Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Økonomer: Rentestigninger begynder at ramme europæisk økonomi

23/8 11:14

Onsdagens PMI-tal viser en tilbagegang i aktiviteten i august, der er værre end ventet, og det tyder på, at rentestigningerne er begyndt at lægge en dæmper på den europæiske økonomi.

Sådan lyder vurderingen fra flere økonomer - heriblandt Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv.

- Der er risiko for, at de kraftige rentestigninger sender euroområdet i recession, fordi rentestigningerne slår igennem med en vis forsinkelse, siger Kristian Skriver.

Det samlede PMI for eurozonen landede på 47,0 mod 48,6 måneden før. Der var ifølge Bloomberg News ventet en indeksværdi på 48,5 blandt økonomerne.

Underindekset for industrisektoren steg en smule, mens servicesektoren gik tilbage. For begge sektorer er der tale om tal, der ligger under 50.

Et indeks under 50 indikerer, at flertallet af indkøbschefer forventer tilbagegang for sektoren.

- Det er yderst sjældent, at pengepolitikken bliver strammet så markant på så kort tid. Derfor har ECB stort set ingen erfaringer at trække på, siger Kristian Skriver.

Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit, vurderer, at de nye PMI-tal vil øge gruppen af modstandere af rentestigninger i den Europæiske Centralbank.

- Vi har allerede set, at retorikken fra centralbanken er blevet mere forsigtig. Hvor alt for få måneder siden handlede om stramninger og højere renter, så er tonerne nu mere blandede. Det er efterhånden langt fra alle i centralbanken, der synes pengepolitikken skal strammes mere. Dagens signal vil kun gøre gruppen af modstandere af en strammere pengepolitik større i ECB, siger Frederik Engholm.

PMI-tallene sender den toneangivende, tyske rente ned til 2,53 fra 2,66 kl. 17 tirsdag.

- Dagens tal sender 10-årige renter i regionen massivt nedad – det er helt naturligt - det er klart svagere tal end forventet, siger Frederik Engholm.

.\\˙ MarketWire