Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Kinesiske priser dykker - både på forbruger- og producentniveau

9/8 06:34

Såvel de kinesiske forbrugerpriser som producentpriser vender nu den tunge ende nedad. Begge kategorier faldt i juli og deflationsspøgelset er dermed sluppet ud af flasken.

De kinesiske forbrugerpriser faldt 0,3 pct. på årsbasis i juli efter at have været uændrede i juni.

Økonomerne havde ventet et fald på 0,4 pct.

Producentpriserne dykkede samtidig 4,4 pct. på årsbasis i juli efter et fald på 5,4 pct. i juni. Økonomer havde ventet et fald på 4,0 pct.

Det er første gang siden covid-pandemien rasede i november 2020, at både forbruger- og producentpriser falder.

Såvel forbrugernes som erhvervslivets efterspørgsel er svækket efter det indledende opsving i første kvartal efter skrotningen af covid-restriktioner.

Nedgangen komme i kølvandet af den langvarige krise på ejendomsmarkedet og vigende efterspørgsel på eksportmarkederne, høj ungdomsarbejdsløshed og en aftagende appetit blandt udenlandske virksomheder til at investere i Kina - alle ting, der tynger den økonomiske genopretning.

Faldet i forbrugerpriserne hænger i følge det kinesiske statistiske bureau til dels sammen med det høje sammenligningsniveau, og konkluderer, at faldet sandsynligvis er midlertidigt.

- I takt med at effekten af den høje base fra sidste år gradvist aftager, vil forbrugerpriserne sandsynligvis stige gradvist, siger chefstatistiker Dong Lijuan fra National Bureau of Statistics of China ifølge Bloomberg News.

Men faldet i forbrugerpriserne giver yderligere grund til bekymring grundet det tiltagende deflationspres.

Myndighederne har dog nedtonet bekymringen om deflation. Vicedirektør Liu Guoqiang fra centralbanken, People's Bank of China, sagde i sidste måned, at der ikke vil være deflationsrisici i Kina i anden halvdel af året, men bemærkede, at økonomien har brug for tid til at vende tilbage til en normaltilstand efter pandemien.

Den kinesiske regering har sat et forbrugerinflationsmål på omkring 3 pct. i år, efter sidste års 2 pct. stigning i priserne sidste år.

Investorerne har længe ventet på, at Beijing indsprøjter nye stimuleringsforanstaltninger efter det magtfulde Politbureau-møde i sidste måned. Men hidtil har aktiemarkedet for det meste ligget underdrejet af manglen på konkret handling.

.\\˙ MarketWire