Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Kunderne har det "forbavsende godt", men regningen venter i 2024, vurderer bankdirektør

2/8 10:53

Et varsel om svære tider for bankkunderne er i andet kvartal blevet gjort til skamme, hvor både aftagende energipriser og en afmatning i inflationen har dæmpet presset på danskerne.

I hvert fald for nu, vurderer administrerende direktør i Ringkjøbing Landbobank, John Fisker. Der kan nemlig være tale om en forskydning af modgangen - denne gang fra effekterne fra de høje renter, der ventes at gøre ondt på kunderne.

Det siger han til MarketWire i forbindelse med bankens regnskab for andet kvartal.

Til spørgsmålet om, hvordan kunderne har klaret sig siden første kvartal, er den kontante melding "forbavsende godt". Men selv om kunderne har afbødet de værste konsekvenser fra de høje renter, er det ikke ensbetydende med, at effekterne udebliver, vurderes det.

Ringkjøbing Landbobank budgetterer fortsat med tab på sine hensættelser i andet halvår, om end det endelige tab nu vurderes mindre end tidligere.

- 2023 bliver et fint år, men jeg tror, at der kommer højere tab på hensættelser i 2024, siger John Fisker.

- Man kan ikke drive en bank uden tab på hensættelser - i særdeleshed ikke, når renteniveauet er steget 4 pct.point fra bunden af, fastslår han.

Den Europæiske Centralbank indledte i juli 2022 sine renteforhøjelser for at presse den opadgående inflation ned igen. Siden stramningen af pengepolitikken blev indledt sidste år, har centralbanken hævet sin rente med 425 basispoint til 3,75 pct.

Herhjemme er renten i samme periode blevet forhøjet med 395 basispoint til 3,35 pct.

I årets løb har Ringkjøbing Landbobanks privatkunder da også klaret skærene trods de høje renter ved at beherske forbruget. Det rammer dog andetsteds.

- Privatkunderne klarer det fantastisk godt, der er fuld beskæftigelse, og det ser rigtig pænt ud. De mitigerer i høj grad de stød, de får fra det ene og det andet, påpeger John Fisker, men tilføjer:

- Der bliver ikke købt køkkener nu, der bliver ikke sat byggerier i gang, og det betyder så, at der er nogle erhvervskunder, der får det sværere.

Et lignende varsel lød også i første kvartal, hvor en kombination af stigende inflation og høje energiomkostninger blev spået til at ramme bankens kunder negativt i andet halvår af 2023 og i 2024.

Siden er energipriserne omtrent normaliseret, mens inflationen er aftaget pænt i både Europa og i særdeleshed herhjemme, hvor inflationen senest blev opgjort til 2,5 pct.

.\\˙ MarketWire