Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Svenske kroner har aldrig været billigere

6/7 10:54

Den svenske kr. er ramt ind i yderligere modvind og handles torsdag i det svageste niveau over for den danske krone.

Torsdag formiddag handles den svenske valuta til 0,6257 kr.

- Det er det svageste niveau nogensinde, og derfor overgået af både finanskrisen og coronakrisen, skriver Kim Blindbæk, der er seniorøkonom hos Sydbank.

Den svenske kr. har været i modvind gennem en længere periode og er siden nytår blevet svækket med 6 pct. mod den danske.

Den svage svenske valuta skyldes flere faktorer, lyder det fra Kim Blindbæk. Én af årsagerne er, at den høje inflation har sendt renterne op i mange lande.

- Selv om Sveriges Riksbank også har hævet renten kraftigt, har investorerne ikke stillet sig tilfredse. Investorerne foretrækker simpelthen dollar og euro frem for den svenske krone. Det hænger blandt andet sammen med, at den svenske økonomi er en lille og åben økonomi, hvor vi typisk ser kraftige udsving i kronen, når bølgerne går højt på de finansielle markeder, skriver Sydbanks seniorøkonom.

Den store svækkelse gør også arbejdet sværere for den svenske centralbank, og det kan betyde, at Riksbanken bliver nødt til at løfte renten yderligere.

- En svag svensk krone betyder nemlig, at udenlandske varer bliver dyrere. Svenskerne importerer derfor inflation. Det rammer også de svenskere, der skal på ferie i udlandet. Det er pludseligt blevet markant dyrere. Vi forventer, at Riksbanken hæver renten igen i september, skriver Kim Blindbæk.

Den svenske inflation lød i maj på hele 9,7 pct. Til sammenligning lå inflationen i Danmark på 2,9 pct.

BÅDE GODT OG SKIDT

Den billige svensk valuta er naturligvis godt nyt for de danske forbrugere, der kan købe billigere varer på tværs af Øresund.

Det er dog mindre godt for de danske virksomheder, der eksporterer til Sverige.

- De danske eksportvirksomheder lider under, at vores varer er blevet dyrere for svenskerne. Det er en dårlig nyhed, da Sverige er vores tredjestørste eksportmarked. I 2022 var eksporten til Sverige på 150 mia. danske kroner, skriver Kim Blindbæk.

.\\˙ MarketWire