Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

En hulens bølgegang for topo


27727 Jamesol 31/3 2010 15:12
Oversigt

For en langligger i topoaktien er topos vedblivende faldtendenser en kilde til undren, men ikke noget, der får én til at ryste på pegefingeren henover salgsknappen. Ja, man undrer sig, men man sælger ikke. Alligevel, når man nu ligger dér, henslængt imellem alle topoaktierne, i sin lille lune hule og stritter med pegefingeren, den højre, så kan man jo lige så godt prøve at fortolke lidt på, om skyggerne på hulens bagvæg, som den nedfaldne sol sender herind, har en historie at fortælle. Min bagvæg er jævn, nærmest perfekt som et biograflærrede. Men den er ikke virkeligheden derude i topos direktionskontor. Så jeg er alligevel henvist til den rene spekulation - noget en bioteksaktionær vel ikke kan tillade sig at klage over.

Hvad ser jeg så? Jeg så en aktie, der faldt og faldt, ligesom de andre i biotek, men endnu mere. Fra 2007 til 2009, viser en opgørelse, faldt biotek generelt med o. 50% i markedsværdi, mens topo skilte sig ud og faldt til ca. en tredjedel. (Kun Pharmexa og Curalogic med deres særlige baggrunde undergik topo. Se tallen i skemaet nederst.)

Jeg hørte topos småaktionærer, en råben og skrigen, som var de på jomfrurejse med Topotanic. Et skib tilsyneladende i havsnød fanget i en bølgedal, der til alles forskrækkelse bare blev dybere og dybere. Min pegefinger løfter sig advarende. Man skulle faktisk tro, at skibet ville synke - hvert øjeblik. Så mange sprang overbord og refunderede billetterne - billigt. Jeg ligger henslængt i min hule og kigger på pegefingeren. Var det skyggen af Topotanics duvende mast, jeg lige så på hulevæggen, eller var det faktisk bare pegefingeren? Den finder vej ind i et nærmest dertil indrettet hulrum, hvor den fisker en guldklump, som den nulrer af igen med hjælp fra tommelen. Hvad mon johnsen ville sige? Men jeg stoler på min næse, overvejer slet ikke muligt værdispild og tror på snarlig gevinst. Før eller siden må topo da få vind i sejlene.

Bølgedalen fik en ende, da amerikanske Spectrum Pharmaceuticals lagde sig langsskibs med en partneraftale, der sikrede topos videre færd frem mod godkendelse af belinostat. Topoaktien kom op på bølgekammen, den steg på kort tid til det dobbelte. Der var stor forkel fra en virksomhed, der knap havde penge til at gå hele vejen, og så nu, hvor tvivlen blev spulet af banen. Samtidig styrkede det også investorernes tro på belinostats potentiale, at en anden virksomhed var parat til at satse stort på lægemidlet.

Men nu synker topo igen mere end de andre i biotekssektoren. Hvorfor gjorde den det tidligere, og hvorfor gør den det nu igen? Hvad enten har eller mangler topo i forhold til de andre, der forklarer forskellen? Bemærk, at det er forskellen, vi fokuserer på, mig og min pegefinger. Alle oplever presset fra finanskrisen, men topo får så bare lige de flere skud for boven.

Topo har som eneste danske biotek med Savene et lægemiddel på markedet. Men det tæller ikke, da det kun er positivt og tilhører småtingsafdelingen. Som en mulig ekstern forklaring så har Topo nok nogle af aktiemarkedets største klovne blandt sine småaktionærer. Min pegefinger peger mod tindingen. Det viser debatten på EI. Mange handelsmæssigt mindre begavede, der ikke evner at klare sig i den almindelige aktiehandel, lugter nok guld, og har måske koblet sig på topo. Det lyder negativt. Men det hører nok også kun til i småtteridepartementet, hvor mange "fornuftige" den åbenmundede hype og frustrationerne kan få jaget af gårde.

Pegefingeren stritter nu triumferende mod hulens loft, mens tankegangen fortsætter sin udredning. Jeg tror nemlig, topo muligvis har to ting af betydning for kurspresset, som de andre ikke har. Topo har blockbusterpotentialet belinostat. Og dermed har de helt sikkert også aktiemarkedets største aktørers helt særlige bevågenhed. Spørgsmålet for mig er her: Er det muligt med fordel at udnytte sine økonomiske muskler til at ryste topotræet, så nedfaldsfrugten derefter kan samles næsten gratis op. Eller prosaisk: Kan man ved at dumpe topoaktier, skabe en kunstig nedtrend, så man senere kan købe endnu flere aktier endnu billigere op igen? Sker den slags, så vil det måske netop være med en virksomhed som TopoTarget, hvis værdi lige nu ligger tæt på nul, men som ved eventuel succes med virksomhedens aktuelt eneste produkt, belinostat, vil kunne stige til uanede højder.

Jeg ved ikke, om den slags manipulation er mulig. Jeg ved heller ikke, om man i længden ville kunne holde sit eget spejlbillede ud, hvis man drev den slags stympervirksomhed. Men jeg ser ingen anden forklaring på topoaktiens særligt negative enegang. Så faktisk har forestillingen om manipulation, sammen med de lovende forøgsresultater, været med til at styrke min egen tro på belinostat, når jeg tænker på, hvor langt nogen MÅSKE vil gå for at få fingrene i aktien. Årsagerne til enegangen kan selvfølgelig være andre, eller måske skyldes den bare tilfældigheder. Nu klør det gudsjaverligt i øret. Heldigvis det højre, så min strittende pegefinger kan let komme ind og flere gange lave poppelyde ved at lave undertryk derinde. Samtidig danner luft, trukket ind af tungen mod ganen lige foran drøvelen, en skurrende lyd, der vibrerer så dejligt i området. Jeg ligger allerede ned, afslappet, og nattens drømme trænger skyggerne væk.

Markedsværdi for bioteksselskaber:
. . . . . . . . . . . . . . . 2007 . . . . . . . . . . . . . . 2009
Topotarget: . . . . . . 915 mill kr . . . . . . . . . . 338 mill kr
Genmab: . . . . . . . 13,2 mia kr. . . . . . . . . . .6,4 mia kr
Neurosearch: . . . . . 4,2 mia kr. . . . . . . . . . .2,1 mia kr
Bavarian Nordic: . . . 2,3 mia kr. . . . . . . . . . 2,1 mia kr
LifeCycle Pharma: . 985 mill kr. . . . . . . . . . 502 mill kr
Exiqon: . . . . . . . . . 850 mill kr. . . . . . . . . . 454 mill kr
Pharmexa: . . . . . . .275 mill kr. . . . . . . . . . . ~0
Curalogic: . . . . . . . 212 mill kr. . . . . . . . . . . ~0

Kilde: http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:P562PBIu3FkJ:http://www.ruc.dk/ideahouse/ivaerksaetterkursus/slides_011009/Leifs_slides/+portfolio+topotarget+biotech+fund&hl=da&gl=dk&pid=bl
id=ADGEESggl6ILmsU0QyOUQHaRGt_eZ73SYBUZQxQ5VRuFnbtZoabaatnfqtnm5QsD1ld1Msk1J2M0cHu9gG7DEtg2fCI7DhlXyr3iK1BWerpTUNzou9Ch6HaxiQ51N7ZT6lPe-rvE3Hj1&sig=AHIEtbS1_rthpDyahD2d-vhoYvZwFsGVBg , side 44



31/3 2010 16:18 troldmanden 527731



Hej jamesol

Et utrolig flot og velskrevet indlæg som du har fået et KÆMPE point for. Flere af den slags tak......


Hvis man lægger øret til det finansielle miljø så afspejler lyden derfra nu meget godt mine tanker. Og det er at man gerne ser en diversifikation i deres pipeline. Altså så er der et ønsket om der også bliver sat gang i flere af de andre pipeline programmer. For risikoen er relativ høj med kun et skud i bøssen når alt fokus er på Belinostat. For sandsynligheden for at Belinostat kommer på markedet er stadig ikke mere end ca 50%.

Det er soleklart de skal gøre alt hvad de kan for at få Belinostat igennem. Men risiko spredning er altid at fortrække

Atr kursen er faldet ovenpå Belinostat aftalen er der som sådan ikke noget underligt i. Det er meget normalt at en biotech aktie sætter sig lidt igen efter nogen tid. For mange benytter jo naturligvis den store procentvise gevinst til at sælge ud. Det samme har vi også set i Neurosearch. Og den er faktisk faldet endnu mere tilbage fra toppen. Så TopoTarget er ikke den af biotech selskaberne der er faldet mest.

Om der er nogen der bevidst forsøger at presse aktie kan jeg ikke svare på. Den slags handels analyse er ikke min spids kompetence. Der skal vi have fat i personer som Chjort og Collersten. Men jeg ser som sagt den sivende kurs som helt naturlig ovenpå så stor en stigning. Det er helt normalt for branchen

Hvis du prøver at lave en ny beregning af mcap per dags dato og stiller op siden af 08 og 09 så ser det pludselig godt ud for bla topotarget.

Vh
T.

PS
Retfærdigvis skal det sige at Genmab og Bavarian Nordic også har stoffer på markedet som de sælger.



31/3 2010 19:04 colombuss 127736



Og det har Lifecycle jo i grunden ogsaa



31/3 2010 20:02 troldmanden 227738



Ja fy hada hvordan kunne jeg glemme fenoglide. http://www.fenoglide.com/

Og af de 4 stoffer er det klart Savene der betyder mindst for både selskab og potentiel omsætning.



6/4 2010 00:15 Jamesol 227886



Hej alle!

Tak for rosen, som jeg nok kan have brug for, troldmanden. Ja, for min fremtid som seriøs debattør blev da vist allerede spoleret, dengang jeg meldte mig til EI's debat. Ikke alene er det Danmarks mest useriøse aktiedebat, men samtidig lykkedes det mig at blive ekskluderet som værende den allermest useriøse af alle. Uretfærdigt ganske vist, synes jeg jo selv ...

Nu ville jeg så gerne diskutere, hvad der mon egentlig bestemmer, at et selskab er biotek og et andet er medicinsk. For egentlig synes jeg jo, at TopoTarget virker som "mere biotek" end flere af de andre. Men der findes jo nok en definition et eller andet sted, som bestemmer, at de allesammen er lige gode bioteker. Samtidig vidste jeg jo godt, at Bavarian for ikke så længe siden modtog en større ordre på koppevaccine fra USA. Men min falske "viden" fra EI's ofte useriøse topotråde begravede den kendsgerning i skrivende stund. For på EI er det nævnt i 'talrige' tråde, at TopoTarget er eneste biotek med et produkt på markedet. F.eks dette input fra december 2009 fra en af de særligt ivrige, hvis begejstring for belinostat næsten overstiger min egen tro på casen: "Også lovende for Topo, DK eneste biotekfirma med produkt på markedet. Fik i den Gen drenge." Pudsigt at opdage, at man har besiddet to kontradiktive oplysninger, uden at en klokke har ringet.

