Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Ørsted-chef tror stadig på det amerikanske marked men situationen er svær

30/8 10:25

Troen på at det amerikanske marked kan blive en lukrativ forretning for Ørsted er intakt. Men lige nu ser det svært ud.

Det er budskabet fra Ørsteds topchef Mads Nipper, efter at den danske energikæmpe har måtte annoncere potentielle nedskrivninger for 16 mia. kr.

En cocktail af forsinkelser i forsyningskæderne, stigende renter og sværere end ventede forhandlinger med de amerikanske myndigheder om skatterabatter til flere af Ørsteds havvindprojekter kan komme til at koste nedskrivninger på henholdsvis to gange 5 mia. kr. og 6 mia. kr.

Det drejer sig om de tre projekter Ocean Wind 1, Sunrise Wind og Revolution Wind, som Ørsted nu skal til at træffe en endelig beslutning om, hvorvidt det kan betale sig at investere. Det sker formentlig enten i slutningen af i år eller starten af 2024.

Ved Ørsteds kapitalmarkedsdag i juni slog Mads Nipper fast, at Ørsted er klar til at droppe projekter, der ikke er tilstrækkeligt rentable.

- Vi har ikke taget en endelig investeringsbeslutning på de her projekter, men det er klart, at det her ikke gør det nemmere, siger Ørsted-chefen.

- Værdiskabelsen fra projekterne er ekstremt vigtig, for hvis vi er i situation, hvor nye offshore-projekter ikke skaber værdi, så vil investeringerne tørre ud. Det vil være en katastrofe. Derfor insisterer vi stærkt på at træffe økonomiske rationelle beslutninger. De her projekter blev tildelt for mange år siden, og siden da er rammebetingelserne - hvor vi ikke har kontrol over flere af dem - markant ændret, lyder det videre.

I forbindelsen med kapitalmarkedsdagen lød prognosen, at de tre projekter vil give et neutral afkast på tværs af hele levetiden.

Det ser nu anderledes ud.

- Med de seneste udvikling bliver det negativt, siger Mads Nipper.

Han understreger dog at hele porteføljen i forhold til et fremtidigt perspektiv fortsat vil ligge inden for den finansielle målsætning på 150-300 basispoint spread to WACC (afkast i forhold til gennemsnitlige kapitalomkostninger, red.)

.\\˙ MarketWire