Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Rentefald er godt for aktier, men blev FED misforstået?


122263 ProInvestorNEWS 19/9 2024 06:47
6
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Federal Reserve leverede en rentenedsættelse, som investorerne havde svært ved at fordøje konsekvenserne af. De bør være gode, men tvivlen nager; i hvert fald på kort sigt. Her er lidt fra onsdagen, som investorerne vil huske den:

På forhånd var der en lille overhånd, som troede på en 0,5 % point rentenedsættelse.
Det var også det som FED og Powell leverede.
Investorerne glædede sig kortvarigt over en dobbelt nedsættelse, og sendte aktierne op. Da handelsdagen var slut var det småt med klapsalverne, og såvel S&P 500, Dow Jones som Nasdaq fik vekslet initielle større stigninger til mindre fald.

Mange gode forklaringer

FED er kommet en anelse bagud med at tilpasse pengepolitikken. Der er inklusive gårsdagens møde endnu 2 tilbage i år, og for at få renteudviklingen til at passe med "prikkerne" aka centralbankens "rentevejviser", blev der startet med en 0,5 % point nedsættelse. Renten vil så - formentlig blive nedsat med 2x0,25 basispoint på de kommende møder, så vi alt i alt får samlede rentenedsættelser på 100 basispoint i 2024.
Det samme får vi formentlig i 2025 og lander dermed på FED funds på 3,25-3,5 % forventet. Det er lidt mindre end investorerne havde forventet i nedsættelse i 2025. Formentlig er det derfor det indledende USD fald blev vekslet til uændret ved 22 tiden i går aftes, dansk tid. Se venligst figur 1
Renten bliver ikke sat ekstraordinært ned fordi økonomien har det værre, men på grund af primært 2 forhold. Vejen tilbage til en rente"normalisering" skal gå lidt hurtigere, og 2)inflationen tillader det og er på vej ned mod 2 %. Der er ikke tale om en "nødnedsættelse"



Malurten i bægeret med triple minus 0,3 %

Normalt ville en dobbelt rentenedsættelse vække glæde og give stigende aktiekurser. Det skete ikke. I stedet blev det til triple minus 0,3 % for S&P 500, Dow Jones og Nasdaq. Nogen må være blevet 1)skuffede, mens andre kan være blevet foruroligede over 2)"hvad ved Federal Reserve, som vi ikke ved, siden de starter med en dobbelt".



Mere godt end skidt trods alt men hvad med september?

Der er gode argumenter for at det gik som det gik. Det eneste investorerne var ret sikre på, var at der kom en rentenedsættelse. Hvis nøgletal ikke bliver meget svagere (FED signalerer en forventning om omtrent 2 % vækst i 2024 OG 2025), afspejler rentenedsættelsen og forventningerne, at inflationen er på vej ned uden en recesssion, og renteniveauet og ikke mindst realrenten er for høj.


For aktiernes vedkommende er det afgørende, at investorerne køber ind på den præmis. Måske er den skuffende aktiekursudvikling onsdag et billede på den normale usikkerhed, nervøsitet og kortsigtet ageren efter centralbankmøder tilsat at vi stadig befinder os i september, som jo har for vane at være en besværlig investeringsmåned.

Figur 1: Udvikling i USD/DKK, 1 dag

Kilde: Nordnet




19/9 2024 06:55 ProInvestorNEWS 3122264



De amerikanske aktier var onsdag på lidt af en rutsjetur, da den indledende glæde over en større end ventet rentenedsættelse blev negativt opvejet af en centralbanktopchef, der ikke har travlt.

Omvendt er optimismen vendt stærkt tilbage torsdag morgen, hvor futuresmarkedet indikerer stigning på 0,6-1,4 pct. i de tre store aktieindeks, når markedet åbner i New York torsdag eftermiddag.

Onsdag lå S&P 500-indekset stort set uændret før rentemeldingen klokken 20, og da det blev annonceret, at centralbanken havde valgt den store rentenedsættelse på 50 basispoint skød indekset i vejret til et plus på 0,8 pct.

Det niveau nåede det ikke igen. Investorernes miner blev mere sure, da centralbankchef Jerome Powell på det efterfølgende pressemøde sagde, at man ikke skal regne med, at tempoet fremadrettet bliver 50 basispoint per rentemøde.