Okay, belinostat er det eneste aktivt researchede lægemiddel i TopoTargets pipeline lige nu. Til gengæld har selskabet to produkter i pipelinen, som af Windhower er blevet udpeget som hørende til top-10 blandt verdens mest lovende projekter inden for onkologi. Noget der altså i særlig grad burde få mundvandet til at løbe hos bigpharma. Det vil sige, at bagved belinostat ligger måske endnu en mulig blockbuster-kandidat, som dog lige nu er lagt "til hvile" i skyggen af finanskrisen, nemlig APO866. Altså, hvis den oplysning kan tillægges nogen værdi, når den nu stammer fra en topotråd på EI - dog bl.a. fra stockbank, som jeg selv tillægger en vis troværdighed, trods hans på det nærmeste 'tildængning' af EI med nye, dog informative, topotråde. At det finansielle miljø går efter den mere sikre bredere pipeline, kan jo så være chancen værd at løbe efter for den risikovillige småinvestor. Som mig selv - sagde hunden, der måske til gengæld har mulighed for at lægge snude og ører tættere til vandrørene, når det gælder pipelinen hos små oversete selskaber. Jeg er selvfølgelig kun så 'risikovillig', fordi jeg nægter at anerkende nogen risiko, så stakkels mig, hvis ...

NeuroSearch, der, som du skriver, er "faldet mere tilbage fra toppen" end TopoTarget, peakede vist også lige det mere under selve kurshop-hysteriet. Så det skal man nok ikke lægge så meget i. Væsentligere er vist det foreløbige resultat fra lige inden de to selskabers respektive kurshop frem til idag. Her er topo 'blot' steget med o. 75% (fra kurs 2,84 til 4,93) siden dagen før partnerskabsaftalen blev oplyst, mens NeuroSearch netto er steget med o. 100% (fra kurs 85,5 til 169) siden oplysningen om gode fase III resultater med Huntextil imod Huntingtons disease.

Venlig hilsen
Jamesol



6/4 2010 14:24 Jamesol 227905



Fra artikel på børsen.dk idag, 7. april 2010:

"Topotarget satser på frasalg
Den nye franske topchef Francois Martelet har indledt en evaluering af alle aktiver i biotekselskabet med henblik på frasalg. Nu skal der fokuseres på midlet Belinostat

AF TOM FROVST

Opbygning af værdi på basis af kræftmidlet Belinostat er altafgørende for biotekselskabet Topotarget succes i de kommende år, og derfor skal der luges ud i porteføljen af lægemidler under udvikling, fastslår topchef i Topotarget, Francois Martelet, i et interview med dagbladet Børsen.

I begyndelsen af marts solgte Topotarget Savene, der bruges til behandling af vævsskader fra kemoterapi. Savene dækker rettighederne udenfor Syd- og Nordamerika, hvor produktet sælges under navnet Totect, og disse rettigheder er nu også til salg.

»Da vi ikke har noget yderligere produkt, vi kan give vores sælgere, og vi ikke har ressourcer nok til at opkøbe et allerede registreret produkt, så er et salg forventeligt det mest hensigtsmæssige,« siger Francois Martelet.

Han peger på, at Topotarget i de kommende par år skal dedikere hovedparten af selskabets ressourcer på at skabe succes med kræftmidlet Belinostat, som han vurderer har potentiale til at blive et blockbuster-lægemiddel. Det kan i så fald skabe salg på over 1 mia. dollar (5,5 mia. kr.).

»Jeg evaluerer i øjeblikket alle selskabets aktiver for at kunne tage de rigtige beslutninger. Jeg har lært af min tid i de store medicinalselskaber, at værdien af samtlige aktiver bør optimeres. Vi skal fokusere og dedikere ressourcerne til Belinostat og om nødvendigt foretage nogle svære valg,« siger Francois Martelet.

Jagt på partnere
Selskabets kontantbeholdning efter indgåelsen af partneraftalen med amerikanske Spectrum Pharmaceuticals strækker uden eventuelle milepæle og frasalg til to til tre års videreudvikling af Belinostat inden for to til tre kræftindikationer.

Ud over granskningen af den nuværende portefølje af udviklingsprojekter i Topotarget vil den nye direktør indlede en jagt på partnere for Belinostat i Europa og Asien, primært Japan.

»Partnerskabet med Spectrum er den første blok i opbygningen af Topotarget, og jeg håber at kunne tilføre flere i form af en partner i Europa og en i Asien, som dækker Japan,« siger Francois Martelet.

Hans målsætning er, at Toptarget inden for tre til fem år har fået markedsført Belinostat i en af de mindre kræftindikationer samt er i færd med at registrere lægemidlet til en af de større kræftindikationer. I de kommende par år vil Topotarget primært være et udviklingsselskab for at sikre, at Belinostat når frem til markedsføring.

Interessant opkøbsmål
»Når vi har opnået en vellykket registrering af Belinostat i en eller flere af de større kræftindikationer, så forudser jeg, at selskabet meget vel kunne være et interessant opkøbsmål for flere mellemstore og store medicinalselskaber,« siger Francois Martelet."


Artiklen er fundet efter henvisning fra stockbank på EI./Jamesol

Hele artiklen kan læses på : http://borsen.dk/arkiv/dagensnyheder/nph-brs?l=25&p=1&u=/arkiv/IDAG/soeg.html&r=13&f=G&d=IDAG&op1=AND&co8=AND&op8=AND&pg8=ALL&pg12=TIOV,TIHO,TIUN&SECT1=NEWWEB&SECT2=AND&s1=0&s8=&s10=&s11=&s12=&s13=&s14=



6/4 2010 14:31 Jamesol 027906



Ups! Artiklen er fra 6. april 2010.



6/4 2010 15:21 cyber 127908



Meget interessant udvikling, der slankes og fokuseres, for at gøre Topo så spiselig som muligt. Jeg tror ikke, at der går 3 år før Topo er solgt. Der foregår mere i korridorerne, end vi nogensinde får at vide. Francois Martelet er sat på pinden i samråd med Topo, Spectrum og en af de store spillere - en påstand, eller et gæt om I vil.



6/4 2010 18:15 troldmanden 227920



Interessant artikel.

Er enig i Savene bør sælges helt fra. Og også¨enig at hovedparten af ressourcerne selvfølgelig skal bruges på Belinostat. Men jeg kunne godt tænke mig at høre mere om hvad den del der ikke dækker "hovedparten" skal bruges på.

Jeg har fuldt ud forståelse for at det er mest interessant at snakke Belinostat nu hvor der er kommet en ny partner ind. Men jeg tror som sagt det også er vigtigt de medtager nogle enkelte slides i deres præsetationer der viser hvad de har af planer med den resterende pipeline. For det er også vigtigt at vise det prof. segment at de ikke lægger alle æg i én kurv.

Det fremgår ikke helt tydeligt om det er CEO Francois Martelet eller journalisten der mener det med USA aftalen er mindre sandsynligt med et opkøb af TopoTarget. Men det passer meget godt med debatter vi tidligere har haft på EI. Så snart de amerikanske rettigheder er "væk" så er det en anden type elskaber der viser interesse

"Med aftalen med amerikanske Spectrum Pharmaceuticals om markedet i USA, Mexico og Indien, er Topotarget nødt til at finde partnere for Europa og Asien, men det bliver vanskeligt at fange interessen fra de helt store medicinalselskaber, da USA ikke er med i billedet længere. Strategien for Belinostat, der indebærer flere partnere for at dække kloden, vil også til en vis grad virke som en værn mod opkøb fra de store medicinalselskaber. "


Jeg har endnu ikke haft fornøjelsen af at se en præsentation af TopoTarget siden de lavede aftalen. Men håber snart det bliver muligt at møde dem ude på et roadshow. Ja eller måske at se et live webcast fra deres GF hvor de i ro og mag har tid til at fortage en detaljeret gennemgang af selskabet og deres fremadrettet strategi

Vh
T.



7/4 2010 00:54 Jamesol 027936



Jeg vil mene, at vurderingen om, at det bliver vanskeligt at fange interessen hos de store amerikanske medicinalselskaber, må komme fra Francois Martelet selv. En så indgående kommentar fra journalisten omkring strategi og problematik puttet ind sent i et interview, ville virke malplaceret. Ud over i gossip-journalistikken, hvor man vist ikke helt kender til regler, så holder journalisten også sine personlige vurderinger af sagen for sig selv. Ud over beskrivelser som "hendes blonde hår", "et nervøst drag om munden" eller "et grin som et hestevrinsk", som dog eksempel for eksempel i stigende grad mere og mere ligner noget, man finder i en reportage, så er journalisten enten neutral observatør, omend kritisk spørgende, eller snart på udkig efter nyt job med friere tøjler. Her har vi den detalje, at Børsen selv benævner artiklen en reportage, en friere genre end interviewet, men som der altså ikke tydeligt er tale om. Vurderingen i artiklen er dog så indgående, at jeg ville betegne artiklen som en kommentar, hvis den skulle stamme fra journalisten selv.

Jeg synes iøvrigt artiklen bærer noget præg af, at journalisten ikke hele tiden har været helt klar over, hvad Martelet mere detaljeret mente. Usammenhængende og løs i kanterne. Og så kan han have citeret Martelet så ordret som muligt - uden at spørge ind, fordi han ikke forstod nok - måske efterfølgende skrevet af fra en båndoptagelse, så vi andre i det mindste kunne få en chance for at vurdere udsagnene. Ja ja, rent gætteri! Men hvad betyder f.eks. det her: »Da vi ikke har noget yderligere produkt, vi kan give vores sælgere, og vi ikke har ressourcer nok til at opkøbe et allerede registreret produkt, så er et salg forventeligt det mest hensigtsmæssige.« Det ved nogen måske, men for mig kunne det da godt være tydeligere. Jeg gætter på, at sprogforbistringer kan have dannet en forståelsesmur imellem Martelets franske eller "franglaisse" og journalistens sprogøre. Vi kender vel alle den iltre type, som vi helst ikke afbryder for tit, måske slet ikke, selv om vi ikke helt forstår... noget som helst af, hvad han siger. Francois Martelet er jo franskmand, og man er vel ikke franskmand, uden der er ild! For mig var læsningen af artiklen som at se verden med mit perifere syn: Man forstår ikke helt, men erkender dog nogenlunde sammenhængen.



