Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Novo : Amerikansk høring ændrer ikke investeringscasen


122330 ProInvestorNEWS 25/9 2024 06:30
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Novo Nordisk topchef Lars Fruergaard Jørgensen (re)præsenterede Novo Nordisk på bedste vis, da han skulle grilles af amerikanske politikere om de høje priser. Det ændrer ikke her og nu noget på investeringscasen, tænker investorerne.

Lars Fruergaard Jørgensen var til USA eksamen i går.
Han blev ved en høring udfordret på de høje amerikanske priser.
Fokus er på listepriser, som er udgangspunktet for de rabatter, som indkøberne skal have.
Udfordringen er at udvalgte forbrugere uden forsikringsdækning ender med at betale en meget højere pris end andre steder i verden, og samtidig skal diverse mellemled jo også have en økonomisk forretning.
LFJ svarede godt for sig.
Hvis man kun har hørt Bernie Sanders' version kunne man få det indtryk, at alle amerikanske politikere mente, at de høje priser alene var Novo Nordisk' skyld.
Sådan forholder det sig ikke.
Der er flere faktorer i spil, som en virksomhed og dermed i sagens natur Novo Nordisk ikke kan løse alene.
En anden demokratisk senator, Tim Kaine, mente at fokus nu burde rettes mod PBMerne, som er mellemmanden uden forskningsindsatsen.
Investorernes reaktion var nøgternt en kursudvikling, som tilpassede sig nogenlunde den danske markedslukning.
Den amerikanske parallelnoterede ADR sluttede med en stigning på 1,41 procent, som omregnet til DKK svarer til kurs 835. Det er omtrent på niveau på den danske lukkekurs 837. (Bemærk venligst, at USD/DKK) blev let svækket i slutningen af dagen og det presser omregningskursen i DKK ned.)

Figur: Kursudvikling, 1 dag, Novo Nordisk USA parallelnotering

Kilde: Nordnet (klik på billedet for at forstørre)

NOVO B.CO




25/9 2024 06:53 ProInvestorNEWS 4122333



Novos Fruergaard står ikke alene med kritik af mellemmænd: Demokratisk senator bakker op

25/9 06:34

Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensens budskab om, at Novo Nordisks store rabatter på lægemidler i USA ikke altid finder vej til patienten, er helt sikkert nået frem til den demokratiske senator Tim Kaine.

Under tirsdagens høring i Senatets sundhedsudvalg opfordrede senatoren de øvrige medlemmer til at skærpe interessen om mellemmændene, eller de såkaldte PBM'ere, der forhandler rabatter med medicinalselskaberne.

- Jeg er kommet til den konklusion sammen med en række af mine kollegaer, at mens fokus på medicinalselskaberne er noget jeg støtter, så lader vi PBM'erne gå fuldstændig fri, sagde Tim Kaine.

Han opsummerede herefter om PBM'ere og medicinalselskaber.

- Én industri forsker og udvikler, den anden gør ikke. Én industri producerer livsreddende medicin, en anden gør ikke. En industri er super duper profitabel, en anden er profitabel, men den super duper profitable er den, der ikke forsker og laver livreddende innovation.

Tim Kaine opfordrede herefter sundhedsudvalget til at skærpe interessen om PBM'erne.

Og han ville efterfølgende gerne høre mere om Lars Fruergaard Jørgensens erfaringer med PBM'erne.

Det skyldes blandt andet, at Novo-topchefen tidligere under høringen havde givet vidnesbyrd om, at Novos insulin i flere tilfælde blev taget af listen for tilskudsberettiget medicin, da Novo sænkede listepriserne sidste år.

Derved fik færre patienter paradoksalt nok adgang til Novos medicin, selv om den vejledende listepris var lav.

ER OGSÅ SKEPTISK

Derfor ville senatoren også gerne vide, om PBM'erne har ændret praksis, siden Fruergaard sidst vidnede i senatet via videolink tilbage i 2023.

Eller om det blevet nemmere at få tilskud til de lægemidler, hvor listepriserne er lave.

- Vi har ikke set et bredt optag for de insuliner, som vi sænkede prisen på. De kan altid finde forskellige tilskudslister, hvor vi er tilgængelige, men vi har fået reduceret adgangen til de insuliner sammenlignet med andre insuliner. Så ligesom dig er jeg også en smule skeptisk. Men jeg er villig til at undersøge muligheden for, hvad vi kan gøre sammen - til gavn for patienterne, lød svaret fra Lars Fruergaard Jørgensen.

Han havde tidligere under høringen indvilliget i at samarbejde med senatsudvalget om at løse udfordringerne med høje listepriser. Og han erklærede sig også villig til at samarbejde med de tre store PBM'ere om at løse problemet, forudsat, understregede Fruergaard, at det ikke begrænser Novos adgang til at sælge sin medicin til amerikanske patienter.

Forinden havde Bernie Sanders, formand for Senatets sundhedsudvalg, meddelt, at han havde modtaget forpligtende meldinger på skrift fra de tre store PBM'ere, om at hvis Novo sænker listeprisen, vil PBM'erne ikke begrænse adgangen til Ozempic og Wegovy eller tage midlerne af deres lister over tilskudsberettiget medicin.

