Efter voldsomme udsving på naturgas: Volatiliteten på sit højeste siden krisens klimaks
16/6 09:39
Volatiliteten på det europæiske gasmarked er på sit højeste, siden naturgaspriserne toppede sidste år.
Det vidner om, at der ikke er langt fra en ny energikrise i Europa, skriver Bloomberg News.
Torsdag sendte forlydender om, at Europas største gasfelt, hollandske Groningen, vil lukke allerede i oktober, gaspriserne i vejret med 30 pct., inden de igen faldt tilbage til udgangspunktet.
Nyheden var bragt af Bloomberg News med henvisning til anonyme kilder.
Oprindeligt skulle Groningen lukke senest i oktober 2024.
Naturgasprisen har i forvejen været presset op af udfald på tre af Norges store gasfelter. Stigningerne satte for alvor ind for 14 dage siden, hvilket har resulteret i en stigning i den hollandske naturgasfuture på over 56 pct.
Fredag handles naturgasfuturen til 37,04 euro. efter et fald på 10 pct.
Den store prisvolatilitet understreger, hvor skrøbeligt det europæiske gasmarked er, skriver Bloomberg News.
For selv om gaslagrene bugner, og efterspørgslen på gas i Asien er behersket, har volatiliteten ikke været større, siden energikrisen var på sit højeste.
Det gør det sværere for industrikunderne at få overblik over priserne og for centralbankerne at stramme pengepolitikken uden at gå over gevind.
- Det var en smagsprøve på potentielle risici i fremtiden, siger Nick Campbell, der er direktør i Inspired Energy, til Bloomberg News.
- Mens det måske kan motivere store industrikoncerner til at holde produktionen eller hele fabrikker i bero, hvilket vil lette presset på efterspørgselssiden, hviler alles øjne på udbuddet, fortsætter han.
Selv om volatiliteten på gasmarkedet vækker mindelser om sidste års energikrise, handles naturgassen i et væsentligt lavere niveau. For et år kostede naturgassen 124,36 euro for en megawatt-time - mere end 235 pct. over den aktuelle pris - mens naturgasprisen toppede 26. august, hvor markedet lukkede med en pris på 339,20 euro.
De høje energipriser har været en af de primære årsager til de store stigninger i forbrugerpriserne i Europa. Den høje inflation er blevet bekæmpet gennem renteløft hos Den Europæiske Centralbank, ECB, der torsdag hævede sin indlånsrente med 25 basispoint til 3,50 pct.
Selv om volatiliteten på energimarkedet og niveauet for energipriserne fortsat skaber uro, vil energimarkedet næppe opleve gaspriser på linje med sidste år.
- Europa er ikke ude af ilden endnu, men en gentagelse af sidste sommers pristop virker usandsynligt, siger Massimo Di Odoardo, der er direktør i Wood Mackenzie, til Bloomberg News.
.\\˙ MarketWire