Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Cheføkonom. Dansk økonomi vokser, men inflation og rentestigninger presser

21/8 14:46

Den danske økonomi klarer sig bedre, end flere økonomer vurderede i efteråret. I hvert fald på kort sigt.

Det skriver Palle Sørensen, cheføkonom i Nykredit, i en prognose.

- Det seneste nationalregnskab peger på en relativ stærk vækst i første kvartal på 0,6 pct. sammenlignet med fjerde kvartal 2022. Den såkaldte BNP-indikator viser en vækst på 0,2 pct. i andet kvartal 2023 i forhold til første kvartal skriver Palle Sørensen.

I øjeblikket ligger den samlede industriproduktion 40 pct. højere end før pandemien. Produktionen trækkes især af den danske medicinalsektor, der har haft en helt ekstraordinær periode.

Hvis man ser bort fra medicinalindustrien, så ligner udviklingen i industriproduktionen dog den samme, som man ser i USA og i resten af euroområdet.

- Selv om væksten overordnet trækkes af en enkel sektor, så er der formegentlig ikke grund til bekymring. Væksten i medicinalindustrien smitter også af på andre erhverv, for eksempel byggeriet, når der bygges nye fabrikker, skriver Palle Sørensen i prognosen.

MODVIND PÅ VIGTIGE EKSPORTMARKEDER

- Vi ser desværre en decideret kedelig udvikling på nærmarkederne. Særligt Tyskland og Sverige er hårdt ramt, og de er det næst- og tredjestørste eksportmarked for Danmark, skriver cheføkonom Palle Sørensen.

Tilbagegangen er særlig udtalt i de seneste PMI-målinger fra Tyskland, der viser en nedgang i aktivitet i juli. Nykredit forventer derudover, at Sverige er på vej ind i en decideret recession.

På Danmarks største eksportmarked, USA, ser det en smule bedre ud, men Nykredit forventer stadig, at afmatningen fortsætter. Samtidig ventes Kinas økonomiske udfordringer også at kunne mærkes i den danske økonomi.

HØJERE RENTER VIL TYNGE INVESTERINGSAKTIVITETEN

- Selv om afmatningen endnu ikke for alvor har ramt aktiviteten, så kigger vi formegentlig ind i en længere periode med lav vækst. De markante rentestigninger, som vi har været vidne til det seneste halvandet år, forventes at tynge aktiviteten fremadrettet, skriver Palle Sørensen.

Her venter Nykredit blandt andet, at investeringer går en decideret tørkeperiode i møde, som konsekvens af rentestigninger.

I 2023 forventer Nykredit, at investeringerne vil dale 7,9 pct., der er det største fald siden 2009, og falde 1,8 pct. i 2024.

INFLATIONEN KOMMER LANGT NED, MEN VIL STIGE IGEN

Energipriserne ventes at ligge markant under niveauet fra sidste efterår. Derfor forventer Nykredit, at inflationen vil falde de næste måneder, særligt i oktober.

- Hen mod starten af næste år venter vi til gengæld stigende inflation. Det bliver dog helt afgørende, hvordan energipriserne udvikler sig, skriver Palle Sørensen.

Nykredit venter, at den gennemsnitlige inflation i 2023 ender på 3,8 pct., mens forventningen til 2024 er 2,4 pct.

.\\˙ MarketWire