Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Sydbank spår blødere landing for dansk økonomi trods svagere eksport

5/9 06:40

Takket være en exceptionel stærk medicinalindustri med Novo Nordisk i spidsen spores der fortsat - omend svag - fremgang i den danske økonomi samlet set. Det er samtidig på trods af, at den øvrige del af økonomien er på retræte.

Det konstaterer Sydbanken i bankens nye prognose for danske økonomi tirsdag morgen.

Her skues forventningerne til væksten i bruttonationalproduktet op til 1,6 pct. for indeværende år sammenlignet med en tidligere prognose om en vækst på 1,1 pct. For 2024 regner Sydbank uændret med en vækst på 1,1 pct.

Grundlæggende er der grund til optimisme for dansk økonomi, mener Sydbank.

- Dansk økonomi har holdt flot stand mod både inflation og rentestigninger. Derfor rykker vi tættere på den bløde landing, forudser banken.

GODT OG DÅRLIGT NYT

Den ny prognose fra Sydbank byder på både dårlige og gode nyheder.

- Den dårlige nyhed er, at afmatningen har bredt sig i dansk økonomi. Byggeriet, detailhandlen, forbrugerne og størstedelen af industrien kan nu mærke, at temperaturen i økonomien er faldet, påpeger banken.

- Den gode nyhed er, at økonomien på trods af en afmatning overordnet set holder stand. På trods af de høje renter, tilføjes det.

Men det ændrer ikke ved, at afmatningen vil fortsætte mener bankens cheføkonom, Søren Kristensen, og seniorøkonom Mathia Dollerup Sproegel.

- Til dels fordi vi endnu ikke har set den fulde effekt af rentestigningerne, og til dels fordi flere af vores eksportmarkeder nu nærmer sig reelle recessioner, argumenterer de.

MARGINALT STIGENDE PRIVATFORBRUG

I den aktuelle prognose har Sybank justeret forventningerne til privatforbruget til en stigning på 0,1 pct. i 2023 fra et fald 0,1 pct., mens banken forudser en stigning i forbruget til 1,8 pct. næste år mod 1,9 pct. i den tidligere prognose.

Ledigheden ventes nu at ligge på 3,0 pct. i 2023 mod tidligere ventet 3,1 pct., og næste år ventes ledigheden at nå 3,4 pct. mod 3,3 pct. i den forudgående prognose.

Renteniveauet forholder banken sig også til i prognosen. For den toneangivende tiårige danske statsobligation ser Sydbank en rente på 2,70 pct. på tre måneders sigt faldende til 2,40 pct. på seks måneders sigt og faldende til yderligere til 2,20 pct. i løbet af 12 måneder.

Den 30-årige realkreditrente vil falde fra 5,00 pct. til 4,40 pct. over de kommende år, skønner Sydbank.

.\\˙ MarketWire