyn til snævre særinteresser. Og i medlem tiden er resten af verden kørt endnu længere væk.

Draghi har netop landet en rapport i dag som handler om den problematik. Det kunne man synes er fint. At så sker der nok noget. Jo, der sker det, at nu skal men først diskutere x antal år om hvordan den rapport skal fortolkes, og så x antal år om, hvilken rækkefølge og prioriter tingene skal ordnes i, og så kommer x antal år, hvor man gør for lidt ved det nu outdatede problem....



10/9 2024 08:58 mccarthy 4122177



Jeg er enig i at E.U. ikke rigtig dutter. Daghi og andre der bjælder op p.t., de er jo eurokrater, så flere penge, mere magt til E.U. er deres løsning.
Det er jo hvad det er, og jeg har for længst lært at leve med det.
Stadig synes jeg, det er ukorrekt, at hændelser i U.S. økonomi direkte kan overføres til E.U. økonomi.



10/9 2024 09:41 3kilofisk 4122179



Det med indflydelse udefra, sådan er det, og sådan har det været længe. Det er vel det vi i daglig tale kalder for globalisering.

EU er på mange måder fint og en god ide. Man kan dog ikke bare leve med at beslutningsprossen er så lang og effektiv, når den koster så voldsomt på konkurrence evnen, for det er jo en bombe under vores egen økonomi. Hvis ikke vi i EU skal tabe mere og mere så kommer de ikke uden om at finde en metode til at gørebeslutningnsprocessen kortere, endda meget kortere. Men alene den snak om processen kan tage tusind år.

EU har set passivt til mens Kina smadrede hele solcelleindustrien i Europa. Pt taler politikerne i EU næsten ikke om andet end grøn omstilling og forsyningssikkerhed. De taler og taler mens de har sat den grønne omstilling i stå, nærmest i baggear, for dagligt kan læse om at utallige projekter ikke bareudskydes men nu også helt droppes. Imens lader vi kineserne sætte møller op. Så efter sol så smadrer, dvs lader EU dem smadre, vindindustrien ligesom de nok også lader dem smadre bilindustrien.



2/10 2024 18:20 007 1122430



"Normalt" er Sep. i gennemsnit udmærket at undgå, men i det amerikansk valgåret er det Okt. dvs. 11-14 Okt. frem til slut Okt. / start Nov. der bør undgås.



TRÅDOVERSIGT