Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Japanske investorer på megaindkøb i oversøiske obligationsmarkeder

11/7 06:35

Japanske investorer har været på megashopping og købt udenlandske obligationer for 14.600 mia. yen svarende til 103 mia. dollar på nettobasis i løbet af første halvår i år. Det er rekord for en seks-måneders periode.

Det fremgår af det japanske finansministeriums data, som blev offentliggjort mandag ifølge Nikkei Asia.

Nettokøbet overgår det hidtidige toppunkt, der lød på 13.500 mia. yen i anden halvdel af 2010.

Og det er første gang i to år, at investorerne køber mellem- til langfristet oversøisk gæld på nettobasis.

Især amerikanske obligationer tiltrak sig opmærksomheden, med over 11.000 mia yen i nettokøb af mellemlang til lang amerikansk gæld fra januar til maj, hvilket i sig selv er rekord.

- Da Bank of Japan forventes at justere kontrollen med rentekurven, er der en voksende tendens til, at investorerne undgår yen-denominerede obligationer til fordel for at sikre højforrentede amerikanske obligationer som en indtægtskilde, siger rentechef Takafumi Yamawaki fra J.P. Morgan Securities.

De japanske banker var de største købere af udenlandsk gæld og aftog 10.027 mia. yen på nettobasis i halvåret - tæt på den hidtidige helårsrekord på 10.029 mia. yen i 2010.

Japanske livsforsikringsselskaber er undtagelsen, idet de netto solgte 1500 mia. yen i oversøisk gæld i første halvår.

I 2022 solgte de japanske investorer ud af den amerikanske gæld, da den amerikanske centralbank, Federal Reserve hævede renten i et til stadighed accelereret tempo. Højere styringsrenter medfører højere obligationsrenter, hvilket i sidste ende giver urealiserede tab i obligationsporteføljerne.

Renten på den tiårige amerikanske T-bond steg sidste år fra 1,5 pct. til 3,8 pct., og også renterne på andre større markeder, såsom i Europa, viste lignende stigninger.

For at minimere tab solgte de japanske investorer netto rekordhøje 21.000 mia. yen i oversøisk gæld gennem hele 2022, hvilket delvist kan forklare indeværende års massive opkøb, da investorer vender tilbage til tidligere positioner.

Opkøbene af udenlandsk gæld lægger pres på yen, da de japanske investorer skal sælge yen til fordel for dollar eller andre udenlandske valutaer for at købe udenlandske obligationer.

- Der ser ud til at være et voksende antal investeringer, der ikke udnytter valutasikringer trods de voksende forskelle mellem japanske og oversøiske renter, så der er en stærk mulighed for, at obligationskøbene vil føre til et vist niveau af pres mod yen-svækkelse og dollar-styrkelse, siger chefstrateg Daisaku Ueno fra Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities til Nikkei Asia.

Mange analytikere vurderer, at der nu er mindre plads for de japanske investorer til at øge udenlandske gældsporteføljer i anden halvdel af 2023, delvist fordi de allerede har tilbagekøbt mere end to tredjedele af de 21.000 mia. yen, der blev solgt fra sidste år.

- Tilbagekøbet er forløbet i et hurtigere tempo end forventet, lyder det fra en international mægler ifølge Nikkei Asia.

.\\˙ MarketWire