7/4 2010 01:02 Jamesol 027937



Af en eller anden grund, så fører adressen, som jeg angav under artikeludsnittet, hen til en forkert artikel om et selskab, som hedder noget med Novo, eller sådan noget. Her er den rigtige adresse, så længe det varer: http://borsen.dk/arkiv/dagensnyheder/nph-brs?l=25&p=1&u=%2Farkiv%2FIDAG%2Fsoeg.html&r=11&f=G&d=IDAG&op1=AND&co8=AND&op8=AND&pg8=ALL&pg12=TIOV,TIHO,TIUN&SECT1=NEWWEB&SECT2=AND&s1=0&s8=&s10=&s11=&s12=&s13=&s14=



7/4 2010 15:06 Jamesol 027954



Hans målsætning er, at Toptarget inden for tre til fem år har fået markedsført Belinostat i en af de mindre kræftindikationer

"Vi skal ... om nødvendigt foretage nogle svære valg."

Måske artiklen om TopoTarget igår var et af de relativt sjældne "letting some steam out" fra de givetvis vanskelige forhandlinger, der må foregå mellem TopoTarget og forskellige bigfarma-selskaber. I så fald kan artiklen være en slags kode for de indforståede. For børsen.dk og den almindelige læser er den en opdatering på situationen lige nu og her. Men for TopoTargets CEO Francois Martelet handler det måske mere om at udsende nogle signaler. Signaler som de, der bliver sendt jævnligt bag de almindeligvis tiltrukne gardiner i de respektive forhandlingsforløb med forskellige interessenter.

Men af og til skal der så lægges en særlig trumf på bordet, og så bliver der sendt et samlet signal til alle, som den hvide røg fra skorstenen: "Sådan ligger landet venner, nu må I se at komme ud af starthullerne, ellers bliver det jeres konkurrenter, der vinder prinsesen samt det halve rige."

Hvilke signaler er det så, der måske, måske ikke, er blevet udsendt? Muligheden for at fortolke for en udenforstående afhænger jo af, hvor indforståede budskaberne i artiklen er. Noget, der er sagt under forhandlingerne, bliver måske gentaget i artiklen, men får her en særlig betydning for netop den indforståede. Imens kan den almene læser synes, at det enten er noget ret usammenhængende rod, eller dybt interessant, alt efter temperament. Men det er i så fald ligegyldigt for de forhandlende parter.

Hvilke svære valg taler CEO Francois Martelet om, når han siger: "Vi skal fokusere og dedikere ressourcerne til Belinostat og om nødvendigt foretage nogle svære valg." Der bliver i det mindste understreget kraftigt artiklen igennem, at belinostat er TopoTargets grundpille, som ikke bliver sat billigt til salg - ikke nu, og heller ikke de kommende år. Det præciseres her: "I de kommende par år vil Topotarget primært være et udviklingsselskab for at sikre, at Belinostat når frem til markedsføring."

Det svære valg, Francois Martelet nævner, uden nærmere forklaring for os andre, kan jo være at beslutte at sælge ud af pipelinens andre guldkorn, måske endda APO866. Men det kunne jo også være et signal til bigfarma-selskaberne om, at nu lukker udbudsrunden snart, så hvis vi ikke skal til at træffe svære valg om at lukke jer ude fra de videre forhandlingerne, så må I nu se at finde den rigtigt tykke tegnedreng frem. For som I ved: I har monetterne, men vi sidder på blockbusteren!

Til sidst siger CEO'en præcis, hvad forhandlingerne drejer sig om: "Det afhænger af attraktiviteten af produktet. Hvis det realiserer sit fulde potentiale, ville nogle af de større selskaber kunne føle sig provokeret og derfor være villige til at forhandle om opkøb."

Men hvor længe tør de allesammen vente?



7/4 2010 15:09 Jamesol 127955



Sorry: De to øverste linjer skulle have være slettet.
Sådan skulle det se ud:

"Vi skal ... om nødvendigt foretage nogle svære valg."

Måske artiklen om TopoTarget igår var et af de relativt sjældne "letting some steam out" fra de givetvis vanskelige forhandlinger, der må foregå mellem TopoTarget og forskellige bigfarma-selskaber. I så fald kan artiklen være en slags kode for de indforståede. For børsen.dk og den almindelige læser er den en opdatering på situationen lige nu og her. Men for TopoTargets CEO Francois Martelet handler det måske mere om at udsende nogle signaler. Signaler som de, der bliver sendt jævnligt bag de almindeligvis tiltrukne gardiner i de respektive forhandlingsforløb med forskellige interessenter.

Men af og til skal der så lægges en særlig trumf på bordet, og så bliver der sendt et samlet signal til alle, som den hvide røg fra skorstenen: "Sådan ligger landet venner, nu må I se at komme ud af starthullerne, ellers bliver det jeres konkurrenter, der vinder prinsesen samt det halve rige."

Hvilke signaler er det så, der måske, måske ikke, er blevet udsendt? Muligheden for at fortolke for en udenforstående afhænger jo af, hvor indforståede budskaberne i artiklen er. Noget, der er sagt under forhandlingerne, bliver måske gentaget i artiklen, men får her en særlig betydning for netop den indforståede. Imens kan den almene læser synes, at det enten er noget ret usammenhængende rod, eller dybt interessant, alt efter temperament. Men det er i så fald ligegyldigt for de forhandlende parter.

Hvilke svære valg taler CEO Francois Martelet om, når han siger: "Vi skal fokusere og dedikere ressourcerne til Belinostat og om nødvendigt foretage nogle svære valg." Der bliver i det mindste understreget kraftigt artiklen igennem, at belinostat er TopoTargets grundpille, som ikke bliver sat billigt til salg - ikke nu, og heller ikke de kommende år. Det præciseres her: "I de kommende par år vil Topotarget primært være et udviklingsselskab for at sikre, at Belinostat når frem til markedsføring."

Det svære valg, Francois Martelet nævner, uden nærmere forklaring for os andre, kan jo være at beslutte at sælge ud af pipelinens andre guldkorn, måske endda APO866. Men det kunne jo også være et signal til bigfarma-selskaberne om, at nu lukker udbudsrunden snart, så hvis vi ikke skal til at træffe svære valg om at lukke jer ude fra de videre forhandlingerne, så må I nu se at finde den rigtigt tykke tegnedreng frem. For som I ved: I har monetterne, men vi sidder på blockbusteren!

Til sidst siger CEO'en præcis, hvad forhandlingerne drejer sig om: "Det afhænger af attraktiviteten af produktet. Hvis det realiserer sit fulde potentiale, ville nogle af de større selskaber kunne føle sig provokeret og derfor være villige til at forhandle om opkøb."

Men hvor længe tør de allesammen vente?



6/4 2010 17:37 troldmanden 127913



Hej Jamesol

Rosen var dig vel undt for det var/er et rigtig velskrevent indlæg.

Hvad der er biotech og ikke biotech er der mange definationer på. Har det nogen betydning her?

Hvad windhower skriver betyder uendeligt lidt for big pharma. For windhower fortager kun en meget overfladisk bedømmelse. Og det er stort set umuligt at bedømmme på tværs af indikationer. Det er først når man kommer til den store DD runde det viser sig hvor gode data reelt ser ud. Og den slags data kan windhower ikke få adgang til. Det er kun potentielle partners der kan få disse data. Og jeg er ret sikker på at Windhower ikke sætter et stof på deres liste som relevante big pharma ikke allerede har kendskab til

Vh
T.





11/4 2010 23:17 Jamesol 228098



Facts om pivotalstudiet i indikationen belinostat som enebehandling imod Perifert T-celle Lymfom

Hvor langt er TopoTarget egentlig nået med belinostat, inden for den indikation, som man er nået længst i? I en indikation testes et lægemiddel alene eller sammen med andre lægemidler imod en bestemt sygdom. Indikationen her er belinostat som enebehandling imod blodsygdommen Perifert T-celle Lymfom (PTCL), som er en hurtigtvoksende kræftform, der indvirker på de hvide blodlegemer, kendt som T-celler.

Nogen forvirring har hersket omkring spørgsmålet på det seneste. Det har der, dels fordi informationsniveauet hos biotek generelt (også hos TopoTarget) sagtens kunne være bedre tilpasset den lille aktionær, hvis forudsætninger til at kunne forstå indforstået brug af fagterminologi - og så på engelsk - naturligvis er begrænsede. Og dels er der blusset nogle "sjove" diskussioner op på EI blandt diverse indbyrdes bedrevidende, hvor formålet ikke hos alle synes at være at nå frem til enighed, men snarere blot at få ret. Så forvirringen og falske sandheder trives fortsat dér - som nu den, jeg som nævnt faldt i, om topo som eneste danske biotek med et markedsført produkt.

Nå, til sagen
Når man forsøger at stykke et svar sammen ved at søge på internettet, risikerer man, at svaret ikke bliver helt fyldestgørende. Men her er, hvad jeg indtil nu har fundet frem til. I det følgende vil jeg komme ind på følgende begreber i forbindelse med min udredning omkring TopoTargets første fase III-forsøg med belinostat:
- Orphan drug
- Pivotalt studie (forsøg)
- Special protocol assessment
- Fast track
- Proof of concept

Tilbage i efteråret 2008 påbegyndte TopoTarget indrulleringen af patienter til et fase III-forsøg inden for indikationen Perifert T-celle Lymfom. Det var ovenpå særdeles lovende resultater fra et fase II-forsøg. Målet var at indrullere omkring 120 patienter. Men da patienter inden for især små indikationer med sjældne sygdomme ikke bare står klar i samlet flok, når startskuddet lyder, så sker indrulleringen løbende, efterhånden som patienterne dukker op. Imens forsøget kører, er indrulleringen endnu ikke færdig.

Pivotalt studie
Samtidig søgte TopoTarget om orphan drug status for forsøget hos den amerikanske sundhedsmyndighed FDA og fik det. I USA kan man opnå orphan drug status, hvis sygdommen højest rammer 200.000 amerikanere årligt, og der ikke i forvejen findes nogen tilfredsstillende bahandling for sygdommen. Derved kunne TopoTarget opnå en særlig aftale om dels at gøre forsøget til et pivotal forsøg, dels om fast track for forsøget. Dermed støtter det TopoTargets 'hurtigt på markedet' strategi for belinostat.

