Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

«Oljefondet» - Hvad gør en af de store investorer?


97526 EliotSpitzer 5/10 2021 17:24
5
Oversigt

«Oljefondet» også mere fomelt kaldet «Norges Bank Investment Managment» er en af de størrste investorer i verden. Det er altid en god ide at skele lidt til, hvad de store aktører i markedet vælger at ligge deres investeringer.

I den senest opgørelse af Oljefondet's portfølje (31/12-2020) havde fondet akite-investeringer for 95 mia NOK i 42 virksomheder i Danmark. Investeringerne i Danmark udgør 0,9 % av de samlet investeringer i fondet.

Den størreste investering målt i øknomisk værdi i Danmark ligger i Novo Nordisk. Per 31/12 blev værdien opgjort til 26 mia NOK og med en ejerandel på 1.84 %.

Top 5 i øknomisk værdi er:

1. Novo Nordisk - 26,01 mia NOK
2. Ørsted - 7.8 mia NOK
3. Vestas* - 7.6 mia NOK
4. Novozymes - 6.7 mia NOK
5. DSV - 5.5 mia NOK

*Olje-nationen Norge har i øvrigt lavet en lille joke på Vestas. De har opført virksomheden under kategorien «Olie & Gas».


Det størreste ejerskab som Oljefondet har i en dansk virksomhed er Novozymes med 4.78% af aktiekapitalen.

Top 5 i ejerskab er:

1. Novozymes - 4.78%
2. Danske Bank - 3.75%
3. NKT - 3.54%
4. Spar Nord Bank - 3.35%
5. Bavarian Nordic - 3.10%

Oljefundet er vanlig langsigtet investor og en del danske selskaber har de været inde i igennem mange år. Men investeringerne i danske selskaber bare vokser og vokser år for år. Nye investeringer i dansk selskaber i de sidste par år har været:

- DSV PANALPINA A/S
- Carlsberg A/S
- Demant A/S
- Drilling Co of 1972 A/S/The
- GN Store Nord A/S
- Ørsted A/S
- Ringkjoebing Landbobank A/S
- Sydbank
- Topdanmark AS

Og så vil jeg tillade mig at tilføje Zealand Pharma til listen over nye investeringer fordi Oliefondet har tidligere været inde men i 2020 lavet de en markant større investering end tidligere efter nesten at have avviklet hele investeringen tidligere. Det er også interessant at der er kommet en form for fokus på financielle investeringer i DK.

Oliefondet er også begyndt at rapporter, hvordan de stemmer ved Generalforsamlinger og andre tidspunkter, hvor aktionærerne stemmer. De stemmer bestemt ikke altid ja til alle forslag. De er særlig aktive i forhold til incitament programmer, hvor de mener at chefer og bestyrelser skal knyttes til resultaterne på lang sigt.

Endeligt skal det bemærkes at Nicolai Tangen er blevet ny chef for fondet og det betyder muligvis at der kommer nye startegier for proteføljen. Han har nok nogle klare holdninger til invetsringsstartegier med den markedserfaring han har. Men der er ingen tvivl om at fonden også kommer til at skulle lytte til politiske meldinger i forhold til dagsorden om fornybar energi og klima-mål.

Spændende at se listen ved nytår-skiftet 2021/22.



5/10 2021 23:24 198666 097536



Hvorfor køber man ringkøbing landbobank... pe på 20... Har før mødt andre nordmænd, der synes den er spændende på mine udlandrejser.... Synes der er masser af småbanker der er mere spændende.



6/10 2021 16:04 tommycarstensen 397580



Ringkøbing Landbobank er i mine øjne Nordens bedste bank. Det er i mine øjne også en af verdens bedste banker. Den er i mine øjne kun overgået af HDFC i Indien og et par andre. Jeg ville ikke blive overrasket, hvis den om 20 år har kravlet et par pladser op ad listen over de største banker i Norden målt på aktiver, kunder, omsætning, osv.

Hvis de har købt i marts 2020, så har de betalt en fornuftig pris. Hvis jeg selv ejede banken, så ville jeg ikke sælge til den nuværende kurs.

@EliotSpitzer Er der nogle danske large og mid cap aktier, som Oliefondet *ikke* ejer? Jeg så ikke Ambu, Mærsk, SimCorp, Genmab, Coloplast og et par andre nævnt.



6/10 2021 19:45 198666 197590



var kunde med aktier, synes handelsplatformen var amatør- agtig.... saxo,degiro, og nordnet er meget bedre her... Du har dog sikkert ret Carsten, kender ikke deres andre områder.



7/10 2021 07:39 EliotSpitzer 297604



TC - Det er ikke muligt at se hvornår Oljefundet har købt andet end årstallet ifølge deres database. Men det enkelt selskab giver jo nogle gange information om større aktionærer i deres regnskaber. Men jeg har ikke tjekke om Ringkøbing Landbobank har givet den type oplysninger.

De er i Ambu, Mærsk, SimCorp, GenMap og Coloplast, som du nævner mem dette er investeringer som de har haft over længere tid. Her er listen over alle investeringer i danske selskaber som Oljefundet har investeringer i ved sidste årsskifte:

Alm Brand A/S, ALK-Abello A/S, Ambu A/S, AP Moller - Maersk A/S, Bang & Olufsen A/S, Bavarian Nordic A/S, Brodrene Hartmann A/S, Carlsberg AS, Chr Hansen Holding A/S, Coloplast A/S, Danske Bank A/S, Demant A/S, Dfds A/S, Drilling Co of 1972 A/S, DSV PANALPINA A/S, D/S Norden A/S, FLSmidth & Co A/S, Genmab A/S, GN Store Nord AS, H Lundbeck A/S, ISS A/S, Jyske Bank A/S, Matas A/S, Netcompany Group A/S, Nilfisk Holding A/S, NKT A/S, Novozymes A/S, Novo Nordisk A/S, Orsted AS, Pandora A/S , Ringkjoebing Landbobank A/S, Royal Unibrew A/S, ROCKWOOL International A/S, Schouw & Co A/S, SimCorp A/S, Solar A/S, Spar Nord Bank A/S, Sydbank AS, Topdanmark AS, Tryg A/S, Vestas Wind Systems A/S og Zealand Pharma A/S



TRÅDOVERSIGT