Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Skat - handel med udenlandske aktier


13007 PriceWatcher 5/6 2009 16:31
7
Oversigt

Jeg har et spoergsmaal om skat ved handel med udenlandske aktier, som jeg haaber nogen kan vaere med til at kast lidt lys over.

Naar jeg handler udenlandske aktier via Danske Bank, saa veksler danske bank automatisk mine kroner om til den valuta som jeg oensker at koebe aktier i, og tilsvarende naar jeg senere saelger aktierne igen. Det er min opfattelse at for den type transaktioner, saa skal hele netto tabet/gevinsten opgoeres som aktie indkomst. Dvs. baade kurs tabet/gevinsten paa aktierne og valuta kurs tabet/gevinsten opgoeres samlet som aktie indkomst. Man skal altsaa ikke opgoere noget som kapital indkomst i den forbindelse.

Saavidt saa godt. Naar jeg saa handler gennem Etrade, saa har jeg mulighed for i stedet at koebe de udenlandske aktier i lokal valuta, fx. dollars, som Etrade laaner mig. Det har den fordel at jeg er kort i dollar, mens jeg har aktierne, og derfor har jeg ikke nogen valuta kurs risiko ved koebet. Valuta kurs risikoen er hedget ved, at jeg har laant valutaen til aktie koebet af Etrade. Det er alt sammen meget fint, men hvad med skat i den situation?

Jeg ser to muligheder, som bedst illustreres ved et eksempel. Lad os sige at jeg koeber 10 AAPL aktier til 100$ stykket for US Dollars, som jeg laaner af Etrade. Dvs. Jeg laaner 1000$ og kober 10 AAPL aktier for dem. Dollaren koster paa laane tidspunktet 6 DKK. Senere saelger jeg saa de 10 AAPL aktier. Men nu er de steget til 110$, mens dollaren er faldet til 5,5 DKK. Da valuta risikoen er hedget er netto resultatet for handlen en gevinst paa USD 10 x (110-100) = 100. Altsaa DKK 550 paa salgstidspunktet.

De to muligheder jeg ser for beskatning af handelen er flg.:

1. Aktie beskatning som hvis koebet havde vaeret i danske kroner og derudover kapital indkomst beskatning af valuta hedgen. Dvs. jeg koebte for samlet DKK 10x100x6 = 6000 og solgte for samlet DKK 10x110x5,5 = 6050. Min aktie indkomst er derfor DKK 50. Derudover skal jeg opgoere resultatet af valuta laanet (hedgen) som kapital indkomst, altsaa en positiv kapital inkomst paa DKK 6x1000 - 5,5x1000 = 500.

2. Aktierne er handlet I US dollars og aktie indkomsten er foelgelig de tjente/tabte US dollars, derudover opgoeres gevinsten/tabet af valuta laanet som kapitalindkomst. Dvs. aktie indkomst paa USD 1100 - 1000 = 100 (DKK 550). Derudover kapital indkomst af resultatet af valuta laanet, dvs. en positiv kapital indkomst paa DKK 6x1000 - 5,5 x 1000 = 500.

Umiddelbart vil jeg mene at den foerste maade at opgoere handlen paa er den mest rimelige, da den samlede fortjeneste paa handlen (DKK 550) svarer til det der opgives som henholdsvis aktie og kapital indkomst. Men hvad siger I? Har jeg ret, eller skal handlen maaske opgoeres paa en helt tredje maade?



5/6 2009 17:23 Insolvens 013012



Hej PW,

Ja, det er ikke sådan med den globalisering. Men du har vist sat dig ret grundigt ind i the basics, så vidt jeg lige kan bedømme. Og dine spørgsmål er reelt så komplicerede/nuancerede, at der ikke blot kan svares ja eller nej.

Kort fortalt, så er valuta og aktier endnu et lidt uopdyrket område inden for skatteretten. Med andre ord findes der næppe noget sikkert svar på dine spørgsmål. Der er ikke lige en lovbestemmelse eller en Højesteretsdom, der afklarer problemstillingerne definitivt.

Men måske lidt løs juridisk spekulation kan være til hjælp. Al beskatning afhænger jo af de underliggende civilretlige dispositioner. Og derfor afhænger de konkrete bud på den skattemæssige behandling også af de helt konkrete forhold i den enkelte situation. I den situation, hvor der sker automatisk valutaveksling i forbindelse med handel med udenlandske aktier forekommer det nok mest nærliggende at anse selve valutadispositionerne som værende så nært knyttet til aktiehandlen, at der skal ske indirekte opgørelse af valutatab/gevinst og dermed beskatning gennem selve aktieavanceopgørelsen. Altså at der i denne situation bliver tale om ren beskatning efter ABL.

I andre situationer synes det mere uklart, om valutadispositionerne har den samme nære tilknytning til aktiehandlen. Alt efter de nærmere konkrete omstændigheder må der her et sted være en grænse, hvor man skal overgå til en seperat opgørelse af avance/tab på henholdsvis aktier og valuta. Præcis hvor den grænse går, er der vist næppe nogen der kan udtale sig om med sikkerhed. Men der vil i så fald være en situation, hvor tab/gevinst på aktierne beskattes efter ABL, og hvor tab/gevinst på valutapositionen beskattes efter KGL.

Den mere præcise opgørelsesmetode i tilfælde af en seperat opgørelse synes heller ikke ganske sikker. Her nævner du selv to forskellige mulige alternativer. Personligt ville jeg nok hælde til den første, da den synes bedst at afspejle separationen mellem de to dispositioner - aktiehandel henholdsvis valutalån. Men igen er der ikke rigtig noget sikkert svar.

Og sådan er verden - også skatteverdenen - så forunderlig kompleks og usikker.

Husk i øvrigt altid på muligheden for at få et bindende svar fra SKAT. Så bliver i hvert fald skatteverdenen lidt mindre usikker.

Mvh.

Insolvens



8/6 2009 13:23 PriceWatcher 013138



Hej Insolvens,

Tak for det udfoerlige svar.

Jeg taenker at jeg har almindelige aktie konti hos Etrade og Nordnet, dvs. jeg har ikke oprettet en decideret valuta og futures handel konto hos de to brokere, og mine valuta dispositioner laves kun for at handle aktier. Kan det evt. vaere et argument for at resultatet af mine aktie handler skal opgoeres som aktie indkomst ogsaa selvom handlen udfoeres ved at jeg laaner valutaen til handlen af min broker?



9/6 2009 19:05 Insolvens 013248



Hej igen,

Ja, det kan selvfølgelig være et argument. Men om det vil blive tillagt afgørende betydning er jo en anden sag. Personligt er min holdning, at alt andet end automatisk veksling i forbindelse med de enkelte handler bør behandles efter KGL. Men igen, intet er rigtigt sikkert her, og vi kommer nok ikke et svar nærmere.

Så hvis du vil have klarhed for dig selv og dine dispositioner, så er vejen frem nok et bindende svar fra SKAT.

Mvh.

Insolvens



TRÅDOVERSIGT