Proof of concept
TopoTarget har opnået 'proof of concept' for behandling af blodkræftsygdomme med belinostat. Jeg finder ingen henvisning til, om det skulle være en officielt tildelt betegnelse, eller om det er visse interne undersøgelser, der er udført inden for virksomheden selv for at bekræfte standarden. Betegnelsen var derfor nok ikke en forudsætning for at opnå orphan drug status. Men den har nok heller ikke skadet i et forløb, der forekommer mere informelt, end ved det almindelige fase III forløb. 'Proof of concept' betyder, at lægemidlet har bevist sin virkning, selv om det ikke er færdigtestet. Men kom gerne med kommentarer, hvis du ved mere.

Special protocol Assessment
Om begrebet generelt er en del af et pivotalstudie, eller det er en tillægsaftale, ved jeg ikke. Men TopoTarget har desuden en 'Special protocol Assessment' aftale med FDA. Her er parterne blevet enige om at skræddersy et design for forsøget, som kan føre belinostat frem til markedsgodkendelse. Det er det endelige mål med forsøget. Forsøget er altså et fase III-forsøg, hvor man på grund af det lille rekrutteringsgrundlag har lov til at acceptere visse tilpasninger, som f.eks. at udelade kontrolgruppen. FDA følger forsøget løbende, indtil man eventuelt kan gå ind med godkendelsen. Ifølge en definition på 'Special Protocol Assessment' vil et ukomplet fase III design, ukomplette kliniske målsætninger og ukomplette analyse-resultater alligevel kunne være nok til at FDA kan give en markedsgodkendelse.

Orphan drug
For at opnå godkendelse til markedsføring i et pivotalt orphan drug forsøg skal belinostat dog stadig kunne udvise samme tilfredsstillende resultater inden for standarderne kvalitet, sikkerhed og effektivitet. Det samme som ved normale fase III forsøg. Og vi, som har fulgt belinostat i nogen tid, kan nok godt se for os belinostat klare de krav. Lægemidlet har demonstreret en positiv, nærmest dadelfri sikkerhedsprofil og har fået hæftet 'best in class'-prædikatet på sig. Effektiviteten er et relativt begreb, og de o. 25% af patienterne, der som minimum opnåede standsning af sygdomsprogressionen, som fase II viste, er et bedre resultat, end andre midler har vist. Minimumskravet i pivotalstudiet er 20%.

Fast track
'Fast track' status har belinostat kunnet opnå i sit pivotalstudie imod Perifert T-celle Lymfom, på grund af særlige omstændigheder. Den godkendende myndighed, FDA, skal dels (1) vurdere, om lægemidlet kan opfylde et stort offentligt behandlingsbehov af en lidelse, der anses som særlig alvorlig, dels (2) undersøge, om der mangler tilfredsstillende alternative behandlingsmuligheder og endelig (3) vurdere, at det forventede udbytte af behandlingen vil være tilstrækkeligt højt. Ved Fast track kan godkendelsen speedes op ved at ansøgningen kan indleveres og behandles løbende i småportioner, i modsætning til den almindelige procedure, hvor den færdige ansøgning indleveres til sidst. Desuden understreges ved 'fast track' nødvendigheden af at ansøger og FDA indgår i en tidlig og tæt kommunikation for at optimere effektiviteten i forsøgsforløbet.

Et fast track forløb i et pivotalt studie kan, hvis lægemidlet opnår godkendelse til markedsføring, betyde, at FDA til gengæld vender tilbage for at revurdere lægemidlet en gang om året. FDA kan have aftalt med selskabet bag lægemidlet, at det som en slags forlængelse af forsøget efter godkendelsen stadig skal opfylde visse forpligtelser, eller at det skal levere yderligere data. I værste fald kan lægemidlet risikere at få trukket godkendelsen tilbage, hvis det ikke lever op til disse efterforsøgs-forpligtelser.

Herfra spørger jeg mere, end jeg giver svar:
Når belinostat forhåbentlig en dag biver godkendt, så har TopoTarget via belinostats orphan drug-status eneret på at markedsføre belinostatmolekylet i 7 år i USA. Hvorvidt Præsident Obamas nyligt underskrevne lov 'Patience Protection and Affordable Care Act' så betyder, at eksklusiviteten bliver udstrakt til 12 år, inden andre må komme ind på markedet med kopivarianter, ved jeg ikke. For loven gælder da vist alle lægemidler, eller hvad? I det hele taget er jeg usikker på, hvor længe et almindeligt lægemiddel har monopol, da jeg ikke finder eksakte oplysninger nogen steder. Måske andre vil dele den viden?

Ansøgningen til orphan drug er blevet standardiseret mellem USA og EU for få år siden, for at gøre det nemmere for ansøgerne. Men betyder det så, at belinostat efter markedsgodkendelse efterfølgende har 10 års eneret (dog med revurdering efter fem år, der kan betyde nedsættelse til 6 år) i EU, som reglerne er her, selv om ansøgningen kun er sendt til amerikanske FDA? Jeg ved det ikke, men jeg vil da antage, at TopoTarget har sørget for også at udnytte fordelene ved orphan drug i EU. Andre ved måske bedre, og kan komme med en forklaring herunder (ikke skråsikre formodninger, tak), ikke sandt?

Venlig hilsen

Jamesol



5/5 2010 21:11 Jamesol 628913



En endnu værre bølgegang for topo

Ja, man gyser jo lidt, når man ser denne 'særbehandling', som markedet idag, onsdag d. 5. maj, bød topo. Lad os se, hvordan topo placerede sig ovenpå intraday i forhold til de øvrige danske biotek:

NeuroSearch:. . . . . . +1,99%
...
LifeCycle Pharma:. . 2,18%
Genmab: . . . . . . . . -2,90%
BioPorto:. . . . . . . . -2,96%
Bavarian Nordic: . . . -3,16%
...
TopoTarget: . . . . . . . -6,71%

Jeg ved snart ikke... skal man le eller græde? Hvis dagens generelle forløb er optakten til, at Grækenland er ved at trække tæppet væk under os allesammen og 'life as we know it', så er differencen mellem topo og de øvrige jo et fedt. Men ser vi nu bort fra den eventualitet, så kan jeg få øje på både NEGATIVE og POSITIVE aspekter ved topo ekstraordinære tur ned i bølgedalens dyb.

I den NEGATIVE afdeling befinder sig naturligvis den psykologiske effekt af at se en aktie, som man storsatser i, dykke så kraftigt.

Og en vis - begrænset ganske vist - usikkerhed melder sig da også ved den lille tvivl, om det er lige nu, den særlige situation er opstået, trods alle de hidtidige positive udmeldinger omkring belinostat, at nogen får hvisket i øret, at det måske er en god idé at smide aktien nu og spæne, inden en børsmeddelelse under anmarch vælter korthuset.

Jeg frygter dog ikke den eventualitet med mere end særka 0.005 promille. Så faktisk stort set slet ikke. Men skulle noget vise sig at gå galt med belinostat (ja, man spekulerer jo, gør man, langt ud ad tangenten...), så ved ethvert fornuftigt menneske, at det i hvert fald ikke er hos diverse småinvestorer, telegrammet tikker ind først. Og regler eller ej: I det øjeblik sådan en børsmeddelelse offentliggøres, og investoren derhjemme foran computeren skynder sig at trykke på salgstasten, så er kursen længe inden drattet, hvad grunden så ellers måtte være. Så vi er nogle stykker, der virkelig storsatser, set lige i det uhygge-perspektiv.

NEGATIVT er det også, hvis Topo-kursen, når markedet vender, endnu engang opfører sig ligeså markant trægt, som jeg tidligere har konstateret med den aktie. Når markedet efter en nedtur gradvist genvinder det tabte, så hænger topo i snottet, og venter... Og venter på nyheden, der kan tænde raketmotoren.

For så meget skal der altså til for at rokke topo. Derfor tænker jeg ikke på de jævnlige meldinger om fortrinlige resultater for belinostat, som hver gang har tændt julelys i øjnene, indtil man konstaterer, at heller ikke denne gang gjorde det noget for kursen.

Nej, hvis kursen dropper nu, så skal vi op i noget, der ligner en partnerskabsudmelding eller et tilsvarende sensationelt niveau, for at få kursen tilbage over en femmer... ja over 4,50. Til gengæld fiser den så også forbi uden at hilse.

Men så har vi jo heldigvis også den POSITIVE ende. For sådan en kurs, der nægter at røre på sig, inviterer jo investorer, der tror fuldt og fast på casen, til at supplere løbende. Og for mit vedkommende vil det i en tid fremover ske en gang om måneden omkring den første, når min konto atter bugner lidt op og tillader mig at bruge af overskuddet til en håndfuld aktier.

POSITIVT er det derfor også, hvis større investorer har besluttet sig for at sælge ekstra meget ud af netop TopoTarget i forhold til de øvrige biotek. Det gør bare kursen endnu mere attraktiv. Er man en lille investor med ørerne tæt ind til topos vandrør, så lader man sig ikke distrahere af, at der bliver banket løs et eller andet sted. Man lytter i stedet efter, hvad vej vandet løber, og tager bestik af det.

Venlig hilsen
Jamesol




6/5 2010 12:05 Jamesol 028929



Ups! En lille fejl havde sneget sig ind i tabellen fra i aftes, så her er den igen. Iøvrigt er min humoristiske essay i toppen af denne tråd så aktuel som nogensinde.

NeuroSearch:. . . . . . +1,99%
...
LifeCycle Pharma: . . -2,18%
Genmab: . . . . . . . . . -2,90%
BioPorto: . . . . . . . . . -2,96%
Bavarian Nordic: . . . -3,16%
...
TopoTarget: . . . . . . . -6,71%

Venlig hilsen
Jamesol



6/5 2010 19:38 Jamesol 128942



Topo i smulte vande

Som et lille follow up ovenpå gårsdagens redegørelse to indlæg oppe i denne genaktualiserede tråd (læs essayet i første indlæg) vil vi tage et kig på, hvordan dagen derpå, intradagen d. 6. maj, har artet sig for topo kontra den øvrige danske bioteksverden:

BioPorto: . . . . . . . . . . -0,76%
TopoTarget: . . . . . . . -1,12%
...
LifeCycle Pharma: . . -3,85%
NeuroSearch:. . . . . . -4,88%
...
Bavarian Nordic: . . . -6,90%
Genmab: . . . . . . . . . . -7,98%

Sammenlignet med igår må man vel ha' lov at sige, at topo nærmest sparkede røv. En andenplads i stillingen over dagsform. Ja, man bliver taknemlig for lidt herude på lægterne.

Tæt på var det endda, at den var steget med et par procent. Kun BioPorto svævede fortsat over vandene med et begrænset kurstab ovenpå det jævne faldniveau igår. Kom nu topo, gør mine forventninger i indlægget ovenfor til skamme!



8/5 2010 00:18 Jamesol 028986



Topo i toppen af 4. division

Endnu en dag med store tab for biotek. Topo er tilsyneladende ikke sig selv efter partnerskabsaftalen med SPPI. Den ser foreløbig ud til at klare krise-tilbagefaldet relativt godt - eller 'lidt skidt'. Blandt bioteksbundskraberne gør topo det idag bedst.

Belinostat-partneren SPPI formåede iøjnefaldende at stige idag med +1,75%. Måske har det noget at gøre med forventninger til en konference på tirsdag, hvor en gennemgang af pipelinen står på tapetet.

Nu er belinostat ikke den eneste kandidat i SPPI's pipeline, men garanteret heller ikke den ringeste. Så mon ikke belinostat har sin ære af kursfremgangen? Det bekymrer derfor lidt på den korte bane, at skodderne mellem TopoTarget og SPPI synes så tæt tillukkede, at det ikke engang synes at smådryppe lidt på 'præsten' topo, når det regner med plusser over 'degnen' SPPI.

Måske på tirsdag, jeg tvivler dog. Skodderne for bliver lukkede, da investorerne i USA nok slet ikke endnu forbinder belinostat med TopoTarget, kun med snylteren SPPI. Men er det ikke bare amerikanerne i en kokosnøddeskal?

Men nu tvivler jeg selvfølgelig også på en positiv effekt af hvad som helst, inden nyheden om enten belinostats godkendelse i en indikation, endnu en partneraftale eller noget lignende ekstraordinært tikker ind. Jeg ser dog frem til at skuffes i min tvivl...

Iøvrigt bemærkede jeg, at både topo og BioPorto på forskellige tidspunkter så ud til at klare sig relativt fint. Men især biopotten kom ned med nakken til sidst. Og det kunne endda være gået væsentligt værre for den. Men udsvingende på sådan en dag præget af usikkerhed og panik er nok kun at forvente, og slutkursen kan man nok heller ikke lægge så meget i.

Intraday, 7. maj:

TopoTarget: . . . . . . . -6,36%
...
LifeCycle Pharma: . . -7,37%
NeuroSearch: . . . . . . -7,69%
Bavarian Nordic:. . . . -8,38%
BioPorto: . . . . . . . . . . -8,46%
...
Genmab:. . . . . . . . . . -11,34%



8/5 2010 00:50 Jamesol 028988



LifeCycle Pharma Biotek eller medicinal?

Overvejer sgu forresten, om ikke jeg skulle skifte LifeCycle Pharma ud med Affitech (Norske Affitech lagt sammen med gode gamle Pharmexa) i oversigten. Hvis oversigten nu skulle gå hen og blive en tradition.

LCP står i Nordnet-oversigten nævnt under Medicinalindustri og ikke Bioteknologi som de øvrige i oversigten. Men mon ikke man også kan tage bestik af P/E, hvor biotek i kraft af ringe indtjening kontra store forskningsudgifter står i minus. Mens medicinalvirksomhederne som helhed står i plus, som følge af, at de nødvendigvis må være produktive. Men LifeCycle Pharma ligner altså her biotek, som jeg da også mest forbinder den med. Den står også i minus.

Nu er jeg ikke akrobat i nøgletal, så måske andre ved bedre? Jo, det er der altid nogen der gør...

Ha' en rigtig go' weekend, folks!
Jamesol



7/5 2010 09:47 Jamesol 028956



(Hermed samler jeg mit topostof under én tråd. Vh. Jamesol)

Topos lovende småaktionærpleje og trusler om bøllebank

"Blop-blop-blop... Aaarrrhhh-haaa!" Huuu-haj da! Der var jeg li'godt tæt på at drukne! Ja, jeg ligger jo her i min von-And-agtige topotank og plasker omkring imellem alle mine topoaktier. Men en understrøm truer af og til med at trække mig under. Jeg tænker på, om jeg ikke lige for en sikkerheds skyld skulle få fat i min støvsugers slange, så kunne jeg jo bruge den som snorkel næste gang. Huha, nu har jeg ligget her og drevet omkring i nogen tid, ja faktisk i nogle dage. Først i en døs, da jeg flød omkring ramt af influenza en uges tid.

Hvilket slagkraftigt stof
Det var en døs, der jævnligt blev forstyrret af, at en lillebitte, travl Peter Buhl bankede løs med sin mukkert inde i mit stakkels hovede. Imens gentog han igen og igen: "Grunden til, at vi er superoptimister med det stof, er, at det kan bruges sammen med de forskellige typer kemo, uden man behøver at skrue ned for dosis for nogen af dem". Av-av-av, hvilket stof, tænkte jeg i min feberhede tilstand, så langt var jeg ude.

Så afkræftet var jeg jo, da jeg atter vågnede op, eller gjorde jeg nu egentlig det, og forbløffet opdagede, at jeg virkelig befandt mig i en topopøl. At suppedasen ikke blot var febervildelser. Og nu er jeg så kraftesløs, at jeg er ude af stand til at hive mig selv op og få fast grund under fusserne. Er det ikke ligesom om, mine topoer drager mig, som sirenernes sang lokker sømændene i den våde grav derude på det åbne hav? Som om jeg ikke kan slippe fri, give slip, måske endda bare sælge løs?

Langligger i forkølet topo
Nej, det er nu snarere fordi, jeg er langligger i topo. Og det om jeg så ligger på land, eller jeg har en vis legemsdel, altså r-ø-v-e-n, under det virtuelle topohavs overflade. Så lige nu ligger jeg altså med både arme og ben i vejret og gisper efter luft. Måske derfor meget godt, at en forkølet topokurs er noget lavvandet i disse tider. Desværre betyder det også, at jeg har lidt svært ved at nå op til købstasten på min computer. Ellers et godt tidspunkt at supplere op med nogle flere topoer, selv om på den anden side, så ville jeg jo gerne lige have fat i den dér støvsugerslange først. Jeg pjasker hjælpeløst omkring med noget, der ligner hundesvømning, tiltagende deprimeret.

Alle disse særordninger for lovende lægemidler
Men så med ét lyser jeg op, og mine øjne blinker som et par skælmske fyrtårne i det natdunkle blå. Jeg kommer nemlig netop lige i tanker om, at jeg, lige inden jeg bukkede under for feberen, nåede at maile med en medarbejder hos selveste TopoTarget A/S themselves. Jeg havde spurgt ind til de begreber, som biotek har det med at sprøjte om sig med... især når de har et særligt lovende lægemiddel på bedding.

For så er der jo ingen grænser for hvilke særlige ordninger, de lægemidler kan søge om hos amerikanske FDA. Lad mig se, vi har Orphan Drug, Pivotalt studie, Special Protocol Assessment, Fast Track, Proof of Concept og Fanden og hans Pumpestok! Ja, man jo nærmest drukner i særordninger!

Jeg fik mail fra TopoTarget!
Jeg ville gerne have TopoTarget til at hjælpe mig og andre småinvestorer med at få et indblik i, hvad de ordninger mere præcist betyder, og hvordan de eventuelt forholder sig indbyrdes til hinanden. Jeg har selv forsøgt mig med en udredning her i topotråden "En hulens bølgegang for topo", men noget rigtigt overblik kom der jo ikke ud af anstrengelserne. Jeg smiler mod topotankens loft, for jeg fik jo svar fra topo, et foreløbigt et, ganske vist:

"Kære Jamesol Tak for det tilsendte! Det er en lidt større mundfuld du beder os. Det er helt i orden, men du må forvente, det tager nogle dage at kommentere på! Du skal nok få kommentarerne! Med venlig hilsen Niels Laursen."

Og det her var endda et rigtigt ægte svar. Ikke et, jeg selv fandt på, ligesom det der Sydbank ét, der fik mig ekskluderet fra EI. men som enhver eventuel begavet person på EuroInvestors aktiedebat ville kunne se, bare var åbenlys pjat, ja selv idioterne.

Mindelser om en eksklusion
Jeg vender det hvide ud af øjnene, men lukker dem så igen, mens mit indre blik hidkalder sig tråden på EI's cafédebat, hvor man ville kunne læse nærmere om affæren, nemlig tråd nummer 6103, indlæg 2. Selv er jeg ikke så nysgerrig lige nu, da jeg er beskæftiget med ikke at drukne. Og heller ikke at den sag betyder noget lige her - jeg spærrer pludselig øjnene op - udover generelt... ja udover ytringsfriheden og den slags tunge, umoderne principting, som ikke lever op til det overlegne moderne menneskes krav om underholdning.

Selv om jeg dog egentlig synes, at jeg faktisk forsøgte at kompensere for alvoren med netop at gøre tingene underholdende til en vis grad. Ligesom i alle Sydbanktrådene, da jeg spandt løs dér. Øjnene vædes af et øjebliks nostalgi.

Han sagde det selv: "EI er helt ude i skoven"
Duvende og døsig på ryggen modtager jeg pludselig en vision, et citat: "Hvordan man skulle kunne påstå at ytringsfriheden skulle være begrænset på EuroInvestor er helt ude i skoven. Jeg tror det ville blive svært at finde et mere åbent medie," Søren Alminde, bestyrelsesformand i EuroInvestor. Ja, man må tage sig til hovedet: at nogen kan finde på at beskylde EuroInvestor for at tyre ytringsfriheden, skamløst!

Buhls køllebøller
Nej, nu svømmer jeg vist rigeligt omkring i emnerne, alt for meget rygcrawlende tilbageblik. Så tilbage til topo. Jeg modtog jo svaret fra TopoTarget den 14. april, og om føje tid vil jeg helt sikkert få kommentarerne, blev jeg lovet. I et øjebliks panik overvejer jeg, om løftet om kommentarer i virkeligheden er en slet skjult trussel, om at TopoTarget A/S en af dagene vil sende et par af deres tidligere CEO Peter Buhls livvagter her over til Viby J for at "fortælle mig et par borgerlige kommentarer med deres baseballkøller". Jeg ser skrækslagent for mig sådanne to tyrenakker komme hypende imod mig... jeg gør klar til et saxo-spark.

Topos småinvestorpleje, snart sker der noget
Men så tager jeg tyren ved hornene: Nu må jeg lige styre min bashede paranoia, siger jeg til mig selv. Alt er jo i skønneste orden. Ja, jeg svømmer helt over af begejstring over dette vidunderlige udtryk for småinvestorpleje, som jeg her er allernærmeste offer fo... æh, vidne til. Faktisk er det jo dejligt med dette opløftende løfte netop nu, hvor jeg atter er ved at blive suget ned af en understrøm. Jeg snapper efter vejret, og smiler så... nej, jeg griner sgu. Åh ja, så lykkelig nu!

Baderåd: Husk altid støvsugerslangen
Men ak, understrømmen har stadig fat i mig, min mund er pivåben og topoerne fylder mit hovede. Jeg pjasker og basker med arme og ben, jeg rammer noget, det var vist sendetasten til ProInvestor, måske min sidste handling inden overgangen til næste liv. Jeg spærrer atter øjnene op, nu i panik, min mund gurgler i topoer, det smager som fluor, nej værre, "blop-blop-bloooooop..." Årh, jeg skulle jo have haft fat i den støvsugerslange! Håber virkelig, jeg befinder mig i febervildelse endnu, at jeg snart vågner op fra en ond, ond drøm...



8/5 2010 13:32 Jamesol 029006



Jeg skal gøre opmærksom på, at på grund af den særlige opsætning af ProInvestor-systemet så er mine seneste indlæg fra i aftes at finde hhv. to og tre indlæg oppe. Vh. Jamesol



10/5 2010 18:41 Jamesol 029088



Topo hænger i haserne

Vi lader tallene tale for sig selv og fælder en sørgmodig tåre. Topo skøjter jo mildest talt efter. Vi tror dog på revanche, ikke snarlig, men engang...

Ligesom i ishockey... HA-HAAA-HAAAAAR! Goodbye Wallstreet, goodbye S&P, goodbye Dow Jones, goodbye Nasdaq... GOODBYE USA!

(PS: Hoveren kan forekomme)


Intraday, 10. maj:

Genmab:. . . . . . . . . . 17,10%
NeuroSearch: . . . . . . 15,00%
...
Bavarian Nordic:. . . . 13,83%
BioPorto: . . . . . . . . . . 11,76%
Affitech:. . . . . . . . . . 10,34%
...
LifeCycle Pharma: . . 8,64%
...
...
...

TopoTarget: . . . . . . . 4,32%



12/5 2010 06:31 Jamesol 029173



Topo gør det bedre i modvinden. Men henter dog ikke det tabte. Endnu...

Intraday, 11. maj:

LifeCycle Pharma:. . . +1,88%
...
TopoTarget:. . . . . . . . -2,78%
Bavarian Nordic: . . . . -2,99%
Genmab: . . . . . . . . . . -3,67%
NeuroSearch:. . . . . . . -4,35%
Affitech: . . . . . . . . . . . . -4,69%
...
BioPorto:. . . . . . . . . . . -6,77%



13/5 2010 03:21 Jamesol 029210



Topos urolige tvilling

For nogen tid siden... lang tid siden, opfattede jeg topo og BioPorto som en slags uadskillige tvillinger, der kursmæssigt lå og svingede omkring hinanden, nærmest som et par dobbeltstjerner. Men dog med BioPorto med en kursmæssig ret som den førstefødte.

Den samhørighed fik jo en brat ende, da BioPorto 24. september 2009 kunne meddele at Cincinnatti Childrens Hospital havde afstået fra deres sagsanlæg i Sø- og Handelsretten med at udfordre Bioportos ejerskab af NGAL cutoff patentet.

BioPorto kom pludselig i puberteten, ladende topo bag sig i sandkassen. Uimodståeligt strittede kursen på få dage fra en runken firekrone til godt og vel en ti'er. Men der kunne den selvfølgelig ikke holdes i længden. Så kursen svandt en del ind, først til otte koner... så til syv. Lige nu klarer den lige at holde sig over sekseren. Så der er atter god ro og plads i buksen.

Måske det bare skyldtes vinterkulden...

Men skuffet blev man da ovenpå meddelelsen om topos partnerskab med Spectrum Pharmaceuticals (SPPI), der kom 2. februar i år. For topokursen kunne kun lige akkurat stige nok til en almindelig sløv gang vandladning: Fra 2,84 kroner til 4,95 kroner på en uge...

Ja, da var man da lige ved at falde bagover af benovelse. For sikke da en stråle...

Nej, det var man ikke! For man tænkte stadig på den skide tvillingebror til bio, der bare skred til vejrs og lod brormand i stikken! Og selv efter nyheden om topos partnerskab... Man kunne jo ellers godt lige have tænkt sig at få lov til at være den, der vinkede kongeligt bagud, "bye, bye porto... brormand!"

Vil rollerne mon nogensinde kunne byttes om? Vil topo nogensinde overhale BioPorto? Jeg tror på det. For kunne man trods alt ikke allerede her se antydningen af dun på overlæben hos topo?

Også topokursen skrumpede naturligvis noget ind. Det kunne markedshysterikerne med deres daglige stimuli på EI ikke gøre noget ved: "Aaaarhh... Nå så heller ikke idag, men i morgen da, der sker det, venner... KØB, inden det er for sent!" "Åååh... Men så når kvartalsregnskabet kommer..." "Uuuh... Jamen til generalforsamlingen..."

Først rejste kursen sig dog til en topo-top-peak af 5,65 den 5. marts. Men der holdt den sig ikke. Efter i en længere plateaufase at have kæmpet med ikke at komme under en femmer per aktie, så faldt kursen skarpt fra tidligt i maj ned til det foreløbige lavdepunkt på slappe 4,12 forleden.

Under intraday 12. maj stak BioPorto en overgang for alvor af, da den lå til først 6,5% stigning og siden længe lå til ca. 5%. Men til sidst, iøvrigt efter et dramatisk fald, fandt den dog et leje kun lige over en på dagen ret jævn topokurs... lidt som de gode gamle dage.


Intraday, 12 maj

Affitech: . . . . . . . . . . . . +3,28
LifeCycle Pharma:. . . +1,64
...
BioPorto:. . . . . . . . . . . +1,61
Bavarian: . . . . +1,35
TopoTarget:. . . . . . . . +0,24
...
NeuroSearch:. . . . . . . -1,50
Genmab:. . . . . . . . . . . -4,58



18/5 2010 05:22 Jamesol 129329



De mindste under radaren

De mest fremtrædende i dansk biotek får sig en ekstra en over snuden idag. Jo tungere de er, des længere ned falder de.

'Tvillingerne' bio og topo klarer sig relativt godt, og s-e-l-v-f-ø-l-g-e-l-i-g med førstefødte bio på sin hævdvundne plads foran brormand.

Man fatter efterhånden, hvorfor prins Joakim altid smiler med det dér 'stiff upper lip' smil. Men han tager det sgu pænt!


Intraday, 17. maj

Affitech:. . . . . . . . . . . . . 0,00
...
BioPorto:. . . . . . . . . . . -1,59
TopoTarget:. . . . . . . . -2,38
...
LifeCycle Pharma:. . . -4,04
Bavarian Nordic: . . . . -4,18
...
NeuroSearch:. . . . . . . -5,64
Genmab:. . . . . . . . . . . -5,63





18/5 2010 05:43 fillandkill 129330



Ha ha Jamesol... Måske vi skulle lave en aktiebog, helt fra aktien er lille, gennem teenageårene, og så se hvad vi ender ud med når de bliver voksne. Og så huske at få skrevet alle guldkornene ned.



19/5 2010 00:51 Jamesol 029363



Topo topper intraday hos biotek

I et seriøst forfattet indlæg følger her nogle overvejelser over mulige årsager til dagens udvikling for TopoTarget.

I et for biotek noget usædvanligt marked, der var præget af stor diversitet, selskaberne imellem, lagde topo sig suverænt i spidsen.

Men hvad er mon baggrunden for TopoTargets højdespring?

Ved nogen noget, som vi andre først vil få at vide senere i en børsmeddelelse? I så fald springer kursen måske snart for alvor.

Er der de sædvanlige overgearede forventninger til en kvartalsrapport på trapperne eller til snarlige data? Eller vil forventningerne måske denne gang vise sig at være velbegrundede? Jeg tror dog, at hvis det er forventninger, der har drevet kursen i vejret, at vi i så fald vil se det sædvanlige kurstilbagefald, når skuffede småinvestorer sælger ud igen i stort tal.

Kan der være tale om en optrend? Men burde topo så ikke følges nogenlunde med det øvrige biotek? Men fint nok, hvis kursen kan krydse nogle modstande på vejen op, uanset om det er en optrend eller ej. For så skal de samme modstande krydses igen, hvis kursen atter skal ned.

Mit gæt er, at en større investor har kastet sin kærlighed på topo. Eller måske er det en fond inden for biotek, der er i gang med en opkøbsrunde.

Dog ville jeg ved en opkøbsrunde fra en fond forvente et fald igen sidst på dagen, når opkøbene for idag var slut. Men her var kursstigningen jo for jævnt opadgående lige til det sidste. Med gode løfter for imorgen. Så måske har den eventuelle opkøbsrunde haft en forstærkende effekt på den optrend, der måske har stået lige for døren.


Intraday, 18. maj

TopoTarget:. . . . . . . . +9,00
Genmab:. . . . . . . . . . . +6,92
...
BioPorto: . . . . . . . . . . . 0,00
LifeCycle Pharma:. . . -0,84
NeuroSearch:. . . . . . . -1,09
...
Bavarian Nordic: . . . . -2,78
Affitech: . . . . . . . . . . . . -3,17





19/5 2010 04:06 Jamesol 029364



Topo topper intraday hos biotek

I et seriøst forfattet indlæg følger her nogle overvejelser over mulige årsager til dagens udvikling for TopoTarget.

I et for biotek noget usædvanligt marked, der var præget af stor diversitet selskaberne imellem, lagde topo sig suverænt i spidsen.

Men hvad er mon baggrunden for TopoTargets højdespring?

Ved nogen noget, som vi andre først vil få at vide senere i en børsmeddelelse? I så fald springer kursen måske snart for alvor.

Er der de sædvanlige overgearede forventninger til en kvartalsrapport på trapperne eller til snarlige data? Eller vil forventningerne måske denne gang vise sig at være velbegrundede? Jeg tror dog, at hvis det er forventninger, der har drevet kursen i vejret, at vi i så fald vil se det sædvanlige kurstilbagefald, når skuffede småinvestorer sælger ud igen i stort tal.

Kan der være tale om en optrend? Men burde topo så ikke følges nogenlunde med det øvrige biotek? Men fint nok, hvis kursen kan krydse nogle modstande på vejen op, uanset om det er en optrend eller ej. For så skal de samme modstande krydses igen, hvis kursen atter skal ned.

Mit gæt er, at en større investor har kastet sin kærlighed på topo. Eller måske er det en fond inden for biotek, der er i gang med en opkøbsrunde.

Dog ville jeg ved en opkøbsrunde fra en fond forvente et fald igen sidst på dagen, når opkøbene for idag var slut. Men her var kursstigningen jo for jævnt opadgående lige til det sidste. Med gode løfter for imorgen. Så måske har den eventuelle opkøbsrunde haft en forstærkende effekt på den optrend, der måske har stået lige for døren.


Intraday, 18. maj

TopoTarget:. . . . . . . . +9,00%
Genmab:. . . . . . . . . . . +6,92%
...
BioPorto: . . . . . . . . . . . 0,00%
LifeCycle Pharma:. . . -0,84%
NeuroSearch:. . . . . . . -1,09%
...
Bavarian Nordic: . . . . -2,78%
Affitech: . . . . . . . . . . . . -3,17%



21/5 2010 10:07 Jamesol 129461



Topos metamorfose til sikkert investeringsobjekt

Egentlig bliver det ganske interessant at følge topo her i den kommende tid, hvor det generelle marked synes ved at trække sig tilbage i nervøsitet over situationen i Euro.

Vil topo i den situation atter te sig så træls, som vi er blevet vant til i nedgangstider, og lægge et topo-superdyk oveni markedets krisedip?

Eller er det nu de længe afventede nye strømninger for topoaktien vil begynde at vise sig?

Efterhånden er det nok ved at gå op for mange investorer, at topo har det der særligt lovende lægemiddel på vej. Den erkendelse har kvartalsregnskabet ikke ændret på. En godkendelse af belinostat vil i højere og højere grad være lige på trapperne, som ugerne går. Selvfølgelig målt i tid, men også i den voksende tro på muligheden for overhovedet at opnå den vitale godkendelse.

Vital for investorerne, men da især også for patienterne.

Så den typiske investors vurderinger vil rimligvis efterhånden ændre sig. Fra: Er det overhovedet en aktie, der er værd at satse på? Til: Hvornår vil det bedste tidspunkt være at gå ind i TopoTarget-aktien, hvis investeringerne skal optimeres til det bedst mulige resultat? På hvilket kursniveau vil være det rette at sælge ud af andre selskaber og i stedet for alvor gå ind i TopoTarget?

Større investorer er velsagtens så småt begyndt at bygge en topo-portefølje op ved at sive ind i aktien dag for dag. Mange mindre ordrestørrelser vil ikke i samme grad påvirke aktiekursen, som et større beløb på én gang ville gøre i en aktie, hvor udbudssiden ikke er særlig stor.

På et tidspunkt kunne jeg forestille mig, at den tendens vil accellerere, så der vil opstå en decideret konkurrence foran døren blandt bredskuldrede markedsoperatører om at komme ind i aktien. Kursen vil derfor stige jævnt frem til de længe afventede nyheder, der for alvor vil sætte yderligere fut i aktien.

Jeg spekulerer på, om topoaktien i et regressivt marked snart vil få accellereret metamorfosen fem mod at blive en af de aktier, der vil stå som et givtigt alternativ imod at trække pengene ud af markedet.

Er topo ved at være den gode parkeringsmulighed for forsigtige midler, der gerne vil være placeret i en aktie, der ikke alene nu må kunne anses som en relativt sikker aktie, selv i nedgangstider, men også som et godt sted at afvente nytårsraketten?

For de små investorer, som jeg selv er iblandt, tror jeg, at det bedste sted vi kan være, er inde i aktien, inden udviklingen løber af med os. Jeg tror derefter, det bliver umuligt på en fornuftig måde at komme ind i aktien for det mindre beløb, en småinvestor har muligehd for at smide på disken, og opnå samme udbytte som en tålmodig 'langligger'. For så har kursstigningen antaget et uforudsigeligt forløb, der fuldstændigt bliver styret af markedets store aktører.

Sætter en kriseregression, som jeg her har spekuleret på, gang i topoaktien? Eller vil den udvikling først tage fart engang sidst på året. Jeg håber det sidste, for jeg vil da gerne have mulighed for at samle lidt flere billige aktier op inden det rigtigt går løs.


Intraday, 19. maj

NeuroSearch:. . . . . . . -0,55%
Genmab:. . . . . . . . . . . -0,99%
...
TopoTarget:. . . . . . . . -1,79%
LifeCycle Pharma:. . . -2,34%
BioPorto:. . . . . . . . . . . -2,42%
Affitech: . . . . . . . . . . . . -3,28%
...
Bavarian Nordic: . . . . -7,76%


Intraday, 20. maj

LifeCycle Pharma:. . . -2,83%
Genmab:. . . . . . . . . . . -3,40%
TopoTarget:. . . . . . . . -3,41%
...
BioPorto:. . . . . . . . . . . -4,96%
NeuroSearch:. . . . . . . -5,52%
...
Affitech: . . . . . . . . . . . . -8,47%
Bavarian Nordic: . . . . -9,51%





26/5 2010 15:19 Jamesol 029622



R-U-U-U-L BØLGE R-U-U-U-L...

Hvis nogen ikke skulle kunne se det aktuelle i min trådtitel, så kast lige et blik på intradaygrafen.

I øvrigt er min anledning for dette indlæg, at gøre opmærksom på min nyoprettede blog, der for tiden fokuserer på TopoTarget. Gamle (men nyredigerede) og kommende indlæg kan findes på:

http://jamesoludenfilter.blogspot.com/p/kre-lser_25.html

Fremover vil mine indlæg her på siden nok mere bære præg af "lækkerbiskener", der skal lokke læsere til at kigge forbi min blog.

Venlig hilsen
Jamesol


Intraday, 21. maj

Bavarian Nordic: . . . . +3,91%
BioPorto:. . . . . . . . . . . +3,48%
...
NeuroSearch:. . . . . . . -1,17%
Genmab:. . . . . . . . . . . -1,72%
...
TopoTarget:. . . . . . . . -3,53%
LifeCycle Pharma:. . . -4,92%
...
Affitech: . . . . . . . . . . . . -7,41%


Intraday, 25. maj

Affitech: . . . . . . . . . . . . +4,00%
...
LifeCycle Pharma:. . . -1,18%
NeuroSearch:. . . . . . . -1,78%
...
BioPorto:. . . . . . . . . . . -3,36%
Genmab:. . . . . . . . . . . -4,38%
Bavarian Nordic: . . . . -4,71%
...
TopoTarget:. . . . . . . . -9,02%



3/6 2010 04:27 Jamesol 029914



Jeg har nu fået svar fra Anders Fink Vadsholt, CFO og IR-ansvarlig hos TopoTarget A/S. Det tog sin tid, men Anders Fink Vadsholt skulle jo også lige ansættes først. Den 12. april modtog topo min henvendelse, og den 15. april tiltrådte Anders Fink Vadsholt sin stilling. Så de reagerede jo i den forstand kvikt på min mail. At meddelelsen om hans ansættelse så allerede kom den 7. april, lader vi os ikke forstyrre af.

Min mail til TopoTarget handlede om at få styr på de særordninger, som gælder for belinostat i pivotalstudiet belinostat som enkeltbehandling til PTCL. Det som vi er nogle, der venter tålmodigt på skal blive godkendt - forhåbentligt tidligt - i 2011. Jeg skrev et stykke til ProInvestor, hvor jeg gav mit bedste bud på særordningernes indhold. Jeg sendte derefter indlægget til TopoTarget og bad dem fylde huller og rette misforståelser.

Anders Fink Vadsholts svar er foreløbigt. Der er punkter, han har besvaret, og der er punkter, som han lover at vende tilbage med senere. Desuden regner jeg med opfølgende spørgsmål og svar på stadig uafklarede detaljer. Når alt er på plads, vil jeg genskrive mit indlæg om belinostatforsøgets særordninger. Da vil jeg bringe hele indlægget på min blog, samt et ekstrakt af det her på ProInvestor.

Venlig hilsen
Jamesol



3/6 2010 04:34 Jamesol 029915



Jeg har nu fået svar fra Anders Fink Vadsholt, CFO og IR-ansvarlig hos TopoTarget A/S. Det tog sin tid, men Anders Fink Vadsholt skulle jo også lige ansættes først. Den 12. april modtog topo min henvendelse, og den 15. april tiltrådte Anders Fink Vadsholt sin stilling. Så de reagerede jo i den forstand kvikt på min mail. At meddelelsen om hans ansættelse så allerede kom den 7. april, lader vi os ikke forstyrre af.

Min mail til TopoTarget handlede om at få styr på de særordninger, som gælder for belinostat i pivotalstudiet belinostat som enkeltbehandling til PTCL. Det som vi er nogle, der venter tålmodigt på skal blive godkendt - forhåbentligt tidligt - i 2011. Jeg skrev et stykke til ProInvestor, hvor jeg gav mit bedste bud på særordningernes indhold. Jeg sendte derefter indlægget til TopoTarget og bad dem fylde huller og rette misforståelser.

Anders Fink Vadsholts svar er foreløbigt. Der er punkter, han har besvaret, og der er punkter, som han lover at vende tilbage med senere. Desuden regner jeg med opfølgende spørgsmål og svar på stadig uafklarede detaljer. Når alt er på plads, vil jeg genskrive mit indlæg om belinostatforsøgets særordninger. Da vil jeg bringe hele indlægget på min blog, samt et ekstrakt af det her på ProInvestor.

Find min blog her:
http://jamesol-uden-filter.blogspot.com/2010/06/kre-lser.html

Venlig hilsen
Jamesol



6/6 2010 12:50 Jamesol 130007



Spectrum Pharmaceuticals og topo fremlægger belinostat-resultater på mandag i det årlige ASCO-træf. Se nærmere beskrivelse, og find relevante links på:

http://jamesol-uden-filter.blogspot.com/p/sppi-prsenterer-belinostat-pa-asco-2010.html

Giv også gerne dit bud i afstemningen på topokursen om et år. Du finder den i sidepanelet til venstre.

Venlig hilsen
Jamesol



10/6 2010 07:39 Jamesol 130120



TopoTargets belinostat-partner i USA, Spectrum Pharmaceuticals, præsenterede onsdag sin portefølje på Morgan Joseph "Best Ideas" Conference. Her kan læses et referat af belinostat-delen:

http://jamesol-uden-filter.blogspot.com/p/sppi-prsenterer-belinostat-pa-asco-2010.html



12/6 2010 09:37 Jamesol 030199



TopoTargets belinostat-partner i USA, Spectrum Pharmaceuticals, præsenterede fredag sin portefølje på Jefferies 2010 Global Life Sciences Conference. Her kan du læse et større uddrag af SPPI's CEO Dr. Rajeh Shrotriyas præsentation fra afsnittet om belinostat:

http://jamesol-uden-filter.blogspot.com/p/sppi-prsenterer-belinostat-pa-asco-2010.html



17/6 2010 08:57 myling 130427






22/6 2010 04:35 Jamesol 030605



For de positivt interesserede har jeg skrevet en gennemgang af forløbet af BELIEF, fase III-forsøget belinostat for PTCL.

Desuden har jeg forsøgt mig med en 'normaldanskning' af et par videnskabelige abstrakter, der fortæller om TopoTargets stærke kræftmiddelkandidat APO866's positive virkning i kombination med dels vitamin B samt dels HDAC-hæmmere og sirtuin-hæmmere.

Begge dele findes i sidepanelet til venstre her:
http://jamesol-uden-filter.blogspot.com/p/momo80-syntes.html

Venlig hilsen
Jamesol



28/6 2010 08:39 Jamesol 130767



For de fortsat positivt interesserede læsere har jeg skrevet et indlæg i min blog om TopoTargets strategi for den kommende tid. En strategi, jeg sammenligenr med de tre Bukkebruse.

Indlægget ligger i sidepanelet øverst til venstre:
http://jamesol-uden-filter.blogspot.com/p/sppi-prsenterer-belinostat-pa-asco-2010.html

Venlig hilsen
Jamesol



22/10 2010 12:36 Jamesol 035027



Hallo, Jorden kalder: "Skynd jer!"

Jeg sad forleden og hyggede mig til et af National Geographics udmærkede programmer i serien 'Udforskning af Jorden'. Nå ja, "hyggede mig" er måske så meget sagt, for det er en serie, der virkelig meget dygtigt fortæller om de utallige måder, alt liv på Jorden, og Jorden selv, engang vil gå et grufuld ende i møde. Og fortællemåden er så subtil, at man sidder med en følelse, som om ragnarok allerede er godt i gang lige derude bag rullegardinerne, der ellers kan beskytte så godt mod omgivelserne.

Ja, det giver en følelse, som den jeg kender fra dengang, jeg som barn første gang forskrækket fik at vide, at Solen ville eksplodere, og den altså ikke ville stå evigt deroppe og for eksempel kaste sine dejligt varme stråler ind af det store køkkenvindue i rækkehuslejligheden på Fredensvej, hvor jeg ofte sad ved køkkenbordet med mine store oliekridtæsker og tegneblokke og hyggede mig med det, mens min mor rumsterede i baggrunden. Tryg. Og intetanende om, hvad der ventede. Eller dengang jeg fik at vide, at vi allesammen engang skulle dø. Eller da jeg forstod, at der ikke er nogen julemand. Eller da jeg på dagen for juleoptoget i byen havde set en film om et jordskælv i San Fransisco, og på vej til juleoptoget ikke skulle have noget af at gå inde på fortovet, alt for tæt på husene, der, "huuuu-ha..." måske, nej, "uuuuuhh...", helt sikkert, ville vælte ud over gaden, når jordskælvet om et øjeblik ville slå til. Eller da min mor, da jeg var 6 år, pludselig en dag forsvandt ud af mit liv, først til Middelfart, senere til Risskov, hvor hun boede de næste 10 år, inden hun tog springet i havnens februarkolde vand i Århus.

National Geographics bidrag til disse tragiske informationer har så handlet om Solens nærtstående opsvulmen til en rød kæmpestjerne, som om føje tid, kun ca. syv mia. år, vil opsluge og opløse Jorden til atomer; om at Universet måske vil fortsætte med at udvidde sig, og altså ikke trække sig sammen igen, med det resultat, at alle universets faste former vil gå i opløsning, fordi atomerne mister deres sammenhængskraft. Hvilket i princippet kan ske når som helst... Og om de tektoniske plader, der snart vil samle sig til et superkontinent, hvor livet, som vi kender det, får umuligt ved at overleve.

Ja, sådan fortsætter det: Den ene katastrofiske hændelse efter den anden, og vi VIL på et tidspunkt være historie uden nogen til tilbage til at fortælle den.

Og nu sad jeg altså forleden og hyggede mig til endnu et af disse forfærdelige afsnit på National Geographic. Det her afsnit handlede om udviklingen af Jordens magnetfelt. Tænk, at det magnetfelt har skiftet pol nu adskillige tusinde gange i den tid, hvor der har været liv på Jorden. Det har forskere fundet ud af ved at undersøge lava fra forskellige tidsaldre tilbage i tiden. Her har man konstateret, at magnetitter i lavaen når at vende sige i nord-sydlig retning, inden lavaen størkner. Men under forskellige epoker har magnetitterne ændret retning, så de har peget modsat, altså nordpol er blevet til sydpol, eller omvendt. Endnu engang gyser man med den der følelse. Jeg fornemmer, hvordan hele kloden vender rundt med Solen susende over himmelen, der falder ned om ørerne på én, indtil Jorden atter falder til ro. Men nej, sådan forgår det dog vist nok ikke. Jorden forholder sig vel nogenlunde stabil under forløbet, så den er, som vi altid oplever den.

Forandringen viser sig på andre måder: Dyr som fugle og flagermus med indbyggede radar bliver snotforvirrede og kan ikke finde hjem eller sydpå til varmen, og det er slemt nok for dem. Men det er heller ikke her menneskehedens største problem viser sig.

Problemet viser sig fra sin smukke side, ved at nordlys vil kunne ses over hele kloden, helt ned til ækvator. Når Solen - iøvrigt også i forbindelse med polvendinger, der indtræffer hvert 11. år på Solen - har sine højdepunkter af sorte pletter på soloverfladen, forårsager det gigantiske eksplossioner, så vidt jeg fik med på grund af temperaturforskellen mellem pletternes 3500 grader C og omgivelsernes 5500 grader C. Derved udsendes store mængder solplasma. Når plasmaen tager retning mod Jorden og rammer, bliver den opfanget og afbøjet af Jordens magnetfelt, så vi ikke bliver ramt hernede på Jordens overflade. Der sker en opladning af magnetfeltet, som lyser op, indtil videre kun som nord- og sydlys.

Ud over problemet med at vi ligesom det lille barn ikke bryder os om, at alting alligevel ikke er, som vi ellers lige gik og troede, det altid har været, og mente, det ville vedblive med at være, så er et alvorligt problem ved den forestående polvending, at Jordens beskyttende magnetfelt bliver svækket i den tid polvendingen tager. Magnetfeltet svinder ind og kommer tættere på Jorden.

En forsker i programmet vurderer, at eftersom det er 750.000 år siden, at den seneste polvending fandt sted, så er vi ved at være langt ude over, hvornår den næste burde indtræffe. Vi ved jo, at Solens polvendinger sker ganske regelmæssigt, så forskerne forventer en vis regelmæssghed her på Jorden også. Og derfor kan "vores" polvending altså ske hvert øjeblik det skal være. Forskerne har ikke nogen sikker viden om, hvilke tegn vi skal kigge efter, for at forudsige polvendingens komme. Og de ved heller ikke, hvor lang tid den vil tage. De ved blot, at en dag, så er den dér, og så gælder det om, at vi er beredt.

En effekt af et svækket magnetfelt om Jorden er, at Jordens elekriske installationer bliver ramt, så alt lys går ud i en helt anden skala, end det, der skete i begrænset omfang for Canada for nogle få år siden. Men heller ikke den katastrofe er nødvendigvis det værste, vi kommer ud for, selvom den er slem nok og, hvis vi er uforberedt, vil tage år at rette op på.

Med kun et svagt magnetfelt om Jorden vil vi mennesker i bedste fald skulle regne med at vores gener vil blive skadet af Solens stråler og især solplasmabombardementer. Og det i en grad så vi ville se langt flere tilfælde af kræft, end det vi ser idag. Hvor stort problemet bliver, skal jeg ligesom forskerne ikke kunne sige. Men vi taler om en katastrofisk naturbegivendhed, der indtræffer så sjældent, at vi næppe vil have noget nedarvet beredskab imod den.

Her er det så, at TopoTarget A/S og andre bioteks- og medicinalselskaber lige kommer ind i billedet. Hvad de finder ud af med deres forskning i årene fremover, vil måske få stor betydning for, hvordan vi selv eller vore efterkommere kommer til at klare os igennem polvendingskrisen, der jo vil komme.

Burde medicinalindustrien og politikerne, der beslutter støtteniveauer for selskaberne, set i det lys ikke allerede nu foretage radikale ændringer af støtteniveauer og på skrevne såvel som uskrevne regler? For at sætte fut i forskningen.

Vi ved jo godt at et forsøg tager den tid, et forsøg skal tage. Men hvad med de uskrevne regler. Selv har jeg fået den idé, at medicinalvirksomheder til en vis grad kører efter, hvad man kunne kalde et 'høflighedskodeks'. Jeg husker ikke lige, om der er noget jeg har læst, eller om det er min egen sunde fornuft, der fortæller mig, at når en virksomhed har fået en ny medicin på markedet, så giver konkurrenterne lige virksomheden en vis rimelig frist til at tjene på midlet, inden konkurrenten eventuelt lancerer næste og forbedrede generation. På den måde, fornememer jeg, beskytter virksomhederne hinanden fra et usundt konkurrencemiljø, der ville ruinere virksomheder, fordi de ikke kunne regne med en vis stabilitet i indtægterne til at dække udgifterne til virksomhedens udviklingsforløb.

Allos Therapeutics lancerede Folotyn (der ligner Belinostat, men indtil videre forekommer at have en væsentligt svagere sikkerhedsprofil) i september 2009 (som jeg lige erindrer det). Kunne man forestille sig, at en af grundene til, at vi aktionærer må styre vores utålmodighed, er, at Allos Therapeutics nyder godt af sådan en uskreven regel? Så de lige får den mere tid til at forrente Folotyn-forskningen, fordi TopoTarget trækker den? Det ville jo være svært at forklare et aktiemarked, og så må det jo derfor forblive en måske nødvendig hemmelig uskreven regel.

Men hvad nu, hvis alvoren omkring den for menneskeheden usædvanlige, alvorlige trussel ved den kommende polvending siver ind hos politikere og medicinalvirksomheder. Ligger der mon så ikke et potentiale for en markant speeden op for udviklingstempoet gemt i de nuværende procedurer?

Venlig hilsen
Jamesol




22/10 2010 12:38 Jamesol 035028



Undskyld, jeg havde ellers besluttet, at jeg ville starte en ny tråd, så det gør jeg nu.

Venlig hilsen
Jamesol



TRÅDOVERSIGT