- Tak, senator for den information. Det er ny information for mig. Alt hvad der kan hjælpe patienterne til at få adgang til medicin, der er til at betale, vil vi gladeligt kigge på, lød det fra Lars Fruergaard Jørgensen.

.\˙ MarketWire



25/9 2024 10:24 Stockbroker31 2122345



Jeg kunne godt tænke mig at se LLY i samme forhør, som Fruergaard har været igennem. Jeg ser det som ekstremt selektivt at fokusere på Novo og Novo alene.
Men når Fruergaard stiller op til dette, må han kommer vel til på en måde også både at forsvare LLY men også at lægge et pres på dem, hvis han indgår i en dialog med PBM'erne for at kunne nå det segment af patienter, der ikke måtte have adgang til Ozempic for nuværende. For det må vel også handle om at placere sig bedre end konkurrenterne for at opnå større markedsandele. Jeg formoder, at LLY har tilsvarende høje listepriser. Men det ligger ikke til amerikanske politikere at kritisere hjemlige virksomheder.



25/9 2024 11:07 Occam 2122347



Sanders skældte behørigt ud på Lilly for en måned siden. "greed", "outrageous" osv
https://www.help.senate.gov/chair/newsroom/press/news-sanders-statement-on-eli-lillys-decision-to-lower-the-starter-price-of-blockbuster-weight-loss-drug-zepbound

Senatshøringen handler i høj grad om at profilere sig. Politikerne viser deres evne til udtrykke folkets utilfredshed. Novo viser deres evne til at levere virkningsfuld medicin. Så det passer Novo glimrende, at Lilly kommer til at stå i anden række.



25/9 2024 06:56 ProInvestorNEWS 3122334



Sydbank: Trepartsforhandlinger om Novos priser kan ikke ændre noget med et trylleslag

25/9 06:34

Det er umiddelbart positivt, hvis medicinalselskaber som danske Novo Nordisk kan sætte sig til bords med den amerikanske regering og de tre indkøbsorganisationer, der kontrollerer tæt på 90 pct. af det amerikanske marked.

Men det vil formentlig ikke føre til afgørende ændringer lige foreløbig, vurderer Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank og følger medicinalindustrien tæt.

Han kaldte det for lidt af en kanin op af hatte, da formanden for Senatets sundhedsudvalg, Bernie Sanders, ved en høring med Novo Nordisks topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, tirsdag afslørede, at han har tilsagn fra de tre store indkøbsorganisationer om, at det ikke vil hindre medicinalselskaberns adgang til markedet, hvis listepriserne bliver sænket.

- Men historisk set er det gået ud over adgangen til markedet, når man har sænket listepriserne, så det er spændende at følge med i, om det virkelig er tilfældet, siger Søren Løntoft Hansen til MarketWire.

Men han venter ikke, at der vil ske afgørende ændringer inden for en overskuelig fremtid - også fordi systemet er så kompliceret, som det er.

- Det er ikke noget, der sker med et trylleslag. Hvis det sker, er der en regning, der ender et eller andet sted i sundhedssystemet. Hvis det er rigtigt, hvad indkøbsorganisationerne siger, er det formentlig dem, der ender med den, siger senioranalytikeren fra Sydbank.

I de politiske diskussioner af medicinpriserne i USA, der til tider har foregået meget højlydt gennem de seneste år, har det ofte været listepriserne, der har været diskuteret.

FORDYRENDE MELLEMLED

Men udfordringen med det er, at det langt fra er den pris, der tilfalder medicinalselskaberne, der udvikler og sælger lægemidlerne.

Før medicinen rammer disken på apoteket, skal det nemlig først gennem indkøbsorganisationer - såkaldte PBM'er - der forhandler på vegne af sygekasserne, som amerikanerne er forsikret igennem.

Her giver medicinalselskaberne betydelige rabatter for at få adgang til hele markedet. Og det er et fordyrende mellemled, der er med til at løfte priserne for de almindelige amerikanere for højt op, blev det også diskuteret på tirsdagens høring.

- Jeg tror, at det er en overraskelse for mange, hvor stor en del af listepriserne, der går til andre end medicinalselskaberne, siger Søren Løntoft Hansen.

- Der har været elementer af den her høring, hvor Novo Nordisk har fået ros af en senator, som var svært begejstret over innovationen og utilfreds med den måde, medicinalselskaberne og amerikanerne bliver franarret en så stor del af prisen af nogen, der ikke bringer innovation ind på markedet, fortsætter han.

Han henviser dermed til kommentarer fra den demokratiske senator Tim Kaine, der i forbindelse med høringen opfordrede kollegaerne til at kigge nærmere på PBM'erne, som ifølge ham tager en stor del af kagen uden at tilbyde nogen form for innovation.

.\˙ MarketWire



25/9 2024 06:59 ProInvestorNEWS 4122335



Sydbank: Mange spørgsmål om rabatter for Novos medicin understreger kompliceret system

25/9 06:34

Et af de afgørende læringer fra tirsdagens høring i Senatets sundhedsudvalg med danske Novo Nordisks topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, er, at det amerikanske system er så kompliceret, at end ikke flere af sundhedsudvalgets medlemmer helt forstår dynamikken i det.