Slutfacit for de tre ledende indeks, S&P 500-indekset, Dow Jones-indekset samt det teknologitunge Nasdaq-indeks, blev alle et minus på 0,3 pct.

At aktierne vendte rundt og sluttede i minus kan måske hænge sammen med, at historien ifølge Giuseppe Sette, medstifter af Toggle AI, har vist, at markedet topper meget tæt på den første rentenedsættelse.

- Faktisk topper markedet måske netop ved rentenedsættelsen denne gang. Vær på vagt over for dine aktier, anbefaler Giuseppe Sette ifølge Bloomberg News.

FØRSTE RENTENEDSÆTTELSE SIDEN 2020

Der har været masser af spekulation i markedet om, hvor stor rentenedsættelsen fra Federal Reserve ville blive, siden chefen for centralbanken, Jerome Powell, i august afslørede, at tiden er inde til lempelser i pengepolitikken.

Helt op til rentemeddelelsen har investorerne spekuleret i størrelsen på rentenedsættelsen - 25 eller 50 basispoint.

Økonomerne havde ventet den lille på 25 basispoint, mens markedet målt på fed funds-futuren hældte mere til den store på 50 basispoint.

Det var kun med en lille margin på ti ud af 19 centralbankmedlemmer, der stemte for den store rentenedsættelse. Det var samtidig den første siden marts 2020.

- Fed har i dag vist, at de er meget optaget af at forsøge at beskytte den maksimale beskæftigelse og har effektivt sat inflationsfrygten i baggrunden, skriver porteføljeforvalter Seema Shah fra Principal Asset Management ifølge Bloomberg News.

Federal Reserves rentefremskrivninger - også kendt som dot-plot - viste også en betydelig nedrevidering af forventningerne til renten ved årets udgang, da der nu ses fire rentenedsættelser i år mod kun én enkelt ved seneste opgørelse i juni.

- Hvad, der kan være endnu vigtigere end omfanget af den første rentesænkning i denne cyklus, er revisionen af Feds dot-plot, der peger på Fed, der er klar til at være aggressiv med 50 flere basispoint i rentenedsættelser ved årets udgang, fortsætter Seema Shah.

Marketwire



19/9 2024 07:00 ProInvestorNEWS 2122265






19/9 2024 07:02 ProInvestorNEWS 2122266



USA's centralbank ser nu lavere inflation i 2024

19/9 06:33

Den en amerikanske centralbank, Federal Reserve, har onsdag sænket sin forventning til kerneinflationen i 2024.

Det fremgår onsdag af kvartalsprognosen i forbindelse med centralbankens todages rentemøde.

Federal Reserve regner nu med, at kerneinflationen, målt ved PCE Core, i 2024 vil ende på 2,6 pct. mod et bud på 2,8 pct. for tre måneder siden i juni.

Samtidig spår medlemmerne af ledelsesgruppen i snit, at kerneinflationen i 2025 og 2026 vil aftage til 2,2 og 2,0 pct., mens banken her i forrige kvartal havde ventet henholdsvis 2,3 og 2,0 pct.

Centralbanken har et mål fuld beskæftigelse og om prisstabilitet, hvilket den udtrykker som en årlig kerneinflation på 2,0 pct. om året. Federal Reserves foretrukne mål for kerneinflationen er PCE Core, som senest i juli blev opgjort til 2,6 pct.

Centralbankens septemberprognose for væksten i BNP i år lyder samtidig på 2,0 pct., mens den i den foregående opgørelse var set lande i 2,1 pct. For 2025, 2026 og 2027 er spådommen også stadig, at væksten vil være på 2,0 pct. alle år.

I årets andet kvartal var den sekventielle vækst i den amerikanske økonomi i den anden opgørelse beregnet til 3,0 pct.

Federal Reserves renteudvalg, Federal Open Market Committee, eller bare FOMC, regner samtidig med, at ledigheden i USA vil slutte 2024 i 4,4 pct., hvilket den ses holde i 2025. I 2026 ses den aftage til 4,3 pct., mens den i 2027 ses i 4,2 pct.

I juni var buddet fra de 19 medlemmer af ledelsen, at arbejdsløsheden ville ende 2024 i 4,0 pct., inden den ville tikke op til 4,2 pct. i 2025 for derefter igen at falde tilbage til 4,1 pct. i 2026.
I august i år var ledigheden i USA på 4,2 pct.


.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT