Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas isenkram


32744 Moneykeeping 1/9 2010 19:18
Oversigt

Vestas meddeler at de er på vej med nye vinge-typer som man kender fra fly med flaps.
Disse ville kunne øge effektiviteten yderligere af vingerne - må svare til at flyvemaskiner kan fortsat bevare opdrift ved lav hastighed når flapsene er ude. Så for en vindmølle må det betyde at en 3MW mølle kan producere mere energi ved lavere vindhastigheder hvis flapsene justeres.

Hermed en købsanbefaling - Vestas skal i 400 kr senest marts 2011. Ingen anden producent har tilsvarende produkt som V112 3MW og er globalt tilstede.



1/9 2010 19:29 Moneykeeping 232745



dernæst nye teknologier til fjernelse af is fra vingerne og stealth-teknik.

Men intet nyt om den nye 6 MW endnu. Gad vide om den nye 3MW kan blive masse-produceret i så stort antal at prisen pr. produceret KWH fortsat er lavere end hvad den vil være for konkurrenternes 3,6 MW; 5 MW etc.
Det bliver i hvert fald spændende at følge om den nye 3 MW bliver solgt til offshore.



1/9 2010 19:44 troldmanden 332747



Ja Troldmanden sidder og ærger sig gul og grøn over han ikke er i USA i dag og i morgen til de mange teknologi præsentationer

Anti radar og flaps vinger er ikke nogen nyhed for mig. Anti radar er offentlig kendt mens de har indsendt en masse patent ansøgninger på flaps. Og med det meget store samarbejde de har med Boing så er det naturligt de går den vej.

Det er også kun et spørgsmål om tid for de kommer med sektions opdeltet vinger som vil gøre transporten af de meget lange vinger signifikant lettere. De har arbejdet på sådan vingere i hmm omkring 3 år

Af det som indtil videre er sluppet ud af dagens præsentation er det kun et nyt isfri vinge system som er nyt for mig.

William Henrickson som har haft et indlæg om den nye permanente magnet generator i V112 er en utrolig spændende herre. Han har en utrolig stor viden om gearløse vindmøller idet han har været med til at udvikle en sådan for få år siden i selskabet Epower LLC. Og Vestas købte Epower LLC for 2 år siden netop for at få fat på den viden der centrere sig omkring ny banebrydende generator teknologi. Så der er derfor ingen som helst tvivl om at William Henrickson er ret central i udviklingen af den nye 6MW mølle



1/9 2010 20:14 Moneykeeping 132750



Spændende. Var ikke klar over de sektionsopdelte vinger. Jeg tror deres strategi er den rigtige - at videreudvikle og optimere deres 3 MW mølle ved både at forbedre møllen men helt klart også på vingesiden. Herved kan enhedsomkostningerne holdes nede. Tidligere har de haft kæmpe problemer med for mange mølletyper og millioner af komponenter der skulle bruges.Jeg mener absolut at den deres 3MW mølle må uden sammenligning have den højste strømproduktion til prisen - selv når Vestas tager sig ekstra betalt for møllen.

Var ikke klar over at de overtog Epower - ja så må der jo være noget om at de er igang med en gearløs mølle.

Jeg tror Gamesa og Suzlon må tabe i dette teknologi-kapløb. De har jo altid haft voldsomt lave EBIT margener og andre problemer og vil ikke kunne finansiere tilsvarende forskning.



1/9 2010 23:11 troldmanden 232764



Gamesa tror jeg faktik på kommer stærkt igen. De har udviklet en utrolig spændende ny platform på 4,5MW. Den er designet i DK nærmere bestemt i Silkeborg hvor Gamesa for nogloe år siden etablerede en R&D enhed. De hentede bla projektlederen fra Vestas V90 mølle ind. Og den nye mølle har da også et meget kompakt design som gør møllen meget let.

Møllen som endnu kun er opstillet som prototype (lige som V112) er med en 128 m rotor. Og den kommer hvis nok ogsåp med en mega rotor på 138 meter.

Vingerne er sektion opdelt lige som resten af møllen er designet på en sådan måde at det samme transport udstyr som de bruger til en af deres 2MW møller også kan bruges til den nye platform. Ergo kommer der ingen store ekstra udgifter. (det er f.eks ganske dyrt at fragte de 55 meter lange V112 vinger rundt. Se video her )



Den nye Gamesa mølle kanm på den måde også opstilles med de kraner de bruger til at opstille 2MW møller. Så den mølle ser bestemt meget spændende ud. Ser i hvert fald frem til der komemer lidt flere data ud



1/9 2010 23:12 troldmanden 032765



Prøver lige igen med youtube video




1/9 2010 22:59 troldmanden 232763



Mere Vestas nyt

Der begynder nu at komme lidt mere nyt ud fra den første dags præsentationer til deres store kapital market day

Specielt af nedenstående reuters link er der lidt nyt til feinchmakers som jeg selv.

Overordnet set har deres været stor hemmelighedskræmmeri omkring den nye V112. Der er rigtig mange data Vestas holder tæt til kroppen.

In what Engel said was the biggest technology leap in his half decade at the company, executives also offered details on the new V112 3-megawatt turbine, which they say will need half as much maintenance and lead to 20 percent lower tower costs.

Jeg har set et tilbud på et V112 projekt hvor det årlige service udg er 100.000 euro per mølle. Og det er 5 og 10 års service kontakter man kan vælge til møllen. Så der vil blive genereret en stor løbende ekstra indtjening på disse møller. Og det er med en margin på 15%

Det er nyt for mig at tårn udgifterne kan reduceres med 20%. Alt afhængig af højden på et tårn så kan det godt være op til omkring 30% af møllens pris. Så at reducere denne med 20% betyder altså rigtig meget for den totale pris på et givent projekt.

Spørgsmålet eer så hvordan denne besparelse opnås. Ved en endu bedre vinge profil så lasterne begrænses og tårnet derfor ikke skal være så stærkt??

Each 54.6-meter (179-foot) blade will be built with twice as much carbon as previous blades, which is an expense that will be made up for by the 30 percent more energy per kilogram of turbine that they will pump out, executives said


Ovenstående kan godt have stor interesse for dem der investere meget i amerikanske aktier. Vestas placere nemlig deres carbon ordre hos amerikanske Zoltek som er børsnoteret. Og når en V112 vinge indeholdet dobbelt såp meget kulfiber som en V90 OG V112 samtidig kommer til at blive spyttet ud i lange baner fra 2. halvår 2011 så vil Zolteks omsætning komme til at stige MASSIVT. Så hvis de formoder at styrre forretningen så kunne det godt været et rigtig interessant amerikansk langsigtet play. Eller i det mindste en man kan komme på overvågningslisten

http://uk.reuters.com/article/idUKN0114641920100901

Vestas har oploadet nogle af dagens præsentationer. Men desværrre ikke de teknologiske præsentatoner af V112. Grrrr

Service præsentationen antyder at de måske vil begynde at tilbyde service af andre producenters møller. Med en margin på 15% så er det en interessant oplysning!!

Man kan finde præsentationerne her
http://www.vestas.com/en/investor/calendars/other-ir-events/capital-markets-day-2010.aspx



2/9 2010 12:28 Moneykeeping 132780



hold da op - det er jo ligesom at være i en slikbutik. Tak for al den information.
Hmm træls at gamesa har en 4,5 MW mølle der muligvist kan konkurrere på pris/kwh med Vestas. Det virker meget smart med sektionsopdelte vinger. Har kigget på videoen - hold da k... var ikke klar over at det er sådan et langt skrummel som skal transporteres. Gad vide om ikke man kan bruge et luftskib istedet til langsomt men sikkert at fragte vingerne. Så behøver man heller ikke opdele dem i bidder.



2/9 2010 15:47 troldmanden 032791



Vestas præsentationer er nu oploadet

Nu er resten af gårdagens præsentationer blevet oploadet. Der er ikke rigtig saftige detaljer på teknologi slides. Så det er desværre noget man skulle se live for at høre hvad der reelt blev sagt

Er specielt nysgerrig efter hvad der blev sagt om de slides der nævner gearløse møller som Vestas jo fra officiel side ikke arbejder på

Se mere her

http://www.vestas.com/en/investor/calendars/other-ir-events/capital-markets-day-2010.aspx

Og her kan man høre nogle korte interviews med de enkelte presentors

http://br.thenewsmarket.com/vestas/br/Login/Landing.aspx

Klik på "capital markets day 2010"



2/9 2010 17:06 troldmanden 132794



Sprit ny Vestas V112 video

Der er netop blevet oploaded en ny youtube video om hvorledes V112 er blevet gennemtestet. Så her er lidt mere til hardcore teknologi nørder




3/9 2010 14:28 Kristensen 032848



Jf. ovenstående video, vil V112 blive den mest driftssikre mølle på markedet - det lover rigtigt godt! Bliver spændende at se hvor mange ordrer der kommer ind på den mølle!



TRÅDOVERSIGT