Sådan lyder det fra Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

- Jeg er lidt overrasket over, at så mange senatorer i sundhedsudvalget spørger ind til prisstrukturen, og at Fruergaard faktisk flere gange skal forklare, hvordan det fungerer. At Novo faktisk afgiver omkring 75 pct. af listeprisen på rabatter, og at prisen til Novo faktisk er faldet siden lanceringen af Ozempic og Wegovy, siger han til MarketWire.

- At alle de spørgsmål bliver stillet er et signal om, at sundhedssystemet er meget kompliceret. Hvis sundhedsudvalget ikke forstår det, er det nok ikke så sandsynligt, at de fleste almindelige amerikanere forstår det, fortsætter han.

.\˙ MarketWire



25/9 2024 08:46 ProInvestorNEWS 3122338



Novos topchef værdsatte høring: Sanders vil holde Fruergaard op på sit løfte

25/9 07:58

Både formanden for Senatets sundhedsudvalg, Bernie Sanders, og Novo Nordisks topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, udtrykker tilfredshed med tirsdagens høring om høje listepriser på Novos mest populære lægemidler. Det fremgår af opslag på de sociale medier.

Bernie Sanders hæfter sig ved, at Novo Nordisk indvilligede i at samarbejde med de såkaldte PBM'ere, der forhandler rabatter og rådgiver amerikanske sygekasser, om hvilke lægemidler der skal ydes tilskud til.

- Og jeg vil holde dem fast på det løfte, skriver Bernie Sanders på X.

Lars Fruergaard Jørgensen mener for sin part at have fremhævet Novos engagement i forhold til at sikre medicin til overkommelige priser, selv om det kan være udfordrende på grund af et kompliceret amerikansk sundhedssystem.

- Det er vigtigt, at jeg også udtrykte min frustration over, at selv om vi arbejder hårdt på at gøre vores behandlinger mere overkommelige, ser patienterne alt for ofte ikke prisnedsættelserne.

- Jeg værdsatte muligheden for, i min anden høring, at dele vores faste engagement i at holde behandlingerne tilgængelige og overkommelige for patienterne. Jeg gjorde det også klart, at en løsning på det komplekse amerikanske sundhedssystem kræver mere end blot en enkelt virksomheds indsats, skriver Novos topchef på Linkedin.

Fruergaard nævner i den forbindelse ikke, at han under høringen indvilligede i at samarbejde med senatsudvalget og de tre store PBM'ere om at løse udfordringerne med høje listepriser.

Og Fruergaard understregede da også, at for at Novo kan bidrage, skal det ske på en måde, der ikke begrænser Novos adgang til at sælge sin medicin til amerikanske patienter.

SANDERS HENVISER TIL LØFTE FRA PBM'ERE

Novo-chefen erklærede sig dog åben over for samarbejde, forhandlinger og også en reduktion listepriserne. Men han fortalte også under høringen, at da selskabet sidste år sænkede sine listepriser på insulin, resulterede det i, at PBM'erne i flere tilfælde slettede Novos insuliner fra flere af sygekassernes tilskudslister.

Det kan skyldes, at PBM'erne stikker en del af de store rabatter i lommen, som Novo yder på sine listepriser, i lommen. Og jo listepris, jo højere rabatter.

Under høringen erklærede Bernie Sanders imidlertid, at han havde sikret sig et løfte på skrift fra de tre store PBM'ere, om ikke at reducere patienternes adgang til Novos medicin, hvis listepriserne sænkes væsentligt.

Han spurgte herefter Fruergaard, om Novo var parat til at sætte sig ned med de tre PBM'ere og indgå en aftale.

- Ja, alt hvad der kan sikre patienter adgang til medicin støtter jeg. Det inkluderer også at samarbejde og forhandle med hvem som helst, der hjælpe med det.

Sanders: Men hvis de rent faktisk holder deres løfte, er du så parat til at sænke listepriserne væsentligt i USA?

- Jeg bliver nødt til at forstå, hvad det indebærer, fordi når jeg hører udsagn om, at PBM'erne vil acceptere et produkt med en lavere listepris, så skal det nå hele vejen til patienten. Så når de taler om, at forsikringsselskaberne er deres kunder, så er de faktisk deres ejere. Så det skal nå forsikringsordningerne, og det skal nå ud til patienterne.

Sanders: Det er jeg klar over. Men jeg spørger igen. For det første vil du samarbejde med dette udvalg og PBM'erne. Og for det andet: Hvis de rent faktisk holder deres løfte, og jeg forstår, at det er kompliceret, vil du så faktisk sænke listepriserne væsentligt?

- Hvis det virker på en måde, hvor patienterne får adgang til medicin, der er til at betale, og vi har sikkerhed for, at det rent faktisk sker, og ikke som sidste gang, hvor vi sænkede listepriserne og færre fik adgang til vores medicin, så vil vi være positive over for det, lød Fruergaards løfte.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT